Skip to content
Ben je op zoek naar een online academie of converterende website?
Contact me
  • Werk met Mij
  • Diensten
  • Blog
  • Over Mij
  • Contact
Menu
  • Werk met Mij
  • Diensten
  • Blog
  • Over Mij
  • Contact
  • geplaatst onder Conversie

Google straft websites met een opdringerige pop-up

google-straft-pop-up

Pop-ups waren niet weg te bedenken in de tijd dat ik net begon met het ontwerpen van websites. Het liefst opende de website zelf nog in een pop-up (toen nog als een iframe) doordat je op het beginscherm een linkje moest aanklikken met “Open website”. Vrijwel iedereen deed het totdat mensen het tegen ging staan. Pop-ups waren namelijk helemaal niet handig voor de bezoekerservaring; je zag maar de helft van de website, moest gigantisch veel scrollen en het werkte niet fijn. Men ging toen over naar het volledig weergegeven van de website maar pop-ups bleven enigzins bestaan, denk aan een scherm om je in te schrijven voor een nieuwsbrief of cursus of een pop-up met een andere call-to-action. Dit tot veel frustratie van bezoekers, want men wil nog altijd zelf beslissen wat opent en wat niet.

Google gaat websites beboeten bij onjuist gebruik van een pop-up

Het werd een beetje een taboe om een pop-up te gebruiken, maar het laatste jaar zie je ze weer veel. Wederom met een call-to-action voor een nieuwsbrief, cursus, het uitlichten van een blogartikel of iets soortgelijks. De meeste entrepreneurs en bloggers maken er gebruik van om hun producten aan te prijzen en verkopen. Maar Google gaat hier nu tegenin door het uitdelen van ‘boetes’, denk nu niet gelijk aan een geldboete want dat bedoelen ze er (gelukkig) niet mee. Ze geven een boete met betrekking tot je ranking/score van je website en is je website een inkomstenbron, dan kan het indirect als geldboete gezien worden want heb je een lage rankingscore met je website dan zal je geen goede resultaten boeken in de zoekmachines. Het beboeten heeft dus invloed op welke positie je website te zien zal zijn in de zoekresultaten.

Google is van mening dat content dat ingelezen en gevonden wordt via een zoekmachine, ook weergegeven moet kunnen worden. Als deze content echter is geblokt door een pop-up en daardoor niet (goed) weergegeven kan worden, dan vinden zij dat de website een boete verdient. Het is frustrerend voor een bezoeker als zij middels een zoekmachine op een website belanden, de pop-up moeten wegklikken om daarna pas de content te kunnen lezen waarvoor ze in eerste instantie naar de website toe zijn gegaan. En daar ben ik het mee eens. Hoe meer handelingen men moet doen, hoe slechter de gebruikerservaring (user-experience) is van een website. En dat is een punt wat Google juist veel waarde aan hecht.

Google vindt de volgende drie punten belemmerend voor de gebruikerservaring:

  • Het tonen van een pop-up dat de hoofdcontent blokkeert, hetzij onmiddellijk wanneer de bezoeker de website bezoekt of wanneer zij de pagina aan het bekijken zijn.
  • Het weergegeven van een pop-up dat de bezoeker moet wegklikken voordat ze de website kunnen bezoeken.
  • Het gebruiken van een layout waarbij de pop-up verwerkt is boven “the fold” (het bovenste gedeelte van de website, datgene wat je als eerste ziet), terwijl de content onder the fold te zien is.
google-pop-up-block-001
Een voorbeeld van een opdringerige pop-up.
Een voorbeeld van een opdringerige full-screen pop-up.
Een voorbeeld van een opdringerige full-screen pop-up.
Een voorbeeld van een opdringerige full-screen pop-up.
Een voorbeeld van een opdringerige full-screen pop-up.

Mag ik nu geen pop-ups meer gebruiken?

Betekend dit nu dat je helemaal geen pop-ups meer mag gebruiken? Nee, dat niet. Je mag ze toepassen op je website voor een call-to-action, maar daarbij wel rekening houdend dat de bezoeker een deel van de content kan zien. Een aantal voorbeelden zijn:

  • Pop-ups die gebruikt worden voor een wettelijke verplichting, zoals bij een leeftijdscontrole of cookieverklaring.
  • Login pagina’s waarbij de inhoud niet openbaar is en dus ook niet worden geïndexeerd door Google. Bijvoorbeeld voor privé-inhoud zoals e-mail of inhoud waarvoor betaald moet worden (zoals een cursus).
  • Banners die niet de volledige weergave van een website blokkeren én die makkelijk weggeklikt kunnen worden.
google-pop-up-goed-001
Een voorbeeld van een pop-up voor het gebruik van cookies.
google-pop-up-goed-002
Een voorbeeld van een pop-up voor een leeftijdscontrole.
google-pop-up-goed-003
Een voorbeeld van een banner dat een normale hoeveelheid ruimte op het scherm inneemt.

Google geeft nog wel aan dat het onjuist gebruik van pop-ups tot één van de honderden manieren behoort van het beboeten van een website. Dus het is niet dat als je een pop-up gebruikt gelijk een slechte page-rank krijgt, daarvoor moet je op meerdere punten die Google bepaald slecht scoren.

Goede, relevante content aanleveren is nog steeds dé manier om hoog te scoren in de zoekresultaten. Blijf dat dus vooral doen!

Mijn mening over het gebruiken van een pop-up

Persoonlijk heb ik een grote hekel aan pop-ups en moedig mijn klanten dan ook aan om deze niet te gebruiken. Ik weet dat ze op een gegeven moment erg effectief waren in het binnenhalen van bijvoorbeeld abonnees, maar nu worden ze zo veel gebruikt en vooral misbruikt dat de bezoekers ze eerder negeren in plaats van in te schrijven voor de nieuwsbrief.

Vele malen heb ik een website weggeklikt wanneer ik een pop-up kreeg, vooral als ze tijdens het scrollen ook meerdere keren verschijnen. De pop-ups die je dwingen om in te schrijven en geen kruisje bevatten om weg te klikken vind ik nog het ergste!

Stel je eens voor, iemand wilt je iets verkopen in een kledingzaak en blijft je achtervolgen met dat kledingstuk net zolang totdat jij het aanschaft. Wat zou jij doen? Zou jij weglopen of zou jij het kopen? Ik zou keihard weglopen, jij?

Hetzelfde geldt voor je website, als men eenmaal op de “X” klikt, dan hoeft de pop-up niet nogmaals vertoond te worden. En juist daar gaat het vaak mis.

Het niet gebruiken van een pop-up betekend overigens niet dat je jouw website niet mag laten groeien volgens Google. Het betekend dat je effectief de opt-ins (inschrijfmogelijkheden) moet verwerken in je design. Het betekent dat je juist moet nadenken wát de beste plaatsen zijn om abonnees te werven, zoals bijvoorbeeld boven of onderaan je content, in de zijbalk of in de navigatie. Er zijn zoveel mogelijkheden om je nieuwsbrief te laten groeien maar daarvoor hoef je echt niet een vervelende pop-up te gebruiken.

Overigens geldt dit niet alleen voor nieuwsbrieven, maar ook de beroemde plugin die je volgende en vorige artikelen uitlichten onderaan het scherm. Het blokkeert meer dan de helft van je content en je kan het vaak niet wegklikken. Vervelend, irritant en niet gunstig voor je user-experience. En net zoals Google, ben ik van mening dat, óók jij de user-experience als prioriteit moet gaan zien. Een mooie website moet namelijk ook goed werken, toch?

Echter, ben je toch een tikkeltje eigenwijs en wil je toch gebruik maken van pop-ups? Doe dit dan bewust (doe niet zomaar wat!) en kies voor een manier zodat het niet de user-experience ongunstig beïnvloed.

Ben jij een voorstander van pop-ups? Wat vind jij ervan dat Google nu website beboet voor het onjuist gebruiken van een pop-up?

IMG_6579

Hi, ik ben Naomi

Ik ben eigenaresse en creatieve geest achter Deliciae Design – een door conversie geleide creatieve studio die gepassioneerd is in het helpen van creatieve bedrijven en het inspireren van ondernemers om hun bedrijf te verheffen door de kracht van branding en strategie.

Met mijn blog wil ik collega-creatieve ondernemers informeren over hoe ze hun bedrijf met doel en intentie kunnen laten groeien. Welkom!

Facebook Instagram Twitter Envelope

A brand identity that sets you apart from the crowd?

Let's get started!

Contact me

(Virtual) Coffee date?

Would you first like to see if we are a match and if I can help you with a unique brand identity, website or academy? Contact me for a virtual coffee date!

Resources

Curious about what a graphic web designer actually uses? Then take a look at my resources, maybe there is something that you can use for your business.

Vorige week vierde ik mijn 37e verjaardag 😳 en Vorige week vierde ik mijn 37e verjaardag 😳 en als je mij al wat langer volgt dan weet je dat de afgelopen twee jaar niet zonder slag of stoot zijn gegaan. En dus moest dit gevierd worden met een weekendje weg (met de hond) en lekker genieten van de rust, stilte en de natuur (en ook een beetje de kou vandaar de muts 🤣)...En… zo plaats ik ook weer even een update op mijn verlaten Instagram profiel 😜🤣
Ik deed mee met de Portfolio Bootcamp van @castawa Ik deed mee met de Portfolio Bootcamp van @castaway.nl en mocht op basis van een briefing een concept maken voor Makanu. Ik koos voor een logo ontwerp. Super leuk om te doen en zorgde dat ik weer uit mijn comfortzone qua ontwerpen getrokken werd. ❤️ Wat vind je er van? De brand story die ik kreeg was het volgende:Vroege ochtend.Koele lucht.Frisse blik.Diepe zucht.Van geluk.Over het uitzicht.Van vlakke wateren.Met reflecterend licht.Kano aan de hand.Peddel in je zij.Trotseer je het water.Als een vogel zo vrij.Langs grotten.Laaghangende bomen.Langs kleine strandjes.Laat jij je meestromen.Naar de horizon.En daar voorbij.Stap in je Makanu.En keer het tij.Deze mooie briefing en brandstory is door de meiden van @castaway.nl gemaakt 💛
Afgelopen twee jaar hebben mij een boel nieuwe inz Afgelopen twee jaar hebben mij een boel nieuwe inzichten gegeven. Niet gek ook na alles wat er gebeurd is. Burn-out, borstkanker, chemotherapie, twee operaties... en heel wat onzekerheden en mentale struggles verder. Maar ik ben er nog. En daar valt ook wat voor te zeggen (vind ik 😊) Maar alle inzichten een plekje geven is best lastig als je nog midden in je herstel zit. De onzekerheid dat alles zo weer om kan slaan en het daardoor niet aandurven om stappen te nemen. Want "wat als..." Die vraag spookt dagelijks door mijn hoofd.Maar blijkbaar is de drive om verder te gaan toch groter dan de angst voor de onzekere toekomst. Het voelt goed om alles op een rijtje te zetten en hieraan een creatieve vorm te geven. Afgelopen weken ben ik daar dan ook volop mee bezig en ik voel de creativiteit, de inspiratie en het enthousiasme weer langzaam door mijn aderen stromen. Het kriebelt dan ook om weer volop aan de slag te gaan met mijn bedrijf maar ik weet dat ik in mijn enthousiasme dan weleens te snel ga en mijzelf voorbij loop... Afgelopen jaren hebben mij doen beseffen dat stap voor stap het beste voor mij werkt. Dus we gaan op die manier verder, want met kleine stapjes kom je ook vooruit. Ik wilde (voor nu) graag een teken van leven plaatsen. Dat Deliciae Design nog steeds in business is ondanks alles wat het "universum" mijn kant op wilt gooien (#fyou)In de afbeelding dan ook mijn aangepaste missie. Het blijven runnen van mijn bedrijf in de periode dat ik ziek was, was zonder de steun van de mensen om mij heen en een heleboel lieve mede-ondernemers nooit gelukt. Dankjewel voor jullie geduld, support en liefde! You know who you are! ❤️
Sales on auto-pilot! Wat als jij een gratis wegge Sales on auto-pilot!Wat als jij een gratis weggever hebt, deze deelt via Social Media en dat een heleboel mensen deze vervolgens kunnen aanvragen door hun e-mailadres in te vullen. Opeens heb je dan een lijst met interessante leads!Je mag ze dan - volledig AVG proof - enkele mailtjes sturen met een aanbod gerelateerd aan jouw weggever. Een aanbod die tijdelijk is en alleen dán voor die speciale lage prijs. Je voegt eventueel nog een timer toe voor extra urgentie.De link in de e-mail wijst door naar je strategische salespagina waarin je ze overtuigd van jouw geweldige aanbod! Nu zijn je leads ineens klanten!En dat allemaal middels een salesfunnel die je eenmalig inricht en daarna alleen optimaliseert indien nodig. Je verkoopt op de automatische piloot en je hoeft er (bijna) niks meer aan te doen. Een goede funnel werkt in 4 fases:Awareness: promoten van je gratis weggever via organisch verkeer of middels betaalde advertenties. Interest: je geeft in ruil voor hun e-mailadres extra veel waarde in de weggever maar ook in de geautomatiseerde funnel waarin ze terecht komen. Decision: in je funnel informeer en bereid je de leads tevens voor op het aanbod dat gaat komen.Action: je hebt een tijdelijk aanbod die de leads niet kunnen weerstaan. Dat is waar een salesfunnel om draait en waarmee je succesvol kunt lanceren. Het leuke is dat je dit voor heel veel doeleinden kunt gebruiken.Nu is het bij een salesfunnel natuurlijk zo dat je wilt dat men overgaat tot aankoop, maar een soortgelijke funnel kan je ook inzetten voor het laten boeken van een gratis call waarin je dán je (eenmalige) aanbod doet. De “salespagina” zal dan feitelijk je agenda zijn om direct een afspraak in te plannen. Ik vind dit dus echt super leuk om voor mijn klanten aan de slag te gaan en ze helpen verder te optimaliseren zodat ze resultaten boeken.Maak jij al gebruik van een salesfunnel?Swipen naar links voor de templates uit de Marketing Kit! 💕>> Klinkt dit nu heel interessant en wil je hier meer over weten? Schrijf je in voor mijn gratis website challenge waar ik op dag 3 alles vertel over Online Marketing! Link in bio. ❤️
Facebook Twitter Instagram

© 2016 – 2021 Deliciae Design | Algemene Voorwaarden | Privacyverklaring

Configure cookie settings
We use cookies to optimize our website and our service.
Functional cookies Always active
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Stats
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Manage options Manage services Manage vendors Read more about these purposes
View preferences
{title} {title} {title}
  • Werk met Mij
  • Diensten
  • Blog
  • Over Mij
  • Contact
Menu
  • Werk met Mij
  • Diensten
  • Blog
  • Over Mij
  • Contact