Skip to content
Ben je op zoek naar een online academie of converterende website?
Contact me
  • Werk met Mij
  • Diensten
  • Blog
  • Over Mij
  • Contact
Menu
  • Werk met Mij
  • Diensten
  • Blog
  • Over Mij
  • Contact
  • geplaatst onder Design

Maak je website of app toegankelijk voor iedereen

Leeromgevingen zijn reuze populair momenteel. Echter zie je dat deze niet altijd toegankelijk zijn voor iedereen. Video’s zonder ondertiteling, maar 1 vorm van content, onduidelijke navigatie… noem het maar op. 

Zelfs websites missen nog behoorlijk wat standaard functionaliteiten om deze toegankelijk te maken voor iedereen, dus ongeacht hun achtergrond, opleidingsniveau en fysieke en mentale gezondheid. We willen liever niemand uitsluiten maar doen dit (onbewust) alsnog op een website, leeromgeving of app. Dat is zonde!

Een tijdje terug was er een interessante discussie op Facebook over de toegankelijkheid van een website of app. Ik raakte aan de praat met Kimberley, zij is een e-learning accessibility consultant voor bedrijven en onderwijsinstellingen in Canada, waar zij ook woonachtig is.

Is jouw website of app toegankelijk voor iedereen?

Kimberley en ik werken geregeld samen voor een bepaalde opdrachtgever en hierdoor krijg ik dus weleens tips om hun website en leeromgeving meer toegankelijk te maken. Vandaag laat ik haar aan het woord en vertelt ze alles over de toegankelijkheid van een website en waar jij dan rekening mee zou moeten houden.

Kimberley van Tol

Hi Kimberley! Kan je iets vertellen over wie je bent en wat je nu precies doet?

Ik ben Kimberley, een e-learning en accessibility consultant voor bedrijven en onderwijsinstellingen die het belangrijk vinden dat hun werkomgeving, (online) leeromgevingen en websites volledig toegankelijk en inclusief zijn voor iedereen volgens accessibility richtlijnen en wetten.

Ik woon sinds 2013 in Canada en werk naast mijn consultancy werk part time voor MacEwan University als ‘Learning Specialist’ in Services to Students with Disabilities.

Het is namelijk mijn grote passie om onderwijs voor iedereen toegankelijk te maken, ongeacht achtergrond, opleidingsniveau en fysieke en mentale gezondheid. Dit leidt tot saamhorigheid en gelijkheid: twee grote pijlers in mijn werk. Dit doe ik door middel van het toepassen van technologie, inlevingsvermogen, het maken van aanpassingen en het voeren van diepgaande gesprekken. Wat willen mensen leren en waar lopen mensen tegen aan? Hoe kan ik helpen om deze obstakels weg te nemen?

 

Wat versta je precies onder toegankelijkheid van een website of app?

Er zijn natuurlijk allerlei technische definities, maar mijn ervaring leert dat toegankelijkheid veel te maken heeft met inclusief ontwerp. Daar bedoel ik mee dat alle informatie die op een website te vinden is (in welke vorm dan ook, tekst, afbeeldingen, video’s, podcasts) voor iedereen toegankelijk is. Dat betekent dus dat alle tekst óók gelezen kan worden door een schermlezer of uitvergroot kan worden, video’s altijd ondertiteld zijn, afbeeldingen alt tekst bevatten en er een transcript beschikbaar is voor podcasts – om maar een paar voorbeelden te noemen.

 

We zeggen vaak dat internet voor iedereen toegankelijk is, maar in de praktijk valt dit toch tegen. Zelfs wanneer een bedrijf gevestigd is in Amerika of Canada en aan de regelgeving moet voldoen, zie je toch dat er weinig websites dusdanig toegankelijk zijn voor mensen met een handicap. Hoe komt dit?

Helaas wordt er nog te weinig stilgestaan bij toegankelijkheid. Bij grotere bedrijven (waarbij de kans groter is dat zij iemand met een beperking in dienst hebben of zullen krijgen), bij overheidsinstelling en bij onderwijsinstellingen zit het vaak wel goed. Maar met name kleinere bedrijven en ondernemers besteden nog te weinig aandacht aan de toegankelijkheid van hun website of online leeromgeving. Vaak omdat kennis en ervaring hierin ontbreekt. Hiermee laten deze bedrijven en ondernemers een hele interessante doelgroep links liggen.

 

Bij toegankelijkheid denken we al snel aan mensen die slechtziend zijn, maar het is meer dan dat. Wanneer we het hebben over toegankelijkheid voor iedereen, wat bedoel je daar precies mee?

Eigenlijk gaat het niet zozeer om beperkingen, maar meer om obstakels die mensen ervaren. Er zijn bijvoorbeeld allerlei redenen waarom een lettertype niet te klein mag zijn. Mensen die slechtziend zijn kunnen het niet lezen, maar ook voor mensen die moeite hebben met concentratie (om wat voor reden dan ook, maar denk bijvoorbeeld aan diagnoses zoals angststoornissen en ADHD) of die simpelweg een leesbril nodig hebben wordt dit lastig. Ondertiteling van een video is niet alleen nodig als je niet kunt horen, maar ook als de gesproken taal in de video niet jouw moedertaal is, of als je de video wilt bekijken in een stille ruimte.

 

Ik ben wel benieuwd naar hoe het testen van websites en leeromgevingen op de universiteit gaat. Kan je daar iets over vertellen?

Ik merk echt dat de gebruikers zelf mijn beste bron van informatie zijn. Studenten raadplegen hun lesmateriaal en online leeromgevingen op allerlei verschillende manieren en lopen daarbij tegen allerlei obstakels aan. Deze obstakels breng ik in kaart en vervolgens zoeken wij een oplossing. Voorbeelden van obstakels zijn: video’s zijn niet ondertiteld, websites zijn toegankelijk voor schermlezers, of er wordt maar één formaat gebruikt (zoals tekst) terwijl studenten toch veel liever luisteren naar het materiaal (of niet anders kunnen).

 

Een laag contrast tussen kleuren en kleine lettertypes zijn toch wel de 2 meest gemaakte fouten. Heb je nog meer voorbeelden van wat er vaak fout gaat?

Andere voorbeelden zijn: video’s zonder ondertiteling, illustraties zonder beschrijving (alt tekst), lappen tekst die niet toegankelijk zijn voor schermlezers, geen duidelijke structuur in de website waardoor deze lastig of zelfs onmogelijk te navigeren is. Ook hele simpele dingen missen soms nog, zoals een menuknop duidelijk aanduiden met “menu”, bijvoorbeeld.

 

In Nederland is alleen de overheid (Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen en instellingen uit de (semi-) publieke sector) verplicht om aan de richtlijnen te voldoen. Daarmee sluiten wij als online ondernemer een hele groep mensen uit ook al behoren ze misschien niet tot onze doelgroep. Wat vind je daarvan?

Ten eerste is het niet inclusief en (onbewust) discriminerend. Ten tweede laten ondernemers een hele waardevolle doelgroep links liggen die wellicht heel veel omzet zou kunnen toevoegen voor hun onderneming.

 

Wat levert het je op als online ondernemer als je de website toegankelijk maakt voor iedereen?

Je laat zien dat je inclusiviteit belangrijk vindt. Daarnaast geef je op deze manier álle mogelijke klanten een kans om kennis te maken met jouw product of service. Dat leidt natuurlijk tot meer klanten en meer winst!

 

Nu kunnen wij niet altijd een groep mensen onze website laten navigeren, is er een manier waarop wij toch kunnen testen of onze website en app toegankelijk is voor iedereen?

Ik werk met allerlei mensen samen die uit eigen ervaring kunnen testen, dat is toch vaak het meest betrouwbaar. Daarnaast is er ook veel technologie beschikbaar (zowel ingebouwd als extern) waarmee deze testen kunnen worden uitgevoerd. Wat de geschikte aanpak is van het bepalen van de mate van accessibility hangt heel erg af van de doelgroep en het doel van de app en/of de website.

Aanvulling Naomi: Wil je een snelle scan van je website doen om te kijken hoe toegankelijk deze is? Gebruik dan de WAVE Web Accessibility Evaluation Tool om je website te analyseren. Hiermee kan je een goede start maken.

 

Is er 1 tip die je zou willen meegeven aan mensen wat zij vandaag nog kunnen aanpassen?

Bewustwording is de eerste stap! 😉

Wil je zelf een online training opzetten, maar weet je niet goed hoe? Of heb je al een bestaande training of website en wil je weten of deze aan alle accessibility richtlijnen voldoet? Neem dan contact met Kimberley op.

 

Dankjewel Kimberley voor het delen van je kennis. Ik probeer zeker rekening te houden met de toegankelijkheid van een website, maar dit gaat voornamelijk om het gebruik van screenreaders, inhoud aanleveren in verschillende vormen (tekst, video en audio) en eigenlijk ook vanuit SEO oogpunt… Heel fijn dat je mij nieuwe inzichten hebt gegeven. Ik ga er mee aan de slag!

Waar kunnen we jou volgen voor nog meer tips & adviezen omtrent toegankelijkheid van een website of app?

Home Linkedin Facebook
IMG_6579

Hi, ik ben Naomi

Ik ben eigenaresse en creatieve geest achter Deliciae Design – een door conversie geleide creatieve studio die gepassioneerd is in het helpen van creatieve bedrijven en het inspireren van ondernemers om hun bedrijf te verheffen door de kracht van branding en strategie.

Met mijn blog wil ik collega-creatieve ondernemers informeren over hoe ze hun bedrijf met doel en intentie kunnen laten groeien. Welkom!

Facebook Instagram Twitter Envelope

A brand identity that sets you apart from the crowd?

Let's get started!

Contact me

(Virtual) Coffee date?

Would you first like to see if we are a match and if I can help you with a unique brand identity, website or academy? Contact me for a virtual coffee date!

Resources

Curious about what a graphic web designer actually uses? Then take a look at my resources, maybe there is something that you can use for your business.

Vorige week vierde ik mijn 37e verjaardag 😳 en Vorige week vierde ik mijn 37e verjaardag 😳 en als je mij al wat langer volgt dan weet je dat de afgelopen twee jaar niet zonder slag of stoot zijn gegaan. En dus moest dit gevierd worden met een weekendje weg (met de hond) en lekker genieten van de rust, stilte en de natuur (en ook een beetje de kou vandaar de muts 🤣)...En… zo plaats ik ook weer even een update op mijn verlaten Instagram profiel 😜🤣
Ik deed mee met de Portfolio Bootcamp van @castawa Ik deed mee met de Portfolio Bootcamp van @castaway.nl en mocht op basis van een briefing een concept maken voor Makanu. Ik koos voor een logo ontwerp. Super leuk om te doen en zorgde dat ik weer uit mijn comfortzone qua ontwerpen getrokken werd. ❤️ Wat vind je er van? De brand story die ik kreeg was het volgende:Vroege ochtend.Koele lucht.Frisse blik.Diepe zucht.Van geluk.Over het uitzicht.Van vlakke wateren.Met reflecterend licht.Kano aan de hand.Peddel in je zij.Trotseer je het water.Als een vogel zo vrij.Langs grotten.Laaghangende bomen.Langs kleine strandjes.Laat jij je meestromen.Naar de horizon.En daar voorbij.Stap in je Makanu.En keer het tij.Deze mooie briefing en brandstory is door de meiden van @castaway.nl gemaakt 💛
Afgelopen twee jaar hebben mij een boel nieuwe inz Afgelopen twee jaar hebben mij een boel nieuwe inzichten gegeven. Niet gek ook na alles wat er gebeurd is. Burn-out, borstkanker, chemotherapie, twee operaties... en heel wat onzekerheden en mentale struggles verder. Maar ik ben er nog. En daar valt ook wat voor te zeggen (vind ik 😊) Maar alle inzichten een plekje geven is best lastig als je nog midden in je herstel zit. De onzekerheid dat alles zo weer om kan slaan en het daardoor niet aandurven om stappen te nemen. Want "wat als..." Die vraag spookt dagelijks door mijn hoofd.Maar blijkbaar is de drive om verder te gaan toch groter dan de angst voor de onzekere toekomst. Het voelt goed om alles op een rijtje te zetten en hieraan een creatieve vorm te geven. Afgelopen weken ben ik daar dan ook volop mee bezig en ik voel de creativiteit, de inspiratie en het enthousiasme weer langzaam door mijn aderen stromen. Het kriebelt dan ook om weer volop aan de slag te gaan met mijn bedrijf maar ik weet dat ik in mijn enthousiasme dan weleens te snel ga en mijzelf voorbij loop... Afgelopen jaren hebben mij doen beseffen dat stap voor stap het beste voor mij werkt. Dus we gaan op die manier verder, want met kleine stapjes kom je ook vooruit. Ik wilde (voor nu) graag een teken van leven plaatsen. Dat Deliciae Design nog steeds in business is ondanks alles wat het "universum" mijn kant op wilt gooien (#fyou)In de afbeelding dan ook mijn aangepaste missie. Het blijven runnen van mijn bedrijf in de periode dat ik ziek was, was zonder de steun van de mensen om mij heen en een heleboel lieve mede-ondernemers nooit gelukt. Dankjewel voor jullie geduld, support en liefde! You know who you are! ❤️
Sales on auto-pilot! Wat als jij een gratis wegge Sales on auto-pilot!Wat als jij een gratis weggever hebt, deze deelt via Social Media en dat een heleboel mensen deze vervolgens kunnen aanvragen door hun e-mailadres in te vullen. Opeens heb je dan een lijst met interessante leads!Je mag ze dan - volledig AVG proof - enkele mailtjes sturen met een aanbod gerelateerd aan jouw weggever. Een aanbod die tijdelijk is en alleen dán voor die speciale lage prijs. Je voegt eventueel nog een timer toe voor extra urgentie.De link in de e-mail wijst door naar je strategische salespagina waarin je ze overtuigd van jouw geweldige aanbod! Nu zijn je leads ineens klanten!En dat allemaal middels een salesfunnel die je eenmalig inricht en daarna alleen optimaliseert indien nodig. Je verkoopt op de automatische piloot en je hoeft er (bijna) niks meer aan te doen. Een goede funnel werkt in 4 fases:Awareness: promoten van je gratis weggever via organisch verkeer of middels betaalde advertenties. Interest: je geeft in ruil voor hun e-mailadres extra veel waarde in de weggever maar ook in de geautomatiseerde funnel waarin ze terecht komen. Decision: in je funnel informeer en bereid je de leads tevens voor op het aanbod dat gaat komen.Action: je hebt een tijdelijk aanbod die de leads niet kunnen weerstaan. Dat is waar een salesfunnel om draait en waarmee je succesvol kunt lanceren. Het leuke is dat je dit voor heel veel doeleinden kunt gebruiken.Nu is het bij een salesfunnel natuurlijk zo dat je wilt dat men overgaat tot aankoop, maar een soortgelijke funnel kan je ook inzetten voor het laten boeken van een gratis call waarin je dán je (eenmalige) aanbod doet. De “salespagina” zal dan feitelijk je agenda zijn om direct een afspraak in te plannen. Ik vind dit dus echt super leuk om voor mijn klanten aan de slag te gaan en ze helpen verder te optimaliseren zodat ze resultaten boeken.Maak jij al gebruik van een salesfunnel?Swipen naar links voor de templates uit de Marketing Kit! 💕>> Klinkt dit nu heel interessant en wil je hier meer over weten? Schrijf je in voor mijn gratis website challenge waar ik op dag 3 alles vertel over Online Marketing! Link in bio. ❤️
Facebook Twitter Instagram

© 2016 – 2021 Deliciae Design | Algemene Voorwaarden | Privacyverklaring

Configure cookie settings
We use cookies to optimize our website and our service.
Functional cookies Always active
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Stats
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Manage options Manage services Manage vendors Read more about these purposes
View preferences
{title} {title} {title}
  • Werk met Mij
  • Diensten
  • Blog
  • Over Mij
  • Contact
Menu
  • Werk met Mij
  • Diensten
  • Blog
  • Over Mij
  • Contact