3 Tips om jouw blogdesign op te schonen

3tipsblogdesign

Ik krijg weleens vragen over blog design – Wat is nu de juiste indeling van een blog, fijnste lettertype om te lezen, mooiste kleuren palette? Nu ben ik geen expert natuurlijk maar door het werken aan diverse blog designs, heb ik een aantal dingen opgepikt die vaak vergeten worden.

Één ding is zeker, jij bent de persoon die jouw blog design al tientallen keren gezien heeft. Jij weet precies waar alles staat, hoe alles werkt, welke kleuren er worden gebruikt, je bent zelfs al gewend aan het lettertype wat er gebruikt word. Een bezoeker ziet dit allemaal voor het eerst, dus het is belangrijk dat het overzichtelijk, netjes en duidelijk is. Ik heb drie tips om hierbij te helpen. Wil jij ook een design dat netjes oogt? Lees dan verder.

Elimineer drukte op je blog

Je wilt natuurlijk dat jouw site leesbaar is ook nadat men al uren naar het computerscherm aan het turen is. Kies duidelijke lettertypes met een mooie regelafstand. Maak gebruik van alinea’s en zorg ervoor dat ze een kop hebben wanneer nodig. Qua lettertypes geeft men de voorkeur aan sans-serif voor de body tekst en serif voor kopjes.

Wanneer je de afbeeldingen netjes uitlijnt met de breedte van je artikelen krijg je een mooie lijn dat makkelijk te volgen is. Wanneer je ogen continu van links naar rechts moeten gaan om alles te zien en lezen, zorgt dit voor onrust. Vermijd dus ook (teveel) gecentreerde tekst.

Zorg ervoor dat de content op je website duidelijk en bondig is. Hele lange stukken tekst worden vaak niet gelezen maar gescand, vermijd dus onnodige informatie. Iedere pagina dient een duidelijke actie of doel te hebben voor de lezer.

Organiseer je zijbalk

Jouw artikelen moeten de aandacht trekken, plaats dus informatie en widgets in je zijbalk dat niet afleiden daarvan. Verwijder elementen die niet noodzakelijk zijn of verplaats deze in een andere volgorde. Lijn ook hier alles netjes uit! Wanneer je gesponsorde advertenties of andere banners hebt, maak deze dan dezelfde breedte dat oogt allemaal veel rustiger.

Denk goed na over welke widgets je plaatst. Er zijn zoveel opties maar veel nemen onnodig plek in en hebben totaal geen functie ondanks dat ze er mooi uitzien.

Probeer ook iedere widget een titel te geven anders kan het zijn dat deze net wegvalt wanneer men aan het scrollen is, wat soms het geval is bij een zoekformulier.

Wanneer je veel opsommingen hebt zoals bij categorieën of het archief, plaats deze dan in een dropdown-veld zodat het niet teveel plaats inneemt.
Blog je regelmatig over dezelfde onderwerpen, plaats deze dan in je zijbalk zodat men makkelijk kan navigeren.

Wit ruimtes

Het verdelen van de verschillende elementen van je blog kan rust creëren in je design. Maak vooral gebruik van wit ruimtes tussen artikelen en widgets, dat leest een stuk makkelijker. Probeer links en rechts van de content (dus naast je artikelen én zijbalk) ook ruimtes over te laten, dan staat je content centraal. Wij zijn gewend om van links naar rechts te lezen in een boek, maar als we een website bezoeken zijn we juist geneigd naar het midden van het scherm te kijken want daar staat meestal de content.

Maak goed gebruik van wit ruimtes maar maak ze wéér niet te groot, want dan oogt het chaotisch.

Dat waren mijn 3 tips om jouw blogdesign op te schonen. Heb jij ook tips die kunnen helpen hierbij? Laat het dan weten in de comments!

Geef een reactie

Één reactie

  1. Inge says:

    Fijn overzicht met tips. Herinnert me aan een van mijn eerste lessen webdesign.