5 plugins om een back-up te maken van een WordPress blog

plugins-backup-wordpress

Het maken van back-ups van jouw WordPress website is eigenlijk een noodzakelijk iets wat je niet moet vergeten. Als je site wordt gehackt of als bestanden per ongeluk verwijderd worden dan zal je erg blij zijn dat je een back-up hebt.

Dit artikel gaat over het maken van een back-up van jouw WordPress blog door middel van een plugin. Het voordeel van een plugin is dat het proces geautomatiseerd wordt, je geen kennis van databases of andere ingewikkelde bestanden hoeft te hebben en dat het proces meer gestroomlijnd is dan de handmatige aanpak. Tevens kan je instellen hoe vaak je een back-up wilt maken zonder dat je hier naar om hoeft te kijken.

Een aantal hostingproviders bieden de mogelijkheid aan om een back-up te maken op hun eigen server (meestal tegen betaling), maar het is raadzaam om een eigen back-up te hebben waar je toegang tot hebt. Mocht er dan iets misgaan dan heb je altijd je eigen kopie dat makkelijk terug gezet kan worden. Mocht je bang zijn dat door het maken van een back-up, je schrijfruimte snel op raakt, dan kan je deze koppelen aan bijvoorbeeld Google Drive of Dropbox. Twee opslagdiensten die gratis zijn en ook nog eens voldoende schrijfruimte aanbieden voor meerdere back-ups.

Waarvan moet ik een back-up maken?

Het is belangrijk om te weten dat een WordPress website bestaat uit twee onderdelen. 1.) Je database waarin al je berichten, pagina’s, gebruikers en meer data in komt te staan. 2.) Je WordPress bestanden die je via FTP kan zien, de plugins die je gebruikt, thema bestanden en alle uploads, waaronder je afbeeldingen. Om een volledige WordPress website terug te zetten moet je zowel een database en back-up van alle bestanden hebben. Zonder één van deze twee werkt de website niet (meer).

1. WordPress BackUp to Dropbox

Een dropbox account aanvragen is gratis en je krijgt dan 2gb opslagruimte (die zeer snel verdubbeld zal worden). Perfect om deze te gebruiken voor het maken van een back-up van je WordPress site.

Wanneer je de plugin activeert, verschijnt er in jouw dashboard menu links een nieuwe kopje genaamd WPB2D. Om een back-up in te stellen koppel je eerste een Dropbox account aan de plugin, door deze te autoriseren. Daarna kan je instellen hoe vaak en wanneer je een back-up wilt maken en welke bestanden in deze back-up terug moeten komen. Het database bestand zal automatisch meegenomen worden met de back-up.

Voordeel: Snel, makkelijk en helemaal gratis een volledige back-up maken van je website.

Nadeel: BackUp To Dropbox maakt een backup van jouw database bestand maar deze zal je handmatig via phpMyAdmin moeten terugzetten. Alle overige bestanden zal je met een FTP programma opnieuw moeten uploaden en overschrijven.

2. BackUpWordPress

Na activatie van de plugin BackUpWordpress verschijnt er een BackUps menu onder Extra in je dashboard. Wanneer je klikt op instellingen verschijnen de opties van de back-up: wanneer, wat, de tijd, hoeveelheid back-ups in totaal die op je server mogen staan en of je een email wilt ontvangen wanneer de back-up klaar is. Hele handige functies, vooral de hoeveelheid back-ups die je wilt behouden. Bij een wekelijkse back-up gaat dit heel snel en als je het niet in de gaten houdt, heb je straks van 52 weken een kopie! Dat zal jouw host niet zo leuk vinden. Hou rekening met de hoeveelheid schrijfruimte dat je vrij hebt op je server en hoe vaak je per week een artikel plaatst, pas daarop de hoeveelheid back-ups die jij per maand wilt hebben.

Bij de betaalde versie heb je de mogelijkheid om de back-up te maken naar Google Drive, Dropbox en overige cloud-servers.

Voordeel: Snel, makkelijk en helemaal gratis een volledige back-up maken van je website. De plugin auteur bied uitstekende support over de plugin, dus heb je een vraag of stuit je tegen een probleem, dan kan hij jou daarbij helpen.

Nadeel: De back-ups worden op jouw server geplaatst. Hou rekening met de hoeveelheid schrijfruimte dat je hebt bij je host. Om bestanden terug te plaatsen zal je wederom phpMyAdmin en een FTP programma moeten gebruiken.

3. Updraft Plus

Wanneer je de plugin activeert, verschijnt er onder Instellingen een kopje UpdraftPlus-Backups. De gratis versie maakt een back-up van je database én alle bestanden en plaatst deze in een “updraft” map onder wp-content (via FTP te bereiken) of op een externe cloud-server zoals Dropbox, Google Drive en nog een boel meer opties. De gratis versie maakt het ook mogelijk te selecteren hoeveel back-ups je wilt bewaren en wanneer je er eentje wilt maken.

De gratis versie van Updraft Plus heeft ook een optie om de back-up te herstellen. Ik heb dit (nog) niet getest, maar de reviews zijn veelbelovend. Wil je een alles in één plugin waarvoor je niet hoeft te betalen, dan is Updraft Plus een hele goede optie. Er zijn tevens handige add-ons beschikbaar wanneer je de premium versie aanschaft.

Voordeel: Snel, makkelijk en helemaal gratis een volledige back-up maken van je website en tevens de mogelijkheid om jouw back-up te herstellen. Een alles-in-één plugin. De plugin auteur bied uitstekende support over de plugin, dus heb je een vraag of stuit je tegen een probleem, dan kan hij jou daarbij helpen.

Nadeel: De interface van de plugin is niet zo duidelijk, dus het is even puzzelen om de juiste opties te vinden.

4. BackWPup Free

Na activatie verschijnt er een nieuw “BackWPUp” menu in je dashboard aan de linkerkant. Om een back-up te maken moet je deze instellen door middel van een job. Dit bied de mogelijkheid om verschillende jobs aan te maken voor diverse back-ups. Misschien wil je bepaalde bestanden scheiden van elkaar, vaker back-uppen of naar diverse locaties, dan kan je hier aparte jobs voor aanmaken. Je hebt de mogelijkheid om de plugin te koppelen aan onder andere Dropbox, wat zeer gemakkelijk gaat.

Ook bij deze plugin kan je instellen wanneer en van welke bestanden je een back-up wilt maken.

Voordeel: Snel en helemaal gratis een volledige back-up maken van je website.

Nadeel: BackWPup Free maakt een backup van jouw database bestand maar deze zal je handmatig via phpMyAdmin moeten terugzetten. Alle overige bestanden zal je met een FTP programma opnieuw moeten uploaden en overschrijven. Ik vind de interface vrij ingewikkeld, daar tegenover staat dat je wel veel mogelijkheden hebt.

5. Vaultpress

De nummer 1 back-up software voor WordPress. De reviews zijn lovend – deze alles-in-één plugin is makkelijk in gebruik, je zet de instellingen goed en je hoeft er verder (bijna) niet naar om te kijken. Met één klik kan je een back-up herstellen en draait je website weer naar behoren. Vaultpress is een betaalde service en gaat vanaf $5 per maand waarbij de back-up gedurende 30 dagen bewaard wordt. De plugin is ideaal voor mensen die bang zijn om hun website kwijt te raken, die niet technisch aangelegd zijn of die een hele makkelijke en user-friendly dienst willen gebruiken.

Voordeel: Snel en makkelijk een volledige back-up maken van je website en tevens de mogelijkheid om jouw back-up te herstellen. Een alles-in-één plugin. Uitstekende support.

Nadeel: Betaald.


De plugin die ik gebruik en zéér tevreden over ben, is WordPress BackUp to Dropbox vandaar dat ik deze ook vermeld in mijn 30 WordPress Plugins die productiviteit en plezier in het bloggen verhogen. Ik heb kennis en ervaring om een database bestand te herstellen in phpMyAdmin. Heb je dit niet, dan raad ik een alles-in-één plugin aan, zoals Updraft Plus.

Maak minimaal 2x in de maand een back-up van jouw website. Mocht er iets misgaan dan heb je altijd een versie dat hersteld kan worden zonder helemaal opnieuw te moeten beginnen. Dat zou zonde zijn van alle tijd en energie dat je in je blog hebt geïnvesteerd. In combinatie met een goede beveiligings-plugin ben je hackers voor zodat je hopelijk die back-up niet hoeft te gebruiken – al heb je er dan wél eentje!

Heb jij weleens een back-up moeten herstellen voor jouw blog? Was het proces moeilijk? Welke methode heb jij gebruikt?

Geef een reactie

3 reacties

  1. Laila says:

    Onwijs bedankt! Ik was een tijdje op zoek naar een fijne en makkelijke plugin, maar kon geen goede vinden. Hier heb ik dus zeker wat aan!

  2. Jamedo says:

    Goed artikel! Persoonlijk vind ik nummer 1 (naar Dropbox) toch wel echt de handigste plugin van het lijstje.

  3. Micheal says:

    Goed en leuk artikel.Duidelijke uitleg en zal veel mensen helpen die het lastig vinden om een goede plugin te vinden.