Hoe maak je mooie affiliate links?

Maak mooie affiliate links

Wanneer je blogger of een ondernemer bent zal je waarschijnlijk gebruik (willen) maken van affiliate links. Het probleem is vaak dat de link die je ontvangt een reeks aan willekeurige tekens bevat waardoor de link zelf ook nog nog eens heel lang wordt. Niemand die de hele reeks kan onthouden en en eigenlijk ziet het er ook niet eens zo netjes uit, toch?

Wat is een affiliate link?

Een affiliate link is een aangepaste link van bijvoorbeeld een webshop die je ontvangt wanneer je producten of diensten van die webshop wilt aanbieden. Voor iedere klik op de link of iedere sale die er gemaakt wordt door middel van deze link, ontvang jij een kleine commissie. Vaak bestaat zo’n dergelijke link uit de naam van de webshop inclusief jouw username en soms zie je ook dat de link heel veel tekens en cijfers bevat.

Hoe pas ik een affiliate link aan?

Je kan gebruik maken van verschillende websites waar je een makkelijke link aan kan maken, zoals Bit.ly maar is het niet leuker om je eigen domeinnaam te kunnen gebruiken? Gelukkig zijn er WordPress plugins die dat voor jou kunnen doen waardoor je snel en makkelijk een affiliate kan delen zonder dat deze er ook zo uit ziet.

De eerste stap is het installeren van de plugin Pretty Link Lite. Wanneer je de plugin activeert verschijnt er in de WordPress dashboard aan de linkerkant een menu item genaamd Pretty Link.

Klik op Add Pretty Link boven de banner. Voor de meeste affiliate links kan je een permanente verwijzing aanmaken. Bij Target URL voeg je de ontvangen affiliate link toe en in het veld van Pretty Link, geef je er een mooiere benaming voor. Mijn link zal in dit voorbeeld https://www.deliciae.org/mooielink worden. Ziet er een stuk mooier uit toch?

Wanneer je meerdere affiliate links gaat maken dan is het verstandig om aan deze link ook een titel toe te voegen zodat je altijd weet waar de aangepaste link voor staat.

Maak mooie affiliate links

Alle linkjes kan je ook onderverdelen in groepen, zo heb ik zelf momenteel twee groepen aangemaakt, eentje voor mijn freebie downloads (deze linken naar de downloadbare bestanden) en eentje voor mijn affiliate links. Het leuke is namelijk dat de links ook nog eens geteld worden wanneer iemand ze aanklikt. Ook kan je de link een nofollow geven, dit houdt in dat de zoekmachines de link niet hoeven te volgen. Teveel affiliate linkjes gebruiken kan namelijk slecht zijn voor je SEO.

Maak mooie affiliate links

Er zijn via de WordPress repository nog meer plugins te vinden om dit te verwezenlijken maar ik vind Pretty Link Lite erg makkelijk en fijn in gebruik. Het aanmaken van een nieuwe, mooiere link is zo gepiept én ik kan deze ook nog eens in de gaten houden hoe vaak erop geklikt wordt. Ideaal!

Voorbeeld aangepaste affiliate link

Ik gebruik een affiliate link voor het contactformulier Gravity Forms wat ik gebruik. Op de volgende afbeelding zie je de originele link en de aangepaste link door middel van de plugin die ik gebruik. Je maakt in principe gewoon een doorverwijzing naar jouw affiliate link die er stukken mooier uit ziet én jouw eigen domeinnaam bevat!

gravity-forms-affiliate

 

Tip: je kan dit natuurlijk ook toepassen op je normale links, dus het hoeven niet perse affiliatelinkjes te zijn. Wat denk je van aangepaste socialmedia links? Door de stappen te volgen kan je bijvoorbeeld https://www.deliciae.org/instagram, https://www.deliciae.org/twitter en https://www.deliciae.org/bloglovin aanmaken. Super handig!

Maak jij gebruik van affiliate links? Maak je daar een mooiere link van of gebruik jij deze zoals je hem ontvangen hebt?

Geef een reactie

8 reacties

 1. Josan says:

  Dank je wel voor de tip. Deze plugin kende ik nog niet

 2. irene says:

  Fijn artikel, dankje wel voor alle tips! Liefs

 3. Sanne says:

  Ik was al een tijdje opzoek naar iets om ze mooier te maken.
  Dankjewel voor deze tip, deze komt goed van pas.

 4. Zonde dat er niet zoiets is voor Blogger, maar wel slim om dan op die manier ook het aantal bezoeken die je krijgt via Instagram te kunnen traceren! Ik ga wachten tot ik Blogger beu ben, haha.

 5. Esmeralda says:

  Hoi, leuk stukje.
  Maar volgens mij haal je 2 zaken door elkaar.
  Een affiliate is een site (jij) die een link heeft geplaats van een ander (marchant) en jij verdient daaraan als diegene een actie uitvoert bv. Aanmelden nieuwsbrief van site X of een vakantie boekt bij site Y.
  Tuurlijk kan jij je eigen linkjes bijhouden hoevaak erop geklikt is en is doorgezet op social media maar dat is geen affiliate links!

  Ps. Ik kan het mis hebben hoor dat alle twee zo heten dan bij deze mijn excuus.

  • Hoi Esmeralda,

   Ik weet wat affiliate links zijn. Het doel van dit artikel is om de affiliate links aan te passen zodat ze jouw naam bevatten. Het zijn nog steeds dezelfde links die je ontvangt van een merchant, alleen nu met een doorverwijzing met jouw eigen domeinnaam erin. Ik heb namelijk een hekel aan linkjes met heel veel tekens en cijfers en zo maak ik ze mooier, kan ik ze makkelijk onthouden zonder iedere keer de link te hoeven kopiëren en ogen ze niet direct als een affiliate link.

 6. Dank je wel voor deze goede tip! Ik wist niet dat dit kon, dus ik ben hier heel blij mee 🙂

 7. Inge says:

  Helemaal duidelijk! Ik gebruik ze (nog) niet.