Fix-It Saturday #5

fixit-saturday

Ik ben freelance webdesigner, heb ervaring met WordPress en Blogger, blog al zo’n 15+ jaar en heb dus een hoop kennis en ervaring met alles omtrent bloggen. Ik wil dit graag delen door het geven van persoonlijk blogadvies. Heb jij een probleem met jouw blogdesign, wil je advies over bepaalde lettertypes, kleuren of tips hoe je jouw website kan verbeteren? Misschien tips om meer bezoekers te krijgen óf wil je mijn kijk op jouw design? Ik geef vandaag gratis blogadvies en help eventuele problemen met jouw blog op te lossen.

Zo werkt het…

Laat een reactie achter met de link naar jouw blog en het probleem waar je tegenaan loopt (dit hoeft niet perse een WordPress blog te zijn!) en ik geef tips om dat probleem te verhelpen. Ik doe mijn best om iedereen een andere tip te geven zodat je die ook eventueel kan toepassen. Vragen die een uitgebreid antwoord nodig hebben, worden verwerkt tot een blogartikel.

Ik heb er zin in – jij ook? Dus stel snel je vragen vandaag!

Bekijk de vorige edities:

Geef een reactie

26 reacties

 1. Romée says:

  Wat een leuk en helpfull idee van je! Graag zou ik je willen vragen om een kijkje te nemen op mijn blog World Wide Travelista. Ik hoor graag tips over dingen die ik kan verbeteren.

  Nogmaals bedankt!
  Xx Romée

  • Hoi Romée,

   Ik heb even gekeken naar je blog en het eerste wat mij opvalt is natuurlijk de grote header. Ik vind deze een beetje overheersend en daarbij is het jammer dat je niet echt een logo hebt, maar gewoon standaard tekst voor de naam van je site.Het menu staat verstopt rechtsboven en ik moest er eerlijk gezegd een beetje naar zoeken.

   De linker zijbalk neemt ook de aandacht van de leuke artikelen af. Is er een reden waarom je in de derde persoon spreekt in je “over mij” pagina. Maakt het een stuk minder persoonlijk en voor een blog zou ik dat niet zo snel doen.

   Het thema heeft natuurlijk wel pluspunten: het is responsive, social media linkjes kan je goed vinden, je hebt gerelateerde artikelen en duidelijk en leesbaar lettertype. Die puntjes zijn dus top!

 2. Sophie says:

  Hoi hoi wat fijn! Ik heb alweer een aantal maanden geleden mijn layout veranderd maar op dat moment kon ik het lettertype en lettergrootte van de titels niet veranderen. Ik heb vanalles geprobeerd maar het is niet gelukt.

  • Hoi Sophie,

   Als je gebruik maakt van Google Fonts dan zal je de directe link naar dat font nog moeten toevoegen aan je thema. De handleiding daarvan kan je op Google Fonts lezen (is niet zo moeilijk vandaar dat ik ernaar verwijs). Vervolgens selecteer je het element van de kopjes/titels die je wilt veranderen, bijvoorbeeld H1 of .entry-title en pas je dit aan in je style.css. Om de kopjes van je artikelen te wijzigen dien je de font-family van zowel H1 én .entry-title aan te passen (want deze hebben nu twee keer een ander font waardoor de eerste vermelding overschreven wordt, namelijk Roboto en Lato). Is dat een beetje duidelijk?

 3. Stephanie says:

  Wat enorm fijn dat je dit doet. Ik lees altijd gezellig mee, maar had nu zelf eens een vraag.
  Ik zou nl graag weten hoe ik mijn menu kan centreren op http://stephaniekeustermans.be/
  Alvast heel erg bedankt Xx

 4. Ahaaa hier zit ik al een maand op te wachten, was vorige maand net te laat! 🙂 Ik heb een aantal vraagjes, ik lijst ze hieronder even op:

  – Er is een probleem met mijn archief: als je op een maand klikt, verschijnt er ofwel gewoon de homepage, ofwel een random artikel van 19 november 2014 (ook als je bijvoorbeeld op maart klikt)… Heb jij soms enig idee waar dit aan kan liggen?
  – De avatars in mijn reacties zijn niet mooi rond maar een beetje vervormd, weet je hoe ik dit zou kunnen verhelpen?

  – Als mijn titels drie regels bevatten, wordt de derde regel helemaal links uitgelijnd en niet mooi onder de twee regels erboven… Hoe zou ik dat kunnen oplossen?
  – Als ik op mijn blog de zoekfunctie gebruik en de zoekresultaten verschijnen, komt mijn sidebar plots onder mijn artikelen te staan in plaats van ernaast. Enig idee hoe ik dat kan verhelpen?
  – Ik gebruik de plugin WP PageNavi voor mijn paginanummers, hij is geïnstalleerd maar toch verschijnen de paginanummers niet… Waar kan dat aan liggen?
  – En als de paginanummers wel zichtbaar waren, gingen deze maar tot pagina 33, waar artikelen van februari 2015 staan, terwijl mijn blog al een jaar langer bestaat en er dus veel meer pagina’s zouden moeten zijn…
  – Ik probeerde deze week een footer aan mijn website toe te voegen en volgde alle stappen die jij in je artikel hierover beschrijf. Ik heb nu bij widgets inderdaad een extra sidebar staan, maar wat ik er ook in zet, er verschijnt niets in mijn footer…

  Bekijk maar welke vragen je zou kunnen beantwoorden, je zou me al een heel stuk opweg helpen! Alvast heel erg bedankt dat je dit wil doen!

  • Hoi Kim,

   De probleempjes die je aangeeft zijn makkelijk op te lossen door de juiste coderingen te gebruiken. Ik had dit al aangegeven in ons mailcontact dat er helaas veel fouten te vinden zijn in je thema. Je zou dit dus met je webdesigner moeten opnemen om deze fouten eruit te halen. De dingetjes die je opnoemt liggen aan het thema zelf (dus aan je PHP bestanden) en aan je CSS styling. WP Pagenavi moet je nog een code toevoegen eer dat deze werkt (je hebt overigens nu helemaal geen paginanavigatie meer). Wat betreft het widget gedeelte, er stond een naamsvermelding fout in de tutorial (oops!) en als je de stappen nu volgt, moet dit goed werken.

   Jammer dat het thema nog niet naar behoren werkt. Ik zou dit opnemen met je webdesigner want zij zou deze fouten er uit moeten halen. Succes!

   • Dankjewel, ik ga de widget dan meteen nog eens proberen 🙂 Ik heb inderdaad contact opgenomen met *naam verwijderd* en ze is ermee bezig, maar omdat er zoveel fouten in zitten zou ze er lang mee bezig zijn en zou het me dus ook veel kosten… Vandaar dat ik hier en daar wat zelf probeer op te lossen 🙂 Maar begrijp dat het voor jou niet eenvoudig is om dat zo allemaal uit te leggen 🙂

    • Ze heeft het thema niet netjes en naar behoren afgeleverd. Deze fouten stonden er namelijk toen al in en daarom is het niet netjes als jij hiervoor zou moeten betalen… beetje jammer!

     Ik hoop dat het snel opgelost is.

     • Ja dat denk ik er ook van… Maar zij lijkt hier niet helemaal mee akkoord te zijn… Daarom dat ik dus eerst eens bij jou te rade kwam 😉 Ik zal het nog eens met haar bespreken…

 5. BySilke says:

  Oh wow, dit komt echt als een geschenk uit de hemel! Toevallig stel ik net vandaag de vraag over mijn zoektocht naar een goede lay-out. Ik heb zo’n gratis theme van WordPress dat ondertussen door iedereen al goed herkend wordt, maar waar ik zelf niet zo enorm tevreden over ben. Ik wil echter niet overstappen naar zo’n kraakwit thema dat iedereen al heeft, maar weet niet goed waar te beginnen. Naar iets witters overstappen? Of gewoon hierbij blijven en iemand zoeken die me wat kan helpen om het wat moderner te maken? Ik hoor graag je tips! 🙂

  • Hoi Silke,
   Helaas is het niet mogelijk om op de gratis versie van WordPress wijzigingen aan te maken aan een thema. Je zou dus moeten kiezen aan de thema’s die beschikbaar zijn wanneer je naar Weergave – Thema’s gaat in de WordPress dashboard óf overstappen naar een eigen domein met daarop WordPress geinstalleerd.

   • BySilke says:

    Dat had ik inderdaad nog moeten vermelden: ik stap komende dinsdag over naar ’n eigen domein+hosting 🙂

    • Het ligt eraan wat je wilt uitstralen met je blog. De reden waardoor veel bloggers voor een witte achtergrond kiezen is omdat dit rustig oogt, niet pijn doet aan je ogen en de tekst het meest leesbaar is. De focus ligt op je content en foto’s, als je daar een patroon of kleurachtergrond bij kiest, dan moet dit goed gekozen worden zodat het design over het algemeen nog steeds rustig oogt. De content moet natuurlijk de aandacht trekken, niet de achtergrond. Hetzelfde geld voor kleurgebruik, plaatjes en alle overige elementen. Een goede combinatie van deze aspecten zorgt ervoor dat een design mooi oogt maar ook de content versterkt. Dat mis ik bij jouw design nog een beetje.

     Via Etsy, Creative Market of ThemeForest heb je veel keuze uit betaalde thema’s die je download en gelijk kan installeren. Helaas zijn deze wel betaald. Een gratis thema dat volledig voldoet aan jouw wensen zijn er helaas niet zoveel.

     Succes in ieder geval en leuk dat je de overstap maakt naar WordPress.org 🙂

 6. Mariëlle says:

  Wat een super leuk en aardig idee! Ik blog nu 1.5 jaar op gekopmakeup.nl en vind het geweldig om te doen. Het liefste zou ik er mijn job van maken, maar dat is natuurlijk super moeilijk met zoveel blogs. Ik heb een template dat ik kocht op etsy, maar ik vind de foto’s van de artikelen boven de lees meer button te groot in beeld komen (op de hoofdpagina). Zou ik hier wat aan kunnen veranderen binnen deze layout? Ik wil graag groeien met mijn blog, heb je specifieke tips voor mij om het aantal unieke bezoekers te verhogen? Verder een Social media vraagje, als dat kan? Heeft adverteren via facebook zin om meer facebook likes te krijgen? Super bedankt! 🙂

  • Hoi Mariëlle,

   Om de afbeeldingen aan te passen zou je een ander afbeeldingsformaat moeten toevoegen aan je functions.php bestand. Dat doe je door deze tutorial te volgen. Let wel op dat je een backup van het bestand hebt voordat je dit doet want het kan je thema breken. Als de tutorial niet duidelijk is moet je even op add_image_size zoeken. Je voegt eigenlijk een nieuw afbeeldingsformaat toe die je ook een naam geeft en dit pas je aan in je thema.

   Daarna installeer je de plugin Regenerate Thumbnails en die activeer je. Je zal vervolgens moeten kijken naar de code van uitgelichte afbeeldingen in je themabestanden want daar zou je de benaming moeten aanpassen. Ga dan naar Extra – Regenerate Thumbnails en klik op start (deze plugin past dan alleen de uitgelichte afbeeldingen aan). Het klinkt misschien vrij lastig maar dat is het niet. Als het niet lukt of als je het niet durft, dan kan je mij hiervoor ook altijd inhuren. Succes!

   Wat betreft social media, ja het kan zeker gunstig werken! Vooral Facebook! Probeer lid te worden van een aantal groepen waar je regelmatig je linkje mag achterlaten, maak daarnaast ook contact met andere bloggers en je zal zien dat het invloed heeft. Adverteren heb ik nog nooit geprobeerd maar ik hoor er van Facebook geen goede verhalen over. Waarom ook adverteren want je trekt misschien helemaal niet jouw doelgroep aan. Je besteed er geld aan maar hoogstwaarschijnlijk dat die bezoekers maar tijdelijk zijn mochten ze überhaupt op jouw link klikken. De kans dat ze terugkeren is vele malen grotere wanneer je contact maakt met andere bloggers en regelmatig een reactie achterlaat. Dit zorgt ervoor dat ze een bezoekje aan jouw blog brengen en misschien wel vaker terugkeren. Dat is toch wel dé manier om bezoekers aan te trekken maar ook te houden!

 7. Titia says:

  Hoi Naomi, ik heb ook een vraagje voor je. Ik maak gebruik van het thema Avada en ik moet de daarbij horende plugins updaten. Maar telkens als ik dat doe krijg ik de foutmelding ‘De doelmap bestaat al’. Weet jij hoe ik dit kan oplossen?

  • Hoi Titia,
   Waarschijnlijk is er een plugin die problemen geeft. Wat je moet doen is de plugins die je moet updaten en waarbij je de foutmelding krijgt, downloaden naar je computer. Unzip het bestand op de computer en gebruik FTP om de plugin te uploaden naar de juiste map (wp-content – plugins). Overschrijf daarbij de oude plugin. Ga terug naar je WordPress dashboard en activeer de plugin. 🙂

 8. Puck says:

  Ik zou graag het woord reacties willen vervangen door een tekstballonnetje, zoals je die in strips vind.
  Ik heb al op diverse plaatsen geprobeerd om het aan te passen, maar het lijkt nergens te werken. Ik denk dat dat komt omdat mijn theme in het Engels is en wat je op de site ziet in het Nederlands, wat ik dan aanpas in de CSS is in het Engels, en misschien dat hij in de vertaling het toch weer als tekst zet. Maar eigenlijk weet ik het helemaal niet, en misschien doe ik het gewoon fout…
  Mijn theme support genericons en ik zou dan graag f108 willen invoegen.

  • Je zal in je themabestanden moeten duiken, waarschijnlijk content.php of index.php (heb geen kijk op hoe jouw thema in elkaar steekt qua bestanden) en zoeken naar het woord reacties (of de engels term ervan). Dat verwijderen en dit toevoegen ipv de tekst reacties: <span class="genericon genericon-chat"> </span> Maak vooraf wel een backup van je oude bestand voordat je aanpassingen gaat maken!

 9. Moniek says:

  Wat handig is dit! Super leuk dat je dit doet! Soms zie je het zelf niet meer, dus ik was benieuwd of je nog dingen ziet die niet helemaal kloppen aan mijn site. Zijn er dingen die niet goed werken of erg storend zijn?

  • Hoi Moniek,

   Je gebruikt natuurlijk een thema wat nu heel vaak gezien wordt op diverse blogs, alleen vind ik dat je deze op een hele leuke manier eigen hebt gemaakt. Vooral jouw logo vind ik er heel goed bij passen en de foto’s fleuren het hele design goed op.
   Enige wat mij opvalt is dat jouw feed linkje in de social media bar rechtsboven niet ingevuld is. Dit zou je dus nog moeten doen. En verder… niks op aan te merken! 🙂