Bloggers Be Like tag

bloggers-be-like

De Bloggers Be Like tag is al door veel bloggers ingevuld en normaliter geef ik niet zo om tags, maar ik vind deze zó leuk om bij iedereen te lezen dat ik niet kan achterblijven. Al weet ik niet of mijn ingevulde versie net zo leuk is maar goed… Ik zit momenteel ziek thuis (ben even helemaal op) maar ik heb nu wel de tijd om een update te plaatsen. Misschien niet een slimme keuze maar ik heb voor nu genoeg afleveringen van Gossip Girl gezien dat ik wel iets anders wil doen, haha. De laatste ingevulde tag die ik gelezen heb is van Deisy en ik vind haar versie zo leuk en inspirerend, dat deze mij aanspoorde om hem ook in te vullen. De tag is overigens verzonnen door Maris dus als jij hem ook wilt invullen dan mag de credit naar haar. 🙂 Benieuwd naar mijn invulling van deze tag? Lees dan zeker eventjes verder!

HOE LANG BLOG JE AL?
Dat is al een tijdje geleden dus ik moet even goed nadenken. In 2003 heb ik de overstap gemaakt naar Livejournal (dit account heb ik nog steeds dus ik kon de datum achterhalen, haha!) maar daarvoor had ik meerdere websites via Geocities. Het precieze jaar weet ik niet maar ik was toen al wel 2-3 jaar bezig met het maken van websites. Dus laten we zeggen dat ik ongeveer al 15 jaar een blog heb waar ik met tussenpozen iets op plaatste.

WAT VIND JE HET ALLERLEUKST EN HET ALLERSTOMST AAN BLOGGEN? 
Het allerleukste aan het bloggen vind ik de binding die je krijgt met bezoekers of andere bloggers. Ik heb het hier al eerder over gehad dat ik deze binding soms mis maar dit is natuurlijk wel afhankelijk van welke bloggers je volgt. Ik merk dat als ik de ‘zakelijke’ blogs minder bezoek, mij dan ook een stuk prettiger voel. Het voelt niet aan als een competitie, iedereen is gelijk en men blogt omdat het een hobby is en hiervoor een passie heeft (ontwikkeld). Wanneer je dan ook deze bloggers ontmoet merk ik dat er wel gelijk een band is, of dat de drempel een stuk lager is om af te spreken dan wanneer je een meer commerciële blogger ontmoet. Zo ervaar ik dat tenminste.

Daarnaast zorgt bloggen en grafisch design er ook voor dat ik eerder nieuwe dingen probeer. Zo ben ik momenteel bezig om te leren waterverven, tekenen, handlettering en kalligrafie. Ik vind het leuk om mijn grenzen te verleggen en hierover (hopelijk snel) te vertellen en mijn voortgang te delen.

never-stop-learning

Wat ik het stomste vind aan bloggen is de artikelen waarin alleen maar geklaagd wordt over de blogwereld, het bloggen zelf of over blogcollega’s. Ik snap dat je jouw frustratie kwijt wilt maar dergelijke artikelen zijn vaak niet leuk om te lezen (hoe goed je het ook probeert om het ‘leuk’ te brengen). Ik weet nooit zo goed wat je met die artikelen wilt bereiken omdat de insteek altijd hetzelfde is. Klagen om te klagen kan ik niet zo goed tegen, want we kunnen er feitelijk niets mee. Buiten dat, je geeft er ook een heel negatief tintje aan wat heel lastig is om weg te krijgen. Ik ben persoonlijk meer van de artikelen die in plaats van alleen te klagen, ook met tips of suggesties komen om iets te verbeteren. Deisy is daar heel goed in, al klaagt zij niet want ze bekijkt een situatie vanuit een ander oogpunt, maar je hebt aan dergelijke artikelen toch veel meer dan aan iets waarin staat “10 redenen waarom bloggen zo lastig is” zonder enige positieve wending? Je blijft dan in die negatieve sfeer hangen en op een gegeven moment ga je jezelf tegen werken (heb ik het idee). Ik neem het misschien ook wel te serieus maar ik heb in de laatste paar weken al zoveel artikelen gelezen met diezelfde negatieve insteek. Beetje jammer want het kan ook anders. En ja, nu was ik aan het klagen, haha!

WAT ZIJN JOUW BESTE KWALITEITEN ALS BLOGGER EN AAN WELKE PUNTEN WIL JE NOG SLEUTELEN? 
Ah, lastige vraag hoor! Ik had het net over positiviteit maar ik heb nog altijd moeite om mijn sterke punten te benoemen. Op persoonlijk vlak kijk ik heel snel naar mijn negatieve punten en dat wil ik eigenlijk heel graag veranderen. Positiever en zekerder zijn van mijn kwaliteiten – daar wil ik aan werken. Kwaliteiten heb ik zeker, als ik kijk naar wat ik in elkaar kan knutselen met CSS/HTML/PHP, custom functions, custom fields, het volledig in elkaar zetten van een WordPress site mét portfolio gedeelte met daarin weer een hoop functies toegevoegd… Ik kan best veel en heb daar toch wel flink voor moeten oefenen. Momenteel ben ik ook bezig om de REST API van WordPress te ontdekken waarmee ik in de toekomst nog betere creaties mee kan maken. Daarom is het jammer dat sommige mensen dit onderschatten en zeggen dat coderen makkelijk is, want coderen is zoveel meer dan wat CSS aanpassen. Kom ik nog op een verbeterpuntje: minder vergelijken met anderen. Als ik positiever en zekerder ben van mijn kwaliteiten dan kan ik daar makkelijk boven staan en negeren, maar ik heb er nu soms wel moeite mee. Ik heb dus nog een hoop te leren.

WIE ZIJN JOUW FAVORIETE BLOGGERS UIT BINNEN- EN BUITENLAND? 
Een favoriete blogger heb ik niet echt. Komt ook mede doordat ik het zo druk heb. Ik volg er ook wel veel en moet eerlijk bekennen dat er niet echt 1 is die ik MOET bekijken. Ik heb ze allemaal toegevoegd in Feedly en kijk dan dagelijks of er updates zijn. Is dat niet dan vind ik dat ook niet erg. En vaak realiseer ik dan ook niet eens dat die blogger al dagen/weken geen update heeft geplaatst.

WELKE DRIE ARTIKELEN OP JE BLOG, ZIJN HET MEEST GELEZEN OF GEDEELD OP SOCIAL MEDIA? 
Is bloggen dood? – Hier praat ik vooral over vroeger en hoe je toen makkelijker een binding kreeg met een blogger.
WordPress plugins die productiviteit en plezier in het bloggen verhogen – De titel spreekt voor zich 😉
Het blogadvies wat ik weiger te volgen – Ik vind dat je niet perse een niche nodig hebt om een goede blogger te zijn met een groot bereik.

OF WEL ONDERDEEL VAN BLOGGEN HEB JE ZELF ONDERSCHAT?
Mag ik het antwoord van Deisy kopiëren? “De grootste misvatting vind ik dat bloggen weinig tijd kost (“even snel een artikel typen“), dat er iets zoals ‘geluk’ bestaat als het op bloggen aankomt en dat je binnen no time een blog hebt opgebouwd met 100.000 bezoekers (of meer).”

AAN WELKE BLOGGERSCLICHÉS MAAK JIJ JEZELF SCHULDIG? 
Ik maak graag foto’s van dingetjes die ik heb gekocht maar ik ga gelukkig (nog niet) zo ver dat alles mooi gepositioneerd moet zijn en dat ik een mooie flatline foto maak. Daar heb ik de laatste tijd ook helemaal niet het geduld voor. Wel moeten de aangekochte dingetjes nieuw en ongebruikt zijn als ze op de foto gaan.

Ik hou wel van trends volgen maar gelukkig kan ik tegenwoordig heel goed relativeren en ervoor kiezen om het aan mij voorbij te laten gaan (portemonnee kan het ook niet allemaal aan, haha!)

KRIJG JE HULP, OF DOE JE ALLES VOOR JE BLOG HELEMAAL ZELF?
Ik doe alles zelf. Ik zou wel willen dat iemand voor mij foto’s kan maken (al vind ik dat wel heel leuk) want ik heb hier heel slecht licht in huis. 🙁

WAT VOOR SOORT BLOGS LEES JE GRAAG EN HOEVEEL BLOGGERS VOLG JE? 
Het persoonlijke bloggen trekt mij het meeste aan. Dit afgewisseld met blogjes die inspireren om zekerder/positiever in het leven te staan, productiever te zijn… eigenlijk artikelen die te maken hebben met persoonlijke en/of zakelijke ontwikkeling. Ik heb natuurlijk van web- en grafisch (blog)design mijn werk gemaakt en daarom lees ik ook graag artikelen die te maken hebben met bloggen, ontwerpen en coderen.

PLAN JIJ BERICHTEN VAN TEVOREN IN, OF POST JIJ ALLES ‘LIVE’? 
Dit wisselt zo af – eind vorig jaar was ik zo goed bezig met het inplannen totdat de drukte op mijn werk toenam en icm mijn opdrachten kon ik alles niet meer bijhouden. Dus toen lukte het inplannen niet meer. Ik wil dit zo snel mogelijk weer oppakken zodat ik in ieder geval iedere week een update kan plaatsen. Het hoeft voor mij echt niet iedere dag maar ik wil mijn blog niet wéér vergeten. 😉

WELKE GOUDEN (OF TECHNISCHE) TIP HEEFT JOU GEHOLPEN OM ZOU IEDERE BLOGGER MOETEN WETEN?
Blijf bij jezelf. Ga op je gevoel af en doe niets wat jij niet wil. Schrijf dus niet over dingen die jou niet aanspreken. Ik heb het ook gedaan in de begintijd van Deliciae (toen stond ‘design’ er nog niet achter) en merkte dat het in het begin leuk is maar dat de interesse al snel afneemt.

Qua technische dingen – neem niet ieder advies klakkeloos aan. Probeer zelf op onderzoek te gaan en lees wat de oplossing is máár ook waarom! Hier heb je later ook weer profijt van! Ik ben lid van een aantal Facebook groepen waar men terecht kan om vragen te stellen en zie regelmatig tips voorbij komen waarvan ik de kriebels krijg. Dat het werkt betekend nog niet dat het de juiste en meeste geschikte oplossing is.

Om een voorbeeld te noemen: ik wil iets verwijderen op mijn website dus maak ik gebruik van display: none. Met deze CSS code kan je heel makkelijk iets niet laten weergeven. Weet je dat dit voor bepaalde elementen slechte invloed heeft op je SEO,  je laadtijd (want het element wordt wél geladen maar niet weergegeven!) maar ook wanneer men gebruik maakt van een screenreader? Ik zeg niet dat je het niet mag gebruiken maar er zijn nog meer oplossingen die geen negatieve invloed hebben op o.a. je SEO en een screenreader waarvoor je beter kan kiezen.

be-you

WAT IS DE MOOISTE ERVARING (OF SAMENWERKING) DIE JE MET JE BLOG HEBT GEHAD? 
De mooiste ervaringen zijn toch wel dat ik met mijn blog hele leuk mensen heb mogen ‘ontmoeten’ en daarvoor leuke opdrachten heb mogen maken. Of dat ik bepaalde bloggers in het ‘echie’ heb mogen ontmoeten en daarmee een band heb gekregen (o.a. lieve Suzy!). Ik vind dat toch wel het leukste van bloggen.

WAT IS HET STOMSTE DAT JE OOIT ALS BLOGGER HEBT GEDAAN/ZIJN ER DINGEN WAAR JE ACHTERAF SPIJT VAN HEBT? 
Als blogger nog niets, maar als grafisch webdesigner wel. Zoals een opdracht aangenomen van iemand waarbij ik op voorhand al wist dat het niet goed zou lopen. Ik had een heel naar gevoel tijdens het mailcontact wat aanwezig bleef gedurende het hele project en uiteindelijk was ik daarvan wel de dupe. Ik ben nogal een people pleaser en vond het in het begin als ‘ondernemer’ erg lastig om nee te zeggen. Nu weet ik dat niemand je verplicht om ja te zeggen. De keuze ligt altijd aan jou. Het is juist beter om selectief te zijn – zowel voor je gemoedstoestand als ook voor je portfolio. Want voor leuke, enthousiaste mensen met een leuke opdracht doe je net iets meer. 😉

HOE GA JIJ OM MET JOUW PRIVACY? DEEL JE VEEL PERSOONLIJKE DINGEN OP JE BLOG OF SCHERM JE BEWUST DINGEN AF?
Ik moet zeggen dat ik het soms lastig vind om niet té persoonlijk te worden. Ik hou ervan om dingen van mij af te schrijven maar niet iedereen zit daarop te wachten en daarbij, ik wil ook niet dat iedereen weet hoe ik mij op dat moment voel. Op mijn werk ben ik vaak heel gereserveerd maar online is het heel makkelijk om zomaar iets te roepen want je denkt anoniem te zijn, maar dat is dus helemaal niet zo. Aan de ene kant heb ik bij sommige dingen dus moeite om mijn mond te houden, maar bij andere dingen gaat dit heel natuurlijk. Op mijn blog probeer ik wel altijd iets van mijzelf te laten zien omdat ik het zo belangrijk vind dat bezoekers een binding met jou (in dit geval, met mij) kunnen krijgen. Daar doe ik het immers voor 😉

WAT HOOP JE NOG EEN KEER MET/VIA/DANKZIJ JE BLOG TE KUNNEN DOEN?
Het lijkt mij enorm tof om een leuke bezoekers of andere bloggers te ontmoeten. In maart heb ik weer een date met Deisy en Leonie en ik verheug mij er nu al op.

En dat was hem alweer! Je kan merken dat ik een tijdje niet geblogd heb, he? Ik heb nu alweer 1800 woorden geschreven. Oops! Anyway, ik hoop dat je deze update leuk vind. A.s. zaterdag is er weer een Fix-It Saturday en ik hoop dat ik je dan weer zie! Als jij deze tag ook wilt invullen of al ingevuld hebt, zou je deze dan willen delen in de comments? Dan kan ik een kijkje nemen. 🙂

Geef een reactie

9 reacties

 1. Karin says:

  Ik vind het ook een supertag! Leuk om collega bloggers nog beter te leren kennen. Misschien zelf dus ook maar eens gaan invullen…

 2. Veerlez says:

  Ik vind het zo leuk dat onze oorspong van bloggen een beetje hetzelfde is! Ik heb ook voor de Livejournal periode lange tijd zelf via geocities (en nog veel meer van dat soort sites) een website gehad. Livejournal gebruik ik nog steeds in dagboek vorm voor mijzelf. Heerlijk vind ik dat! Ik ben al sinds 2001 bezig met het maken van websites en creëren van contact, voornamelijk voor mijzelf, maar ook voor anderen.Mijn huidige blog heb ik ondertussen al sinds 2008. Maar ik schrijf af en aan. Je antwoord op het inplannen of live bloggen herken ik heel erg. Af en toe vergeet ik gewoon dar mijn blog bestaat, zonde vind ik dat.

  En ik hou van de blogwereld, de fijne mensen die je er door leert kennen en de positiviteit die we delen (op die klaag posts na dan)

  Ik kan me helemaal vinden in je antwoorden! Echt een heerlijke tag is het inderdaad!

 3. Paul says:

  Leuk en uitgebreid heb je de tag ingevuld. Beterschap!

 4. Ik vind dit zo’n ontzettend leuke tag! Ik ga hem even opslaan en onthouden om hem zelf een keertje in te vullen! 🙂

 5. sammie says:

  Ik vind dit zo’n leuke tag om te lezen, leuk dat jij ‘m ook hebt ingevuld met al je kennis van site’s maken! De artikelen met klagen over bloggen want bloggen is veranderd vind ik ook voornamelijk irritant.

 6. Kelly says:

  Fijn om te lezen, dit! Ik kan er niet echt iets aan toevoegen, maar dat wilde ik toch even laten weten 🙂 Oh, ja, binnenkort zie ik ook enkele bloggers, en de week nadien ga ik op weekend met een hele groep bloggers. ZO fijn inderdaad! Ik had vroeger nooit gedacht dat ik zoiets zou doen (afspreken met mensen die ik nog nooit irl gezien heb, en al zeker niet met een groep waarvan ik de meeste niet eens ken op ‘vakantie’ gaan, waaaat?!), maar bloggers onder elkaar, dat klikt meestal wel, heb ik al gemerkt 🙂 En hé kijk, nu heb ik toch nog ‘iets’ toegevoegd …