Fix-It Saturday #4

fititsaturday-deliciae

Ik ben freelance webdesigner, heb ervaring met WordPress en Blogger, blog al zo’n 15+ jaar en heb dus een hoop ervaring met alles omtrent bloggen. Ik wil deze kennis delen met jou door het geven van persoonlijk blogadvies. Heb jij een probleem met jouw blogdesign, wil je advies over bepaalde lettertypes, kleuren of tips hoe je jouw website kan verbeteren? Misschien tips om meer bezoekers te krijgen óf wil je mijn kijk op jouw design? Ik geef vandaag gratis blogadvies en help eventuele problemen met jouw blog op te lossen.

Zo werkt het…

Laat een reactie achter met de link naar jouw blog en het probleem waar je tegenaan loopt (dit hoeft niet perse een WordPress blog te zijn!) en ik geef tips om dat probleem te verhelpen. Ik doe mijn best om iedereen een andere tip te geven zodat je die ook eventueel kan toepassen. Vragen die een uitgebreid antwoord nodig hebben, worden verwerkt tot een blogartikel.

Ik heb er zin in – jij ook? Dus stel snel je vragen vandaag!

Bekijk de vorige edities:

Geef een reactie

14 reacties

 1. Myrthe says:

  O yes!!! Hier wacht ik echt al zo lang op! Mijn blog is http://happymyrtille.nl en ik heb een probleem met de gerelateerde artikelen plug-in. Allereerst, ik kan de plug-in zelf niet meer terug vinden, en heb ook geen flauw idee waar ik die anders kan zoeken dan tussen alle andere geïnstalleerde plug-ins (waar deze dus niet tussen staat). Het probleem is dat deze plug-in geen gerelateerde artikelen laat zien maar gewoon mijn meest recente artikelen, en ik weet dus niet waar ik dit handmatig kan aanpassen… (Ik weet niet eens welke plug-in het is, want ik kan hem dus niet vinden) ??? Ik maakte voorheen gebruik van de welbekende “yet another related post” maar als ik deze installeer komen er dus twee keer onder elkaar mijn gerelateerde artikelen en met deze plug-in konden de gerelateerde artikelen niet in het midden van het bericht maar alleen maar links en dat vond ik niet zo passen bij de rest van mijn blog. Ik hoop dat je mijn probleem een beetje begrijpt. Ik heb trouwens ook een probleem met de plug-in “Yoast”. Wanneer ik deze installeer kan hij hem niet pakken ofzo. Het lukt gewoon niet, weet jij wat ik hier aan kan doen? O en nog een snelle vraag over Bloglovin, wanneer de foto’s slecht in je feed van Bloglovin komen (dus onscherp of helemaal niet) terwijl de
  foto’s zelf wel gewoon goed zijn op je blog, ligt dat dan aan Bloglovin of moet ik iets aanpassen in mijn website? Ik heb Bloglovin al meerdere keren gemaild, en iedere keer zeggen ze dat ze het gaan fixen maar drie dagen later zijn het weer slechte foto’s…

  Ik vind het echt geweldig dat je dit doet! Sorry dat ik een heel boek geschreven heb, ik kan me voorstellen dat ik een beetje te veel in één keer vraag, dus je hoeft echt niet al mijn vragen te beantwoorden hoor! Tenslotte is het ook voor jou zaterdag ?. Ik zou al heel blij zijn als ik één van deze problemen eindelijk kan oplossen!

  Liefs Myrthe

  • Hoi Myrthe,

   Bedankt voor je berichtje. Ik zal even per probleem het antwoord geven:
   #1 Jij gebruikt de plugin Jetpack waarbij je de optie hebt om gerelateerde artikelen te laten weergeven. Dit staat onder Jetpack -> Instellingen. Je kan een aantal opties wijzigen maar helaas niet veel. Wil je dus liever een andere plugin hiervoor gebruiken dat zal je de Gerelateerde Artikelen van Jetpack eerst moeten deactiveren (ook via Jetpack –> Instellingen).

   #2 De plugin Yoast wil niet installeren? Weet je zeker dat je de juiste versie hebt? Deze: https://wordpress.org/plugins/wordpress-seo/ Wat voor foutmelding krijg je als je het probeert te installeren?

   #3 Dat de foto’s van bloglovin onduidelijk worden ligt DEELS aan Bloglovin zelf. Zij optimaliseren de foto’s automatisch wat kan zorgen voor onduidelijke foto’s. Wat je kan doen is je ze zelf optimaliseren voor het web zodat Bloglovin verder niet meer veel hoeft te doen. Ik zie sowieso dat je veel foto’s hebt die niet geoptimaliseerd zijn (gemiddeld zijn ze 300kb groot!) en dat hoeft helemaal niet. Ik vermoed dat daar je probleem ligt. Lees even mijn artikel 5 tips om de laadtijd van jouw blog te verlagen door waar ik het heb over het optimaliseren van je afbeeldingen.
   Succes!

   • Myrthe says:

    Wat een service! Heel erg bedankt! Ik ga er even naar kijken!
    Ik krijg trouwens de melding dat de installatie mislukt is wanneer ik Yoast SEO probeer te installeren, en het is gewoon wel de goeie. Nou ja, anders vraag ik dat de volgende fix-it saturday wel weer! 🙂

 2. Laura says:

  O WAT HANDIG! Oké, ik wilde dus iets nieuws uitproberen vorige week. De ‘coverbanner’ (hij staat er al op, zie http://www.oohlalau.nl . Alleen: ik weet niet hoe ik hem netjes & responsive onder mijn header geplaatst krijg. Ik heb van alles geprobeerd, maar niet met het gewenste resultaat. Ik heb hem nu maar in photoshop aan mijn header vastgeplakt, maar daar ben ik toch ook niet blij mee. Ik hoop echt heel erg dat je mij hierbij kunt helpen!

  • Hoi Laura,

   Als je wilt dat je afbeeldingen responsive zijn kan je de volgende code toevoegen aan je style.css.

   img {
   height: auto;
   width: 100%;
   }

   Wil je dit specificeren voor alleen je header, kan je er #header img {height: auto; width: 100%;} van maken. 🙂

 3. Ik ben benieuwd of je nog bepaalde tips hebt mbt mijn blog. Zijn er volgens jou storende dingen? Zaken die anders/beter kunnen?

  • Hoi Nina,
   Zo op het eerste gezicht vallen de afbeeldingen het eerst op – ze zijn een beetje te donker en het contrast ligt vaak nét te hoog. De welkomst afbeelding vind ik ook te donker en nodigt niet uit (ik weet het, ik heb er zelf geen, dus mag er eigenlijk geen feedback over geven!) Ik vind de foto die je gebruikt in de Personal Photo Diary #38 veel leuker! Waarom gebruik je die niet? En dan de belichting wat verhogen zodat de zwarte kleuren en schaduwen minder hard worden.

   Ik ben zelf fan van waterverf en vind je social media icoons dan ook super leuk! Waarom betrek je die kleuren of stijl niet bij de rest van je layout? Of als je toch voor minimalistisch en zwart wilt gaan, dan zou ik je icoons ook anders maken zodat het één stijl blijft of je website.

   Heb je jouw logo zelf gemaakt? Ik vind hem leuk alleen zou ik de slogan tekst wat kleiner maken. Eigenlijk lees je dat eerder dan de naam van je website. Verder heb ik geen opmerkingen. Nette website met een leuk design. 🙂 Hoop dat je hier wat aan hebt.

 4. Anita says:

  http://www.writinganna.com Heb niet echt een probleem maar zou graag willen weten of het thema goed is.

  • Hoi Anita,
   Bedankt voor je reactie. Ik val gelijk een beetje met de deur in huis, sorry daarvoor! Als ik zo kijk naar je blog, valt je logo weg. Het eerste wat mij opvalt is je zoekbalk. Is het een optie om deze in de zijbalk te laten verschijnen? Het is nu een beetje storend. Je logo is ook niet gecentreerd en in verhouding erg klein. Maak deze groter en centreer hem zodat hij de aandacht trekt.

   Onder je navigatie heb je wederom je naam met je slogan. Je kan dit weghalen omdat je natuurlijk al een mooi logo hebt.

   Ik vind de artikelen een beetje chaotisch ogen. Ik ben zelf enorm fan van het gebruik van grids, maar ik weet nu niet waar ik moet kijken… Het loopt allemaal een beetje door elkaar heen lijkt het. Is het mogelijk om de foto te verplaatsen boven het artikel? Misschien dat jouw thema de optie heeft om gebruik te maken van uitgelichte afbeeldingen (bij het schrijven van een artikel moet er rechts een widget staan “uitgelichte afbeelding”) Heb je dat eens geprobeerd?

   Waarom de optie om je kleurenschema aan te passen? Ik zou dat gewoon weglaten want heeft voor een bezoeker niet echt toegevoegde waarde.

   Probeer de afmetingen van je afbeelding net zo breed te maken als je tekst. Dit oogt een stukje rustiger. Als laatste kan ik jou als tip geven om wat meer te werken met SEO. Ik mis dit een beetje – vooral het gebruik van kopjes.

   Wat ik verder top vind: je website naam, je over mij pagina mét foto (ik zou dit foto ook in de zijbalk gebruiken. Die van de zijbalk is wat donkerder en heeft harde schaduwen), je schrijft super en hebt een aantal originele artikelen die zeker wat comments verdienen. Het begin is er zeker en ik denk als je mijn tips oppakt, werkt aan het promoten van je blog, dan zal je zeker meer bezoekers en comments gaan krijgen. Succes Anita!

 5. Kalliopia says:

  Naar deze zaterdag keek ik ook uit! 🙂 mijn blog is http://www.kalliopia.com. Ik heb vooral beginnersvragen (je hoeft ze ook niet allemaal te beantwoorden haha): missen er noodzakelijke dingen op mijn blog? werken er bepaalde dingen niet? Daarnaast heb ik een foto van een aula, en onderaan mijn artikel geef ik de link van de pagina waar ik de foto van gehaald heb, is dit voldoende verwijzing of mag dit ook niet?

  Op bloglovin’ staan er trouwens nog 2 artikels van de dag dat ik gestart ben als ‘probeerseltjes’. Die post staan al lang niet meer op mijn blog, maar dus nog wel op bloglovin’, kan ik die daar verwijderen?

  Hoe pak je je promotie in het begin aan zonder je te gedragen als een spammer :).

  Groetjes (wat een topidee dit :))

  • Hoi! Bedankt voor je berichtje!

   Als ik zo voor het eerst naar je website gaat, valt het mij gelijk op dat je wel een welkomstfoto hebt maar geen introductie tekstje. Je hebt ook geen over mij pagina, dus niemand weet wie je nu eigenlijk bent. Bezoekers vinden het vaak fijn – vooral bij persoonlijke bloggers – dat je weet wie de blogger is. Een naam is dan ook wel fijn. Het hoeft niet uitgebreid, een paar regels is voldoende, maar zo kan je wel eerder een band scheppen met je bezoekers omdat ze een beeld vormen van wie jij bent.

   Wat mij verder opvalt is het kleurgebruik. Ik vind het groene heel mooi en verfrissend – je ziet die kleur niet veel in blogdesigns. Leuk gedaan! Wel vind ik dan dat de kleur van de social media icoons er niet bij past, dit oogt veel te fel. Je zou deze de kleur kunnen geven van je bloglovin link (dus grijs-achtig). Hetzelfde geldt dus ook voor je titelkleur.

   Wat mij ook opvalt is dat je blogt in het Nederlands, maar de teksten van “geef een reactie” en “lees verder” in het Engels zijn. Je kan dit aanpassen door je WordPress instellingen te veranderen naar het Nederlands. Mocht dit niet lukken kan je altijd nog de plugin Loco Translate hiervoor gebruiken.

   Als laatste valt het mij op dat je foto’s niet dezelfde breedte hebben als je tekst. Het lijnt dus niet mooi uit en dit kan als snel slordig ogen (dit omdat de ogen vaak de lijnen gaan volgen) Wanneer je alles uitlijnt oogt het dus rustiger en netter.

   Dat was het eigenlijk! Ik vind dat je voor een beginnende blogger al een hele nette en leuke website hebt. Heb je goed voor elkaar 🙂

   Wat betreft promoten is het bij een persoonlijke blogger vaak het makkelijkst om te gaan ‘netwerken’. Laat reacties achter bij soortgelijke bloggers en creëer zo een band, zodat zij jou gaan volgen. Daarnaast bestaan er meerdere Facebook groepen waar je jouw artikelen mag plaatsen wat zorgt voor meer bekendheid. Om de beste resultaten te krijgen is het eigenlijk het ‘beste’ om net zoveel tijd te besteden aan het promoten van je artikelen als aan het schrijven ervan. Heb je een nieuw artikel geschreven? Besteed dan de andere dag aan het promoten ervan. Deel het op social media, laat comments achter bij andere bloggers en creëer zo een bereik op.

   Om een artikel te verwijderen van Bloglovin moet je even een mailtje sturen met welk artikel je graag verwijderd wilt zien. Dit kan je helaas niet zelf doen.

   Ik wens je heel veel succes met bloggen. Je schrijft heel leuk en je website oogt, buiten die paar dingetjes, heel erg netjes! 🙂

 6. Deisy says:

  Aah nee ik ben net te laat haah! Nou volgende meer dan maar beter hea haha 😉 X

 7. Aaah wat balen dat ik dit nu pas zie! 🙁 Kon ook wel wat advies gebruiken 🙂 Volgende keer beter!