8 Tips voor prettig en efficiënt thuiswerken + gratis printable!

8 tips thuiswerken

Werken vanuit huis is geen gemakkelijke taak. Maar wat is erger? Werken vanuit je slaapkamer.

Sinds ik begonnen ben met Deliciae Design, heb ik altijd gewerkt vanuit huis (en dan vooral vanuit mijn slaapkamer) en het was soms echt lastig om mijn werk af te krijgen. Mijn bed ziet er dan namelijk zo comfy uit, dat ik uiteindelijk daar beland om te gaan werken. Slecht voor mijn rug maar zeker voor mijn productiviteit die dan ver te zoeken is.

Ik ben de laatste tijd dan ook bezig om mijn gedrag te veranderen, zodat mijn gigantisch lange to-do lijstje een keer afkomt en deel vandaag 8 tips die mij helpen om productief thuis te werken. En als bonus kan je een gratis printable To Do lijstje downloaden!

1. Creëer een eigen werkplek. Het is heel makkelijk om – net zoals ik – overal in het huis te gaan werken maar ik merk dat ik dan niet productief ben. Wanneer ik achter mijn bureau ga zitten, dan is het klaar met mijn uitstelgedrag en focus ik mij volledig op het werk wat dan al uren (misschien al wel dagen) op mij ligt te wachten. Een eigen werkplek met voldoende ruimte zorgt ervoor dat je in de werk-modus beland. Hou deze ruimte overigens wel opgeruimd. Het is bekend dat je in een nette, opgeruimde ruimte het beste werkt.

2. Neem een douche. Ik ben van nature al een ochtendmens maar af en toe heb ik de neiging om alleen maar wat te wassen en kleren aan te trekken…  vooral als ik de nacht ervoor gedoucht heb. Ik merk dat als ik een douche neem, dat ik echt fris fruitig aan mijn dag begin. Ik ben dan echt wakker en een stuk productiever.

3. Kleed je aan. Nu heb ik nog gewoon een baan naast mijn freelance werk, dus dit doe ik toch wel, maar in de weekenden… Oei, wat kan ik dan lui zijn! Het is soms best lekker om de hele dag in je pyjama rond te lopen maar ben jij ook niet productiever als je in gewone kleding rondloopt? Ik wel in ieder geval!

4. Creëer een prettige werksfeer. Zet goede muziek op of de televisie aan, brand een kaarsje, heb een opgeruimd bureau of werkplek, omgeef jezelf met inspiratiebronnen zoals posters, kaarten of ander leuks. Ik werk het beste in ruimtes met veel natuurlijk licht en planten, met goede muziek op en een lekker ruikend kaarsje. Een hele rustige en prettige sfeer, vind ik het fijnste om in te werken.

5. Plan je dag! Maak iedere dag een to do lijstje of gebruik je agenda en schrijf op wat je die dag moet doen! Het is ten eerste leuk om dingen af te strepen maar ten tweede helpt het echt om productiever te zijn. Ik ken mijzelf en kan soms aan 10 dingen tegelijk beginnen en kan het dan nog flikken om helemaal niets af te krijgen. Logisch natuurlijk want ik stel geen prioriteiten aan dat ene ding wat vandaag af moest zijn. Ik verbruik onnodig energie en steek tijd in dingetjes die op dat moment, helemaal geen prioriteit hebben.  Met een to do lijstje dat ik in de ochtend opschrijf, bepaal ik van te voren wat ik moet doen en focus mij alleen daarop. Alles wat mij daarna te binnenschiet, noteer ik voor een volgende dag. Ben je benieuwd naar wat ik gebruik voor mijn to do lijstje? Scroll dan eventjes verder!

6. Las pauzes in. Het is zo makkelijk om een hele dag achter de computer te zitten en vergeten te pauzeren. In de avond merk je het wel, je hebt hoofdpijn en je kan misschien ook slecht in slaap komen. Het is belangrijk om tussendoor pauzes te nemen, van de computer of bureau weg te stappen en eventjes iets anders doen. Wedden dat je daarna volop energie én inspiratie hebt om weer verder te gaan? Ik plan mijn pauzes niet in want ik heb iemand die mij wel komt halen wanneer hij een rondje buiten wilt lopen, maar heb je dat niet, dan is het belangrijk om dat van te voren te noteren en je daaraan te houden.

7. Verstop je telefoon. Leuk he, zo’n smartphone met Facebook, Whatsapp, Instagram, Twitter en Snapchat? Als je een melding krijgt dan moet je natuurlijk eventjes kijken. Heel verleidelijk maar hierdoor verlies je wel je concentratie en kan je uit je werk-flow raken. Zet je telefoon op stil, uit of leg hem op een andere plek waar je niet snel bij kan. Natuurlijk kan je snel even op de computer kijken maar hou dit beperkt, voor je het weet ben je weer een uur verder. En ja, ik weet er alles van! Ik schrijf dit artikel wel maar heb ondertussen Facebook en Twitter aanstaan en je moet eens weten hoe moeilijk het is om mijn meldingen te negeren… haha!

8. Bepaal je uren. Door al die verleidingen van ondere andere social media heb jij misschien ook werkdagen dat je tegen een uur of 10 ’s avonds nog bezig bent. Bij mij komt dat geregeld voor en ik slaap die nacht gelijk onrustig en heb ook nog eens hoofdpijn. Door mijn wisselende tijden bij mijn andere baan, is het moeilijk om iedere dag dezelfde uren te besteden aan mijn freelance werk. Ik heb daarom besloten om na 20.00 uur niet meer aan projecten te werken, niet meer mijn mail te checken en het liefst de computer uitzetten. Dat laatste lukt niet altijd want dan moet ik nog een rondje YouTube doen of iets op Netflix kijken, maar het echte werken is dat gewoon voorbij. Tijd voor ontspanning!

Freebie time! Download mijn gratis To Do lijstje!

download-to-do-freebie

Wil je deze tips goed toepassen dan is het misschien leuk om mijn to do lijstje daarbij te gebruiken. Je kan hem gratis downloaden en zo vaak printen als je wilt. Het is een PDF bestand in 300DPI kwaliteit. Alleen voor persoonlijk gebruik, niet voor commercieel. Oh en nog een tip 9 om zo productief mogelijk te zijn: drink voldoende water op een dag! Ik vergeet dat nogal eens dus heb 8 glazen water getekend (totaal dus 2 liter) die je kan afvinken. Ik hoop dat dit leuke to do lijstje jou ook helpt om prettig en efficiënt thuis te werken!

Werk jij ook thuis? Heb jij tips om dit zo productief mogelijk te maken? Ik hoor ze graag!

printable-todo-download

Geef een reactie

5 reacties

 1. Leoni says:

  Goeie tips! Veel zijn wel vanzelfsprekend. Het heeft natuurlijk ook gewoon met discipline te maken. Als je werk doet wat je leuk vind thuis, dan lijkt het me ook makkelijker om productief te zijn :-). Ik werk ook thuis maar heb niet echt moeite om het werk gedaan te krijgen. Wat ik wel vervelend vind aan thuiswerken is dat het voor de buitenwereld lijkt alsof je altijd thuis bent en iedereen dus altijd langs kan komen (waardoor mijn planning weer in de war gaat) en dat vriendlief toch onbewust wel verwacht dat het huishouden ook klaar is als hij terug komt uit zijn werk. Ik was immers de hele dag thuis toch? 😛

 2. Marc says:

  Als regelmatige thuiswerk (1 a 2 dagen per week) was ik wel benieuwd… Nou, het was een kwestie van check, check, check… Alleen nummer 7 doe ik niet. Ik moet namelijk wel bereikbaar zijn. En af en toe een beetje afleiding (= 6 😉 kan geen kwaad.

 3. Astrid says:

  Ik merk dat ik ook veel van deze problemen herken op de dagen dat ik thuis werk, er is zoveel afleiding te vinden op het internet. Ik merk wel dat het beter gaat wanneer je met zijn tweeën aan het werk bent.
  En wat een ontzettend leuk to do printable! Die ga ik zeker downloaden.

 4. Wat een geweldige tips! Lijstjes zijn echt een must voor mij, haha!

 5. Evelien says:

  Zeer fijne en handige tips! Ik pas er zelf al een hoop toe, zoals werken op mijn ‘blogkamer’ waar een dubbel bureau staat, en sinds een kort een desktop organizer van Xenos. Daarin kan ik al die losse spulletjes in opbergen, zodat m’n werkplek overzichtelijk en opgeruimd is. Ik las pauze’s in – ’s middags eet ik een broodje voor de PC en doe ik een spelletje of doe ik een rondje Bloglovin’. Die telefoon blijft een afleiding haha, maar ik kom zo al een heel eind. Facebook moet ik ook NOOIT open hebben staan tijdens het bloggen, met m’n ADD ben ik al zóóó snel afgeleid, voor ik het weet zit ik 5 uur voor de PC en heb ik nog geen artikel geschreven, haha.