Fix-It Saturday #7 – voor al jouw blogvragen!

Fix-It Saturday: voor al jouw blogvragen!

De eerste Fix-It Saturday van het nieuwe jaar! Het is een tijdje geleden dat er eentje was omdat Tweede Kerstdag op een zaterdag viel vorige maand en ik, jij waarschijnlijk ook, liever die dag spendeerde met familie in plaats van achter de computer. Dus de laatste editie was alweer in november. Ik hoop dan ook dat je een aantal vragen hebt opgespaard zodat ik je vandaag uitgebreid kan helpen.

De reden dat ik een Fix-It Saturday organiseer is omdat ik freelance webdesigner ben en werk met WordPress en Blogger. Ik blog daarnaast al zo’n 15+ jaar en heb in deze jaren een hoop kennis en ervaring opgedaan met alles omtrent bloggen. Ik wil dit graag delen door het geven van persoonlijk blogadvies. Heb jij een probleem met jouw blogdesign, wil je advies over bepaalde lettertypes, kleuren of tips hoe je jouw website kan verbeteren? Misschien tips om meer bezoekers te krijgen? Óf misschien wil je mijn professionele kijk op jouw design? Ik geef vandaag gratis blogadvies en help eventuele problemen met jouw blog op te lossen.

Zo werkt het…

Laat een reactie achter met de link naar jouw blog en het probleem waar je tegenaan loopt (dit hoeft niet perse een WordPress blog te zijn!) en ik geef tips om dat probleem te verhelpen. Ik doe mijn best om iedereen een andere tip te geven zodat je die ook eventueel kan toepassen. Vragen die een uitgebreid antwoord nodig hebben, worden verwerkt tot een blogartikel.

Ik heb er zin in – jij ook? Dus stel snel je vragen vandaag tussen 9 en 5 uur!

Bekijk de vorige edities:

Geef een reactie

18 reacties

 1. Sas says:

  Ohhh leuk dat je dit weer doet! Vind het altijd een erg handige en leuke rubriek om te lezen! Nu heb ik een vraag aan jou 🙂 Als ik op mijn categorie druk, krijg ik een hele waslijst aan berichten die bij deze categorie horen ( bijvoorbeeld: http://www.iliveformydreams.com/archives/category/online-geshopt ) Ik wil graag dat ik onderaan ook een balk heb met nummers, zodat de lijst niet zo ellende lang is. Heb jij de tip hiervoor? Had al geprobeerd de code van de balk met nummers (Wp-page-numbers) eronder te zetten maar dit deed hij niet. Alvast heel erg bedankt voor je hulp!

  • Naomi says:

   Hoi Saskia,

   Dat zijn wel heel erg veel artikelen. Ik begon met tellen maar ben uiteindelijk na de 25 artikelen gestopt. X__X Zonder een idee te hebben van welke thema je gebruikt en welke instellingen is het lastig te zeggen. Hoogstwaarschijnlijk ligt het aan de WordPress loop dat hij oneindig veel artikelen pakt en dat het daarom zo eruit komt te zien. Je zou kunnen kijken in je archive.php pagina of daar iets in je loop staat. Zo ja dan zou je deze kunnen aanpassen zodat er per pagina maar 10 (ofzo) artikelen weergegeven worden. Dat doe je door in de loop een post_per_page query te zetten. Meer informatie is hier te vinden.
   Alleen is dit wel afhankelijk van welke loop je natuurlijk gebruikt. Wil je hier beter advies op dan zou je mij je archive.php pagina even kunnen sturen zodat ik het na kan kijken.

   • Sas says:

    Ik ga je de archive.php even sturen via de mail. Ik begrijp alles wat hier staat maar ben erg bang dat als ik erin ga zitten dat hij errors gaat geven. Alvast bedankt!

    • Je hebt een mailtje terug. Ik heb een hookfunctie geschreven die je kan gebruiken in je functions.php. Mochten andere bezoekers dit ook willen gebruiken dan kan dat. Dit is de code en nummer 15 pas je aan naar het gewenste getal van hoeveel artikelen je op je archief pagina wilt laten weergeven.

     Je plaats dit dus in je functions.php bestand.

     function deliciae_posts_per_page( $query ) {
     if (! is_archive() )
     return;

     $query->set( 'posts_per_page', 15 );

     }

     add_action( 'pre_get_posts', 'deliciae_posts_per_page' );

     • Sas says:

      Thanks het is gelukt! Ik ben er erg blij mee 🙂
      Volgende x zal ik het bestandje zelf meesturen. Fijn weekend! En nogmaals bedankt. Nu is mijn theme helemaal hoe ik hem wil hebben<3

 2. Marit says:

  Jeej, hier zat ik op te wachten! 🙂
  Je kent me misschien nog wel, want je hebt mijn logo gemaakt, haha! Voor het thema van mijn blog kan ik de header niet meer aanpassen. Heb de bouwers van het thema al gemaild etc maar niemand reageert dus weet nu niet echt meer wat ik kan doen..
  Een nieuwe afbeelding uploaden gaat prima, maar vervolgens moet ik hem gaan bijsnijden, en dit kan niet. Ik krijg gewoon een donkergrijs vlak over de foto, en ik kan geen selectie maken of een uitsnijding maken. Ik kan gewoon nergens klikken. Vervolgens geeft WordPress aan dat er een foutmelding was, omdat de afbeelding niet uitgesneden is, en dat ik de header niet kan aanpassen.
  Ik heb er al allemaal mensen naar laten kijken maar niemand begrijpt het..

  • Hoi Marit,

   Tuurlijk ken ik jou nog 😉 Ben nog steeds een volger van je blog/werk en je vlogs heb ik vanochtend nog eventjes bekeken 😉
   Van het thema had ik toen ook aangegeven. Dit is een fout in je themabestanden (je kan denk ik het logo aanpassen in via de Customizer, toch?). Dan is er daarin een code wat niet goed staat waardoor dit komt en in combinatie met je CSS blijft je header zo groot. Op een mobiel schaalt de afbeelding weer heel klein uit en daardoor valt je logo bijna weg. Ik had toen aangeboden om het thema na te kijken maar had daar geen reactie op ontvangen. Het aanbod geldt nog steeds 😉

   Ik kan namelijk zo geen advies of oplossing erover geven zonder naar de code te hebben gekeken.

   • Marit says:

    Nou ja, toen had ik inderdaad dat probleem met de grote header, maar ik kon nog wel een nieuw bestand uploaden. Daar heb ik pas sinds een half jaartje ineens problemen mee..

    Maar in dit geval, als je dat nog zou willen doen, heel graag!

 3. Bianca says:

  Wat fijn dat er weer een fix it saterday is!

  Ik heb voor mijn blog een vrij rustig thema gekozen en ben er in principe heel blij mee. Het lukt echter niet om het persoonlijker te maken waardoor het voor mijn gevoel kaal en koud blijft. Heb je tips voor mij om mijn lay-out wat warmer en persoonlijker te maken?

  • Hoi Bianca,

   Jouw design oogt strak en modern door de kleuren en het vele witgebruik. Wat je kan doen is een extra kleur toevoegen wat er echt uitspringt waardoor het contrast hoger wordt. De afbeeldingen die je bij ieder artikel uitlicht kan je misschien ook opfleuren door bijvoorbeeld de titel van het artikel op te zetten (zoals ik met mijn afbeeldingen doe).
   Als dat geen opties zijn omdat je het design verder minimaal/strak wilt houden kan je altijd kijken naar een ander logo. Je gebruikt nu namelijk gewoon een lettertype als een logo en je zou dit kunnen opvrolijken met een echt grafisch logo wat meer bij jouw persoonlijkheid past. Alsnog strak, maar meer typography-achtig? Je kan zoveel met een logo dus het ligt er eigenlijk ook aan wat je met je website wilt uitstralen.

   Je kan ook kijken naar welke waarden je wilt uitstralen. Je bent een blog voor 40-plussers maar ik zie dat nog niet echt terug. Niet in het design maar ook niet altijd in de content. Als je jouw blog wilt richten op een specifieke niche dan moet je dat zowel met je design maar ook met je content doen.

   Misschien zijn het algemene tips maar specifieker kan ik ze helaas (nog) niet maken omdat ik niet precies weet wat je wilt uitstralen en wat voor een persoonlijkheid je hebt. Je zegt zelf dat je het wat warmer wilt maken en dat doe je eigenlijk vaak middels kleurgebruik, dus dan zou ik daarmee beginnen. 🙂 Succes!

   • Bianca says:

    Je hebt helemaal gelijk dat ik het 40-plus gedeelte nog niet uitstraal. Dat had ik zelf ook al in de gaten en ben aan het nadenken hoe ik dit het beste kan gaan aanpakken.
    Ik ga zeker eens kijken naar een logo en mijn kleurgebruik. Bedankt. 🙂

    • Is lastig om te verwezenlijken hoor maar het idee is er. Misschien dat je wat kernwaarden kan opschrijven waarom je juist voor die niche hebt gekozen en wat jij denkt dat je voor die doelgroep kan betekenen? En op basis daarvan kan brainstormen naar nieuwe blogpost ideeën? Het hoeft niet want ik merk dat ik zelf ook vaak wat meer vrijheid wil en daarom heb ik geen specifieke niche gekozen… maar omdat jij dat wel hebt kan je altijd even teruggaan naar het begin. Waarom deze niche? Wat mis ik momenteel bij de huidige bloggers en hoe kan ik daarop inspelen?

     Ik wens je veel succes! En overigens nog bedankt voor de vermelding op je blog 😉

 4. Leonie says:

  Hello lieve Naomi,

  Ik heb een paar vraagjes en ik weet dat je me op alles een zinnig advies kan geven dus ik ga me even uitleven, goed? Haha.

  1) Ik heb de laatste tijd nogal wat identiteitsissues, as you know. En nu merkte ik eigenlijk ook op dat er best wel een lack of colour op mijn is, maar ik ben nog wel steeds heel blij met het zeeblauwe kleurtje. Vind jij dat ik er meer kleuren aan toe zou moeten voegen? En zo ja, heb je een suggestie op welke manier? (Links, sidebar? Ik weet het allemaal niet zo goed).

  2) En is het beter voor de laadsnelheid om bijvoorbeeld een reeks Instagram afbeeldingen samen te zetten op een canvas of om ze allemaal los te uploaden?

  Dankjewel <3

  • Hey hey!

   Ik ben zelf nooit zo’n fan van ééntonig kleurgebruik. Kies een contrastkleur of een kleur dat dicht bij de huidige primaire-kleur ligt en koppel dit aan een aantal elementen. Speel met de linkjes middels CSS (bijvoorbeeld een schreefletter) en geef deze de andere kleur. Of geef de titels een andere kleur en maak andere elementen (de social media icoontjes) weer wat neutraler zodat het niet allemaal zo “in-your-face” is. Maak de lees verder knop net wat anders door de achtergrond juist in die kleur te doen met witte letters. Wat je ook kan doen is een border om je widgets heen, of maak je logo een combinatie van twee kleuren en kies er eentje uit die als primaire kleur in het design terugkomt. Genoeg opties eigenlijk, alleen zal je even moeten kijken hoe een aantal veranderingen zouden staan.

   Als ik eerlijk moet zijn vind ik het design ook een tikkeltje ‘safe’. Het oogt vrij neutraal en rustig – wat op zich geen probleem is – maar jouw leuke persoonlijkheid komt er niet in terug terwijl dit juist wel heel goed te zien is in je artikelen. Een combi van die twee maken – dus dat zowel de content maar ook het design – jouw leuke persoonlijkheid uitstraalt. Natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan 😉 maar ik denk als je dat doet/lukt, je een super sterke blog hebt waarmee jij je echt kan onderscheiden.

   Wat betreft je tweede vraag – hoe meer elementen er geladen moeten worden, hoe langer het vaak duurt. Daarom is het raadzaam om niet teveel plugins/scripts te gebruiken want dat wordt allemaal één voor één geladen, dat geldt dus ook voor afbeeldingen. Om nou te zeggen dat een collage van foto’s sneller en beter is, is weer moeilijk te zeggen. Want als je daar bijvoorbeeld 10 foto’s inzet en je totale plaatje komt uit op zo’n 500kb of meer, dan is dat ook weer niet gunstig voor je laadtijd. Hou er dus in ieder geval wel rekening mee dat je ze opslaat voor gebruik op het web en optimaliseer je vervolgens verder met JPGMini bijvoorbeeld. Dat scheelt je niet alleen schrijfruimte maar ook bandbreedte. 🙂

   Succes!

 5. Northflix says:

  Wat leuk dat je dit doet! Ik ben nog net op tijd, zie ik!
  Ik zou graag de ruimte tussen de tekst/mijn artikelen en de primaire sidebar rechts wat groter maken.
  Is dat überhaupt mogelijk? En zo ja: Hoe?

  • Hoi hoi,

   Dus de ruimte tussen je content en zijbalk?
   Dan kan je jouw container waarin deze kolommen in staan, vergroten. Dan kan met CSS:

   .site-inner, .wrap {
   margin: 0 auto;
   max-width: 920px; < -- ik zou niet groter gaan dan 950px -->
   }

   Ik heb dit gecontroleerd en als je dit aanpast naar 950px dan werkt alles op andere schermen ook nog naar behoren 😉