Meer bezoekers met SEO

meerbezoekers

Ik heb begin van de week een artikel geschreven over Zoekmachines, trefwoorden en SEO. Vandaag zal ik tips geven om betere SEO te creëren zodat je meer bezoekers kan krijgen. Let wel op, dit gebeurd niet in één nacht, het is echt noodzakelijk dat je dit vol blijft houden zodat het op een of andere dag effect zal hebben.

Maak je Blog of website SEO vriendelijk

Nette, geoptimaliseerde code – Een thema voor je blog of website moet SEO vriendelijk zijn, dit betekend nette en geoptimaliseerde coderingen die foutloos zijn. Wil je het beste uit je WordPress thema halen, maak dan ook gebruik van breadcrumbs door middel van de plugin Yoast. Sowieso is deze plugin raadzaam als je meer met SEO wilt gaan doen.

Navigatie – Duidelijke, overzichtelijke navigatie dat makkelijk te vinden is voor een bezoeker. Gebruik geen afbeeldingen als navigatie maar echte textlinks. Afbeeldingen die als link worden gebruikt, worden niet goed ingelezen door een browser. Je kan afbeeldingen in combinatie gebruiken met text, waarbij de text door middel van CSS verborgen word.
Onder navigatie vallen ook textlinks in een artikel of widget zelf. Maak gebruik van duidelijke trefwoorden voor een link. Voorbeeld:

Niet doen!

De introductie van HTML en Styling is heel interessant om te lezen. Je kan het hier vinden.

Wel doen!

De introductie van HTML en Styling is heel interessant om te lezen.

Content – Schrijf goede, unieke content met relevante trefwoorden. Vermijd teveel links maar ook teveel trefwoorden. Qua links hou ik meestal maximaal 3 aan, maar soms ga ik daar overheen. Dat is niet heel erg als je het maar niet in ieder artikel doet. Je zou dan een aantal van die links ook een nofollow kunnen geven. Binnenkort meer daarover!

Qua trefwoorden is het maximale aantal lastig te zeggen, maar als je op meer dan 10 komt in een artikel van een paar honderd woorden dan kan het zijn dat het geen goede trefwoorden zijn. De plugin van Yoast kan je enorm helpen bij het zoeken van trefwoorden. Google Free Adwords is een andere handige tool om te zien wat er veel gezocht wordt via een zoekmachine. Gebruik alleen wel relevante trefwoorden die voor jouw artikel van toepassing zijn.
Een kleine leidraad van waar en wanneer je trefwoorden moet gebruiken:

 • Eenmaal in de URL indien mogelijk.
 • Eenmaal in de META beschrijving.
 • Eenmaal in de titel of koppen (headings).
 • Meerdere malen in het artikel.
 • Alt beschrijving van een afbeelding én de bestandsnaam van de afbeelding.

Responsive versie – Een responsive (mobiele) versie van je blog wordt steeds belangrijker, ook voor zoekmachines. Responsive thema’s passen zich automatisch aan de diverse browserformaten van smartphones en tablets aan, waardoor de website op elk apparaat goed en prettig leesbaar blijft. Google gaat binnenkort alle websites controleren of zij Mobile Friendly Pages bevatten en voegt dan een mobile-friendly label toe aan de zoekresultaten. Kijk hier of jouw website Mobile Friendly is. Je voldoet aan de eisen wanneer je website:

 • Er wordt geen software gebruikt die niet algemeen toegankelijk is op mobiele apparaten, zoals Flash.
 • Er wordt tekst gebruikt die leesbaar is zonder te zoomen.
 • De inhoud wordt geschaald op basis van schermgrootte, zodat gebruikers niet horizontaal hoeven te schuiven of te zoomen.
 • Links zijn ver genoeg uit elkaar geplaatst zodat gemakkelijk op de juiste link kan worden getikt.
Deliciae is mobiel vriendelijk.
Deliciae is mobiel vriendelijk.

Nog geen responsive versie van jouw website? Misschien dat ik je daarbij kan helpen!

Maak gebruik van headings

In de Introductie van HTML en Styling is dit ook naar voren gekomen. Het is heel belangrijk om verschillende titels een kop te geven. H1 is het belangrijkste, H6 het minst belangrijk. H1 mag maar één keer gebruikt worden op de gehele site dus het is belangrijk om deze toe te passen bij je website naam. H2 tot en met H6 kan meerdere malen gebruikt worden voor in je artikel of widgets. Hou rekening met de hiërarchie en denk dus na over wat het belangrijkst is, deze worden namelijk als eerste gevonden door de crawler. Je hebt vier mogelijkheden, dus je hoeft niet alle titels een H2 te geven.

Voorbeeld: Mijn sitenaam heeft een H1, al de titels van mijn artikelen een H2, de kopjes in mijn artikelen wisselen af tussen H3 -> H6 en mijn widgets hebben een H3.

Maak gebruik van Permalinks

Één van de belangrijkste factoren in de zoekmachineresultaten is de naam van de site of artikel. Als de URL van de website trefwoorden bevatten die gerelateerd zijn aan een zoekopdracht, zal het artikel eerder verschijnen. Stel ik zoek naar het Verschil tussen <b> en <strong> in HTML en ik zie de volgende links.

Standaard WordPress Permalinks!

http(:)//www.deliciae.org/?p=382

Mooie Permalinks

http(:)//www.deliciae.org/verschil-tussen-b-en-strong-in-html/

Zie je het verschil? De standaard manier bevat geen trefwoorden dus het verteld ook helemaal niets over de inhoud van de webpagina. De tweede URL bevat trefwoorden in plaats van nummers dus het verteld ons waar de webpagina over gaat.

Het aanpassen van permalinks in WordPress

Het aanpassen van je permalinks is vrij eenvoudig. Login op je WordPress dashboard, ga naar Instellingen en selecteer daar Permalinks. Selecteer de optie met alleen de Berichtnaam.

Het aanpassen van permalinks in Blogger

Blogger maakt al gebruik van de berichtnaam in de URL, maar als je een aangepaste permalink voor je blogpost wilt, dan kan dat ook!

Gebruik trefwoorden in de bestandsnaam van afbeeldingen

Afbeeldingen worden heel vaak vergeten. Ik ben daar ook altijd wat laks mee, maar ook de afbeeldingen moeten trefwoorden bevatten. Geef de bestandsnaam van de afbeelding een relevante naam.

Niet doen!

https://www.deliciae.org/blog/wp-content/uploads/2014/12/image12345.jpg

Wel doen!

https://www.deliciae.org/blog/wp-content/uploads/2014/12/deliciae-mobiel-vriendelijk.jpg

Gebruik de ALT attribuut voor afbeeldingen

Een manier waarop zoekmachines afbeeldingen lezen is onder andere door middel van de ALT attribuut. De ALT attribuut is er oorspronkelijk voor als de afbeelding niet weergegeven kan worden, dan zal er namelijk een alternatieve (ALT) text verschijnen.

<img src="https://www.deliciae.org/blog/wp-content/uploads/2014/12/deliciae-mobiel-vriendelijk.jpg" alt="Deliciae is mobiel vriendelijk." >

Internal Linking

Link naar gerelateerde artikelen die je eerder hebt geschreven. Dit kan ook door middel van een plugin zoals bijvoorbeeld Related Posts.

Link met andere bloggers

Een groot misverstand van SEO is dat mensen overal een link naar hun blog neerzetten om zo meer bekendheid te creëren, maar in werkelijkheid werkt dat averechts. Google ziet dat namelijk als spam waardoor je page ranking van Google omlaag kan gaan! De beste manier is om je link toe te voegen aan een blogroll (of vraag of je daar toegevoegd mag worden) of maak een gastartikel voor een blog. Wees wel respectvol! Ga niet iedereen toevoegen aan jouw blogroll en mail dan of ze jou ook willen toevoegen. Doe dit alleen voor blogs die je leuk vindt!

Dat waren mijn tips! Zijn er nogal wat he? Hopelijk heb je er wat aan. Nog vragen? Stel ze dan in de comments.

Geef een reactie

6 reacties

 1. Inge says:

  Fijn overzicht! Frist mijn geheugen weer even lekker op!

  • admin says:

   Hoi Inge! Bedankt voor je reactie! Het opfrissen van je geheugen is altijd goed, toch? 😉

 2. Yak Man says:

  Aaah, je layout is echt heel erg leuk geworden zeg! 😀 Echt een fijn geschreven artikel met voorbeelden, want ik snapte het namelijk nooit

  • admin says:

   Dankjewel Yak Man!

   En fijn dat het artikel je bevalt. Mocht je nou nog onduidelijkheden hebben, vraag het gerust. 😉

 3. Ik gebruik nu ook SEO, ik had de plugin al wel, maar omdat ik dit las heb ik mezelf beloofd dit te gaan gebruiken. Maar ik heb wel een vraag. Als ik een gele stip heb, is dat dan goed of slecht?

  • Hoi Michelle,

   Probeer een groene stip te krijgen. Bij een gele stip kan een en ander nog verbeterd worden en dat zal dat de plugin ook aangeven. Succes!