Hoe installeer ik WordPress op mijn eigen domein?

installeren_wordpress_eigen_domein

Eerder heb ik Blogger vs WordPress behandeld en daar de voor- en nadelen van deze twee blog platformen behandeld. Misschien is de keuze gevallen op het gebruiken van WordPress en dan wel de WordPress.org versie, dus datgene wat je op je eigen domein kan installeren. Om dit te kunnen gebruiken heb je echter wel hosting en een domeinnaam nodig, mocht je daar meer informatie over willen weten, dan verwijs ik je graag naar de basisgids Webhosting en Domeinnamen.

Om WordPress op je eigen domein te installeren zijn er twee manieren: de one-click-install optie en de manuele installatie. Voor een WordPress installatie heb je overigens ALTIJD een MySQL database nodig. Deze zitten vaak bij je hosting inbegrepen, echter zit daar een limiet op van bijvoorbeeld maximaal 3 databases. Dat zou dus betekenen dat je 3 WordPress installaties kan gebruiken. Dat hoeft natuurlijk niet – aan eentje heb je ook genoeg – maar het is raadzaam om te controleren of je een MySQL database hebt voordat je verder gaat met het installeren van WordPress en er dus achter komt dat het helemaal niet gaat.

One-Click-Install Optie

Veel hostingproviders hebben een webhostingspaneel (DirectAdmin) waarbij je de controle hebt over veel functies van jouw website. Door middel van dit paneel heb je de mogelijkheid om met een aantal klikken een dergelijk systeem als WordPress te installeren. Dit gaat heel makkelijk, snel en je kan bijna niet de mist in gaan. Wel moet je goed kijken wat je aan het doen bent omdat je bij een aantal stappen gegevens moet invullen en het natuurlijk wel handig is als je die nadien ook nog weet.

Mijn hosting heb ik aangeschaft bij Antagonist. Ik zit hier al zo’n 6 jaar en heb er nog nooit problemen mee gehad. Ik zie mijzelf ook niet zo snel meer veranderen van host, vooral niet als ik sommige horrorverhalen van andere hostingproviders zo eens lees. Maar goed, genoeg gepromoot! De one-click-install optie laat ik zien aan de hand van het webhostingspaneel van Antagonist. Zit je bij een andere hostingprovider dan zal het er natuurlijk anders uit zien, maar de stappen zijn (in principe) hetzelfde.

Het heet Installatron en als je naar de officiële website gaat kan je zien hoeveel keuzes aan content mangement systemen je uiteindelijk hebt. Veel nietwaar? Maar voor ons is het makkelijk want wij gaan natuurlijk voor WordPress.

Als je eenmaal inlogt op DirectAdmin zie je een hoop informatie. Helemaal onderaan zie je de mogelijkheid om web applicaties te installeren waaronder dus WordPress.

webhostingprovider-antagonist

Bij My Applications zie je mijn huidige WordPress installatie van deze website. Voor een nieuwe installatie klik je op het WordPress icoon onder Featured Applications, dat is het derde icoontje. Er zal dan een nieuwe pagina verschijnen met daarin enige informatie over WordPress zelf. Rechtsboven zie je de knop Install this Application. Het pijltje wat daarnaast staat met daarbij de optie “Install Existing Install” vergeten we even want dat is voor een nieuwe WordPress installatie niet relevant. Die optie gebruik je alleen als je eerder een domein hebt gehad met daarop WordPress en dus ook een kopie van die database hebt. Wij willen graag een nieuwe WordPress installatie dus je mag klikken op Install this Application.

installatron-wordpress-install

Heb je op Install this Application geklikt? Ben je er klaar voor? Over 5 minuutjes heb je een werkende WordPress installatie, dat beloof ik je! Ik vond het makkelijker om alles in één afbeelding te laten staan zodat je dit er eventueel bij kan houden. Excuus voor de grootte van de afbeelding dus!

installatron-wordpress-install-steps

 • Domain: Als je meerdere domeinnamen aan je hosting gekoppeld hebt kan je hier je domeinnaam selecteren.
 • Directory: Mijn voorkeur – en WordPress kiest er zelf ook voor – gaat altijd uit naar het installeren van WordPress in een aparte map (directory). Zo blijven al je bestanden bij elkaar en kan je niet per ongeluk een bestand verwijderen wanneer je een keertje aan het rondneuzen bent op je site. Het maakt het ook makkelijker om meerdere installaties op één domein te hebben want alles blijft netjes in een andere map gescheiden. Probeer je hosting te zien als je computer, daar is het ook veel fijner om met mappen te werken zodat alles geordend blijft, toch? Deze stap is overigens optioneel en wanneer je hiervoor kiest, zal je wel wat extra stappen moeten doorlopen. Je kan ook het veld leeglaten en WordPress installeren in je root (dus geen map). Ik zal hier een apart artikel aan wijden, voor nu kan je de map verwijderen en het veld leeglaten!
 • Version: Natuurlijk kies je hier voor de laatste WordPress versie.
 • Language: Heb je liever een Nederlandse versie van WordPress, selecteer dan de Nederlandse taal. Wil je een andere taal dan kan je die hier selecteren.
 • WordPress 4.3 EULA: Ga je akkoord met de WordPress licentie? WordPress is gratis te gebruiken maar zoals altijd gelden daar bepaalde regels voor. Benieuwd naar deze licentie, dan kan je deze uitpluizen.
 • Automatic Update: WordPress zal regelmatig geüpdatet worden door eventuele foutjes of verbeteringen eraan toe te voegen. Je kan er voor kiezen om alle updates automatisch te laten gebeuren, maar hou er rekening mee dat het dan een keertje kan misgaan (net zoals de updates op je computer). Ik kies er eigenlijk altijd voor op de meest belangrijke updates automatisch te laten verlopen zodat de beveiligingsfoutjes er uit zijn en mijn website dus veilig is.
 • Plugin Automatic Update: Schakel deze optie uit om conflicten te voorkomen. WordPress is nog altijd opensource (dus iedereen kan een plugin coderen), zit er een foutje in de plugin dan krijg je fouten op je website. Voorkom dit door handmatig je plugins up te daten zodat je controle erover hebt en dus gelijk kan controleren of alles naar behoren werkt.
 • WordPress Theme Automatic Update: Zie boven. Schakel deze optie uit.
 • Automatic Update Backup: Een backup is altijd handig vooral wanneer een update niet goed werkt. Dan kan je altijd teruggaan naar een vorige versie.
 • Administrator Username: Ik heb voor nu admin aangemaakt, maar eigenlijk is dat geen goede username. Vermijd namen zoals admin, je blognaam, eigen naam om te voorkomen dat hackers hiermee proberen in te loggen. Dat zijn namelijk de eerste namen die gebruikt worden.
 • Administrator Password: Gebruik een sterk wachtwoord. Je kan het wachtwoord gebruiken wat WordPress aangeeft (klik voor de zekerheid wel even op wachtwoord laten zien en noteer deze). Je ontvangt de gegevens per email maar mocht deze niet aankomen dan heb je altijd je eigen notitie.
 • Administrator Email: Vul jouw emailadres is. Na de installatie overigens ook nog aan te passen.
 • Website Title: De titel van je website. Na de installatie ook nog aan te passen.
 • Website Tagline: Een subtitel van je website. Optioneel en na de installatie ook nog aan te passen.
 • Two-Factor Authentication: De mogelijkheid om je website extra te beveiligen door een tweede inlog toe te voegen. Je hebt hiervoor je mobiel nodig om te authenticeren. Ik gebruik dit zelf niet.
 • Limit Login Attempts: Wederom extra beveiliging. Bij meerdere malen foutieve inlogpogingen zal je WordPress vergrendeld worden.
 • Enable Multi-site: Niet nodig, zet maar uit!
 • Advanced Setting Management: Wil je snel en makkelijk een WordPress installatie hebben? Laat Installatron dan de instellingen bepalen.
 • Klik vervolgens op install en je WordPress installatie is daarna een feit!
wordpress-installatie-installatron
Zoals eerder aangegeven heb ik WordPress geïnstalleerd in een aparte map, vandaar de link www.deliciae.org/wordpress/wp-admin maar dat hoeft dus niet.

Het installeren kan een paar minuutjes duren en vervolgens krijg je bovenstaand scherm te zien met daarin jouw installatie. Makkelijk he? En je hoeft er helemaal niet technisch voor te zijn. Je kan inloggen via de wp-admin link met de gegevens die je hebt aangemaakt en ontvangen hebt per e-mail. De wp-admin link is belangrijk omdat daar je dashboard te vinden is, dat is de ruimte waar je jouw website beheert en dus alle artikelen gaat schrijven. Bookmark hem dus!

Log in, bekijk je dashboard, installeer eventueel een nieuw thema en ga aan de slag met bloggen. Heel veel succes en plezier!

Manuele Installatie

Zo ben je er nog? Heeft jouw webhost geen one-click-install? Dat is jammer zeg, maar geen nood, het is niet zo moeilijk als het lijkt. We gaan samen aan de slag om WordPress handmatig te installeren op jouw website. Wat heb je hier allemaal voor nodig?

 1. Een MySQL database met daarvan de gegevens.
 2. De gedownloade versie van WordPress.
 3. File Transfer Protocol (FTP) óf ingelogd zijn op je DirectAdmin.
 4. Kladblok of een HTML Editor programma. Ik gebruik zelf Sublime Text 3. Gebruik geen Word!

Bij een one-click-install zal de database vanzelf aangemaakt worden, bij de manuele installatie is dit iets wat je zelf zou moeten doen. Als je MySQL database voor het eerst hoort dan klinkt het vrij technisch, een beetje nerdy en misschien ingewikkeld maar dat is het zeker niet. Tenminste, het aanmaken van een database is niet zo moeilijk en dat is het enige wat we gaan doen. Het klinkt moeilijker dan het is.

Aanmaken MySQL database

Als je ingelogd bent op je webhostingsserver DirectAdmin dan zie je MySQL management (of iets soortgelijks) staan. Bij mij staat dit bovenaan in het tweede rijtje met instellingen.

mysqldatabase

Wanneer ik daar op klik dan verschijnt er een nieuwe pagina met bovenaan Create new Database. Een database begint altijd met een naam, letters, cijfers of een combinatie daarvan. Soms is dit de inlognaam van je server of account die je van je hosting ontvangen hebt en kan je dus ook (vaak) niet wijzigen. Vul een naam voor je database in inclusief een username en wachtwoord. Wanneer je een sterk wachtwoord invult dan zal de achtergrond groen worden, bij een slecht wachtwoord dan is de achtergrond rood. Klik vervolgens op Create.

mysqldatabase_nieuweJe ontvangt de gegevens die je net hebt ingevuld nog een keertje inclusief daarbij naam van de host. Vaak is dit localhost maar dat kan verschillen per hostingprovider. Dit is wel belangrijk om te weten, dus noteer de gegevens op een papier, want dit heb je straks nodig bij het installeren van WordPress.

Download WordPress

Surf naar WordPress.org en download daar de zip file met alle benodigde bestanden. Ga terug naar je DirectAdmin en klik op File Manager.

filemanager

Iedere filemanager ziet er anders uit, dit verschilt namelijk per hostingprovider. Wat je moet doen is naar je hoofdmap klikken (dus je domeinnaam, in mijn geval naar deliciae.org). Vaak kom je daar via de map public_html. Mijn filemanager ziet er als volgt uit. Het enige wat je ziet is dus een index.html bestand (dat is de hoofdpagina die je ziet wanneer je een website bezoekt) en (eventueel) nog een map cgi-bin. Hier hoef je niet naar te kijken.

direct-admin-filemanager

Als je onderaan kijkt zie je de knop Upload files to current directory. Klik daarop en ga naar het WordPress bestand wat je net gedownload hebt. Als het bestand geupload is dan zal er de optie Extract verschijnen. Het is namelijk een zip file met daarin alle bestanden die je nog moet uitpakken. Klik op Extract en op de volgende pagina ook nog een keer.

direct-admin-filemanager-extract-2

En voila! De map is uitgepakt! Zoals je ziet is het in een aparte map uitgepakt (wordpress). Surf vervolgens naar je domeinnaam met daarachter de map wordpress (dus in mijn geval deliciae.org/wordpress).

wordpress-stap-1

Klik op Laten we starten! Vul de gegevens in die je tijdens het creëren van een database, hebt aangemaakt.

wordpress-stap-2

 

 • Databasenaam: is de naam van je database (in mijn geval was dat deb36502_wpd).
 • Gebruikersnaam: is de naam van de username die je hebt aangemaakt, in mijn geval deb36502_wpdN.
 • Wachtwoord: het wachtwoord wat je aan je database hebt gegeven.
 • Database host: Je mag dit op localhost laten staan.
 • Tabelprefix: Mag je zo laten staan, hoef je dus niets aan te veranderen.

Klik op verzenden. Krijg je een “Woohoo!” succes melding dat er verbinding is gemaakt met de database? Dan zit je goed. Je kan dan op De installatie starten. Krijg je deze melding niet, controleer dan nog even je database gegevens.

wordpress-stap-3

Je komt dan bij het 5 minuten installatieproces van WordPress. Hier zal je nog wat laatste gegevens moeten invullen en dan zijn we bijna klaar.

wordpress-stap-4

 • Websitetitel: De naam van je website, ik heb hier Deliciae Test van gemaakt.
 • Gebruikersnaam: De username die je wilt gebruiken om straks in te loggen op je WordPress installatie.
 • Wachtwoord: Het wachtwoord van je WordPress installatie, dus om straks in te loggen. Gebruik een goed en sterk wachtwoord!
 • Je emailadres: Vul je emailadres is zodat je straks alle gegevens ook nog eens per mail ontvangt. Altijd handig om een backup te hebben van je inlogcodes.
 • Privacy: Wil je jouw website privé houden, zorg er dan voor dat je dit uitvinkt. Zoekmachines kunnen jou dan ook niet vinden zodat jouw artikelen niet door andere gelezen kunnen worden.

En dan de laatste klik! Klik op WordPress installeren en dan ben je helemaal klaar! Echt? Ja! Echt waar, kijk maar!

wordpress-stap-5
WordPress is geïnstalleerd. Super! Je kan gelijk inloggen, een thema downloaden en een artikeltje gaan schrijven. Als je nog klikt op inloggen (echt de laatste klik, haha!) bookmark die pagina dan eventjes (dus de wp-admin link). Dit is namelijk de pagina waar je altijd zal moeten inloggen om jouw website met WordPress te beheren.

Dan wens ik je nu heel veel plezier met je website! Als deze handleiding je geholpen heeft, laat je dan even een reactie achter zodat ik een bezoekje kan brengen? Vind ik namelijk leuk!

Geef een reactie

Één reactie

 1. Maxime says:

  Aah, thanks! Vandaag een domein gekocht, dus hier had wat aan. 😀