Voorkom het openbaar maken van je contactgegevens bij een domeinregistratie

anoniem-registreren-domeinWist je dat als je een domeinnaam aankoopt jouw gegevens – zoals je volledige naam, adres, telefoonnummer en emailadres – beschikbaar worden voor anderen? Dat zou je vast niet zo leuk vinden dat je persoonlijke contactgegevens zo te vinden zijn. Gelukkig is er een manier om dit tegen te gaan.

Hoe weet ik of mijn contactgegevens openbaar worden gedeeld?

Er is een website waar je kan controleren of jouw contactgegevens openbaar worden gedeeld, dat kan je doen door te surfen naar Who.is. Door jouw domeinnaam in te vullen en te controleren kan je kijken of je jouw gegevens, zoals je die hebt opgegeven bij het registreren van je domein, daar worden gedeeld. Je kan dit ook controleren door het na te gaan bij je domeinprovider (wat vaak ook je hostingprovider is). Het zal namelijk op je factuur vermeld moeten staan omdat het privé maken van jouw gegevens (helaas) een betaalde service is.

Het is wel zo dat de dit geld voor domeinnamen die niet eindigen op de extensie .nl, deze zijn namelijk door de SIDN al wettelijk beschermd. Heb jij echter een domeinnaam dat eindigt op .com/.org/.net etcetera? Dan kan het zijn dat jouw gegevens wél via internet op te vragen zijn. De volledige lijst van extensies waarbij je een domeinnaam anoniem moet registreren kan je hier vinden.

Anonieme registratie vs. Openbare registratie
Anonieme registratie vs. Openbare registratie. Je ziet dat alle gegevens worden gedeeld die je hebt doorgegeven aan je hosting, waaronder dus je telefoonnummer, mailadres, thuisadres… werkelijk alle gegevens zijn openbaar.

Mijn gegevens zijn openbaar! Wat nu?

Wees gerust! Het is heel simpel en snel op te lossen om jouw contactgegevens die gekoppeld zijn aan de domeinnaam privé te maken. Dit doe je namelijk door je domeinnaam anoniem te registreren. Heb je nog geen domeinnaam aangekocht dan is het helemaal makkelijk te regelen.  Wanneer je de stappen doorloopt tijdens het registeren van je domein zie je vanzelf de optie “anoniem registreren” of een soortgelijke term verschijnen. Dit moet je aanvinken voordat je verder gaat. Let wel op dat dit geen gratis dienst is en er wél kosten aan verbonden zijn welke verschillen per provider. Deze kosten zijn een paar euro per maand.

Bij Antagonist, waar ik dus mijn hosting afneem, betaal ik €0,62 excl. btw per maand voor mijn domeinnaam. Je hebt bij het aanvragen wel éénmalig setupkosten van € 4,09.

Heb je al een domeinnaam aangekocht maar wil je alsnog deze anoniem laten registeren, dan kan je de anonieme registratie te allen tijde aanschaffen via je account waar je jouw domeinnaam aangekocht hebt. Kan je dit niet vinden dan zal je even contact moeten opzoeken met je provider omdat iedereen deze optie aanbiedt, maar zullen de stappen die je moet doorlopen net eventjes anders zijn waardoor ik deze hier niet kan uitlichten.

Is het heel erg dat mijn gegevens openbaar zijn?

Toen ik mijn domeinnaam aankocht wist ik niet dat mijn gegevens gelijk openbaar zouden staan. De eerste paar jaar waren mijn gegevens dus zo op te vragen maar naderhand heb ik dit toch veranderd. Ik vond het niet zo fijn dat iedereen mijn telefoonnummer en thuisadres kon achterhalen. In de tijd dat mijn gegevens openbaar waren heb ik er overigens geen hinder van ondervonden, maar wat niet is kan altijd komen natuurlijk… Ik hoor regelmatig dat men last heeft van spam of telefoontjes omdat bedrijven jouw persoonsgegevens hebben kunnen achterhalen via dit register.

Uiteindelijk is het een keus die je zelf zou moeten maken of je wel of niet jouw contactgegevens wilt delen met iedereen die gebruik maakt van het Who.is register.

Heb jij je domeinnaam al anoniem geregistreerd? Of vind je dat helemaal niet nodig?

Geef een reactie