Fix-It Saturday #3

fititsaturday-deliciae

Ik ben freelance webdesigner, heb ervaring met WordPress en Blogger, blog al zo’n 15+ jaar en heb dus een hoop ervaring met alles omtrent bloggen. Ik wil deze kennis delen met jou door het geven van persoonlijk blogadvies. Heb jij een probleem met jouw blogdesign, wil je advies over bepaalde lettertypes, kleuren of tips hoe je jouw website kan verbeteren? Misschien tips om meer bezoekers te krijgen óf wil je mijn kijk op jouw design? Ik geef vandaag gratis blogadvies en help eventuele problemen met jouw blog op te lossen.

Zo werkt het…

Laat een reactie achter met de link naar jouw blog en het probleem waar je tegenaan loopt (dit hoeft niet perse een WordPress blog te zijn!) en ik geef tips om dat probleem te verhelpen. Ik doe mijn best om iedereen een andere tip te geven zodat je die ook eventueel kan toepassen. Vragen die een uitgebreid antwoord nodig hebben, worden verwerkt tot een blogartikel.

Ik heb er zin in – jij ook? Dus stel snel je vragen vandaag! 

Bekijk de vorige edities:

26 reacties

 1. Eveline says:

  Wat tof dat je dit doet! Ik heb 2 vragen rond de lay-out van mijn blog.
  Ik heb ze zelf niet gemaakt, maar degene die het ontwerp gemaakt heeft, kan het probleem niet vinden.
  Mijn eerste vraag gaat rond uitgelichte afbeelding. Ik heb eenmalig op een blogpost een uitgelichte post toegevoegd, maar toen zag ik dat hij de afbeelding dubbel toonde. Dit doet hij enkel wanneer ik een nieuwe post plaats en deze zichtbaar is op mijn homepage. Wanneer je op de blogpost zelf drukt, toont hij een enkele foto (de foto die in mijn post zelf staat). Ik heb de uitgelichte afbeelding verwijderd maar hij bleef dit tonen. Nu doet hij dat ook bij elke blogpost waar er maar 1 afbeelding in staat.
  Mijn tweede vraag gaat rond de hoeveelheid posts die op mijn homepage staan. Nu staat de recente post bovenaan uitgebreid en daarna 5 kleinere. Ik zou daar graag 4 kleinere of 6 kleinere van maken.
  Zou je er een oplossing voor kunnen vinden? Ik werk met WordPress en daarbij ook Genesis.
  Bedankt!

  • Hoi Eveline,

   Ik hoop dat ik je eerste vraag goed begrijp. Wanneer je een foto als uitgelichte afbeelding toevoegt dan komt deze bovenaan ieder artikel te staan. Als deze dubbel verschijnt wanneer je naar het artikel gaat en de foto verschijnt dubbel, dan heb je waarschijnlijk de foto óók als afbeelding in het artikel zelf toegevoegd. Dat hoeft dus niet, je kan dus alleen een uitgelichte afbeelding uploaden en bovenaan in het artikel zelf géén foto te plaatsen. Mocht ik de vraag niet goed begrepen hebben dan hoor ik dat graag.

   Voor de tweede vraag kan je het aantal weergegeven artikelen op de pagina veranderen in de instellingen. Ga in je WordPress dashboard naar Instellingen -> Lezen. Als je dit aanpast naar 5 of 7 (dat is dus inclusief het uitgebreide artikel) dan zal je daaronder dus 4 of 6 kleine artikelen krijgen.

   Hoop dat ik je zo goed geholpen heb. 🙂

   • Eveline says:

    Het is inderdaad zo dat er altijd een afbeelding in mijn post zelf staat. Deze verwijder ik nu altijd wanneer er maar 1 afbeelding in de post staat. Zo toont hij deze niet dubbel op mijn homepage.Het probleem is dan wel wanneer ik doorklik naar de link van de post zelf er dan geen enkele afbeelding zichtbaar is, waardoor het dan zo leeg is…
    Ik heb net ook de instellingen proberen te veranderen van het lezen naar 7, maar er veranderd niets aan mijn lay-out.

    • Ik snap het nu! Het is zo gecodeerd in je thema dat de uitgelichte afbeelding op iedere pagina verschijnt waardoor je al snel bij een artikel, dubbele afbeeldingen krijgt. Ik codeer mijn thema’s altijd zo dat een afbeelding alleen op de homepagina verschijnt en niet op een artikel pagina. Ik kan helaas geen advies geven hoe je dat zou moeten doen omdat je enige kennis van PHP hiervoor moeten hebben, want anders krijg je het risico dat je thema niet meer goed werkt en dat wil ik natuurlijk voorkomen. Je zou mij altijd kunnen ‘inhuren’ voor dergelijke dingetjes.

     Waarschijnlijk heeft jouw thema een aparte instellingen pagina? Klopt dat? *kijkt even snel welk thema je gebruikt* Ik zie dat je Foodie gebruikt en daar heb je wel aparte opties voor, dus dan moet je daar eventjes kijken. Misschien is dat te vinden onder Weergave – Customizer, maar dat weet ik niet zeker want ik heb dat thema niet.

     • Eveline says:

      Bedankt voor het snelle antwoorden! Ik vraag het even aan de persoon die voor mijn lay-out gekeken heeft. En anders laat ik het even zo tot ik wat meer bezoekers krijg en mijn blog een nieuwe duurdere lay-out waard is 😉

 2. Marc says:

  Ha, daar moet ik even gebruik van maken dan! Ik heb een gratis WordPress (gezien het aantal bezoekers is betaald niet gerechtvaardigd) en maak gebruik van een gratis thema. Ben developer, dus zou best kunnen tweaken met CSS etc. maar zie boven 😉
  Op zich heb ik nu een thema gevonden wat aardig aan mijn wensen voldoet, maar zou ik boven of rechts knoppen willen voor Social Media, Mail etc. Tips?

  • Hoi Marc,

   Het aanpassen van themabestanden is helaas niet mogelijk met de gratis versie van WordPress. Je hebt de optie om een ander thema te kiezen waarbij bovenaan wel de social media knoppen staan of over te stappen naar de betaalde versie van WordPress (dus met eigen domein+hosting).

   Succes!

 3. Ja! Eindelijk is het me gelukt tijd vrij te maken en hier wat te reageren. (: Je beantwoordde al een aantal vragen van mij op een ander artikel en ik zit nog met dze dingen;
  •Toen ik dus deze code
  ::-webkit-scrollbar {
  width: 12px;
  }
  ::-webkit-scrollbar-track {
  background-color: #eaeaea;
  border-left: 1px solid #ccc;
  }
  ::-webkit-scrollbar-thumb {
  background-color: #ccc;
  }
  ::-webkit-scrollbar-thumb:hover {
  background-color: #fff;
  }

  plakte in mijn CSS, dan verdween de scrollbar rechts van mijn blog maar de scrollbar van mijn archieven veranderde wel naar hoe ik de code had ‘gemaakt’.

  •Weet je hoe je de pijltjes van archief aan kan passen? Ik heb al bij mijn HTML gekeken en dan de code aangepast (dus de code die het pijltje creeërt verandert naar een andere alt code). Als ik dan op het pijltje klik (dat ik dan had verandert naar een bolletje) dan komt het pijltje terug ipv het bolletje?

  •Je beantwoordde iets om deze pagina →http://lifesplash.nl/lookbook te maken door mijn pagina handmatig aan te passen. Hoe bedoel je dat dan precies? (: Je hoeft me niet een hele in elkaar gestoken code te geven, maar gewoon een korte uitleg over hoe ik dat moet aanpakken. (Als dat niet teveel moeite is uiteraard want ik wil niet dat je hier je hele dag aan bezig zit!)

  Dat was het (hoop ik). Ik hoop dat je er een beetje aan uitkan en alsjeblieft, steek hier ook weer niet al te veel tijd in. Geniet van een vrije dag!

  • Hoi!

   Sommige browsers ondersteunen dit niet en misschien dat het daarom niet werkt…? Ik zie niet iets wat fout is aan jouw codes en wanneer ik ze toepas, veranderd er hier ook niets. Ik kan je hier nu even niet mee helpen maar vind het wel interessant waarom het niet werkt, dus ik heb het genoteerd en ga binnenkort op zoek waaraan het kan liggen. Ik hou je op de hoogte.

   De pijltjes zal je op meerdere plaatsen aan moeten passen. Als je naar je thema template gaat kan je zoeken op zippy en daar de codes aanpassen. Maak wel eerst een back-up van je thema!!!

   Om dezelfde stijl als Lifesplash te krijgen zal je dus heel de opmaak van jouw thema aanmoeten passen. Dit is niet zo makkelijk en eigenlijk is het beter om een soortgelijk thema te zoeken en dan de kleuren aan te passen. Het vergt namelijk heel wat kennis van HTML om een dergelijke layout te krijgen want je zal werkelijk alles moeten veranderen.

   Hoop dat dit een beetje helpt. 🙂

   • Hoi Naomi!

    Bedankt al voor je super vlugge reactie zeg!

    Bedankt dat je ernaar gaat kijken!

    Dat heb ik dus ook al liggen proberen, maar ik vind verder nergens nog een code die ik zou moeten aanpassen. Ik zoek nog even verder, bedankt!

    Maar ik wil niet haar lay-out hebben, maar enkel de pagina ‘lookbook’, dat dus automatisch de artikels op een pagina komen, maar dan enkel met de foto. Snap je? Nu heb ik (als je klikt op mijn blog bij categories en dan bv. fashion,) dan wil ik dat alle tekst ‘verdwijnt’ en enkel de foto overblijft en als je daar dan op klikt, je op het desbetreffende artikel komt.

    • Hoi Britt,
     Wat jij graag wilt, dus een categorie pagina waarbij alleen de foto’s verschijnen, is niet mogelijk bij Blogger. Je kan dit wel maken als je alle pagina’s zo wilt hebben (buiten de artikel pagina om natuurlijk), maar niet specifiek voor alleen categorieën of een archief. Dit is wel mogelijk bij WordPress omdat je daar met verschillende pagina’s werkt.

     Groetjes Naomi

     • Hoi Naomi!

      Ja, dat bedoel ik! Oh, dat vind ik opzich ook iet erg! Weet je hoe je zoiets in elkaar kan steken of is dit vrij ingewikkeld?

      Liefs,
      Britt

      • Het ligt aan het huidige thema wat je gebruikt want je zal moeten specificeren hoe de homepage en de posts page eruit komt te zien (en vaak zijn deze gelinkt dus zal je extra informatie moeten toevoegen). Ik heb geen inzicht in jouw codes dus geef hier geen advies over want wil voorkomen dat je thema breekt. Hoop dat je dat begrijpt. Wat ik wel kan aanraden is een template te downloaden en te kijken wat er dan anders is op basis van de codes. Zoals bijvoorbeeld dit template. Succes!

 4. Margot says:

  Wat een supertof idee! Ik ben al fan van je fix it-artikelen, maar persoonlijk advies is natuurlijk helemaal fijn. Ik heb zelf eigenlijk niet echt een vraag of probleem op moment, maar wilde gewoon even laten weten dat ik het tof vind dat je zoiets doet 🙂

  • Dankjewel Margot! Ik vind het ook heel leuk om te doen. Als er nog iets te binnenschiet vandaag weet je mij te vinden, he? 🙂

 5. Godelieve says:

  Wat ontzettend sympathiek van je dat jij dit zo aanbiedt Naomi 🙂
  Mijn blog bestaat nog niet zo lang en ik worstel nog met een paar dingetjes.
  1 Mijn zoon zou de topbanner voor mijn blog maken maar hij heeft geen idee wat passend zal zijn voor mijn blog en thema.Helaas staat er nu nog alleen maar de naam van mijn blog in tekst. Zoon heeft al vaker designs gemaakt voor websites en kan goed met Photoshop overweg en ik niet.
  Wat lijkt jou passend?
  2 Ik heb begrepen dat ik een cookiepagina moet maken en een plugin moet inslalleren ivm de cookiewetgeving. Ik probeer de informatie op dit gebied te verwerken maar het kwartje valt niet helemaal bij me.
  3 Graag zou ik de tekst in het onder het footer gedeelte van mijn blog willen aanpassen maar ik heb geen idee hoe ik dat voor elkaar kan krijgen.

  Je hoeft niet al mijn vragen te beantwoorden hoor Naom. Maar misschien geven sommige ervan je wel inspiratie zijn voor een blogpost want ik zal niet de enige zijn die hier mee zit 🙂

  • Hoi Godelieve,

   Bedankt voor je berichtje. 🙂

   1. Om tot een mooi logo te komen wat goed bij jou past zal je echt moeten nagaan wie je bent, waar je voor staat en wat je precies met je blog wilt bereiken. Als je daar goed antwoord op kan geven, dan is het makkelijker om een logo te (laten) ontwikkelen. Succes daarmee!

   2. Bedoel je dat je niet precies weet wat er op de cookiepagina moet staan of welke plugin je hiervoor kan installeren? Als je dat eerst bedoeld zou ik even via google wat voorbeelden zoeken en op basis daarvan je eigen verhaaltje schrijven. Het hoeft ook helemaal niet uitgebreid.

   3. Waarschijnlijk is de tekst in jouw footer gecodeerd dus dan zal je in de footer.php bestand moeten kijken (kan via weergave – editor). Niet alle Genesis thema’s hebben deze mogelijkheid, vooral niet als het een child theme is en ik weet niet of dat voor jou geld. Maar je zou dat kunnen proberen.

   Heb ik zo jou vragen beantwoord? 🙂

   • Godelieve says:

    Wat lief dat je zo uitgebreid antwoord geeft op mijn vragen Naomi 🙂
    1 Zoonlief weet dat allemaal maar hij kan het moeilijk ‘vertalen’ naar een logo.
    2Beide *blush* Ik ga er dit weekend mee aan de slag!
    3 Ik heb er wel een plugin voor van Genesis maar dan nog. Ik zal zoon ernaar laten kijken 😉

 6. Channah says:

  Hoi!

  Ik heb een heel raar probleem en ik denk ook niet dat je me ermee kan helpen.. Maar wie niet waagt, wie niet wint.

  Ik krijg de laatste tijd klachten van bezoekers die geen reactie kunnen achterlaten. Zodra ze op de verstuur knop klikken, opent er een nieuwe pagina met een bestand wat je kunt opslaan/downloaden. Met andere woorden is de reactie foetsie en ook niet geplaatst dus. Het rare is dat het de ene keer wel lukt, en de andere keer niet. Daarnaast maakt het niet uit via welke internet browser ze mijn blog bezoeken, want het probleem blijft.

  Een vriendin van mij heeft precies hetzelfde probleem, ik heb het op mijn vorige blog ook gehad en ben dus nu weer helemaal opnieuw begonnen met een ander domein.

  Het enige wat ik kan bedenken, is dat het aan onze hosting ligt. We zitten allebei bij strato en dat is ook het enige wat onze blogs gemeen hebben.

  Ik werk met WordPress, heb een theme gekocht van prettydarncute.com (weten ook niet waar het vandaan komt) en deze zelf naar wens gemaakt en het draait via Genesis.

  Zou het dan toch aan Strato kunnen liggen? Ik kan echt niets anders bedenken.. Het is echt zwaar frudtrerend omdat ik dus nu al voor de 2e keer (met een blog) tegen dit probleem aanloop. Ook zo raar dat die vriendin het ook heeft (princess-leia.nl) en dat we verder niet hetzelfde thema of Genesis gebruiken..

  • Hoi Channah,

   Bedankt voor je reactie!

   Ik heb je site bekeken, reactie achtergelaten en twee scans uitgevoerd om te kijken of er malware te vinden is. Dat is niet het geval, gelukkig! Even ter verduidelijking ik heb de volgende sites daarvoor gebruikt: Is It Hacked? en van Sucuri. Al jouw plugins zijn up to date volgens de scans en WP zelf ook. Daar kan het dus niet aan liggen.

   Het kan aan de hosting liggen, dus dat zij zelf iets van een filter hebben geïnstalleerd op hun server ter beveiliging tegen spam en dat sommige bezoekers daar last van hebben. Alleen is dat iets wat ze niet snel toegegeven en zullen veranderen, en of het echt zo is, weet ik natuurlijk niet. Het kan ook nog zijn dat sommige bezoekers een oudere browser gebruiken en dat deze een update nodig heeft, maar ook hier heb ik geen inzicht in.

   Hoe vaak gebeurd het en is het vaak bij dezelfde personen? Kan je daar meer over vertellen want ik snap heel goed dat het vervelend is. En welk bestand wordt aangegeven om te downloaden?

   • Channah says:

    Bedankt voor je snelle reactie!

    Het gebeurd echt bij meerdere mensen en ook gewoon iedere dag. Sommigen nemen dan contact met mij op, maar er is natuurlijk een groot aantal wat dat niet doet. De ene keer kunnen ze wel een reactie achterlaten en de andere keer niet. Zo raar, misschien ligt het inderdaad aan hun browser, al lijkt dat me sterk aangezien ze allemaal via andere browsers mijn site bezoeken.

    Ik moet misschien maar eens contact met strato opnemen, al ben ik bang dat zij mij ook niet verder kunnen helpen.

    Het bestand wat dan opent heet trouwens: wp-comments-post.php

    • Ik had al zo’n vermoeden welk bestand het zou zijn mbt het downloaden. Dat bestand verwerkt de comments die geplaatst worden en daar gaat iets niet goed mee.

     Paar vraagjes:
     – Jouw WP is 100% up-to-date?
     – Heb je weleens alle plugins gedeactiveerd en gekeken of het dan wel werkt?
     – Wanneer je een ander thema gebruikt, dus een standaard WP thema zoals Twenty Fifteen, heb je er dan ook last van? Deactiveer dan ook alle plugins als je het zo gaat testen.
     – Werkt het dan wel? Activeer dan de plugins één voor één en kijk zo waaraan het kan liggen. Vaak zijn het de plugins die voor problemen zorgen.

     Wat er fout gaat is namelijk het volgende, een bezoeker reageert op een artikel en klikt dus op comment. WP wil dan het bestand laden om vervolgens de comment te kunnen plaatsen, maar daar gaat ‘iets’ mis en wordt het plaatsen van de reactie onderbroken en het bestand downloadbaar. Een plugin kan hier effect op hebben want voor zover ik kan zien, ligt het niet aan het thema zelf.

     Je kan altijd deze vraag wegleggen bij jouw host want daar zijn ze voor om samen te kijken naar een oplossing achter de schermen. Daar betaal je ook voor. Ik weet dat hostingproviders je snel afwimpelen maar gewoon volhouden! Ik kan je hier helaas niet bij helpen want dan zou ik toegang moeten hebben tot jouw server…

     Succes!

 7. Anne says:

  Ik wil graag een grotere lees meer tag of button… Weet jij hoe ik dat in kan stellen?

  • Hoi Anne,

   Ja hoor, dat kan door deze class te selecteren (more-link) in je CSS en daar styling aan toe te voegen. Je voegt de styling toe aan je style.css document (te vinden onder Weergave – Editor). Wat je dan krijgt is het volgende (ik heb niet echt naar jouw thema gekeken, maar je kan dit dus met wat CSS zelf aanpassen)

   .more-link {
   font-size: 24px;
   font-style: italic;
   margin: 25px auto;
   }

   Etc. 🙂 Succes!

Comments are closed.