De beste tijden om te promoten op Social Media

tijden-promoten-social-media

Vorige week schreef ik over 3 programma’s waarmee je social media berichten kan inplannen. Maar maakt het nou uit op welk tijdstip jij een blogartikel promoot en is er een tijdstip dat HET beste is wanneer het aankomt op social media marketing? Kort gezegd: ja en ja!

Op Pinterest kan je veel infographics vinden met tijdstippen waarop je jouw artikelen het beste kan promoten op diverse social media kanalen. Maar wist je dat dit algemene statistieken zijn van een land of misschien wel van de wereld? Deze statistieken zijn achterhaald door alle gegevens van bijvoorbeeld Twitter te onderzoeken en daar een gemiddelde van te nemen. Dat gaat om meer dan 230+ miljoen gebruikers! Heel leuk om te weten dat de gemiddelde persoon van 9 tot 10 uur ’s ochtends (bijvoorbeeld) het meest actief is op Twitter, maar hier heb jij eigenlijk helemaal niets aan! Dit heeft namelijk niets te maken met hoe jouw doelgroep zich gedraagt op Twitter en betekend dus ook dat jij je artikel niet perse op dat tijdstip moet promoten.

Om een duidelijk beeld te krijgen van de tijdstippen waarop jij je berichten moet promoten hangt af van jouw doelgroep. Wanneer zijn ze online en hebben ze de tijd om op een link van jouw artikel te klikken? Om dat te achterhalen zal je in je eigen statistieken moeten duiken en met behulp van een aantal programma’s is dat easy peasy!

Facebook

Heb jij een Facebook pagina voor jouw blog en meer dan 30 likes? Dan zal Facebook Insights verschijnen als tabblad. Onder Posts kan je precies zien wanneer jouw fans gemiddeld online zijn gedurende de week. Wanneer je over een balk van een dag gaat krijg je het aantal te zien van de fans die online zijn op die specifieke dag (dit is een gemiddelde).

Wanneer je de pagina analyseert kan je dus precies zien wanneer de meeste fans online zijn en kan je op basis van die gegevens jouw berichten promoten op Facebook. Ze zijn tenslotte online en zien het artikel in hun timeline verschijnen.

Er komen steeds meer groepen op Facebook waar je artikelen mag delen dus het inzetten van Facebook als promotiemiddel is zeker aan te raden en dan is het alleen maar handig om te weten wanneer je dat het beste kan doen. Facebook Insights is dus zeker een kijkje waard.

Ik heb een hele tijd niets gedaan met mijn Facebook account en daarom heb ik geen toegang tot Insights, helaas! Wil je mij helpen met het liken van mijn pagina zodat ik specifieker over Insights kan schrijven?

Twitter

Twitter heeft zelf een geweldig statistiek programma maar het enige wat mist zijn de tijden waarop je het beste jouw artikel kan delen. Nu bestaat er Tweriod dat binnen enkele minuten je twitter feed kan analyseren en op basis daarvan tijdstippen aanbeveelt. Je synct jouw Twitter account met Tweriod, vraagt een gratis analyse aan (gaat alleen over de laatste 1000 volgers – voor meer kan je upgraden naar premium) en binnen enkele minuten krijg je het rapport te zien.

tweriod-twitter

Je kan diverse grafieken analyseren maar de hourly graph is het duidelijkst. De algemene stats (general stats) geeft een weergave van wanneer jouw volgers het meest online zijn en je kan de ideale tijden om te promoten, syncen met Buffer.

De tijden waarop ik doordeweeks het beste kan promoten zijn: tussen 13.00 – 14.00 uur, 16.00 – 17.00 uur en 19.00 – 20.00 uur. Op de maandag is het echter heel anders, namelijk tussen 9.00 – 10.00 uur, 13.00 – 14.00 uur en 21.00 – 22.00 uur. Apart, nietwaar?

Schrijf je gratis in om een analyse te krijgen van de tijden waarop je de artikelen het beste kan promoten!

Instagram

Haal hier je voordeel uit! Bij Instagram maakt het helemaal niet uit wanneer je een afbeelding plaatst. Deel geweldige afbeeldingen en je volgers zullen deze wel bekijken. Je hoeft dus geen rekening te houden met een bepaald tijdstip. Blijf gewoon lekker instagrammen wanneer jij dat wilt.

Pinterest

Net als Twitter heeft Pinterest ook haar eigen statistieken programma maar ook hier krijg je geen inzicht in de tijdstippen waarop je het beste afbeeldingen kan je pinnen. Ik vond het moeilijk te achterhalen waar ik die informatie dan wel kon verkrijgen en uiteindelijk gaf deze Infographic meer duidelijkheid. Nu zijn deze resultaten gebaseerd op Amerikaanse Pinterest gebruikers maar ik denk dat de tijden wel enigszins overeenkomen.

De tijden waarop de meeste Pinterest gebruikers actief bezig zijn, is tussen 20.00 – 01.00 uur ’s avonds en met een kleine verhoging tussen 14.00 – 16.00 uur. Zaterdag is Pinterest het meest actief. Wil je meer volgers op Pinterest of meer re-pins, dan zal je op die tijden actief moeten promoten.

bron: Business2Community

Wil je jouw bereik vergroten met social media dan zal je op de tijdstippen dat je volgers online zijn, de artikelen moeten gaan delen. De volgers zien dan gelijk het linkje verschijnen en kunnen de artikelen lezen, in hun favorieten zetten of gaan delen (en als je het goed doet, alle drie!).

Ben jij je berichten al actief aan het promoten op social media?


Aanstaande zaterdag is het de tweede editie van Fix-It Saturday. Heb je vragen omtrent bloggen, webdesign, grafisch design of coderen? Of wil je tips om jouw blogdesign te verbeteren? Kom dan langs op Deliciae Design en stel jouw vraag!


Geef een reactie

4 reacties

  1. Simone says:

    Wat een fijn artikel! Heel handig. Ik heb jouw FB-pagina direct even geliked met mijn persoonlijke- en mijn blogpagina! 🙂

  2. Heel handig 🙂 Ik probeer ook altijd de promotie over de dag te verdelen, werkt wel 🙂

  3. Astrid says:

    Was aan het kijken op Facebook naar de statistieken maar kan niets over tijdstippen vinden, lijkt me wel erg makkelijk aangezien Facebook denk ik een van de moeilijkste social media is. Zal ook meteen even jouw fb pagina liken.