Gratis afbeeldingen voor je blog – Stockfotografie

stockfotografie-websites

Door de komst van onder andere Pinterest en Twitter is het reuze populair om mooie afbeeldingen bovenaan een artikel te plaatsen. Een dergelijke afbeelding trekt de aandacht en zorgt ervoor dat de bezoeker het artikel aan zal klikken om het te lezen of te delen. Een blogartikel zonder afbeeldingen is daardoor vrij schaars in de blogwereld. Was het een paar jaar geleden dood normaal om een afbeelding via Google te zoeken en deze te gebruiken, kan het nu dus zijn dat je dan gelijk een rechtszaak aan je broek hebt hangen. Dat wil je natuurlijk voorkomen en dat kan door stockfotografie te gaan gebruiken.

Wat is stockfotografie?

Stockfotografie zijn foto’s van plaatsen, natuur, voorwerpen, personen, evenementen die gebruikt mogen worden voor verschillende doeleinden. Fotografen werken samen met stockfotografie websites of hebben een eigen website gecreëerd waar ze hun eigen creaties delen. Voor de fotograaf is het maken van stockfoto’s zeer gunstig – zijn foto’s worden verspreid en zorgen voor naamsbekendheid wat vervolgens kan leiden tot meer klanten (bezoekers zien het werk wat hij of zij produceert en zijn geïnteresseerd in bijvoorbeeld een fotoshoot).

Veel stockfoto’s zijn gratis, maar natuurlijk zitten er ook tussen waarvoor je moet betalen. Dit is vaak een klein bedrag wat verschilt tussen $1 en $10 echter is dit wel afhankelijk van de website waar je de foto vindt. Zo zijn er een aantal websites waarbij je een membership moet aanschaffen eer dat je de foto’s kan downloaden. Let dus altijd goed op voordat je ergens een account aanmaakt want de kosten kunnen dan snel oplopen voor het downloaden van een paar foto’s.

Maar Google dan? Waarom mag ik Google niet gebruiken als hulpbron?

Copyright. Iets waar veel bloggers lak aan hebben. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen maar nog steeds zie ik veel bloggers (ook nog eens grote bloggers) die afbeeldingen van Google pakken en niet aan de voorwaarden houden.

Afbeeldingen die door iemand anders gemaakt zijn, vallen onder copyright. Dit geldt dus ook voor foto’s die van Pinterest, Twitter, Instagram of waar dan ook, gehaald worden. Je mág dit niet zomaar gebruiken! Ook niet wanneer je de bron vermeld (al denken de meeste mensen van wel)!

Je kan de beste bedoelingen hebben om een afbeelding te delen, niet bekend zijn met de auteursrechten, toch een bronvermelding geplaatst hebben, een disclaimer schrijven met betrekking tot de afbeeldingen en een blog hebben waar je 0,0 geld mee verdient, en zelfs dán kan je nog aangeklaagd worden.

Wist je ook dat iemand een boete kreeg van $8000 voor het gebruiken van een foto dat gevonden was via Google? Nu zijn de bedragen in Amerika vaak belachelijk hoog, maar waarom wil je een boete riskeren als het heel simpel opgelost kan worden door te kijken naar de licentie van de foto?

Wat is een licentie?

Iedere foto dat gemaakt wordt valt onder auteursrecht, dus ook die foto die ome Jan van de molen heeft gemaakt. Daar zit ook auteursrecht op en als ome Jan deze foto niet wilt delen, dan is dat zijn recht. Stel dat ome Jan wel toestemming geeft zodat je de foto te gebruiken voor jouw blog, maar met enkele voorwaarden dan heeft hij een licentie opgesteld waarin deze voorwaarden dan ook beschreven staan. Je dient je hier aan te houden want feitelijk is het een contract wat je aangaat met de fotograaf.

Wat er in een licentie staat is wisselend, want dit is afhankelijk van de voorwaarden die de fotograaf heeft opgesteld. Het kan dus zijn dat je de foto alleen mag gebruiken voor privé doeleinden, bijvoorbeeld als achtergrond op de computer, terwijl andere foto’s vrijgesteld zijn voor commerciële doeleinden. En zelfs dán zijn er weer regels opgesteld wat wel én niet mag.

Lees dus altijd de licentie door wanneer je een foto download! Tegenwoordig plaatsen veel fotografen dit direct in het bestand: stel je download een foto, ontvangt deze in een ZIP/RAR bestand en bij het uitpakken op de computer verschijnt er naast de foto, een bestand genaamd Licentie. En mocht het dan nog niet duidelijk zijn wat je precies mag doen met de foto, dan is een berichtje richting de fotograaf altijd aan te raden.

Nu zijn er een hoop foto’s online te vinden die rechtenvrij zijn en dus gebruikt mogen worden als stockfotografie. Er is genoeg keuze om een mooie foto te gebruiken voor jouw blog, zónder in de problemen te komen.

14 sites waar je Stock Foto’s kan downloaden

 1. Death to the Stock – De meeste afbeeldingen die ik voor mijn blog tot nu toe heb gebruikt, zijn betaald geweest, maar als ik een favoriete website met stock fotografie moest kiezen dan is het Death to the Stock Photo. Schrijf je in, download het bonus pakket en vervolgens ontvang je iedere maand een set met afbeeldingen dat je kan opslaan op je computer. Dit is helemaal gratis! Er zijn wat restricties met het gebruiken van de afbeeldingen (dit is de simpele Engelse versie); het claimen en verspreiden van afbeeldingen is verboden. Wil je toegang tot de vorige sets die eerder verspreid zijn door DttS dan kan je een premium account aanschaffen voor het bedrag van $15 per maand. *de afbeelding bovenaan komt van DTTS!*
 2. Free Images – Een bibliotheek met meer dan 380.000 afbeeldingen! Als je naar iets specifieks zoekt dan is er een grote kans dat je het hier kan vinden. Schrijf je in zodat je de grotere afmetingen van de afbeeldingen kan downloaden. Wanneer je een zoekterm invult zal rechts premium foto’s verschijnen waarvoor je moet betalen. Hou wel rekening met de licentie van iedere foto, sommige mogen werkelijk voor alles gebruikt worden maar er zijn natuurlijk uitzonderingen. Bij iedere foto vind je een link naar de licentie die geldig is dus je kan het snel en makkelijk controleren.
 3. Get Refe – Dit is een stock fotografie website van diverse fotografen. De website heeft een leuk en divers assortiment aan foto’s. Per foto staat er een korte toelichting over welke licentie geldig is.
 4. Gratisography –  Gratisography is een project van Ryan McGuire met hele leuke foto’s die volledig vrij zijn van copyright beperkingen! Nieuwe foto’s worden elke week toegevoegd.
 5. Imfree – Foto’s, icoons, templates… alles wat je voor je website kan gebruiken volledig gratis! Je kan zelfs een template website aanpassen, opslaan en gebruiken voor je eigen website (niet voor WordPress).
 6. Life of Pix – Wederom een website waar verschillende fotografen bij aangesloten zijn. Ik heb echt hele toffe foto’s hier gevonden, dus zeker even een kijkje nemen. De foto’s zijn voor persoonlijk commercieel gebruik.
 7. Pexels – Dagelijks 10 foto’s die gepubliceerd worden voor persoonlijk en commercieel gebruik. Ruim assortiment met zoekfunctie!
 8. PicJumbo – Gratis foto’s voor persoonlijk en commercieel gebruik. Ruime collectie met veel prachtfoto’s ertussen. Mogelijkheid tot het aankopen van een Photoshop plugin zodat je zeer makkelijk toegang heb tot alle foto’s die PicJumbo aanbied en gelijk kan gebruiken voor een project.
 9. Pixabay – Naast afbeeldingen heeft Pixabay ook vectors en illustraties wat een webdesigner zeker goed kan gebruiken. Afbeeldingen mogen bewerkt worden en zijn voor persoonlijk als commercieel gebruik. Er zijn wel wat restricties in het gebruiken van foto’s waar mensen geïdentificeerd in kunnen worden.
 10. StockPhotos – Heeft meer dan 27.000 foto’s in het assortiment. Alles mag gebruikt worden voor persoonlijk en commercieel gebruik.
 11. Travel Coffee Book – Een website met een assortiment aan reisfoto’s, veel zijn door bezoekers ingezonden (wel zelf gemaakt natuurlijk!). Helaas geen zoekfunctie maar wel een archief pagina waar je alle foto’s snel kan bekijken.
 12. Unsplash – Één van de bekendste stock fotografie websites is Unsplash. Je hebt gratis toegang tot de volledige collectie van Unsplash. De foto’s zijn erg divers omdat ze van verschillende fotografen afkomstig zijn. Unsplash publiceert 10 foto’s iedere 10 dagen. De foto’s mogen gebruikt worden voor persoonlijke en commerciële doeleinde zonder dat je ervoor toestemming vraagt en je hoeft ook geen bronvermelding te plaatsen.
 13. FindA.Photo -Deze website archiveert foto’s die geplaatst worden op sites zoals Unsplash en Life of Pix. Je hebt de mogelijkheid tot het zoeken naar een afbeelding op zowel kleur als op de term en je hoeft dus niet alle websites meer af. Er zijn momenteel meer dan 6000 foto’s gearchiveerd.
 14. Creative Commons – Met deze website kan je foto’s zoeken die geplaatst zijn op Flickr en zelfs Google Images en vallen onder de creative commons licentie, wat betekend dat je het kan gebruiken op je blog zonder dat je bang hoeft te zijn dat je aangeklaagd wordt. Wil je dus op Google Images zoeken, gebruik het dan via Creative Commons.

Ik denk dat je nu voorlopig wel genoeg stock foto’s kan downloaden en gebruiken voor je blog! Zo niet, dan kan je altijd op Google zoeken naar Stock Photography om nog meer websites te vinden. Het zijn er veel! Maar zoals altijd – let op de licenties!

Gebruik jij al stock foto’s en heb je nog een bron die je wilt delen?

Geef een reactie

10 reacties

 1. Sas says:

  Wat een goed artikel dit! Sommige afbeeldingen van Google gebruik ik wel, omdat ik ze op andere sites niet kan vinden. Dit is wel gering, en de meeste afbeeldingen maak ik zelf qua plaatjes & foto’s.

  Toen ik bij Lonneke las over het gebruiken van afbeeldingen en dat dit niet zo handig is, ben ik jaren terug mijn blog per artikel gaan opschonen… Heel veel werk maar achteraf erg blij mee 🙂 Ik let nu zeker meer op welke images ik gebruik. Goed om hier nog een keer bewust bij stil te staan door je blogje.

 2. Jennifer says:

  Handig lijstje! Ik gebruik meestal rgbstock.com

 3. Joy says:

  Handig artikel zeg! Ik maak zelf wel eens gebruik van Unsplash maar maak ook veel foto’s gewoon zelf… Sommige kende ik nog niet dus ga zeker even kijken!

  -X-

 4. Astrid says:

  Vanuit de opleiding is ons altijd heel duidelijk verteld dat er geen afbeeldingen van het internet afgehaald mogen worden om te gebruiken in commercieel werk. Daarom maken wij altijd onze eigen foto’s. Gelukkig zie je tegenwoordig op stocksites steeds mooiere foto’s, veel beter dan een paar jaar geleden.

 5. Astrid says:

  Vanuit de opleiding is ons altijd heel duidelijk verteld dat er geen afbeeldingen van het internet afgehaald mogen worden om te gebruiken in commercieel werk. Daarom maken wij altijd onze eigen foto’s. Gelukkig zie je tegenwoordig op stocksites steeds mooiere foto’s, veel beter dan een paar jaar geleden.

 6. Judith says:

  Wat een goed artikel zeg! Ik merk ook vaak dat ik heet zelf verkeerd doe. Niet meer doen dus! XO

 7. Danielle says:

  Fijn lijstje, ik kende zo nog niet allemaal… dus mijn favorieten zijn weer ingevuld. Yay, thanks!

 8. Vanitas says:

  Handige post! Ik was mij er nooit zo goed bewust van hoe slecht Google Images eigenlijk is. Nu heb ik je alternatieven gezien en ik wauw, wat veel mogelijkheden. Heb direct mij overal aangemeld en ben nu mooi foto’s aan op het opslaan. Alleen nog even de licenties goed doorlezen/checken, ik wil hier zo min mogelijk fouten bij maken.

 9. Aly Katstra says:

  Met veel interesse heb ik je artikel gelezen. Zelf haal ik wel eens gratis foto’s van Stockvault. Ga zeker ook eens op de sites kijken die je hier noemt!

  Groetjes Aly

 10. Marloes says:

  Lekker handig zo een lijst. Dit kan ik goed gebruiken.