Fix-It Saturday #2

fititsaturday-deliciae

Ik ben freelance webdesigner, heb ervaring met WordPress en Blogger, blog al zo’n 15+ jaar en heb dus een hoop ervaring met alles omtrent bloggen. Ik wil deze kennis delen met jou door het geven van persoonlijk blogadvies. Heb jij een probleem met jouw blogdesign, wil je advies over bepaalde lettertypes, kleuren of tips hoe je jouw website kan verbeteren? Misschien tips om meer bezoekers te krijgen óf wil je mijn kijk op jouw design? Ik geef vandaag gratis blogadvies en help eventuele problemen met jouw blog op te lossen.

Zo werkt het…

Laat een reactie achter met de link naar jouw blog en het probleem waar je tegenaan loopt (dit hoeft niet perse een WordPress blog te zijn!) en ik geef tips om dat probleem te verhelpen. Ik doe mijn best om iedereen een andere tip te geven zodat je die ook eventueel kan toepassen. Vragen die een uitgebreid antwoord nodig hebben, worden verwerkt tot een blogartikel.

Ik heb er zin in – jij ook? Dus stel snel je vragen vandaag! 😉

Bekijk de eerste editie van Fix It Saturday.

21 reacties

 1. Nele says:

  Probeer het effe opnieuw – vorige keer zat ik in t buitenland en de WiFi s***
  Ik wil graag de in dezelfde roze als mijn sociale media-iconen bv
  Kan dat en alvast bedankt !

  • Nele says:

   Ok – hij neemt de hash 1 tussen haakjes dus niet aan ? ik bedoel dus de tussentitels die in h1 en tussen haakjes staan. Begrijp je? LOOL

   • Hoi Nele, Dat kan heel makkelijk met CSS. Je hebt momenteel de kleur zwart aan je H1, H2, etc gegeven. Als je dit aanpast naar het volgende, dan zijn al je kopjes roze.
    h1,h2,h3,h4,h5,h6 {
    color: #f4b097;
    }

    Je kan dit aanpassen in je style.css document.

 2. Astrid says:

  Ik lees veel over het css sheet. Kan iedere noop hierin iets aanpassen? En kan dit alleen met eigen hosting of ook met wordpress.com?

  • Hoi Astrid,

   Ik heb eerder een introductie geschreven over HTML en CSS, misschien dat je dat interessant vindt. In principe kan iedereen CSS aanpassen in de daarvoor bestemde stylesheet maar is het wel raadzaam om te weten wat je precies doet. Als je meer wilt weten wat een stylesheet is, wil ik je verwijzen naar dit artikel.

   Je kan een stylesheet aanpassen wanneer je een betaalde versie hebt van WordPress, dus met eigen hosting. Een gratis account van WordPress heeft deze mogelijkheid niet. Ook daar heb ik eerder een artikel over geschreven (verschillen tussen Blogger, WordPress.com en WordPress.org).

   Ik hoop dat dit een beetje antwoord geeft op jouw vraag, zo niet, dan hoor ik dat graag! 🙂

 3. Als je naar minkemaria.nl gaat kom je nu op mijn blog, maar als ik een link wil delen moet ik de .blogspot url gebruiken, heb jij enig idee hoe ik dat kan veranderen?

 4. Renate says:

  Oh wat een leuk idee.
  Ik heb wel een vraag. Mijn website-profider(antagonist) roept dat ik mijn breedband bijna tot het limiet heb verbruikt (60,0 GB). Ik zou er natuurlijk bij kunnen kopen, maar is er ook een andere goedkopere en misschien efficiëntere manier om de breedband te verlagen. Heeft het bijvoorbeeld met de afbeeldingen te maken? Ik plaatst graag grote foto’s op mijn blog (830 px breed en 72dpi). Ik heb er wel eens van gehoord dat je foto’s via een andere website op je site kan uploaden heeft dat misschien zin om de breedband te verlagen?
  Ik ben erg benieuwd naar je antwoord.

  • Hoi Renate,

   Ik heb gekeken naar de afbeeldingen die op de allereerste pagina verschijnen en gemiddeld zijn ze meer dan 500kb groot. Een goede geoptimaliseerde afbeelding is tussen de 50kb en 100kb en hooguit 200kb. Daar zit jij dus ver overheen. Wanneer iemand op jouw website beland worden alle foto’s opnieuw geladen en dat gebeurd dus bij iedere bezoeker. Stel je hebt 100 bezoekers per dag die 10 foto’s bekijken van 500kb (10x500kb=5MB). Dan verbruik je al 500MB aan dataverkeer per dag! Daar ga je dus heel snel overheen. Ik raad je aan de afbeeldingen te optimaliseren en eventjes dit artikel te lezen waar ik wat uitleg over dataverkeer.

   Mijn foto’s zijn een stuk groter dan die van jou (1000×800) en gemiddeld zijn ze 150KB per foto. Dus het formaat zegt niet zo heel veel over hoe groot een afbeelding is in schrijfruimte. Overigens is het beter om foto’s in JPG op te slaan en niet in PNG, maar dat kan je ook lezen in mijn artikel over het optimaliseren van afbeeldingen.

   Als je mijn tips opvolgt met betrekking tot het optimaliseren van de afbeeldingen, dan hoef je geen dataverkeer bij te kopen. En dat scheelt weer in de portemonnee 😉 Succes!

 5. Simone says:

  Hi! Superfijn dat we weer vragen kunnen stellen. Je hebt me deze week al goed geholpen met de snelheid van m’n site. Al denk ik dat dit wel nog beter kan en nog niet optimaal is. Verder is mijn bouncerate erg hoog, krijg ik vaak spam-bezoekers en is de tijd dat mensen op mijn site blijven ook vrij laag. Meer bezoekers zijn ook welkom. Ik weet niet of dit teveel vragen ineens zijn hoor. Dan moet je er maar wat schrappen! 😉 Maar ben erg benieuwd wat ik nog zou kunnen verbeteren! Thanks!

  • Hoi Simone,

   De laadtijd van je blog is 1.20 seconden! Dat is zeer netjes. Hoef je niets meer aan te veranderen. 🙂

   Als je bounce rate erg hoog is betekend het dat bezoekers niet verder klikken naar een artikel. Ik zie dat je wel gerelateerde artikelen onderaan hebt staan en ook een aantal uitgelicht in de zijbalk. Dit laatste valt wel een beetje weg dus zorg ervoor dat het wat meer opvalt. Het aanbieden van deze opties is wel heel goed!

   Ik merk dat bij een persoonlijke blog de bouncerate vaak hoger ligt omdat het echt aan de bezoeker ligt wat hij of zij op dat moment wilt lezen. Daar kan je vrij weinig aan doen. Wat wel zou helpen is mooiere en sprekende afbeeldingen. Als ik zo snel kijk naar je blog valt alles een beetje weg en er is niet iets wat mijn aandacht grijpt. Alleen de afbeelding van 8 verschillende soorten pasta’s vind ik wel heel leuk en spreekt enorm aan. Probeer dat bij de andere artikelen ook te doen. Over het algemeen heb je wat donkere foto’s uitgelicht (ook je welkomst afbeelding, nadruk ligt meer op de bloemen dan op de foto) terwijl lichte en kleurrijke foto’s meer aanspreken.

   Ook bij een persoonlijke blog kan je een huisstijl creëren die bezoekers aanspoort om jouw artikelen te lezen. Mooie afbeeldingen helpen hier heel goed bij! Vooral omdat bezoekers een website snel beoordelen (binnen 10 seconden!) en besluiten dan om iets te lezen of weg te gaan. De titels zijn pakkend maar voor iemand zoals ik, die heel erg visueel is ingesteld, kijk ik eerst naar de afbeelding die erbij hoort. Als deze mij niet aanspreekt, lees ik niet verder en ik denk dat meer mensen dat hebben. Design speelt een hele grote rol in het krijgen van bezoekers maar ook in het behouden ervan.

   Verder kan het nog zijn dat je veel spam bezoekers (bots) krijgt. Ik schrijf hier binnenkort een artikel over met ook enkele tips om dit te voorkomen.

   Ik hoop dat je hier wat aan hebt!

   • Simone says:

    Dank je wel voor de tips. Super fijn!

    Je denkt dus dat het beter is om de popular posts wat hoger te zetten? Of om een andere plug-in te gebruiken?

    Daarnaast weet ik dat m’n afbeeldingen niet spectaculair zijn. Ben echt een leek in fotografie en heb alleen m’n iPhone. Baal daar zelf ook best van. Jij denkt dus meer collage’s met titel voorop? Of meer in dezelfde stijl? Ik wil Zometeen Photoshop aanschaffen, dus hopelijk kan ik dan iets meer met design doen. Heb al veel gezocht naar tutorials, maar nog geen hele handige gevonden. Qua design dan. Als je tips voor cursussen en of Tuts hebt, dan hoor ik dat graag! 🙂 In het artikel zelf zou ik dan wel de foto’s kunnen zetten zoals ik nu doe?

    • Ik weet niet welke plugin je momenteel gebruikt om een artikel uit te lichten in je zijbalk. Ik zou wel meerdere artikelen uitlichten en niet één, daarom valt het nu ook weg. Je zou hem onder je social media icoons/onder categorieën zodat bezoekers dat eerder zien. Instagram foto’s zijn leuk maar je wilt je bezoekers op jouw blog houden, dus daarom kan die widget wel een stuk omlaag.

     Je hoeft niet goed te zijn in fotografie, je kan ook stockfoto’s gebruiken met Picmonkey, Gimp of iets dergelijks. Photoshop hoef je dus ook niet perse aan te schaffen want het is natuurlijk wel een groot bedrag waar we over praten. Met Gimp etc. heb je ook veel opties. Ik vind het altijd zonde als mensen dure programma’s aanschaffen terwijl zij deze nooit volledig gaan gebruiken.

     Foto’s maken met je iPhone kan best en als je dan bijvoorbeeld de app VSCOcam gebruikt kan je ze aanpassen. Het gaat heel makkelijk en is volledig gratis (tenzij je filters bijkoopt). Veel bloggers gebruiken deze app en je ziet geen verschil tussen een foto met een iPhone en een DSLR.

     En foto’s in je artikelen is juist leuk! Ik had het echt alleen over de foto die bovenaan ieder artikel staat. Deze nodigen niet zo uit en zou je eventueel kunnen verbeteren (en als je de VSCOcam download dan kan je de artikel foto’s eventueel ook aanpassen).

     Ik hoop dat je hier wat aan hebt Simone 🙂

     • Simone says:

      Yes! Hele handige tips. Ik ben wel van plan om meer met Photoshop te gaan doen. Wil dat echt zelf gaan leren allemaal. Maar zo weinig tijd. Dat is echt jammer. Bij de herkenbare lijstjes van Bellesqa heb ik inderdaad wel foto’s van Shutterstock. Die vind ik er direct mooier uit zien ook. De plug-in voor de uitgelichte artikelen (zijn er 4) heet stylish popular posts. Ik denk inderdaad dat deze iets opvallender kan. Grotere afbeeldingen misschien. Daarnaast denk ik dat ik alle uitgelichte afbeeldingen van artikelen een beetje in dezelfde stijl wil gaan maken. Staan pas 70 blogs op, dus kan ze nog altijd aanpassen. Het design zelf is dus wel uitnodigend?

      • Hoi Simone,

       Fix-It Saturday duurt tot 5 uur helaas. Ik ga de comments nu ook sluiten, maar ik zal nog eventjes reageren.
       Wil je meer bezoekers die ook terugkeren dan zal je toch een stukje aan branding moeten gaan doen. Bezoekers moeten gelijk kunnen zien van “hé, dat is van Simone of van Sim’s Cup of Tea!” Het zorgt voor herkenning binnen de blogwereld en dat mis ik een beetje (niet alleen bij jou hoor, maar bij meerdere bloggers en misschien ook bij mijn eigen design momenteel!)

       Ik vind de kleuren die je gebruikt erg mooi en verfrissend. De bloemen vind ik ook heel leuk, maar jouw design mist wat persoonlijkheid.

       Zoals ik in een andere comment zei, ben ik van mening, dat je de persoonlijkheid van de blogger moet terug kunnen zien in het blogdesign. Vooral bij een persoonlijke blogger is dat belangrijk zodat je je toch onderscheid van de rest. Als je kijkt naar mijn portfolio dan zie je dat ik daar enorm veel waarde aan hecht – zoals bij Ik Ben Iris Niet, Miss Maai en Rainbow Sun Creations. Het logo is mooi, maar zegt niet zo heel veel over wie jij bent als persoon. Als je dan toch “tea” in je naam hebt, waarom dat er niet bij betrekken? Of travel & lifestyleblog en dat in je logo verwerken? Die slogan tekst oogt overigens ook een tikkeltje onscherp.

       Ik wil wel duidelijk hebben dat wat ik uitnodigend vind in een blogdesign, iemand anders daar een totaal andere mening over kan hebben. Je kan natuurlijk niet iedereen tevreden houden, niet met bepaalde artikelen en niet met een design. Maar als ik jouw design vergelijk met het gros van de bloggers, dan vind ik hem wel mooi! En als jij er tevreden mee bent dan hoef je er echt niets aan te veranderen. Succes met alles en hopelijk zie ik je volgende maand weer bij de volgende editie van Fix-It Saturday!

 6. Stéphanie says:

  Ik vind het heel moeilijk om een bepaalde stijl in mijn blog te krijgen. Ik wil graag een universeel logo ontwerpen of laten maken. Ik wil daarbij ook een nieuwe header & lettertype. Ik wil eigenlijk heel veel, maar weet niet goed waar ik moet zoeken/beginnen.

  Ik denk dat ik eens ga beginnen met je blog uit te pluizen. Als je raad of advies hebt dan hoor ik het echt heeeeel graag!

  Dank je & love,

  Stéphanie

  • Hoi Stéphanie,

   Wat ik altijd aanraad is een Pinterest board maken en daar alle afbeeldingen pinnen die je mooi vindt. Dit mag van alles zijn – logo’s, foto’s, kleuren, lettertypes. Echt alles wat je aanspreekt. Wanneer je samen gaat werken met een webdesigner, maak je vervolgens samen een selectie wat resulteert in een moodboard. Ik heb daarna nog een vragenlijst die ingevuld dient te worden om zo alle informatie te kunnen achterhalen.

   Als een webdesigner goed is kan zij of hij het moodboard en de vragenlijst vertalen naar een blogdesign dat volledig aansluit bij jouw wensen. Het is dus echt samen puzzelen om een design te ontwerpen dat uitstraalt wie jij bent.

   Geeft dat een beetje antwoord op jouw vraag? 🙂

Comments are closed.