Fix-It Saturday #6 – voor al jouw blogvragen!

Fix-It Saturday: voor al jouw blogvragen!

 

Ik ben freelance webdesigner en werk zowel met WordPress als Blogger, blog daarnaast al zo’n 15+ jaar en heb in deze jaren een hoop kennis en ervaring opgedaan met alles omtrent bloggen. Ik wil dit graag delen door het geven van persoonlijk blogadvies. Heb jij een probleem met jouw blogdesign, wil je advies over bepaalde lettertypes, kleuren of tips hoe je jouw website kan verbeteren? Misschien tips om meer bezoekers te krijgen? Óf misschien wil je mijn professionele kijk op jouw design? Ik geef vandaag gratis blogadvies en help eventuele problemen met jouw blog op te lossen.

Zo werkt het…

Laat een reactie achter met de link naar jouw blog en het probleem waar je tegenaan loopt (dit hoeft niet perse een WordPress blog te zijn!) en ik geef tips om dat probleem te verhelpen. Ik doe mijn best om iedereen een andere tip te geven zodat je die ook eventueel kan toepassen. Vragen die een uitgebreid antwoord nodig hebben, worden verwerkt tot een blogartikel.

Ik heb er zin in – jij ook? Dus stel snel je vragen vandaag tussen 9 en 5 uur!

Bekijk de vorige edities:

14 reacties

 1. Aileen says:

  Goedemorgen,
  Ik heb al een tijdje problemen met de wordpress functie waarmee ik artikelen meteen communiceer op sociaal media. Ik heb de vraag al eerder in een groep gegooid voor bloggers maar niemand lijkt een echte oplossing te weten. Dus ik hoop dat jij kunt helpen.

  Normaal gesproken kun je een tekst invoeren op wordpress en komt deze tekst incl link in de vorm van een plaatje+eerste zin van het artikel op Facebook te staan. Nu plaatst hij soms alleen de tekst die ik heb geschreven en is de link alleen te zien als een tekst-link. Dan zie je dus geen plaatje en de eerste woorden van je artikel in de link. Dit probleem doet zich ook niet altijd voor, waardoor ik ook niet kan achterhalen waar het nu precies aan ligt.

  Nu plaats ik er zelf vaak nog handmatig een plaatje bij maar dit is erg onhandig als ik de publicatie momenten van te voren inplan. Dan kan het zomaar zijn dat ik iets anders aan het doen ben als het artikel met het Facebook bericht online komt. Dit probleem heb ik met twitter trouwens niet.

  Heb jij enig idee hoe ik het probleem kan oplossen zodat de linkjes met tekst en foto automatisch netjes worden geplaatst?

  • Hoi Aileen,

   Dit is een bekende bug van Facebook, dus het ligt niet aan jouw website. Facebook probeert jouw afbeelding te selecteren door middel van een script, maar als deze niet volledig geladen is/of problemen heeft, dan werkt dat dus niet.

   Wat helpt is dat je de plugin SEO by Yoast geïnstalleerd hebt. Deze plugin voegt dan meta-tags toe aan je thema en deze worden ingelezen door Facebook (waaronder dus ook je afbeelding). Bij ieder artikel heb je dan ook een kopje Sociaal waar je de informatie kan toevoegen wat gedeeld wordt op Facebook. Het is een extra stap maar het werkt vaak wel.
   Daarnaast dient de afbeelding die je wilt gebruiken ook als Featured Image/Uitgelichte Afbeelding toegevoegd te zijn.
   Wanneer je zelf een linkje plaatst en het werkt niet, dan kan je de debugger gebruiken om je linkje te testen en te beoordelen waar de ‘fout’ ligt.

   En dat was het eigenlijk… meer kan je helaas niet doen. Het ligt echt aan Facebook zelf en is al enige jaren een bekend probleem. Of ze het zullen oplossen is dan ook maar de vraag. Succes in ieder geval!

 2. Saskia says:

  Ik zou graag onder mijn blog ook deelknoppen willen hebben voor Facebook, twitter en pinterest. Alleen ik kan niet vinden waar ik dit kan toevoegen. Hopelijk kun je mij helpen. Alvast bedankt.

 3. veerlez says:

  Ik vind het zo fijn dat je dit doet! Vorige keer kwam ik er net om 5 over 5 achter dat ik toch een vraag had! Ik heb bij mijn blog zo ingesteld dat ik geen fixed afbeelding heb, maar ik heb daar in de css aanpassing dit probleem veroorzaakt. De bovenste rand van mijn ‘content kolom’ is weggevallen, ik wil daar graag weer de lijn. Maar ik wil ook dat mijn sidebar op dezelfde hoogte begint. Heb jij daar een oplossing voor?

  • Hoi Veerle,
   Om de rand bij je content kolom weer toe te voegen dien je de volgende CSS styling te gebruiken:

   .post-inner-content { border: 1px solid #dadada; }

   Momenteel staat het ingesteld dat je alleen links, rechts en beneden een border hebt, waardoor de bovenrand dus wegvalt. Op regel 158 in je style.css kan je dit vinden.

   De zijbalk staat ongelijk omdat je een margin aan je content-area hebt gegeven maar niet aan je zijbalk. Dit kan je doen door deze code toe te voegen:

   .widget-area { margin-top: 47px; }

   Succes!

   • veerlez says:

    Heel erg bedankt!! 🙂 Ik ga het morgen eens aanpassen! <3

   • veerlez says:

    Het verwarrende is ook dat ik mijn css blijkbaar op verschillende plaatsen aanpas. Want mijn theme heeft daar een optie voor, maar ik heb blijkbaar ook wel eens de css editor van jetpack gebruikt. Ik had de border wel al genoemd staan, maar er stond in 1 van de editors nog border-top: none;
    Hierdoor was de border er dus niet! 🙂

    Heeel erg bedankt voor je hulp!

 4. Hoi,

  Graag wil ik je hulp vragen vandaag! (De vorige 2 maanden viste ik net na 17 uur achter het net…).

  Zelf blog ik bijna een jaartje via WordPress op http://www.diydiva.nl/ Ik gebruik een gratis template, dat ik flink heb aangepast. Ik ben een absolute alfa, maar inmiddels heb ik met behulp van veel googelen een beetje kennis van CSS en HTML opgedaan. De sport voor mij is om zo voordelig mogelijk te bloggen, zonder betaalde templates of plugins. (Lekker Hollands, haha.) Natuurlijk hoop ik uiteindelijk de kosten er uit te halen, en liefst nog een bescheiden bedragje te verdienen eraan. Vandaar dan ook de reclame op mijn blog.

  Eigenlijk heb ik 3 vragen.
  1. Zou je eens willen kijken naar mijn blog en je mening willen geven over eerste indruk, laadtijd en uiterlijk?

  2. In de rechter zijbalk heb ik de 3 meest gelezen blogposts staan. Ik heb zelf de aanpassing van vierkante foto’s naar rondjes gedaan, maar de 3 rondjes raken elkaar. Welke code moet ik toevoegen om een beetje witruimte daartussen te krijgen?

  3. Ik denk erover om ook een Engelse versie van mijn blog te maken. Gezien het bovenstaande: met een gratis plugin dus. Ik weet ook al hoe: indien er een Engelse tekst is van een Nederlands blog, dan wil ik dat zichtbaar hebben. Er zullen wat mij betreft ook echt Hollandse berichten zijn, die ik niet ga vertalen, en die dus niet te zien zijn in de Engelse versie. Ik wil geen apart domein voor mijn Engelse site.
  Maar iedere keer als ik er een vertaal plugin uitprobeer, slaat mijn blog op tilt en zie ik het white screen of death weer… (Volgens mij heb ik o.a. de opvolger van Qtranslate gehad.)
  Mijn template is wel geschikt voor tweetaligheid. Heb jij nog suggesties?

  En, indien het toch vrij lastig is voor dummies: hoeveel zou het ongeveer kosten om iemand (jou?) dit te laten implementeren voor mij? Het bijhouden kan ik waarschijnlijk zelf wel weer.

  Dank voor je mogelijkheid om mijn vragen te stellen!

  Hartelijke groetjes,
  Martine, alias de DIY Diva.

  • Hoi Martine, Jouw berichtje was in de spam beland maar heb hem ertussenuit gevist. Vandaar dat ik nu pas reageer (wilde dat toch eventjes doen).
   Wat betreft je vragen, ik zal ze niet alle drie uitgebreid behandelen want dan ben ik eventjes bezig 😉 Hoop dat je dat begrijpt.
   Een oplossing voor vraag 2 is het volgende, voeg deze code toe aan je style.css en speel met de margin (wat jij dan het mooiste vind staan). .wpp-list li {margin: 10px 0;}
   Wat betreft tweetalig maken van een blog – vrijwel de enige plugin die dat goed doet is helaas een betaalde plugin, namelijk WPML. Dat je een white-screen krijgt is niet goed na installatie van een plugin. Waarschijnlijk zit er een foutje in je thema dat dit conflict veroorzaakt. Mocht je kennis hebben van PHP en debuggen dan kan je de foutmelding bekijken, mocht je hier geen verstand van hebben dan kan je altijd contact opnemen.
   Een ‘goedkope’ oplossing is om een tweetalenblog te maken is dat je zelf de teksten schrijft en niet door een plugin laat doen (WPML is de enige die een goede, foutloze vertaling geeft).

   Wat betreft je design – je kan goed zien dat je een DIY’er bent! Leuk om alle elementen zo te zien, maar misschien nog wel een tip – hou het bij dezelfde stijl. Ook zie ik bij sommige artikelen blauwe tekst over een blauwe achtergrond waardoor de tekst wegvalt. Ik zou deze kleur aanpassen. Bekijk ook even of je niet bepaalde elementen weg kan halen zodat je wat meer overzicht hebt, het oogt nu vrij druk en ik weet niet zo goed waar ik mij nou op moet richten. Ik vind wel dat je lekker creatief bezig bent en dat je dat goed kan zien. Je kan je passie voor het vak DIY zien en dat is leuk! Ga zo door!

 5. Yay, super fijn dat er weer een Fix-it Saturday is! Mijn blog is http://www.fleursophia.com en ik zou heel graag willen weten hoe ik op mijn homepage de datum onder de titel kan krijgen. En ook zou ik graag willen weten hoe ik kan instellen dat er voortaan standaard onder elke blogpost een vaste tekst/follow buttons komen te staan. Alvast bedankt! Liefs!

  • Hoi! In je content.php en content-single.php staat de volgende DIV: <div class="entry-meta"> Je moet dit gedeelte tot aan de DIV sluiting, dus </div> kopieren en plakken onder de <h2 class="entry-title" itemprop="name">...</h2>. Als dit lukt dan kan je de div verwijderen die er dus boven staat. Let wel goed op de sluitingen van ieder element, dus de sluiting van de DIV maar ook de H2 van je titel.

   Voor dat laatste kan je een plugin gebruiken, namelijk Add to Content. Je kan dan de tekst toevoegen die je onderaan ieder artikel wilt plaatsen, waaronder dus ook je social media linkjes.
   Succes!

Comments are closed.