Google straft websites met een opdringerige pop-up

google-straft-pop-up

Pop-ups waren niet weg te bedenken in de tijd dat ik net begon met het ontwerpen van websites. Het liefst opende de website zelf nog in een pop-up (toen nog als een iframe) doordat je op het beginscherm een linkje moest aanklikken met “Open website”. Vrijwel iedereen deed het totdat mensen het tegen ging staan. Pop-ups waren namelijk helemaal niet handig voor de bezoekerservaring; je zag maar de helft van de website, moest gigantisch veel scrollen en het werkte niet fijn. Men ging toen over naar het volledig weergegeven van de website maar pop-ups bleven enigzins bestaan, denk aan een scherm om je in te schrijven voor een nieuwsbrief of cursus of een pop-up met een andere call-to-action. Dit tot veel frustratie van bezoekers, want men wil nog altijd zelf beslissen wat opent en wat niet.

Google gaat websites beboeten bij onjuist gebruik van een pop-up

Het werd een beetje een taboe om een pop-up te gebruiken, maar het laatste jaar zie je ze weer veel. Wederom met een call-to-action voor een nieuwsbrief, cursus, het uitlichten van een blogartikel of iets soortgelijks. De meeste entrepreneurs en bloggers maken er gebruik van om hun producten aan te prijzen en verkopen. Maar Google gaat hier nu tegenin door het uitdelen van ‘boetes’, denk nu niet gelijk aan een geldboete want dat bedoelen ze er (gelukkig) niet mee. Ze geven een boete met betrekking tot je ranking/score van je website en is je website een inkomstenbron, dan kan het indirect als geldboete gezien worden want heb je een lage rankingscore met je website dan zal je geen goede resultaten boeken in de zoekmachines. Het beboeten heeft dus invloed op welke positie je website te zien zal zijn in de zoekresultaten.

Google is van mening dat content dat ingelezen en gevonden wordt via een zoekmachine, ook weergegeven moet kunnen worden. Als deze content echter is geblokt door een pop-up en daardoor niet (goed) weergegeven kan worden, dan vinden zij dat de website een boete verdient. Het is frustrerend voor een bezoeker als zij middels een zoekmachine op een website belanden, de pop-up moeten wegklikken om daarna pas de content te kunnen lezen waarvoor ze in eerste instantie naar de website toe zijn gegaan. En daar ben ik het mee eens. Hoe meer handelingen men moet doen, hoe slechter de gebruikerservaring (user-experience) is van een website. En dat is een punt wat Google juist veel waarde aan hecht.

Google vindt de volgende drie punten belemmerend voor de gebruikerservaring:

 • Het tonen van een pop-up dat de hoofdcontent blokkeert, hetzij onmiddellijk wanneer de bezoeker de website bezoekt of wanneer zij de pagina aan het bekijken zijn.
 • Het weergegeven van een pop-up dat de bezoeker moet wegklikken voordat ze de website kunnen bezoeken.
 • Het gebruiken van een layout waarbij de pop-up verwerkt is boven “the fold” (het bovenste gedeelte van de website, datgene wat je als eerste ziet), terwijl de content onder the fold te zien is.
google-pop-up-block-001
Een voorbeeld van een opdringerige pop-up.
Een voorbeeld van een opdringerige full-screen pop-up.
Een voorbeeld van een opdringerige full-screen pop-up.
Een voorbeeld van een opdringerige full-screen pop-up.
Een voorbeeld van een opdringerige full-screen pop-up.

Mag ik nu geen pop-ups meer gebruiken?

Betekend dit nu dat je helemaal geen pop-ups meer mag gebruiken? Nee, dat niet. Je mag ze toepassen op je website voor een call-to-action, maar daarbij wel rekening houdend dat de bezoeker een deel van de content kan zien. Een aantal voorbeelden zijn:

 • Pop-ups die gebruikt worden voor een wettelijke verplichting, zoals bij een leeftijdscontrole of cookieverklaring.
 • Login pagina’s waarbij de inhoud niet openbaar is en dus ook niet worden geïndexeerd door Google. Bijvoorbeeld voor privé-inhoud zoals e-mail of inhoud waarvoor betaald moet worden (zoals een cursus).
 • Banners die niet de volledige weergave van een website blokkeren én die makkelijk weggeklikt kunnen worden.
google-pop-up-goed-001
Een voorbeeld van een pop-up voor het gebruik van cookies.
google-pop-up-goed-002
Een voorbeeld van een pop-up voor een leeftijdscontrole.
google-pop-up-goed-003
Een voorbeeld van een banner dat een normale hoeveelheid ruimte op het scherm inneemt.

Google geeft nog wel aan dat het onjuist gebruik van pop-ups tot één van de honderden manieren behoort van het beboeten van een website. Dus het is niet dat als je een pop-up gebruikt gelijk een slechte page-rank krijgt, daarvoor moet je op meerdere punten die Google bepaald slecht scoren.

Goede, relevante content aanleveren is nog steeds dé manier om hoog te scoren in de zoekresultaten. Blijf dat dus vooral doen!

Mijn mening over het gebruiken van een pop-up

Persoonlijk heb ik een grote hekel aan pop-ups en moedig mijn klanten dan ook aan om deze niet te gebruiken. Ik weet dat ze op een gegeven moment erg effectief waren in het binnenhalen van bijvoorbeeld abonnees, maar nu worden ze zo veel gebruikt en vooral misbruikt dat de bezoekers ze eerder negeren in plaats van in te schrijven voor de nieuwsbrief.

Vele malen heb ik een website weggeklikt wanneer ik een pop-up kreeg, vooral als ze tijdens het scrollen ook meerdere keren verschijnen. De pop-ups die je dwingen om in te schrijven en geen kruisje bevatten om weg te klikken vind ik nog het ergste!

Stel je eens voor, iemand wilt je iets verkopen in een kledingzaak en blijft je achtervolgen met dat kledingstuk net zolang totdat jij het aanschaft. Wat zou jij doen? Zou jij weglopen of zou jij het kopen? Ik zou keihard weglopen, jij?

Hetzelfde geldt voor je website, als men eenmaal op de “X” klikt, dan hoeft de pop-up niet nogmaals vertoond te worden. En juist daar gaat het vaak mis.

Het niet gebruiken van een pop-up betekend overigens niet dat je jouw website niet mag laten groeien volgens Google. Het betekend dat je effectief de opt-ins (inschrijfmogelijkheden) moet verwerken in je design. Het betekent dat je juist moet nadenken wát de beste plaatsen zijn om abonnees te werven, zoals bijvoorbeeld boven of onderaan je content, in de zijbalk of in de navigatie. Er zijn zoveel mogelijkheden om je nieuwsbrief te laten groeien maar daarvoor hoef je echt niet een vervelende pop-up te gebruiken.

Overigens geldt dit niet alleen voor nieuwsbrieven, maar ook de beroemde plugin die je volgende en vorige artikelen uitlichten onderaan het scherm. Het blokkeert meer dan de helft van je content en je kan het vaak niet wegklikken. Vervelend, irritant en niet gunstig voor je user-experience. En net zoals Google, ben ik van mening dat, óók jij de user-experience als prioriteit moet gaan zien. Een mooie website moet namelijk ook goed werken, toch?

Echter, ben je toch een tikkeltje eigenwijs en wil je toch gebruik maken van pop-ups? Doe dit dan bewust (doe niet zomaar wat!) en kies voor een manier zodat het niet de user-experience ongunstig beïnvloed.

Ben jij een voorstander van pop-ups? Wat vind jij ervan dat Google nu website beboet voor het onjuist gebruiken van een pop-up?

Geef een reactie

10 reacties

 1. sammie says:

  Oh ik vind dit wel goed nieuws. Ik vind die pop ups zo vreselijk irritant, meestal klik ik dan de hele site weer weg.

 2. Galina says:

  Hallelujah, praise the lord! 😉 wat zijn die dingen irritant zeg, vooral Amerikaanse websites kunnen er wat van. Als ik niet direct een kruisje zie om de pop up weg te klikken, klik ik gelijk de hele site weg…

 3. Mariëlle says:

  Super handig artikel weer, ik heb het gelukkig niet 😀

 4. Hoera, want ik heb het ook niet voor pop-ups. Ik stoor mij meest aan diegene die plots verschijnen wanneer je halverwege een artikel/de site bent. Dan moet ik mijn lezen onderbreken om op zoek te gaan naar dat kruisje en ben ik mijn interesse in de websitecontent al half kwijt.

 5. Evelien says:

  Zo ver ik weet, heeft mijn blog geen pop-ups. Ik zou ze zelf nooit inschakelen, ik háát ze zo intens. Advertenties in de sidebar – ala. Maar huge banners, screenovers, elke variant van een pop-up.. verbannen! Er zijn anno 2016 enorm veel manieren om te promoten. Ik vind het dus ook goed van Google wat ze gaan doen!

  • Advertenties, mits op een goede en niet storende plek, heb ik ook geen problemen mee. Van die flashachtige dingen waarbij je je kapot schrikt van de animaties, dat hoeft van mij ook weer niet.
   Ik ben het er ook mee eens, je kan het op zoveel andere manieren doen.

 6. Modula says:

  Dank eindelijk goed nieuws, want vervelend zijn ze!
  Gr.
  Maarten