Het verschil tussen een webdesigner en webdeveloper

verschil-webdesigner-webdeveloper

Wist je dat een website uit twee delen bestaat? Namelijk het design wat je ziet wanneer je een website bezoekt en de coderingen. Dat laatste kan je deels bekijken door met je rechtermuisknop en dan paginabron weergeven aan te klikken. Wanneer je besluit om een nieuw blog design of website te laten maken, denk je van te voren na over hoe je het design graag wilt zien. Je denkt aan de lettertypes, kleuren en de layout. Maar met wie neem je nou contact op? Met een webdesigner of met een webdeveloper? Vandaag leg ik het verschil uit tussen deze twee termen.

Een Webdesigner zal de ideeën die je hebt, inclusief jouw wensen, doelen, problemen met je huidig design en de ervaring die zij hebben opgedaan door middel van voorgaande projecten, vertalen in een visueel concept, ook wel mock-up genoemd. Deze wordt gemaakt in een grafisch design programma zoals Photoshop of Illustrator. Zij maken de grafische aspecten van jouw design, kiezen de lettertypes en kleuren (in samenspraak met jou) en kiezen voor het juiste layout zodat deze in jouw voordeel werkt. Denk hierbij aan onder andere strategische opt-in-forms (inschrijfformulieren voor bijvoorbeeld een nieuwsbrief.) Wanneer deze mock-up klaar en goedgekeurd is door jou, worden de bestanden doorgestuurd naar een Webdeveloper.

Een Webdeveloper maakt van deze mock-ups een werkende website door middel van een opmaaktalen zoals HTML en CSS en een boel scripttalen zoals Javascript, JQuery, PHP en meer. Het is afhankelijk van het blog platform wat jij gebruikt hoe zij deze coderingen verwerken. Het doel is om een goed functionerend website te creëren met de juiste codes dat voldoet aan de normen van webstandaarden (W3C). Daarnaast zorgen ze ervoor dat jouw website goed ingelezen kan worden door zoekmachines door het SEO vriendelijk te maken. Het resultaat zal hetzelfde zijn als de mock-up versie die jij goedgekeurd hebt, alleen is het nu een functionerende versie geworden.

Een webdeveloper kan je overigens ook nog onderverdelen in twee categorieën, namelijk front-end en back-end. Front-end developers vertalen een mock-up design naar een functionerende versie. Simpel gezegd, datgene wat je ziet wanneer je een website bezoekt is gecodeerd door een front-end developer. De back-end is datgene wat een bezoeker nooit te zien krijgt, namelijk het systeem om de website draaiende te houden. Dit is in veel gevallen een CMS systeem zoals WordPress en een back-end developer houd zich vooral bezig met de techniek van dat systeem.

Wie moet ik inschakelen?

9 van de 10 keer heb je beide nodig! Als je bovenstaande uitleg leest zie je dat beide nodig zijn om een perfecte blog of website te maken. Vaak is dat dezelfde persoon, dus een webdesigner en developer in één, maar af en toe kan het zijn dat bepaalde personen alleen het design maken en dat je dus op zoek moet naar iemand die het kan coderen. Dit zie je heel vaak met Amerikaanse webdesigners en developers dat zij zich specificeren in een bepaald onderdeel van een website.

Ik doe toevallig beide, ik maak een design en vertaal dit naar een functionerende blog of website en vrij regelmatig pas ik WordPress ook aan met extra functies om het voor de klant makkelijker te maken. Ik doe dus zowel front-end als back-end development. Om een voorbeeld te geven: in je WordPress dashboard heb je een apart gedeelte voor jouw artikelen die je ook nog eens categorieën en termen kan geven. Voor een portfolio is het raadzaam om deze afzonderlijk te maken zodat je daar onder andere ook categorieën en termen aan kan koppelen. Zo hou je de twee onderdelen van je website gescheiden en heb je geen overlapping (wat voor problemen kan zorgen).

Wanneer je aan de slag wilt om een nieuw design te laten ontwerpen, bekijk dan als eerste het portfolio van de webdesigner. Kijk of de stijl overeenkomt met datgene wat jij zoekt en neem dan daarna contact op. Zoek je naast een design ook iets specifieks, zoals toevoeging van een portfolio of bijvoorbeeld een recepten index, hou er dan rekening mee dat de meeste webdesigners hier geen kennis van hebben. Je zal dan op zoek moeten gaan naar iemand met kennis van development.

En als je dan toch eenmaal bezig bent – wist je dat het sinds 21 april j.l. verplicht is om een mobiele versie van jouw website te hebben om betere zoekresultaten te halen bij Google? Je krijgt dan een ‘mobiel-vriendelijk’ label naast jouw website naam en met dat label scoor je hoger in de zoekresultaten. Het is dus van groot belang dat je met de tijd meegaat en investeert in een goede webdesigner die kennis heeft van dit soort zaken. Weet je niet zeker of je huidig thema mobiel-vriendelijk is, dan kan je dat hier testen.

Is het verschil tussen een designer en developer nu wat duidelijker? Als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag!

Geef een reactie

3 reacties

  1. Danielle says:

    Goed uitgelegd! Ik kan wel een website designen, maar helemaal coderen gaat mij niet helaas.

  2. marjolein says:

    Duidelijke uitleg! En voor mij nu meer dan duidelijk x

  3. Angelique says:

    Klopt helemaal, wat een goede uitleg!