Van bloggen tot succes – een lang proces

bloggen-succes

Weet je wat ik zo tof vind? Dat je een blogpost over het blogwereldje tegen komt van een tijd terug én dat de boodschap nog steeds relevant is en mij vervolgens inspireert tot het schrijven van een nieuw blog.

Vorig jaar schreef ik “Is Bloggen Dood?“, een blog met een ietwat overdreven titel maar waarin ik met heimwee terugdacht aan het blogwereldje van vroeger. Dat de manier van bloggen veranderd is dat hebben we allemaal wel gemerkt. Dat social media een belangrijke factor is geworden om je blog onder de aandacht te brengen, dat weet iedereen ook. Dat YouTube steeds populairder wordt en daarom veel bloggers de switch maken naar dagelijks vloggen dat snap ik ook. Er komen dagelijks steeds meer bloggers én vloggers bij met als gevolg dat er een markt is ontstaan dat ontzettend verzadigd is. Een markt dat eigenlijk zo snel mogelijk resultaat wilt zien van zijn of haar inzet. Echter moet je realiseren – als dit je doelstelling is – dat dit niet zomaar op één of andere dag is verwezenlijkt. Rome wasn’t build in a day.

Raak niet ontmoedigt wanneer je niet de gewenste resultaten boekt

Ik kwam via via dit geweldig artikel tegen: The insanely slow road to building a blog (and why most people give up). Dit artikel stimuleert potentiële en huidige bloggers om niet teleurgesteld en ontmoedigt te raken wanneer hun blog niet de gewenste resultaten boekt. De werkelijkheid is dat bloggen echt niet zo eenvoudig is als men doet blijken. Het klinkt eenvoudig, technisch gezien, om een blog op te zetten en het is niet iets wat een hoeveelheid vaardigheid vereist, maar het vergt wel veel geduld. Met technologieën als WordPress is het krijgen van een simpele blog dat up and running is, vrij eenvoudig. Daarnaast is het schrijven van je eerste artikel een eitje als je motivatie hoog is en de creativiteit nog volop bruist. De echte ‘problemen’ komen later pas aan de orde.

Ik blog om mijn leermomenten te delen

Ik blog nu af en aan zo’n 15 jaar. Met de nadruk op af en aan, want iedereen heeft weleens periodes dat bloggen op een laag pitje staat en dat het gewone leven even voorrang heeft. Alhoewel ik ernaar streef om consistent te zijn, is het voor mij nogal lastig om het te combineren náást mijn full-time job én freelance werk voor Deliciae Design (en als ik naar mijn uren kijk kan dat óók als full-time worden gezien). De wil is er maar af en toe chillen met Netflix is ook weleens lekker. Dat zal ik zeker niet ontkennen. Mijn doel met bloggen is niet zozeer om snel te groeien, al zijn extra volgers heel erg welkom! Ik weet hoe het voelt als je een reactie krijgt dat lijkt op een compliment (hoewel, dat was het toch wel?) en er dan achter komt dat het een spam reactie is (stomme bots!) Of dat geweldige gevoel van voldoening toen een echt persoon je vertelde dat ze van je blog én je werk houden. Natuurlijk vind ik dat helemaal super en geeft het mij een boost – het is niet dé reden waarom ik blog.

Ik heb het al vaker aangehaald, ik ben begonnen met bloggen op Deliciae Design om één reden: dingen te delen die ik geleerd heb tijdens het werken met WordPress en Blogger. Dingen die ik de afgelopen 15 jaar ben tegengekomen in het blogwereldje; SEO, Google Analytics, social media. Maar ook een stukje grafisch design, lettertypes, kleurgebruik, etc. Ik wist dat het schrijven over nieuwe ontdekkingen mij zouden helpen om meer te leren maar ook om anderen mensen dezelfde dingen aan te leren. Geld was niet het doel en dat is het nog steeds niet. Ik verdien 0,0 eurocent met mijn blog. Ik hoop wel door het bloggen potentiële nieuwe klanten binnen te halen voor een prachtig WordPress design *hint*. Bottom line is, ik schrijf omdat het mij stimuleert om nieuwe dingen te leren en door deze te delen, behoud ik (hopelijk) de kennis.

Mijn blog is een reflectie van wat ik heb geleerd de afgelopen jaren als blogger zijnde maar ook als WordPress gebruiker én developer. Ik heb nog zoveel te delen maar zoals gezegd zit ik een beetje te sukkelen met de tijd. Echter probeer ik mijn best te doen en hoop ik dat ik met dat klein beetje publiek wat ik heb opgebouwd, toch een aantal mensen heb kunnen helpen. Dat gezegd hebbende, bloggen is voor mij een win-win situatie. Ik hoop mensen er mee te bereiken maar het is ook een bron van informatie waar ik zelf eens op terug kan kijken wanneer ik iets niet meer 100% weet.

Waarom schrijf ik dit?

Ik wil eigenlijk een beetje herhalen wat Belle in haar blog aanhaalt. Bloggen is niet iets dat je tonnen geld en roem genereert. Niet na een dagje werk. Eerlijk? Waarschijnlijk niet in de komende jaren. Als we heel realistisch kijken, zal je waarschijnlijk geen van tweeën bereiken. Klinkt hard, maar dat is de realiteit. Ik zeg dit omdat er veel nieuwe bloggers starten voordat ze weten hoeveel tijd het eigenlijk kost. Tijd dat je moet investeren. Bloggen kan een geweldige uitlaatklep zijn voor een boel dingen. Of je nu houdt van eten en graag recepten wilt delen. Of van reizen en je prachtige reisfoto’s met hotspots wilt delen zodat anderen mensen deze ook kunnen ontdekken. Er is van alles mogelijk, maar als je begint met onrealistische verwachtingen, zal het leiden tot het verlies van motivatie. En je weet wat er komt nadat je alle motivatie verloren hebt.

Opgeven.

Mijn advies voor alle nieuwe bloggers is om deze vraag aan jezelf te stellen: “Als ik iedere dag een blog plaats van ongeveer 1000 woorden, 1-2 keer per week, voor een heel jaar én geen ene cent ermee verdien, is het dan zonde van mijn tijd?” Als je hierop ja antwoord dan raad ik je aan om voor iets anders te kiezen.

Hetzelfde geldt voor bloggers die geweldige zakelijke ideeën hebben maar na een paar maanden opgeven omdat de verkoop tegenstaat. Net als klanten komen bezoekers ook niet zomaar opdagen en hebben zij alsnog tijd nodig om na te denken in een investering. Dat kan even duren en soms zijn ze wel geïnteresseerd in een product maar laat hun portemonnee het niet toe. Dat betekent niet dat jouw product niet aanslaat en dat er geen markt voor is, het kan aan zoveel andere dingen liggen: misschien de manier van communiceren, de uitstraling van het product, de promotie, jouw vindbaarheid in Google, enzovoort… Geef niet gelijk op maar probeer eerst te achterhalen waarom het niet aanslaat en ga het dan nog een keer promoten. Kans is groot dat het dan wel lukt.

Leg de druk niet te hoog

Artikelen met “Ben jij ook benieuwd naar hoe ik (geldbedrag) heb verdient binnen 1 jaar?”, “Krijg 100.000 bezoekers per dag” of “Inkomsten verslag – (geldbedrag) verdient!” vliegen je om je oren. Dit legt de druk en verwachtingen van een (beginnende) blogger enorm hoog. Men denkt dat deze bedragen normaal zijn maar als je realistisch bent, dan weet je dat dit óf overdreven (lok)bedragen zijn óf bloggers die hun producten aanprijzen terwijl ze daarvoor al jaren aan het knokken zijn. Zij hebben jaren geknokt om een mailinglist op te bouwen waar je u tegen zegt.

Het is naïef om te bedenken dat je binnen een maand of jaar hetzelfde kan verwezenlijken. Deze bloggers hebben al zoveel tijd en energie in het opbouwen van een klantenbestand gestoken, tijd waarvoor zij eerst ook niets terug kregen, alleen laten ze dat gedeelte vaak achterwege. Het verkooppraatje “leer in 3 uur wat ik in 3 jaar heb geleerd” klinkt natuurlijk leuk en aantrekkelijk, maar in de praktijk is het vaak anders. En al heb je de kennis wél gekregen door het volgen van een cursus, je zal alsnog aan de slag moeten gaan om resultaten te boeken. Het komt helaas niet aanwaaien.

Het advies dat je moet beginnen met bloggen voor de lol is datgene wat je na moet streven, want dat zal ook de enige manier zijn om het vol te houden. Zoals Belle in het artikel ook aankaart, zelfs als je ooit hoopt te kunnen profiteren van je blog zal het plezier hebben in schrijven, je helpen om door te zetten zonder dat je ook maar publiek hebt of winstgevend bent.

Ontmoedig jezelf niet. Geniet van het proces om je blog op te bouwen, het schrijven van blogs en het groeien van je publiek. Leer van het proces, verdiep je in verschillende methodes om je blog onder de mensen te brengen, maar heb vooral plezier. En wie weet wat er voor dingen op je pad komen. Ik ontdekte door het bloggen op Livejournal 15 jaar geleden dat ik design wel heel erg tof vond. Kijk nu eens. Nu is het mijn werk en tuurlijk, daar ging wel echt een hele lange periode aan vooraf voordat ik dat heb kunnen verwezenlijken. Echter daar denk ik niet aan. Ik heb het toch maar gedaan en op dat resultaat mag ik trots zijn.

Geef een reactie

2 reacties

  1. Evelyne says:

    Goed artikel! Geeft mij terug een boost, omdat ik toch wat onzeker aan ’t worden ben over mijn blog. Er komt bij mij bijlange niet zoveel volk lezen of reageren als op ‘succesvolle’ blogs & ja, daar baal ‘k soms wel van. Schreef ‘k dan voor niemandal, denk ‘k dan. Terwijl je net voor jezelf moet schrijven natuurlijk 🙂

  2. Jitske says:

    Je hebt zo gelijk. Grappig, ik heb hier laatst ook wat over geschreven. Ik hoop niet dat ik klink als een enorme negativo maar het is wel zo, bloggen kost ontzettend veel tijd en je ziet niet gelijk resultaat van je inspanningen. Ik denk ook wel eens, waarom doe ik het? Het dagelijkse leven is ook belangrijk. Mij valt vooral op dat de lat zo hoog ligt! Hoe anders is het nu dan in mijn stagetijd, toen ik stage liep bij een modeblad. Het tempo ligt zo hoog en de concurrentie is enorm. En dat laatste daar zit het hem in. Want jezelf vergelijken is echt killing, maar het is ook zo lastig het niet te doen in de online wereld waarin je binnen 5 kliks een ton aan informatie hebt, die ook nog eens bol staat van de statistieken (hoeveel volgers heeft deze bloggers, enz). In de geschreven pers is dit natuurlijk allemaal niet zo confronterend. Ik ben me nu een beetje aan het beraden op mijn volgende stap: door mijn blog heb ik wel ontdekt dat ik online marketing stiekem heel erg gaaf vind! Net als copywriting. Jouw grafisch design is echt prachtig btw!