Blogger vs WordPress

bloggervswordpress

Jij wilt graag beginnen met bloggen maar je weet niet zo goed waar. Er is ook zoveel keus en het is vervelend (en een karwei!) om na een tijdje je blog te verhuizen naar een ander platform. Er zijn zoveel mogelijkheden dus het ligt eraan wat je precies wilt, het onderwerp waarover je blogt, en waar je jouw blog over een tijdje wilt zien. Persoonlijk ben ik eerst begonnen bij Livejournal, heb ik een account aangemaakt bij Blogger maar eigenlijk al heel snel daarna een domein gekocht en WordPress geïnstalleerd. Ik heb dus diverse platformen geprobeerd en zal vandaag mijn ervaring hierover delen.

Blogger vs WordPress

De twee populairste blogging platformen zijn WordPress en Blogger, vandaar dat ze ook continue vergeleken worden met elkaar. WordPress komt er dan bijna uit als één van de betere platformen vanwege de vele mogelijkheden die je daar hebt. Mijn voorkeur gaat daarom ook naar WordPress maar eerlijk is eerlijk, je hoeft echt geen WordPress blog te hebben om succesvol blogger te worden. Je kunt met Blogger ook een hoop bereiken.

Waarom kiezen voor WordPress.com – een gratis blogging platform?

WordPress.com is een gratis dienst dat makkelijk in gebruik is. Je ontvangt 3GB aan ruimte (voor artikelen en afbeeldingen) en een mogelijkheid om je artikelen te delen via social media sites. Je hebt toegang tot thema’s waarvan vele ook enigszins aanpasbaar zijn. Een upgrade is ook beschikbaar zoals het aanpassen van je design met CSS en lettertypes, domeinnaam, transfer, advertentie vrij, betaalbare thema’s, redirects, extra ruimte en mogelijkheid tot delen van video’s. WordPress.com is een goede optie voor nieuwe bloggers maar het vergt wat gewenning en wanneer je meer opties wilt, zul je je in de buidel moeten tasten. Ik vind het dashboard (waar je artikelen kan plaatsen) van WordPress, vergeleken met Blogger, vele malen makkelijker in gebruik ondanks dat de functies hetzelfde zijn.

Nadelen WordPress.com?

 • WordPress.com plaatst advertenties op je website.
 • Je kan geen gebruik maken van plugins, terwijl WordPress juist bekend staat om hun flexibiliteit door middel van deze plugins. Je merkt dus al snel dat je meer wilt met je blog, maar uitbreiden kost geld.
 • Je kan geen gepersonaliseerde thema’s gebruiken. Je bent gelimiteerd tot de thema’s die WordPress zelf aanbied.
 • Wil je meer informatie over je bezoekers, waar ze vandaan komen, hoe lang ze je website bezoeken? Dan heb je een goede statistieken plugin nodig zoals bijvoorbeeld Google Analytics. Helaas kan je deze niet gebruiken op WordPress.com omdat je geen gepersonaliseerde codes kan toevoegen. Je bent belemmerd tot het gebruiken van het statistieken software dat WordPress aanbied.
 • Ook al betaal je voor een upgrade, de credit naar WordPress.com in de footer zal blijven staan.

Eigenlijk vind ik WordPress.com echt helemaal niets. Ze doen net alsof je veel kan en mag, maar in de praktijk is dit anders. Je merkt al snel de belemmeringen van het bloggen en dat je dus meer wilt, alleen de upgrades zijn duur en vaak krijg je dan nog niet volledige controle over je site. Zonde van het geld dus! Wil je gaan bloggen dat zou ik persoonlijk óf voor Blogger gaan óf voor een eigen gehoste versie van WordPress.

Waarom kiezen voor WordPress.org – gehost op je eigen domein?

Gaat jouw voorkeur al uit naar WordPress, dan raad ik aan om een zelf gehoste versie te gebruiken. Het geeft je volledige toegang zonder enige restricties en extra kosten. WordPress is open-source en heeft talloze plugins en thema’s waaruit je kan kiezen zodat je jouw blog eigen kan maken. Je zal wel moeten betalen voor een host en domeinnaam, maar als je de stappen daarvan volgt is dat allemaal niet zo lastig. Je kunt ook gepersonaliseerde thema’s gebruiken die door jou of door een webdesigner (ik!) gemaakt zijn. Je hebt complete controle over je website waardoor de opties eindeloos zijn.

Nadelen WordPress.com?

 • Je moet betalen voor hosting en je domeinnaam.
 • Je bent verantwoordelijk voor het updaten van WordPress, plugins en thema’s en je moet zorgen voor een goede beveiliging (denk aan een goed en sterk wachtwoord!).

Waarom kiezen voor Blogger?

Ben je een vrij nieuwe blogger en heb je nog geen idee van wat je met je blog wilt? Dan is Blogger perfect voor jou. Het is gratis, makkelijk in gebruik, ruime keuze uit (gratis) designs die je vervolgens met wat CSS en HTML ook makkelijk kan aanpassen. Blogger bied de mogelijkheid aan voor gratis hosting (blogger) en een gratis subdomein (blogspot) of een optie om een eigen domein te koppelen voor alleen de prijs van de domeinnaam zelf. Daarnaast bied Blogger ook beveiliging aan tegen hackers waarbij je bij WordPress zelf voor moet zorgen.

Nadelen Blogger?

 • Gelimiteerde functies (zoals de reacties en post editor).
 • Je kan gemakkelijk je template aanpassingen kwijt raken.
 • Weinig widgets en plugins die je kan gebruiken.
 • Google is vrij om jouw content te gebruiken en verspreiden.
 • Google kan zomaar jouw blog verwijderen als zij het niet eens zijn met de content die jij plaatst.

Er is een misverstand dat Google Search een voorkeur heeft voor een platform en dat de ene beter is dan de ander met betrekking tot SEO, maar dat klopt niet. Ik heb blogs gezien met een hoge rankering op beide platformen. Een hoge rankering is niet afhankelijk van het platform, het gaat echt om hoe en wat je blogt en of je de SEO tips opvolgt. WordPress maakt het enigszins makkelijker door bepaalde plugins maar dat betekend niet dat je met een blog via Blogger, de top niet kan bereiken. Bekijk eens deze SEO tips om te zien of jij ze al toepast.

Overige blogging platformen

 • Tumblr.com – gratis, perfect voor kleine artikelen, maar wel meer gericht op foto bloggers. Je hebt de mogelijkheid om (gratis) thema’s te gebruiken en enigszins aan te passen. Makkelijk in gebruik.
 • SquareSpace – makkelijk in gebruik, prettig dashboard. Ongeveer hetzelfde als WordPress maar dan zonder plugins. Prachtige aanpasbare (tot bepaalde hoogte) thema’s. Wel enorm lastig om content van over te zetten naar een ander platform. Artikelen gaan zonder problemen over, maar afbeeldingen niet waarvoor je iemand zou moeten inhuren om te bewerkstelligen. Daarnaast betaal je een maandelijks bedrag.
 • Livejournal – makkelijk in gebruik, leuke community’s, weinig opties om uit te breiden, wel de mogelijkheid om je thema enigszins aan te passen.

WordPress vs Blogger – De conclusie

Blogger is perfect voor een beginnende blogger, het is gratis met wat restricties maar waar je eigenlijk weinig van merkt. Het is wel belangrijk om te weten dat Google de eigenaar is. Je weet nooit wanneer zij de regels of diensten aanpassen. Je bent eigenaar van de artikelen die je schrijft maar Google geeft jouw de ruimte om te schrijven, dus zij mogen het gebruiken voor andere doeleinden. Tevens kunnen zij jouw blog zonder reden zomaar verwijderen (is wel eens gebeurd!). Wil je een blog bij Blogger dan is het raadzaam om Google’s T&C even door te lezen. Hetzelfde geld eigenlijk voor de gratis versie van WordPress(.com). Je hebt geen volledige controle over je website, dus als je dat wel wilt, dan raad ik aan om een eigen gehoste versie van WordPress te installeren. Installatie kan moeilijk zijn maar veel hostingproviders bieden een ‘one-click-install’ aan om dit te vergemakkelijk.

Als je nog niet je keuze hebt kunnen maken, misschien dat dit overzicht je daarbij kan helpen.

Mogelijkheid Blogger WordPress.com WordPress.org
Gratis of Betaald? Gratis Gratis – upgrades betaald Betaald
Makkelijk in gebruik? Ja Ja Ja, maar jij bent verantwoordelijk voor alles (o.a. updates)
Ruimte? 1gb voor foto’s, artikelen onbeperkt 3gb voor foto’s en artikelen afhankelijk van je hostingsprovider
In Nederlandse taal? Ja Ja Ja, na aanpassing taal via je Dashboard
Gebruik gepersonaliseerde thema’s? Ja Nee, alleen thema’s van WordPress zelf Ja
Mobiele versie? Ja Nee, niet alle thema’s hebben een mobiele versie Ja, door middel van een plugin of CSS
Gebruik plugins? Nee Sommige, tegen betaling Ja, gratis en betaald
Volledige controle? Nee Nee Ja
Plaatsen advertenties? Ja Nee Ja
Installatie gaat makkelijk? Ja, heel makkelijk Ja, heel makkelijk Enigszins complex, je moet WordPress installeren

Welke platform ga je kiezen of heb je gekozen? Blogger, WordPress.com of WordPress.org? En waarom? Daar ben ik heel benieuwd naar!

Geef een reactie

7 reacties

 1. Goed artikel, zoals ik vorig jaar al zei twijfel ik heel erg over het overstappen. Nu ga ik er vanuit volgend jaar mei over te willen stappen van blogger naar wordpress(.org) ik ben nu zo hard aan het groeien wat betreft bezoekers, dus dan zal dat ook wel echt nodig zijn. (En natuurlijk hoor je tegen die tijd wel van me, haha.)

  • Dat is leuk om te horen dat jouw site zo aan het groeien is! Vanwege de functionaliteit die WordPress kan bieden is het wel handig om dan over te stappen, want met Blogger blijf je gelimiteerd in je opties. Dus als ik dan ergens mee kan helpen hoor ik dat heel graag!

 2. Mariska says:

  Dat heb je enorm handig uitgelegd, goede punten en tabel!

 3. Ik wilde het premiumpakket van wordpress kopen omdat me dat het meest gemakkelijk leek en ik weinig info kon vinden over voor en nadelen. Dus dit artikel komt voor mij als geroepen! Wat ik hier van begrijp betaal je voor wordpress.com veel en krijg je er eigenlijk niet genoeg voor terug. Ik wil dus nu op zoek gaan naar een hosting maar wel eentje die genoeg ondersteuning voor mij als totale website-bouw-leek biedt. In ieder geval heel erg bedankt voor het artikel!

  • Hoi Romy,

   Ik raad inderdaad aan om op zoek te gaan naar een hostingprovider met een alles-in-één pakket (dus inclusief domein). Je bent dan goedkoper uit dan dat je bij WordPress.com blijft en het via hun gaat regelen. Plus, de service is niet zo geweldig en bij een hostingprovider die goed aangeschreven staat (zoals Antagonist bijvoorbeeld) krijg je waar voor je geld. Dan is immers beter voor een website-bouw-leek ;-)! Succes in ieder geval en mocht je verdere vragen hebben, dan weet je mij te vinden! 🙂

 4. Trudy says:

  Ik kwam dit artikel nu pas tegen, vandaar dus deze late reactie. Ik blog via Blogger en eigenlijk bevalt me dat prima. Altijd lees ik dat als je echt wil meetellen, je zou moeten overstappen op wordpress.org. Tot op heden niet gedaan en ik vind het heel verfrissend nu eens van een pro te lezen dat Blogger echt niet zo slecht is. Ik hoef niks te verdienen met m’n blog, al wil ik wel lezers natuurlijk, en blijf voorlopig lekker bij Blogger.