Het blogadvies wat ik weiger te volgen

blogadvies-weiger

 

Ik spendeer de laatste tijd wat meer tijd in mijn blog, en daarmee ook mijn bedrijfje, om deze te laten groeien. Groeien in de zin van, meer bezoekers aantrekken en daarbij hopelijk ook meer klanten waarvoor ik een mooi en uniek design mag ontwerpen. Nou staat het genereren van meer inkomsten niet bovenaan mijn lijstje. Ik ben 15+ jaar geleden begonnen met bloggen en webdesign voor mijn plezier en wil dit gevoel ook behouden. In die tijd dat ik blog heb ik veel ervaring opgedaan en deel dit dan ook heel graag met jou. Daarnaast lees ik zelf veel tips op internet om mijn kleine blogje ook te verbeteren – ik leer van jouw tips en hopelijk leer jij ook van mij.

Ik zie wel heel sporadisch tips waar ik het niet mee eens ben, maar ik weet dat ik niet alles hoef op te volgen wat er geschreven word. Wat voor die persoon werkt, hoeft niet voor mij te werken. Dus het maakt mij niet zoveel uit dat iedereen zijn of haar tips deelt. Alleen maar goed als je er wél wat aan hebt. Maar één tip waar ik het helemaal niet mee eens ben is het bepalen van jouw niche.

Ik snap dat voor sommige bloggers die heel goed werkt. Je bakent een bepaalde doelgroep af en daar focus jij je op. Je schrijft artikelen specifiek voor die doelgroep, om deze aan te trekken en te behouden. Heel knap van jou als je dat lukt, maar ik heb daar nogal moeite mee.

Tijdens sollicitatiegesprekken vind ik het enorm lastig de vraag “Wie ben jij eigenlijk?” te beantwoorden. Ik gaf dan altijd de standaardinformatie, zoals mijn naam, leeftijd en waar ik geboren ben. Wat moest ik anders? Ik wist gewoon niet op wat voor antwoord ze zaten te wachten. Sowieso is het een stomme vraag, want kan jij jouw eigen omschrijven in een paar woorden? Ik niet. Ik ben niet één ding. Ik ben niet alleen een vrouw met HBO studie en drie succesvolle stages waaronder bij Walt Disney World in Orlando. Ik ben niet alleen een (hobby)fotograaf, een hondenliefhebster, een creatieveling of een gadget-lover. Ik ben niet alleen een persoon die sushi heel lekker vind. Ik ben niet alleen een webdesigner.

Ik ben al die dingen.

Ik ben altijd een persoonlijke blogger geweest. Ik was (en ben) dol op het schrijven over mijn gedachtes of over (simpele) dingen die ik heb meegemaakt. Ik zal niet bloggen over diepgaande dingen – eerder niet, dan wel – maar ik wil graag dat mijn blog een directe reflectie is van wie ik ben als persoon. Als ik dan een niche zou bepalen voor wie ik zou gaan bloggen, dan zou ik niet eerlijk zijn tegenover mijzelf. Ik laat dan namelijk zien dat ik alleen dát ben en niet meer dan dat. Ik ben niet meer al die dingen die ik eerder heb genoemd. Ik plaats mijzelf in een hokje en dat wil ik niet.

Sowieso vind ik dat niche-bloggers maar een beperkte levensduur kunnen hebben. Reis- of expat blogger? Wat doe je als je definitief gaat settelen? Reizen zal een stuk minder makkelijker gaan. Een blog over studeren? Wat als je klaar bent met je studie? Jouw doelgroep zal anders tegen jou aankijken want je bent geen student meer. Een boekblogger? Wat als je een week hebt waar je geen (2-3) boeken kunt lezen? Zie je waar ik naar toe ga? Je kan met tegenargumenten komen of deze blogs inderdaad een beperkte levensduur hebben, maar het is heel moeilijk wanneer je een niche-blog hebt om jaar in, jaar uit, over hetzelfde onderwerp te schrijven. Vooral wanneer jouw situatie veranderd waardoor je de gelegenheid niet meer of minder hebt.

Door de jaren heen heb ik over heel veel onderwerpen geschreven, waarvan sommige puur en alleen omdat het de trend was om erover te schrijven. Ik wil dat niet (meer). Bloggen moet leuk blijven en ik ben van mening dat als jij hierin plezier hebt, dat anderen met veel plezier jouw blogjes zullen lezen. Of dat nou één persoon is, of een paar duizend, dat plezier in bloggen moet blijven. Tuurlijk zullen er regelmatig veranderingen te zien zijn maar dat komt omdat mijn blog altijd een weerspiegeling blijft van wie ik ben en wat ik op dat moment leuk vind.

En dat (mij) kan je niet naar een niche vertalen.

 

 

Geef een reactie

27 reacties

 1. Nazia says:

  Wauw! Wat een goede post! Ik vind echt dat je gelijk hebt. Ik ben het met je eens dat dat wat voor anderen werkt, niet per se voor een ander hoeft te werken. Mooi geschreven!

 2. Sas says:

  Wat een mooi en sterk stukje! Ik schreef eerst ook blogtips, ik probeerde mensen te inspireren en motiveren over het bloggen. Echter zie ik het nu op elk blog wel verschijnen, dus hou ik me er nu niet meer zo mee bezig.

  • Dankjewel Sas! Ik lees jouw berichtjes altijd met veel plezier maar het is inderdaad zo dat iedere blog het nu doet. Als ze allemaal vernieuwend waren dan maakt het niet zoveel uit, maar dat zijn ze niet. Ik zal wel altijd blogtips schrijven want dat is iets wat ik bij mijn blog/werk wil betrekken, maar het is dan altijd nog aan de persoon zelf om die op te volgen of niet. Het doel van dit artikel is meer dat ik niet in een hokje geplaatst wil worden, dit is mijn blog en ik schrijf waar ik zin in heb 🙂

 3. Malou says:

  Mooi geschreven en je hebt helemaal gelijk!

 4. Marlous says:

  Ha grappig, ik kies er ook niet voor om mijn blog in een niche te plaatsen. Ik vind te veel leuke dingen leuk, en juist doordat ik niet voor een niche kies, kan ik over alles schrijven. Want zoals jij ook al zegt: je blogt verandert toch een beetje met je mee. Toen ik op kamers ging kwamen er bijvoorbeeld artikelen over het inrichten van je studentenkamer, en simpele studentenreceptjes. Nu reis ik wat meer, dus vind je wat meer reisartikelen. Ik heb wel gezien dat bloggers die voor een niche kiezen, hun blog in een korte tijd heel erg kunnen laten groeien. Maar persoonlijk boeit me dat niet zo. Ik hoef geen fulltime blogger te worden, ik blog ook al 11+ jaar gewoon omdat ik het leuk vind. Zelf vind ik blogs die over allerlei onderwerpen schrijven trouwens altijd het leukst.

  • Ik vind het juist leuk om een blog te lezen die mee veranderd met de blogger zelf, zo leer je die persoon ook meer kennen. En ik hou van afwisseling zowel om te lezen als te schrijven, dus ik ben het helemaal met jou eens. 😉

   Ik ken ook blogs die in een bepaalde niche zitten (bijv. beauty) waarbij ze in het begin genoeg inspiratie hebben om te bloggen over één onderwerp, maar na een aantal jaar wordt dat steeds lastiger. Het is moeilijk om iedere dag (soms 2x per dag) een artikel te plaatsen over beauty dus worden er vaak persoonlijke blogjes geschreven die ook nog eens goed aanslaan. Ik denk dat de lezers namelijk ook de blogger willen leren kennen dus dat je op een gegeven moment wel moet om bezoekers te blijven trekken.

 5. Renate says:

  Ten eerste dankje voor je lieve comment op mijn blog! Ik ben het ook helemaal met je eens! Ik ben de laatste tijd ook veel aan het lezen en research aan het doen naar tips om mijn blog en fotografie en alles rond om te verbeteren en ik heb ook echt over na zitten denken: zou ik een nicheblog kunnen hebben? omdat ze zeggen dat het beter is en dan vraag ik mezelf: wat is echt mijn passie? en dan komen er al 10 dingen in mij op. Ik heb uiteindelijk besloten om dat los te laten, want ik kan dat toch niet hebben en ik ben inderdaad meer dan 1 ding. Ik ben het dus helemaal met je eens! Daarbij vind ik de laatste tijd omniblogs veel leuker, ik vind het juist leuk die afwisseling!

 6. robin says:

  aaah preach it! dit is zo waar. maar die bloggers die zichzelf maar in een categorie plaatsen zijn ook na een jaar (of eerder) toch weer gestopt XD snap wel soms waarom ze het doen om die mensen te lokken zoals jij al zei maar het is lastig vol te houden. dan blijf je dingen kopen om maar iets te hebben om te reviewen.. ik spreek uit ervaring, haha.

  • Klopt, je blijft kopen en op een gegeven moment heb je zoveel spul en weet je niet meer wat je er mee moet doen. Plus, mij lijkt het echt niet leuk om iedere dag een product te reviewen… :S

 7. Laura says:

  Ik vind dat ook altijd een bijzondere tip. “Bepaal je niche…” Ja maar jongens, ik wil gewoon schrijven wat ik leuk vind. Gister was dat een CD, morgen misschien een column over iets dat mij opviel en volgende week over krullen of auto’s. Nu is mijn blog mijn hobby en zit er dus geen druk achter om bijvoorbeeld geld te verdienen, maar zelfs dan ben ik ervan overtuigd dat je blog meer bezocht wordt als je schrijft wat JIJ wilt schrijven.

  Als mensen mij vragen wat voor blog ik heb, dan zeg ik gewoon dat ik een persoonlijke blog heb, simpelweg omdat alles op mijn blog gelinkt is aan mijn persoonlijke voorkeuren en ervaringen.

  Zelfs Beauty Is Not a Number heb ik niet bewust in een niche geplaatst. Ik had gewoon een idee, heb dat uitgevoerd zoals dat mij het beste leek en als dat in binnen een niche valt, prima, maar het is niet mijn intentie.

 8. Sas Sefras says:

  Wat fijn om te lezen! Want inderdaad, het kan overkomen dat wanneer je dat niet doet, je maar een beetje aanrommelt of zo! Terwijl, verre van! Je stelt je juist heel kwetsbaar op omdat je zoveel van jezelf laat zien. Er zullen altijd wel dingen zijn waar je meer over schrijft, je interesse ligt nu eenmaal bij een aantal dingen. Maar dat verschuift ook met de jaren. En die heerlijke vrijheid van gewoon typen over wat jou opvalt in deze wereld is heerlijk. Ik zou niet weten hoe ik me aan 1 onderwerp zou moeten houden. Ik zou continu of topic gaan!

 9. Simone says:

  Ik kan me niet helemaal in vinden. Ik vind het ook niet fijn om één bepaalde niche te kiezen. Dat lukt me gewoon niet. Ik vind heel veel dingen leuk, dus ik vind het ook leuk om over al die dingen te schrijven. Ik zie vanzelf wel waar het heen gaat. Ik vind jouw blog echt ontzettend leuk. Lekker variëren! Hoe heb jij leren designen? Ik zoek me rot naar goede tutorials die echt op blogdesign gericht zijn. Ik heb sinds deze week m’n MacBook, dus kan eindelijk Photshop erop zetten en wil eens gaan beginnen met het leren ervan! 🙂 Ik ga me ondertussen vermaken met jouw blog doorspitten, dan kom ik vast al wat tegen!

  • Simone says:

   Oeps. Daar moest natuurlijk staan: ik kan me hier helemaal in vinden! 😉

  • Dankjewel Simone! Hoe heb ik leren designen? Poeh, ik ben begonnen zo’n 15+ jaar geleden denk ik (met veel pauzes ertussen) en veel tutorials/cursussen gevolgd. En nu leer ik alsnog bij, eigenlijk ben ik nooit uitgeleerd met design en coderen waardoor ik het alleen maar leuker vind (nieuwe uitdagingen). Ik zal binnenkort wat meer tutorials schrijven specifiek voor Photoshop. Als je nog dingetjes wilt weten dan hoor ik het graag, dan weet ik ongeveer waar ik kan beginnen of wat er onduidelijk is aan Photoshop. 🙂

   • Simone says:

    Dat zou heel leuk zijn! Het lijkt me fijn om m’n eigen thema’s, headers en logo’s te designen. Heb je tips voor sites met tutorials/cursussen die ik zou kunnen volgen? Ik zie erg uit naar jouw tutorials! 🙂

 10. Emily says:

  Ik snapte het ook niet helemaal waarom iedereen opeens zowat obsessed was/ is met een niche. Ik vind het wel goed om een bepaalde richting/ doel te hebben met je blog (dat heb ik zelf nog niet, maar is ook nog niet nodig) als je verder of bekender wilt worden met je artikelen en wie je bent.

 11. Margo says:

  Goh, ik ben het zo met je eens! Ik zie ook geen brood in een niche. Er valt over zoveel te schrijven en ik vind dat ik mezelf beperk als ik dat niet toesta. Jezelf zijn is toch ook belangrijk? En als er in jouw hoofd 100 onderwerpen spelen, moet je daar ook over schrijven (vind ik). Dus we zijn het lekker eens, haha.

  • Dankjewel Margo! Bloggen is ooit begonnen omdat mensen hun ei kwijt wilden en niet meer in een dagboekje wilde schrijven, maar in een dagboek schrijf je toch ook van alles? Waarom dan op je blog niet? Omdat mensen het dan lezen? Tja, ik ben daar niet zo’n fan van. Het is en blijft het leukste als een blogger lekker dichtbij zichzelf blijft. Voor de blogger zelf, maar ook voor een bezoeker. Dus inderdaad, lekker jezelf blijven. 🙂

 12. Helemaal mee eens! Ik vind het ook fijn om gewoon te kunnen schrijven over alles wat ik leuk vind en aan alles een persoonlijke touch te kunnen geven. Dus ik vind die tip inderdaad ook ‘quatch’. Ik vind het wel oké dat sommige bloggers ervoor kiezen om wel alleen over bijvoorbeeld beauty of bloggen te schrijven, maar ik vind niet dat het als standaard of ‘beter’ beschouwd moet worden.

 13. Zoë says:

  Geweldig artikel! Ik kan niets anders zeggen dan dat ik het zo met je eens ben.
  Ik blog sinds september dit jaar over van alles, gewoon alle daagse dingen die mij bezig houden.
  Ruim een jaar heb ik zitten tobbe wat ik als onderwerp zou aanhouden voor mijn blog en ik kon maar niet bedenken wat ik nou leuk genoeg vond om constant over te schrijven. En dus besloot ik na een jaar om een blog te maken over alles. Gewoon omdat het kan.
  Mag ik vragen waar jij je blog heb (laten) gemaakt???

  Groetjes, Zoë 🙂

 14. Ik ben het hier ontzettend mee eens, maar vind het vooral grappig dat ik een jaartje of 5 geleden ZO VAAK te horen kreeg: je moet echt een niche inslaan hoor Lindsay, want je blog is een allegaartje van allerlei dingen. Dit werd dan vaak gezegd door PR-bureaus of niche-bloggers. En kijk nu eens? Bijna alleen maar blogazines of blogs waar meerdere niches ingeslagen worden. Juist omdat een niche zo beperkt is inderdaad, je bent na al die jaren over make-upjes praten toch wel uitgeouwehoerd. En het grote voordeel als persoonlijke blogger is dat je lekker over alles kunt schrijven, maar ook veel groter kunt nadenken over samenwerkingen. Want hey: een Gamma spon of kinderwagen advertorial passen beiden in mijn leven. Dus ook op mijn blog. Erg leuk artikel, sta er helemaal achter 🙂