Hoe ben ik begonnen als freelance webdesigner

freelancewebdesigner

Ik krijg weleens de vraag hoe ik ben begonnen met het werken als freelance webdesigner en het leek mij leuk om dat eens een keer uitgebreid te vertellen. Eigenlijk ben ik er per toeval achter gekomen dat ik dit werk leuk vind en heb dus veel geluk gehad dat ik dit nu regelmatig mag en kan doen.

Van jongs af aan al creatief bezig

Als kinds af aan was ik namelijk altijd al in de weer met het maken van ‘moodboards’, toentertijd heette het natuurlijk anders maar het verknippen van tijdschriften om deze vervolgens weer ergens anders op te plakken vond ik geweldig. Als ik daarbij ook gekleurde pennen, glitters, stickers had was ik uren zoet! Verven, tekenen, plakken, kalligrafie – ik vond knutselen leuk en was dus altijd bezig om iets te maken. Alleen breien of haken, dat wilde ik zo graag maar het lukte totaal niet. Nog steeds overigens niet. Ik denk dat ik in dat opzicht toch wel twee linkerhanden heb, haha!

Door de komst van internet op “ontdekkingsreis”

Toen mijn vader uiteindelijk een computer kocht en wij internet via de telefoonlijn hadden (ja, al zo lang geleden!) ontdekte ik het internet. Er waren niet heel veel websites te vinden nog, maar wat ik kon bekijken vond ik natuurlijk heel interessant. Als ik het mij goed herinner kreeg ik in groep 7 of 8 mijn eigen computer mét internetaansluiting – dat was in 1998 / 1999 ongeveer. Ik vond het zo leuk om een webpagina te analyseren – hoe was het mogelijk dat ik een website uit Amerika hier kon bekijken en waaruit bestaat zo’n pagina nou precies? Is het gewoon een Word document dat op internet geplaatst is?

Ik ging dus op onderzoek uit en kwam zo in de wereld terecht van HTML en CSS (toen nog vooral inline CSS en niet door middel van een aparte stylesheet). Toen ik ineens de ambitie kreeg om een fansite te beginnen voor verschillende acteurs (ik ben de tel echt vergeten, zoveel idolen had ik toen, haha!) wilde ik dus mijn eigen site bouwen. Nou, het idee was er, alleen de kennis niet. Dus ik koos voor de websitebuilder van Geocities. Het grappige is dat mensen van mijn leeftijd die nu ook webdesigner zijn (of iets soortgelijks), ook allemaal zo begonnen zijn. Gelukkig bestaat het nu niet meer, want het was een vreselijk programma. Met een websitebuilder kan je bepaalde elementen selecteren en verslepen op de plek waar je deze wilt laten zien. Ik voelde mij al snel gelimiteerd in het maken van een website, want ik kreeg het niet voor elkaar om een mooie zijbalk te hebben en zocht zo andere manieren om dit zelf te maken.

Na diverse programma’s geprobeerd te hebben heb ik uiteindelijk gekozen voor een basis HTML programma – niets geen handige functies, makkelijke knip-en-plak dingetjes, nee – ik ging pure HTML en CSS schrijven. Tientallen tutorials heb ik gevolgd om dan eindelijk een hele simpele webpagina te maken. Door veel te proberen, webpagina’s te bestuderen, codes die je op internet kon vinden over te nemen en daarnaast ook vaak de mist in te gaan, heb ik uiteindelijk zo de basis aangeleerd.

Dit breidde ik langzaam uit door middel van de scripttaal PHP. Ik wilde heel graag een script gebruiken waarbij ik automatisch artikelen kon schrijven (een beetje zoals WordPress) zonder alles handmatig in de website zelf te zetten. Dat was Cutenews en daarom wilde ik de rest van de site natuurlijk ook in PHP. Tja, als je eenmaal bezig bent, blijf je aan de gang, haha.

Van fansites runnen tot blogger

Mijn langst lopende fansite was die voor Lee Ryan, zanger van UK boyband Blue. Ik runde deze zo’n 1,5 jaar lang en de site groeide enorm. Ik was er zoveel tijd mee kwijt dat ik het helaas niet meer kon combineren met school. Eigenlijk was ik niet meer zo’n fan meer en na maandenlang geen updates meer te posten, stief de fansite een langzame dood…

Nadien ben ik nog gaan bloggen via Livejournal en heb ik daar enorm veel (Nederlandse) mensen leren kennen waardoor het allemaal een stuk leuker werd. Toch wilde ik graag meer opties en op één of andere dag, kocht ik mijn domein en installeerde ik WordPress. Eigenlijk zonder echt ingelezen te hebben. Geen idee wat ik er van moest verwachten en de eerste paar maanden wist ik niet zo goed welke richting ik met mijn site op wilde. Van beauty tot lifestyle – alle onderwerpen kwamen hier wel aan de orde.

Het maken van een WordPress thema

Toen ik genoeg had van het aanpassen van de standaard thema’s besloot ik op mijn eigen thema te maken. Dat was nog knap lastig moet ik zeggen! Ik zag de bomen door het bos niet meer en wist gewoon echt niet waar ik moest beginnen. Tientallen pogingen gingen de prullenbak in, niet zozeer omdat het niet werkte, maar omdat ik gewoon niet tevreden was over hoe ik de coderingen schreef. Klein tikkeltje perfectionistisch ben ik wel. Maanden gingen er overheen, met natuurlijk veel pauzes tussendoor, totdat ik helemaal tevreden was. Oh wat was ik trots op mijzelf!

Als ik terug kijk zagen mijn allereerste thema’s er niet eens zo heel geweldig uit, maar ik was allang blij dat ik niet had opgegeven. Het was een uitdaging om iets nieuws te leren en volledig uit te werken tot een werkend iets. Dat gevoel wat ik toen had – daar deed ik het voor. Ik was zo trots! Ik vond het geweldig! Ik wilde andere dingen proberen, grenzen verleggen en mijn kennis verbreden.

Één van mijn allereerste logo's voor Deliciae.
Één van mijn allereerste logo’s voor Deliciae.

Voor andere bloggers een thema ontwerpen

Hierna ging alles in een sneltrein vaart. Ik maakte meerdere designs voor Deliciae, mijn blog begon te groeien (het was toen meer een persoonlijke lifestyle blog met veel beauty-reviews) en ik plaatste een oproepje of iemand een gratis (WordPress) design wilde. Laura (WordPress) en Yak Man (Blogger) namen beide contact op en zo is het balletje gaan rollen. Bedankt daarvoor dames!

Al snel kon ik mijn portfolio aanvullen met leuke projecten waardoor ik in een hele korte tijd gigantisch veel leerde. Het idee van een eigen bedrijfje had ik toen nog niet echt, puur omdat ik niet in mijzelf geloofde. Ik een eigen bedrijfje? No way! Ik ben altijd onzeker geweest en had nooit gedacht dat ik iets voor mijzelf kan/kon opzetten. Dat gevoel is er nog steeds een beetje, maar sinds begin dit jaar ben ik er bewust mee bezig om dat toch wel te verwezenlijken. Vooral omdat ik nu steeds meer projecten binnen krijg dus het balletje is nu gaan rollen. Het gaat alleen niet zo vlot als dat ik zou willen omdat ik natuurlijk gewoon een 9-5 baan heb en in de avond aan projecten werk, waardoor ik vrij weinig tijd over hou om aan Deliciae Design te werken. Binnenkort heb ik eindelijk vakantie en dan ga ik er eens goed voor zitten om een stappenplan te maken en al mijn doelen op te schrijven.

Om een lang verhaal kort te maken…

Door het krijgen van een eigen computer met internet is er zo een hobby ontstaan, namelijk het ontwerpen en runnen van fansites. Ik had hier zoveel plezier in dat ik bijna niet weg te slaan was van mijn computer. Door de veranderingen op internet en de komst van het bloggen, ben ik hierin meegegaan. Ik runde dan niet meer een fansite voor iemand anders, het was eigenlijk meer een eigen fansite. Zo kan je bloggen ook wel zien, een fansite van jezelf, toch? Haha! Ik vond het leuk om te bloggen en dan uren kwijt te zijn aan het ontwerpen van een design. Ik wilde dan ook graag deze twee dingen combineren en zo is Deliciae Design – en daarbij ook mijn droom om te werken als freelance webdesigner met eigen bedrijf – ontstaan.

Geef een reactie

2 reacties

  1. Jennifer says:

    Leuk om te lezen! Doet me een beetje denken aan mijn eigen creatieve geschiedenis haha x’D
    Cu2, geocities, kindertent haha.