Handlettering Tools + Winactie!

handlettering-101-tools-winactie

Al een hele tijd had ik het idee om een artikel te schrijven over handlettering, maar ik vond dat ik er eerst een stuk beter in moest worden voordat ik mijn ervaringen mocht delen. Onzin natuurlijk want als ik er over nadenk, dan is het juist ook handig om mijn ‘struggles’ kenbaar te maken. Helemaal als je, net zoals ik, een beginner bent.

Ik kwam in aanraking met handlettering een paar jaar terug. Hoe weet ik niet meer precies, ik vermoed door Marloes de Vries en vond het helemaal geweldig. Ik probeerde het thuis ook te oefenen maar de hulpmiddelen waren toen nog niet zo beschikbaar als nu. Dus schreef ik mij in voor de workshop van Marloes (aanrader!) en ging thuis verder met oefenen. Alleen door andere prioriteiten kon ik dit niet consequent bijhouden. De afgelopen twee jaar heb ik dus periodes gehad dat ik helemaal verslaafd was aan handlettering maar ook veel momenten gehad dat mijn  focus ergens anders lag. Momenteel vind ik mijn creaties nog niet perfect maar ik probeer het de laatste tijd los te laten. Door dagelijks te oefenen, al is het maar een uurtje, begin ik het eindelijk beter onder de knie te krijgen en lukt het steeds beter.

Ik heb nu bijna een jaar een maandelijks abonnement op Scrawlrbox en daardoor dus een hoop spulletjes ontvangen die ook voor handlettering gebruikt kunnen worden. Het idee om er een blogpost aan te wijden stond al langer op te planning, maar wederom begon ik te twijfelen. Ik kan nog niet super goed handletteren, maar screw it, ik ga het toch doen. Dus hierbij een Handlettering blogpost!

handlettering-post

Wat is handlettering?

Handlettering is het tekenen van letters. Er zijn geen specifieke regels, wel zijn er handvaten om de letters nét wat mooier te maken. Het is de kunst om leuke en unieke creaties te maken waarbij alles mag en je vooral op gevoel werkt. Je gebruikt hiervoor de traditionele middelen zoals papier, potlood en een pen. De pennen kunnen variëren van fineliners, kalligrafiepennen, stiften en brushpennen, maar ook worden er weleens kwasten gebruikt.

Wat heb je nodig?

Open je pennenlade en pak er maar iets uit want je kan werkelijk alles gebruiken voor handlettering. Ja, zelfs balpennen! Ga aan de slag met potlood en papier en traceer de letters vervolgens met een pen. Zo simpel is het! Je hoeft niet perse materiaal aan te kopen, je kan daar mee wachten totdat je bereid bent om geld te investeren.

Voor mijn grafisch werk heb ik heel wat spulletjes aangeschaft voor o.a. het sketchen van logo’s en wireframes, maar die ik nu ook voor handlettering gebruik. In deze lijst komen dan ook spulletjes voor die je niet perse nodig hebt, maar die wel heel handig kunnen zijn.

Video

Ik wilde graag dat jullie de pennen goed konden beoordelen en heb daarom een kort filmpje ervan gemaakt. Zoals onderaan de video staat – dit is mijn allereerste filmpje die ik volledig zelf heb gemaakt en ge-edit. Ik heb hier dus 0,0 ervaring mee maar hoop dat het toch goed gelukt is om de pennen goed weer te laten geven. Tips zijn altijd welkom! Dit is overigens al mijn 4e filmpje wat ik had opgenomen, zo lastig vond ik het. Wel leuk om te doen overigens!!! Anyway, wil je weten hoe de pennen er in het ‘echt’ uitzien, kijk dat eventjes mijn filmpje.

Papier

Hoe meer je oefent, hoe beter je wordt. Schaf dus niet al te dure materialen aan waarvan je in het begin veel zal weggooien. Daarnaast is het zonde voor het milieu. Papier is prijzig, vooral wanneer je redelijk dik papier zoekt dat niet doordrukt.

Tip

Wanneer een pen ‘bleed’  betekent dit dat de pen doordrukt op het papier. Bij een ‘smudge’ is het zo dat de lijn niet superstrak meer is maar dat er kleine karteltjes te zien zijn, dus dat de inkt zich op het papier aan het verspreiden is. Ik kon niet echt een juiste vertaling hiervan vinden, dus daarom maar mijn eigen omschrijving, haha. 🙂

tracing-papier

Traceerpapier / goedkoop kopieerpapier

Als je net zoals ik ben en het gevoel hebt dat 1 mislukte creatie het hele notitieboekje verpest, begin dan gewoon op goedkoop papier. Geloof mij, ik heb al een aantal notitieboekjes voor mijn gevoel verpest en dat is zonde. Zo begin ik gewoon met normaal kopieerpapier waarop ik begin te schetsen. Zit er iets tussen wat ik mooi vind, dan kan ik dit eventueel traceren met traceerpapier. Dit werkt erg fijn, want zo kan ik bijvoorbeeld bepaalde letters die wél goed gelukt zijn opnieuw traceren. Als je begint met goedkoop papier dan is het niet zo erg als het een keertje mislukt. Je gooit dan liever een velletje kopieerpapier weg dan dat jouw luxe boekje vol staat met creaties die je eigenlijk niet zo mooi vindt. Je hebt namelijk al snel de neiging om iets perfect te willen doen op duur papier of in een notitieboek.

Ook een voordeel van traceerpapier: je kan letters of andere creaties die je vindt op internet uitprinten en deze vervolgens traceren zodat je de handelingen sneller onder de knie krijgt.

 • Simpel print/kopieerpapier – kijk eventjes bij de Action voor leuke aanbiedingen. Wil je milieubewust te werk gaan dan bestaat er ook gerecycled papier, echter is dit wel een stuk duurder.
 • Daler Rowney Tracing Paper A4
 • Wil je overigens met markers werken (zoals Copics, Winsor & Newton) dan heb je ook speciaal marker papier. Dit werkt dan een stuk fijner en de markers zullen niet doordrukken.

rhodia-dotted-papier

Dotted papier

Ik probeer logo’s de laatste tijd uit te werken op papier zodat ik de algehele stijl al in mijn hoofd heb voordat ik achter de computer aan de slag ga. Daarbij maak ik gebruik van baselines en richtlijnen die ik met een liniaal heb getekend. Echter is dit tijdrovend proces en een puntraster papier (dotted papier) bespaart mij tijd én ik kan de lijnen van de letters alsnog mooi recht krijgen. De punten zijn namelijk een stuk minder opdringerig dan grids gemaakt van lijnen (gelinieerd papier). Mijn favoriet is toch wel het Rhodia Dotpad – fijn, glad papier dat lekker schrijft, niet te duur is, veel pagina’s bevat en waarbij de kleine puntjes niet te overheersend zijn weergegeven.

Notitieboek

Zelf ben ik enorm fan van Leuchtturm1917 notitieboeken en heb ik er nu 4 in de kast staan. Papier is stevig, drukt niet snel door, je kan er fijn op schrijven, je hebt paginanummers, de mogelijkheid tot het maken van een inhoudsopgave en nog wat andere extra’s. Deze notitieboekjes zijn dus niet alleen perfect voor handlettering, maar ook bijvoorbeeld voor Bullet Journals zoals Sabine Metz ze gebruikt. Je hebt de boekjes gelinieerd, blanco en dotted.

Waterverf papier / stevig papier

Wil je graag met waterverf werken, markers of brushpennen en wil je dat dit niet het papier kreukelt of doordrukt, dan heb je stevig en dik papier nodig. Bepaalde brushpennen drukken namelijk door waardoor je geen strakke lijnen krijgt. Voor markers is er speciaal Marker Papier

Bristol Papier A4

Papier wat erg fijn werkt voor diverse soorten media is Bristol papier. Je kan dit dus gebruiken voor waterverf, markers, (kleur)potlood en dus ook voor handlettering. Het papier is super glad, stevig en een mooie kleur wit. Je hebt dit van verschillende merken zoals Canson, Daler Rowney, Strathmore, etc. Ik heb deze drie merken geprobeerd en heb er niet echt een verschil in kwaliteit in kunnen ontdekken. Dus het maakt niet zo veel uit van welk merk je dit soort papier aanschaft.


Pennen

micron-fineliners

Sakura Micron pennen

Populair bij de webdesigners onder ons, maar nu ook veelgebruikt in handlettering. Microns zijn mijn all-time favoriete pennen. Ze drukken niet door, zijn betaalbaar, kunnen langdurig gebruikt worden (mits je de dop er altijd goed op doet) en het allerbelangrijkst: consistent. Het maakt niet uit hoe je de pen vasthoud en gebruikt, je zal een consistente lijn krijgen. De inkt is donker en op geen enkele manier doorzichtig. Beter dan dit is er niet. Sakura is overigens een heel goed merk en je zal zien dat deze naam nog vaker voorbij komt.

Ik raad aan om te beginnen met een set van 6 pennen zodat je variatie hebt. Wil je liever eerst proberen dan kan je ze ook los kopen, begin dan bij de 0.5mm versie.

Uni-ball Signo Pastel Gel Pen

Wil je jouw letters versieren met bijvoorbeeld puntjes, sterren, lijntjes of iets anders? De Uni-ball Signo Gel pennen zijn daar perfect voor. Ik heb de witte variant. Niet iedere gel pen kan goed dekken waardoor je meerdere keren over de lijn, punt of ster moet gaan. Met deze Uni-ball Signo Gel pen heb ik daar geen last van.

Tip

Het punt met druk leggen op de pen is dat dit varieert en afhankelijk is van het soort pen wat je gebruikt. Niet iedere pen is hetzelfde. De tip (nib) is vaak gemaakt van verschillend materiaal, sommige zijn van velt, synthetisch of nylon gemaakt waardoor iedere pen uniek is. Deze materialen hebben invloed op de gevoeligheid en duurzaamheid van de brush tip. De zachtere vereisen een lichte druk en de harde tip een hardere (logisch!) om een dikkere lijn te krijgen. Als je veel oefent dan zal je steeds makkelijker de juiste hoeveelheid druk op de pen zetten.

Brushpennen

tombow-dual-brush

Tombow Dual Brush ABT

Dé brushpen die vrijwel iedereen heeft met aan de ene kant een brush en aan de andere kant een stift. Perfect dus voor het schrijven van brushletters, maar ook grote vlakken in te kleuren. Deze pen is in 96 kleuren beschikbaar en de hele set is vrij prijzig, maar zeker een investering waard. Ik heb alleen de zwarte Dual Brush en ik moet eerlijk toegeven dat de brush lastig is om mee te werken, vooral voor een beginner zoals ik. Hij is namelijk vrij groot waardoor je goed op moet letten dat je niet teveel druk op de pen zet want dan krijg je hele dikke lijnen (tenzij je dat wilt en mooi vindt natuurlijk). De brush tip is zeer flexibel en geeft veel kleur af, je hoeft dus ook niet hard te duwen.

De Lyra Aqua Brush Duo is echt een exacte dupe van Tombow. Je kan ze alleen niet verkrijgen in Nederland, ze zaten dan ook in een Scrawlrbox editie.

akashiya-sai-watercolor

Akashiya Sai Watercolor Brush Pens

Deze set had ik gekocht toen ik graag waterverf wilde leren, echter kwam ik er later achter dat ze ook perfect zijn voor handlettering. Deze 20 waterverf brushpennen van Akashiya Sai zijn te gebruiken als waterverf door ze in water te dippen maar ook gewoon als brushpennen. Het is de perfecte on-the-go oplossing of gewoon een handige manier om de waterverf-look te krijgen zonder gedoe. Ik had deze ook verwerkt in het filmpje maar het waterverf effect kwam niet goed naar voren. Mocht je hier toch nog een filmpje van willen zien dan kan ik deze delen op Instagram (bijvoorbeeld). Let me know!

kuretake-brush-pen

Kuretake Zig Cartoonist Brush Pen No. 22

Deze pen zat in een Scrawlrbox en is niet goed verkrijgbaar in Nederland. Natuurlijk zijn er alternatieve merken vandaar dat ik hem ook laat zien in het filmpje én hier in het blogartikel. De brush van deze pen bestaat uit een zachte nylon brush tip waardoor je hele dikke maar ook dunne lijnen kan maken. De inkt kan je onder controle houden omdat je regelmatig in het handvat moet knijpen om de inkt te laten vloeien. Is de brush droog dan kan je ook mooie, harde brush effecten maken. De inkt is hervulbaar.

ecoline-brush-pen

Talens Ecoline Brush Pen

Iedereen kent het merk Ecoline wel, je zal er vast en zeker wel een keer in aanraking mee zijn gekomen. Met Ecoline uit een potje kan de je de dichtheid van de kleur nog bepalen, dat is bij deze pennen niet. De kleuren van deze Ecoline Brush Pennen zijn overigens wel prachtig, de pen schrijft lekker, ligt goed in de hand en de brush tip is van redelijke kwaliteit. Ook zijn de pennen niet heel erg duur, zo heb je al een set van 10 stuks voor zo’n €16. Met de speciale Brush Pen blender kan je de kleuren mengen en daardoor leuke kleurnuances maken.

calligraphy-pen

Itoya CL-10 Doubleheader Calligraphy Pen

Heb je ervaring met een kalligrafie? Nee? Skip deze pen dan. Ik vind hem persoonlijk niet fijn schrijven, de punt is veels te hard en daardoor erg lastig om mooie letters te maken. Ik weet dat er een speciale manier is om met deze pen te schrijven, alleen die heb ik nog niet onder de knie. Wanneer je deze pen aanschaft zal je dus flink moeten oefenen en proberen de techniek van kalligrafie aan te leren. Dan zou deze kalligrafie pen daar ideaal voor zijn.

Overig

crayola-supertips

Crayola Supertips – Crayola’s zijn goedkoop en beschikbaar in veel kleuren. Ideaal om mee te beginnen al vragen ze wel een bepaalde learning-curve. Ik vind het nog vrij lastig om mooi van dunne lijnen naar wat dikker te gaan, al kan je ze ook goed gebruiken voor het inkleuren van letters. 😉 Crayola’s zijn op basis van water en wat ik veel zie op Instagram is dat de kleuren op plastic gemengd worden en daarna op het papier gedrukt worden voor een waterverf-achtige achtergrond. Wil je meer weten over het gebruiken van Crayola’s, bekijk dan zeker deze website Crayligraphy.

Tombow Fudenosuke Brush Pen – deze wordt naast de Tombow Dual Brush pen en Pentel Fude Touch Sign Pen aangeraden om mee te beginnen. Ik heb deze nog niet in mijn bezit maar ben wel van plan om hem nog een keer aan te schaffen, al heb ik voorlopig genoeg materiaal. 😉 De brush tip ziet er ongeveer hetzelfde uit als van de Pentel Touch dus het is een soortgelijke pen. Als je dus al een Pentel Touch in je bezit hebt dan heb je de Fudenosuke niet echt nodig.

Vulpotlood (diverse merken)

Voorheen gebruikte ik normale potloden maar sinds ik een aantal vulpotloden in diverse Scrawlrboxen ontving, vind ik deze toch een stuk fijner werken. Een vulpotlood is vaak wat zwaarder, ligt daardoor net wat beter in je hand en je kan de punt zo groot maken als je wilt. Een potlood en gum is voor handlettering wel iets wat je nodig hebt zodat je van te voren kan schetsen, voordat je de handlettering definitief maakt met een pen.

Pentel Arts Aquash Water Brush

Wil jij graag werken met waterverf of zelfs met gouache? Dan kan dat met een Water Brush, dit is een brush met een handvat wat gevuld kan worden met water. Ideaal dus voor onderweg. Deze Pentel Arts Aquash Water Brush vind ik persoonlijk erg fijn werken en koop je een set dan heb je gelijk 3 verschillende brush diktes. Op eBay kan je ook namaak Water Brushes vinden waarvan de brush snel verslijt maar perfect zijn om mee te oefenen.

Tip

Alcohol based vs. water based – Veel brushpennen zijn op basis van alcohol gemaakt waardoor je de kleuren makkelijk kan mengen of overlappen voor leuke effecten. Sommige brushpennen kan je zelf mengen met water zodat je mooie gradient effecten kan maken. Op alcohol basis drukken ze wel snel door het papier dus daarom heb je dikker papier nodig.

Markers op waterbasis zijn niet geschikt om te mengen maar zullen minder snel door het papier heen gaan. Wel is het weer zo dat als je te vaak over hetzelfde gebied gaat dat het papier kan gaan beschadigen.

 

boeken-handlettering

Boeken

 1. Handlettering Doe Je Zo – Karin Luttenberg – €14.99 *
  • Handlettering doe je zo! is geschreven en geïllustreerd door Karin Luttenberg. Ze heeft een instagram paper_fuel waar je haar mooie creaties kan bewonderen. Ze heeft onder andere met deze creaties in de Flow en VT Wonen gestaan. Dit boek is zeker een aanrader! Binnenkort komt er ook een werkboek op de markt waarbij je rechtstreeks in het boek zelf kan oefenen. [edit]Dit boek is nu ook te verkrijgen! Wil je dus nog meer voorbeelden en oefenmogelijkheden, dan is dit werkboek ook een aanrader. [/edit]
 2. Creatief Handletteren en meer – Gabri Joy Kirkendall – €14,99 *
  • Dit boek is vertaald vanuit het Engels en is geschreven door 4 verschillende auteurs. Iedere auteur heeft een aantal pagina’s waarop ze over hun specialiteiten vertellen. Hierdoor kan men in herhaling vallen en blijft belangrijke informatie achterwege of wordt er niet verder op ingegaan, dus het boek blijft een beetje oppervlakkig. Het boek bevat oefenpagina’s, leuke voorbeelden en oefeningen.
 3. Hand-Lettering LedgerMary Kate McDevitt – €13,83 *
  • Ik heb een cursus handlettering bij Marloes de Vries gevolgd en daar lag dit boek op de tafel. Leuk om door te bladeren, inspiratie op te doen en mee te oefenen, wel weinig diepgang. Wil je een indruk van het boek? Bekijk dan dit filmpje.
 4. In Progress – Jessica Hische – €19,11 *
  • Jessica Hische is een inspiratie voor mij en toen dit boek uitkwam, heb ik het dan ook gelijk gekocht. Sindsdien behoort het tot één van mijn favoriete aankopen ooit. Geweldig boek, veel informatie en voorbeelden, goede uitleg en enorm mooi vormgegeven. Het boek is niet specifiek gericht op handlettering, maar meer het proces van een getekende creatie naar een gedigitaliseerde versie en alles wat daarbij komt kijken. Men gaat in op waarom ze voor bepaalde lettervormen, kleuren, stijl en vormgeving gekozen hebben, wat voor invloed bepaalde lettervormen hebben qua emoties én nog zoveel meer. Ik denk wel dat dit boek meer gericht is op grafische vormgevers die geïnteresseerd zijn in het creëren van posters, logo’s, merkelementen, etc. Misschien leuk als ik hier een uitgebreide review van plaats?

Winactie! Winactie! Winactie!

winactie001

Het leek mij leuk om een winactie aan deze blogpost te koppelen en heb daarom gevraagd of PenStore enkele producten wilde sponsoren. Zij reageerde hier erg positief op en het pakketje is dan ook super tof geworden. Ik heb het zelf aangevuld met enkele andere producten, zoals een Waterverf setje die ik persoonlijk ook gebruik, een waterbrush, een witte gelly rol pen én het boek “Handlettering Doe Je Zo”.

Wil jij meedoen aan deze leuke winactie? Doe dan de volgende stappen:

 1. Laat een comment (geen gedichtje!) achter waarom jij dit pakketje graag zou willen winnen. Gebruik een geldig emailadres zodat ik jou op de hoogte kan stellen mocht jij de winnaar zijn.
 2. Volg mij op Bloglovin.
 3. Optioneel: Tweet dit bericht:
 4. Optioneel: Ik heb ook een leuke Facebook pagina. *hint*
 5. De winnaar maak ik bekend op donderdag 15 december.

winactie002

Nou, ik hoop dat deze blogpost een beetje interessant is/was. Hij is een beetje lang geworden maar dat ging niet anders en wilde het eigenlijk ook niet opsplitsen, dus dan maar zo. Ik vond het enorm leuk om te doen, ook al ben ik niet zo goed in handlettering of videos maken, haha. Ik hoop ook dat jullie de winactie kunnen waarderen, ik vind het wel een enorm toffe prijs geworden en wil bij deze PenStore ook bedanken voor het sponsoren van een aantal spulletjes.

Doe jij al aan handlettering? Of wil je deze leuke prijs winnen zodat je gelijk goed kan gaan oefenen? 😉


* Dit artikel bevat affiliate links. Ik ontvang een kleine vergoeding wanneer je het product middels mijn link koopt. Lees mijn disclaimer voor meer informatie. De producten voor de winactie zijn grotendeels gesponsord door PenStore en een aantal producten zijn persoonlijk aangekocht. Ik word niet betaald voor het schrijven van deze blogpost.

 

Update:

*tromgeroffel*

De winnaar van dit leuke pakketje is: Inge! Je ontvangt van mij zo een mailtje waarin ik vraag naar jouw gegevens.

Bedankt iedereen voor het meedoen! Ik vond het enorm leuk om dit te organiseren in combinatie met deze blogpost. Misschien dat ik in de toekomst weer zoiets opzet. Wie weet! 😉

 

Geef een reactie

44 reacties

 1. Jolanda says:

  Wat een super fijn artikel! En ik vind je creaties mooi hoor, niets om onzeker over te zijn 😉 heb je alle pennen/stiften zelf ook voor je werk?

  Mijn zus heeft vorige week het boek gekocht van de winactie, en appt nu al de mooiste creaties door… Ik zou het dus ook graag eens willen proberen!

  Volgens mij is het werkboek al uitgebracht, ik geloof dat ik het op Instagram al wel voorbij heb zien komen… Kan dat?

  • Naomi says:

   Hoi Jolanda,
   Dankjewel voor je berichtje. Ik gebruik de meeste tools ook voor mijn werk, inderdaad. Al hebben veel klanten nog de voorkeur voor 100% digitaal werk. 🙂

   Van het werkboek heb ik inmiddels aangepast. Dankjewel daarvoor.

 2. Dit lijkt me heel tof om te winnen, ik krabbel inmiddels een klein beetje, wil graag de tools winnen om het beter te gaan leren!!

 3. Alicia says:

  Ik doe niet mee aan de winactie, maar ik wou toch even zeggen dat ik dit een goeie blogpost vind. Heerlijk uitgebreid, echt heel goed gedaan. Handlettering vind ik er echt prachtig uit zien en ben dan ook jaloers op de creaties, maar ik heb er zelf niet echt het geduld voor en kan met mijn vingers niet goed wat vast hebben. Dus helaas.

 4. Emma says:

  Wauw, bedankt voor dit artikel! Ik heb twee weken terug een setje dual brush pens van Tombow van mijn vriend gekregen, en ben veel aan het oefenen. Het is nog best lastig qua druk, en ik ontdekte inderdaad al gauw dat niet elk papier zo geschikt is. 🙂 Ik vind het wel echt zo leuk om te doen!
  Je filmpje is ook heel handig trouwens, thanks! Een uitgebreide review van het laatstgenoemde boek lijkt me leuk om te lezen.

  En wat leuk dat je hier een winactie aan verbindt! Ik zou heel graag kans maken op deze set 🙂

 5. Leonie says:

  Even beginnen met: I love hoe je handen steeds viezer worden naarmate het filmpje vordert. Ik kan dat ook niet, gewoon mijn handen netjes houden als ik met van die pennen aan de slag ga. En dan heb ik er niet eens zoveel haha, dus die herkenning was heel erg goed voor mijn ego.

  Ten tweede: holy wat een masterpost. Ik ben er na drie jaar doorheen omdat ik op al die linkjes *moest* klikken, hahaha. Ik ben zo erg. Aan het einde van de post leken ook alle pennen op elkaar? :’) Iets met bomen en bos. Vast het probleem van een leek. In je filmpje leek het juist alsof de Tombow wél heel fijn schreef (ik dacht nog: o, die moet ik onthouden!) maar in je tekst is dat helemaal niet zo? Grappig.

  Na deze uitgebreide analyse (en comment… bear with me) kom ik tot de conclusie dat ik mijn ‘Handletting hoe doe ik dat’- boek en Micron pennen er GEWOON weer bij moet pakken en verder moet prutsen. Ik had het idee dat ik een brush pen had gekocht waar ik niet zo goed mee kon oefenen (ik kreeg de lijnen omlaag echt niet zo dun), maar misschien moet ik gewoon nog wat meer oefenen. Lijkt me dus zo leuk om zelf kerstkaarten te kunnen maken waarvan niemand door heeft dat je ze zelf hebt gemaakt (or in a good way).

  Goed idee trouwens over het traceerpapier, want als ik letters nateken gaat het vaak mis met de verhoudingen tussen de letters. Heb je daar misschien nog een tip voor? Hoe je dat kunt leren? Dat zag er in je filmpje namelijk super strak uit.

  Okokok, kom eens to the point, Leonie. Ik doe dus graag mee met je winactie zodat ik mijn leken-collectie kan aanvullen met nieuwe, sparkling professionele materialen. Ja. En dan ga ik proberen iedere dag weer te oefenen (dat moet toch kunnen? Ik kan ook iedere dag tandenpoetsen).

  Ik heb trouwens het werkboek van Karin door gekeken en ermee in mijn handen gestaan, maar het had wat mij betreft toch niet zoveel toegevoegde waarde. Is het een idee voor je om dit boek eens te reviewen? Of een betere versie te maken? 🙂 I’d buy it.

  Ok, bye. IK VOND DEZE BLOG GEWELDIG. Fijne dag, Naomi <3

  • Lief! Dankjewel Leonie!
   Ik moest ook enorm lachen bij het editen toen ik mij handen zag. Ik zit altijd onder, maar dat hoort erbij (vind ik) haha.
   De brushpennen lijken een beetje op elkaar alleen heb je echt te maken met de brush-diktes en de soorten inkt. Niet alles is hetzelfde (al snap ik dat het zo lijkt, vandaar het filmpje erbij).
   Tombow schrijft op zich wel lekker, maar ik heb er ook zoveel mee moeten oefenen en ben er nog niet tevreden over wat ik ermee kan (ligt aan mij, niet aan de pen). Vandaar 😉
   Het ‘superstrak’ krijgen van de letters is door het vele oefenen en ook omdat ik probeer om met de juiste kerning te werken (komt vanwege grafische achtergrond). Ene keer gaat het beter dan de andere keer. Een Dot-pad helpt hier enorm bij.
   Maar bedankt voor je lieve comment! En leuk dat je meedoet. <3

 6. Zoë says:

  Oi Oi! I’m in! Ik ben een paar maand geleden ook begonnen met het handletteren, maar ben het nu – door de combinatie werk, school, webshop(je) en blog – uit het oog verloren. Ik vond het nochtans super leuk om te doen! Werd er helemaal zen van 🙂 Tijd voor wat nieuwe werkjes voor aan mijn muur!

 7. Danella says:

  Jaaaa, ik doe ook mee! En echt een fantastische blogpost. Las al op Twitter dat je er drie weken mee bezig was geweest en dat geloof ik direct. Toen ik dat las was ik al zo benieuwd naar je artikel, maar dit was echt geen teleurstelling. Wat een werk moet het zijn geweest en het is allemaal zo handig en leuk om te weten.

  Ik ben een klein beetje bezig met handlettering en er echt nog helemaal niet goed in, kan er wel wat hulp bij gebruiken. Gebruik nu gewone pennen en brushpennen van de Action om te oefenen, maar wil natuurlijk straks ook aan het ‘echte werk’ gaan beginnen en dit starterspakket zou dan wel van pas komen.

  Succes met het verder oefenen en verder ontwikkelen van je handletteringskills.

 8. Veerlez says:

  Ik had al besloten om te willen gaan handletteren, ik had daar al wat oefensheets voor uitgeprint. Nu ik dit zie, wil ik ook daadwerkelijk beginnen, wat een ontzettende goede uitleg. Ik stel het al een tijdje uit, dus ik ga nú ein-de-lijk de Ecoline stiften uitproberen die ik anderhalve maand geleden voor mijn verjaardag kreeg. Ik doe graag mee met je winactie om een echte pro te worden!

 9. Oooh echt, wat een superinteressant artikel! Ik ben af en toe aan het oefenen om er wat beter in te worden maar het stelt nog niet zo veel voor. Haha 🙂 Ik behelp me voorlopig ook met dingen die ik hier in huis heb, maar zo’n mooie set komt natuurlijk goed van pas dus ik doe graag mee!

 10. Melanie says:

  Jajajaja, super leuke winactie dit! Ik doe zeker mee! Ben de laatste tijd super veel bezig met handlettering en vind het echt geweldig. Echt ontspannend, aangezien eigenlijk niks fout is. Lijkt me echt super om te winnen, wantja altijd fijn om je stash uitgebreider te hebben.
  Liefs!

 11. Arja says:

  Wat een leuk stuk heb je geschreven! Ik wil graag weer meer creatieve dingen doen, ben al heel lang met textiel bezig en sinds kort met penseel en verf. Handlettering lijkt me superleuk om uit te proberen.

 12. Wat een ontzettend leuke winactie is dit. Ik zou zelf ook heel graag iets met handlettering kunnen. Al helemaal nu ik een saaie maar zeer functionele agenda heb aangeschaft. Ik heb je filmpje met heel veel plezier gekeken en ik moet zeggen: ik vind echt dat je hele leuke dingen maakt. Maar ja, je bent zelf natuurlijk altijd veel kritischer naar je eigen werk. Anyway: ik zou het leuk vinden om kans te maken op dit leuke pakketje.
  Ik heb getweet en je facebookpagina geliked. 🙂 Ik volgde je al via Bloglovin’.

 13. Karin says:

  Ik ding graag mee, omdat mijn handschrift verschikkelijk is. Ik kan niet netjes schrijven maar ik ben wel gek op doodlen en hoop dat letters tekenen me beter af gaat dan ze schrijven. Ik ben jaloers op alle kunstwerkjes die ik op instagram bij andere bloggers voorbij zie komen en zou mijn collega’s (‘wat staat daar, het lijkt wel Arabisch’ -en ze kunnen het weten want we werken op een azc-) graag eens verbazen met een letterkunstwerk van heb ik jou daar.

 14. Ik doe graag mee! Ik doe dit eigenlijk al een heel klein beetje en ik wil me er graag in verdiepen. Ik heb alle stappen gevolgd 🙂

 15. Inge says:

  Wauw wat een uitgebreid artikel heb je geschreven! Ik was bezig met kalligrafie, maar de laatst tijd neig ik steeds meer naar handlettering. Ergens is het namelijk wel fijn dat er geen regels zijn. Ik ben mij hier meer aan in het verdiepen en je winactie komt daarmee als gelegen. Ik zou daarom graag kans maken. 🙂 Ik heb alles doorlopen, alleen niet getweet 🙂

 16. Lana says:

  Ik word zooooo hebberig van deze post. Ik schrijf zelf veel met vintage vulpennen en klooi een beetje aan met handlettering in mijn bullet journal maar zou het heel leuk vinden om het met mooie materialen nog een stapje omhoog te tillen! Ik ga duimen

 17. Sabine says:

  Wat een super fijn artikel! En natuurlijk zou ik heel graag willen winnen, om mijn Bullet Journal mee op te fleuren en om steeds beter te worden in handlettering. Het is eigenlijk een beetje raar dat ik dat boek nog niet heb, omdat ik hier echt zo verzot op ben! Come to mama! 😀

 18. Het lijkt me zo leuk om deze set te winnen. Ik hou er van om creatief bezig te zijn 🙂

  Ik volg je op facebook (lieke van veen), http://www.bloglovin.com/liekevanveen8 en ik heb de tweet geretweet (_liekeee)

 19. Ik ben altijd super gefascineerd op Instagram wanneer ik al die foto’s en video’s voorbij ziet komen en ik altijd bij mijzelf denk: dat wil ik ook zo graag!

  Ik doe graag mee met je winactie en ga even alle dingen volgen c

 20. Marguerita says:

  Wat een leuk pakketje. Die ecoline brush markers gaan op mijn wishlist, wat mooi! Ik ben nog niet met handlettering begonnen, maar het lijkt me wel heel erg leuk vooral nu mijn oudste dochter echt leert schrijven. Kunnen we het samen doen.

 21. Ellen says:

  Wat een mooi en uitgebreid artikel. Ik kwam het tegen via Twitter omdat iemand meedeed met de winactie. Ik ben net begonnen met een bulletjournal en ontdek nu dus wat handlettering is. Ik heb maar een paar pennen en freubel zo wat. Zo ontspannend! Ik lees er graag over en doe ook graag mee met deze leuke winactie!

 22. Frederique says:

  Oh wow heel gaaf. Ik doe heeel graag mee.wij zijn hier in huis (lees:dochter en ik) al volop een het oefenen!

 23. Veronique says:

  Wat een geweldig uitgebreid blog. Ik ben je overal gaan volgen. En heb je blog meteen even opgeslagen op bloglovin, want hier zal ik beslist vaker nog eens op terugzoeken.

  Ik probeer tegenwoordig wel wat te handletteren, maar moet nog heel veel oefenen en leren. Met jouw winactie heb ik genoeg mogelijkheden om te oefenen.

 24. Wat leuk! Ik wil graag winnen, ik ga in januari een workshop handlettering doen, zodat ik het ook in mijn winkel kan gebruiken. Als ik win, dan kan ik vast oefenen!

 25. Ellen says:

  Wat een super handige post! Heb vandaag een workshop handlettering gevolgd bij studiorebel en daar ook heerlijk wat materialen uit kunnen proberen. Vond ook de ecoline stiften geweldig. Ben al tijdje aan het oefenen…heb altijd n wit vel en pen in de buurt voor als ik aan het bellen ben. Super handig moment om je letters te oefenen. Fijn dat je de diverse soorten beschrijft. Bespaard weer kosten! Juist leuk ook dat je je resultaten post ookal vind je jezelf nog niet excellent! Ik krabbel ook maar wat, maar door dit soort posts denk ik dan juist “oh er komt een tijd dat het er wel mooi uit gaat zien” haha “hoop doet schrijven” Doe graag mee met de winactie! Superleuk!

 26. Eva says:

  Wat een fijn artikel! Ik ben het mezelf ook steeds meer aan het aanleren maar het boek Handlettering doe je zo lijkt me wel echt een aanvulling, volgens mij geeft dat echt super handige tips 🙂

 27. Claire says:

  Ik doe mee! Ik zal niet rijmen, kan ik godzijdank ook helemaal niet. Ik vind deze guide heel handig. Ben net begonnen met handletteren en jeetje wat is het moeilijk! Ik dacht: doe ik wel even, maar dat valt vies tegen. Maar stiekem vind ik dat juist weer leuk, want je wordt vanzelf bezig en wanneer is de laatste keer dat ik ZOVEEL geduld heb gehad haha. Echt een handige post. Ik stuur hem door in de Facebookgroep voor handlettering voor beginners (ja dat bestaat). Ik denk dat het hen ook heel goed kan helpen 😀

 28. Anita H. says:

  Toen ik de eerste berichten hierover zag op internet, dacht ik nog “Ach ja, ze verzinnen steeds iets nieuws. Dit moet dan weer de nieuwe rage worden.”. Maar mijn nichtje, die hier best fanatiek mee is, heeft me inmiddels aangestoken. Hartstikke leuk en ontspannend om te doen.

 29. Richtsje van der Bles says:

  Ik vond je post via het handige filmpje over de brushpennen. Dit zocht ik nog en inmiddels ben ik overtuigd van de Tombow. Een comment, dus geen gedichtje, om te laten weten dat ik heel blij zou zijn met deze mooie materialen. Ik heb reden tot een feestje, maar die reden moet ik nog even geheim houden. Met de materialen weet ik dat ik, als de tijd daar is, op de juiste manier van de creatieve daken kan handletteren om aan iedereen te vertellen wat ik ga vieren. Ik heb me destijds bekocht aan het handletterboek creatief handletteren en meer, en heb helaas van de oude klaas niks moois in mijn schoen gekregen. Dus handletteren doe je zo zou ik alsnog heel graag op mijn tekentafel zien liggen. Wel, genoeg gekletst … hopelijk tot heel snel spreeks met goed nieuws!

 30. Anouk says:

  Wat een onwijs leuk artikel! Zeker om wat van te leren 🙂 En wat maak je mooie dingen!

  Sinds ik een korte handletter workshop gevolgd heb, heb ik een paar spulletjes gekregen van Sinterklaas, maar alsnog zou ik super graag mee doen met de winactie!

 31. Stefanie says:

  Oooh yay! Handlettering vind ik altijd fascinerend om te zien. Zelf doe ik ook wel eens pogingen maar ik denk dat dit pakket mij wel eens vooruit zou kunnen helpen! 🙂 Perfect als ontspanning tijdens de examenperiode binnenkort. Het zou ook een mooie toevoeging zijn voor mijn blog. Ik zou mijn tekeningen kunnen inscannen of ze gebruiken in flat lay’s,… Sowieso is dit ook een heel behulpzame blogpost! Liefs X

 32. Marieke van Ginkel says:

  Wat een superfilmpje, zag er mooi uit en was heel duidelijk. Je zou echt niet zeggen dat dit je eerste ge-edite filmpje was hoor. Ook je artikel is erg handig. Vooral het stuk over papier. De pennen en stiften reviews kom ik overal tegen maar op welk papier moet ik het dan gebruiken? Jij hebt daar duidelijkheid in gegeven, bedankt! Ik ga je blog en je instagram volgen, hoor! En ik hoop op meer van dit soort handige, duidelijke blogs en filmpjes 🙂 (en natuurlijk stiekem ook een beetje op dat gave pakket)

 33. Wauw, ik zou súpergraag zo’n pakket winnen! Ik ga alvast duimen… (en leuk om dit uitgebreide artikel te lezen!)

  • Oeps, mag ik nog een keer opnieuw? Ik drukte iets te snel op ‘plaatsen’ en vergat helemaal mijn motivatie te geven! Ik zou graag winnen omdat ik zó gek op handlettering ben dat ik er sinds kort zzp-er in ben geworden. Ontzettend leuk natuurlijk, maar parttime naast mijn ‘gewone’ werk blijft er zo weinig over voor het oefenen en kliederen voor de lol… met dit pakket heb ik weer eens echt een excuus (al moet ik dat natuurlijk sowieso al vinden;) om extra tijd te maken en weer terug naar de tekentafel te gaan. Zou top zijn!

 34. Laura says:

  Laat ik dan toch op de valreep meedoen met deze winactie! Voor mijn verjaardag heb ik van mijn kleine broertje een kalligrafeerset van vulpennen gekregen, maar ik weet echt niet waar ik moet beginnen! Ik merk dat ik nog de juiste ‘tools’ ‘mis, haha. Ik zou graag een nieuw logo voor mezelf willen ontwerpen met handlettering (dit is erg ambitieus met mijn tekentalenten *kuch*, I know). Daarom doe ik graag mee met de winactie!

 35. Jennifer says:

  Ik wil al een tijdje heel graag dit boek hebben, zette hem op mijn verlanglijstje voor sinterklaas, etc. Mijn gedicht op pakjesavond luidde dat ik in Groep 3 op de basisschool al had moeten leren schrijven, om de kunst van het handletteren te kunnen bedrijven. Daar ben ik het uiteraard niet mee eens, ik wil nog steeds dat boek heel graag hebben. En bovendien, de supplies die je weg mag geven zijn ook niet mis, te gek! Ik waag een gokje, volg je op bloglovin’ en heb je facebookpagina geliked. Dankje voor je super duidelijke post met fijne review en mooie foto’s. Ik voel me er helemaal door aangestoken. 🙂

 36. Maaike says:

  Wat een fijn artikel! Ik ben sinds een paar weken begonnen met handlettering ( je moet toch wat als je op zwangerschaps verlof bent 😉 ) maar vond het best lastig om de juiste producten te vinden in NL. Dat is nu opgelost! Mijn vriend vind het net zo leuk als ik en stiekem is hij er stukken beter in. Ik doe dus graag mee om het pakket te winnen zodat we hier samen mee aan de slag kunnen!

  Liefs XX

 37. Shurmeline says:

  Ik ben altijd al gek geweest op het schrijven en al enige tijd zie op de social-media dit soort schrijfstijl (van verschillende Amerikaanse bloggers). Het trok mij wel erg aan, maar dacht “It’s out of my league” en ben niet echt op onderzoek uitgegaan. Nu ik dit “toevallig” gezien heb, zou ik het super vinden om de handlettering tot uiting te brengen samen met de informatie die je gegeven hebt.

  Echt Super Fijn!

 38. Linda Raaijmakers says:

  Als moeder van een zeer ondernemende tweeling van 3 jaar maak ik graag kans op deze leuke vorm van creatieve ontspanning 😀 En aangezien ik het echt een gaaf pakket vind heb ik alles uit de kast getrokken:
  Facebook: Linda Raaijmakers (geliked en gedeeld)
  Twitter: lindaenbjorn (volg en retweet)
  Instagram: lindaenbjorn (volg en repost)
  Bloglovin: lindaraaijmakers (volg, loved en saved)
  Pinterest: lindavanduren/ (gepind)
  Google+: lindaenbjorn (gedeeld)

  groetjes Linda

 39. M. Mulder says:

  Even een opmerking : de pentel sign touch is niet watervast maar de tombow fudenosuke wel. Dat is dus handig met aquareleren ! Hoop dat dit iets toevoegd aan je blog.
  mvg M. Mulder