Mijn ervaring met de Jawbone UP Move

review_jawbone_up_move

Ik kwam het tegen op Amerikaanse blogs – een activity tracker dat tevens ook je slaappatroon kan meten. Dat leek mij wel wat! Alleen die prijs hield mij tegen, dus ik bleef het uitstellen. Ik wilde zo graag meer inzicht in mijn slaappatroon omdat ik moe naar bed ging en weer moe opstond. Iets klopte er niet en ik merkte zelf al wel dat ik ’s nachts veel wakker was, maar dat je dat gevoel hebt betekend niet dat het ook zo is natuurlijk. Ik had al een aantal apps geprobeerd maar inzicht kreeg ik niet echt. Toen Cynthia van Misslipgloss een review schreef over haar Jawbone Up24 begon het weer te kriebelen. Ik wil er ook één! Niet alleen om mijn slaappatroon te kunnen meten maar ook als stimulans om nóg meer te gaan lopen. Op het werk en met Kenji loop ik al veel, maar of ik de aanbevolen 10.000 stappen haal op een dag, daar had ik mijn vraagtekens bij.

Na dagenlang reviews te lezen en te twijfelen tussen een Jawbone UP, Fitbit Flex en een Jawbone UP Move, besloot ik om er gewoon voor te gaan. Ik kocht de Move omdat deze in een lagere prijsklasse viel en ik niet wist of ik dat de activity tracker daadwerkelijk structureel zou gaan gebruiken. Dan zou ik een duurdere versie zonde van mijn geld vinden. Op 29 april werd de Jawbone UP Move geleverd,  dat is nu twee maanden geleden en ik moet zeggen – ik heb er nog geen spijt van gehad.

jawbone_up_move

Wat is de Jawbone UP Move?

De Jawbone UP Move is een activity- en sleeptracker, oftwel een moderne stappenteller met optie tot het meten van jouw slaappatroon. Je kan hem 24/7 dragen. De tracker wordt geleverd met een clip die je aan je broek, BH of ergens anders kan vast klikken. De UP Move werkt samen met de UP app van Jawbone die je voor je Android of iOS telefoon kan installeren. Via Bluetooth wordt alles gesynchroniseerd, hier hoef je niets voor te doen behalve op je telefoon je Bluetooth aanzetten. De rest gaat automatisch. Let wel op dat je de juiste Bluetooth (4.0) hebt, want ik wilde de app installeren op mijn Samsung Galaxy Tab 4 Tablet en daar deed hij het niet, helaas.

jawbone_up_move_2

Overdag draag je de Move om je stappen te meten, verbrande calorieën (zowel wanneer je actief bent en in rust), de tijd dat je actief ben geweest en de afstand die je tot nu toe gelopen hebt. ’s Nachts gebruik je de Move om jouw slaappatroon te achterhalen, hij meet hoeveel uur je geslapen hebt (wat onderverdeeld is in diepe en lichte slaap), hoe vaak je wakker geworden bent en hoe lang het duurde voordat je in slaap viel. Voor ’s nachts is het aan te raden om een polsbandje te gebruiken.

Ik heb mijn Jawbone UP Move gekocht bij SportHorlogeCenter €49,95 inclusief verzenden. De zwarte versie is daar helaas uitverkocht, vandaar dat ik link naar het Blue Burst model.

jawbone_up2

Hoe gebruik ik de Jawbone UP Move?

Ik draag mijn Move altijd, de gehele dag door. In het begin vergat ik hem weleens maar dat is nu voorbij. Als ik hem niet draag dan mis ik hem, vooral omdat ik dan zie dat mijn stappen niet geteld worden (duh!). Ik gebruik hem eigenlijk vooral om mijn stappen te tellen en om mijn slaappatroon te meten. Ik kan andere activiteiten ook meten maar daar is de Move niet zo nauwkeurig in, plus ik vergeet weleens om een activiteit te starten en dan kom ik er halverwege achter dat ik de knop niet had ingedrukt. Dit is iets wat ik mijzelf nog moet aanleren want ik fiets ook veel en dat kan hij registreren, maar dan moet je het wel aangeven.

Ik draag hem regelmatig in het middenstuk van mijn BH tussen mijn borsten, zo voel ik hem niet en blijft hij ook goed zitten, want als ik hem aan mijn broekzak vastmaakte, verloor ik hem regelmatig wanneer ik naar de toilet ging. Op die plek ziet niemand hem zo zitten en krijg je ook niet continu de vraag wat je nu precies draagt.

jawbone_up_move_3
Dat pinnetje rechts is om de batterij uit het apparaatje te halen.

Je hebt de mogelijkheid om een rubberen polsbandje aan te schaffen en dat heb ik ook gedaan. Niet de officiële versie want die gaat vanaf €20…*slik* ik heb er eentje gekocht via eBay voor zo’n €3 die perfect past en nog van goede kwaliteit is ook. Op mijn werk mag ik geen armbanden dragen, dus dan doe ik hem in mijn broekzak en dat werkt goed. Ik merk dat hij vooral ’s nachts beter meet als ik mijn polsbandje gebruik, dus het is aan te raden om er wel eentje bij te nemen.

Hoe kan ik het aantal stappen zien?

De Move is in de vorm van een knop en wanneer je er op drukt, dan krijg je door middel van lichtpuntjes te zien hoeveel stappen je hebt gelopen. Als je bijvoorbeeld vijfduizend stappen gelopen hebt ben je op de helft van je dagdoel, dus dan branden de lichtpuntjes tot aan de helft. Druk je twee keer dan verschijnt de tijd door middel van knipperende lichtjes. Het dient dus ook als een horloge alhoewel je een beetje moet weten welk lichtpuntje, welk cijfer aangeeft.

Ditzelfde geldt ook voor het bekijken van hoeveel uur je geslapen hebt. Ik word regelmatig ’s nachts wakker om naar de wc te gaan en druk dan uit pure nieuwsgierigheid op mijn knop om te zien hoeveel uur ik erop heb zitten.

jawbone_up3
Een groot verschil! Links één van mijn beste dagen van deze week en rechts toch wel de slechtste dag OOIT. Ik was toen voor een klant aan het werk en had weinig tijd om te gaan wandelen. Ik kijk eigenlijk nooit naar de calorieën die verbrand zijn, maar apart dat de dag waarop ik minder bewoog, juist meer calorieën in rust heb verbrand… Hmm… daar zet ik mijn vraagtekens bij.

Hoe registreer ik een training en schakel ik over tussen de dag en nacht modus?

Om een training te registreren druk je tweemaal op de knop en houdt je deze de tweede keer een paar tellen ingedrukt. Dan gaat het rode icoontje knipperen. Is de training ten einde dan doe je hetzelfde en kan je daarna met je telefoon de training registreren.

Wanneer je de knop langer vast houdt schakel je over van modus, van dag naar nacht, of van nacht naar dag. De nachtmodus wordt weergegeven door een maantje, deze modus registreert je slaappatroon. De dagmodus is een oranje poppetje en registreert je activiteiten gedurende de dag.

jawbone_up4

Hoe lang gaat de batterij mee?

In tegenstelling tot de Jawbone UP24 hoef je de Move niet op te laden. Er zit een knoopcelbatterij in die zes maanden moet meegaan. Ik gebruik hem nu twee maanden en heb dat dus nog niet hoeven te doen. Of je een melding krijgt wanneer de batterij vervangen moet worden is voor mij ook een raadsel, maar als je merkt dat de batterij vervangen moet worden dan is dat zo geregeld. Batterijen zijn ook niet heel duur, bij de Action kan je een setje vinden voor een paar euro.

De Jawbone UP App

De UP app is zo geïnstalleerd en kan je op de meeste apparaten met Bluetooth gebruiken. Zoals eerder aangegeven moet je wel letten op welke versie je hebt want hij werkt alleen als je Bluetooth 4.0 hebt.

Op de homescreen zie je gelijk hoeveel procent van de aanbevolen stappen en slaapuren je gehaald hebt. Standaard staat je slaapdoel op 8 uur en je stappendoel op 10.000 stappen. Dit kan je aanpassen maar ik zou er gewoon gelijk voor gaan. Je neemt de activity tracker ook om je aan deze aanbevolen doelen te houden, toch? Is alleen maar goed voor je gezondheid 😉jawbone_up7

Het werkt heel motiverend om een overzicht te zien hoeveel stappen je hebt gelopen op een dag en hoeveel je nog moet. Tevens krijg je regelmatig een melding in je tijdlijn hoeveel stappen je nog moet lopen en hoelang je daar over doet. Zo kan het zijn dat je bijvoorbeeld nog 400 stappen moet lopen om je stappengemiddelde te blijven houden en dat geeft de Move aan (als je nog vijf minuten loopt, dan heb je jouw stappengemiddelde gehaald!). Dat motiveert je om toch nog even een (extra) rondje te doen.

Ik dacht altijd dat ik heel veel stappen liep op een dag maar dat valt toch vies tegen. In het begin vond ik 10.000 dan ook megaveel! Mijn gemiddelde is nu ook rond de 7500 stappen per dag omdat er een aantal keren geweest zijn waarbij ik een freelance project had en zo vrijwel de gehele dag achter de computer had gezeten. Niet goed voor mijn gezondheid en ook niet voor mijn stappengemiddelde. Ik dwing mijzelf dan ook om regelmatig een pauze in te lassen en te gaan lopen met Kenji. Tot ergernis soms van hem omdat hij zo moe is van al dat gewandel (vooral met het warme weer) en liever een dutje wilt gaan doen, haha. Ook pakte ik eerst de fiets naar het winkelcentrum of naar mijn werk, maar nu ga ik lopend. Eigenlijk doe ik nu alles lopend want het meeste is hier toch in de buurt. Zo kom ik vaak makkelijk aan de 10.000 stappen en ik merk dat het motiveert om nóg een stapje extra te doen, maar ook dat ik mij er echt goed bij ga voelen. Ik denk omdat ik meer buiten ben in plaats van de gehele dag achter de computer aan het werken ben.

Oh en niet geheel onbelangrijk om te melden – het valt mee qua batterijgebruik van je telefoon. Ik merk eigenlijk vrij weinig verschil of ik de app nu wel of niet gebruik. Hij gaat net zo lang mee als eerst.

jawbone_up
Een volledig overzicht van de laatste paar weken. Paars geeft de totale slaaptijd aan en oranje de hoeveelheid stappen. (links is weergave per maand en rechts per week).

Registreren van slaap

De slaapmodus vind ik echt heel interessant! Je krijgt te zien hoeveel uur je totaal in bed hebt gelegen, na hoeveel minuten je in slaap bent gevallen en hoeveel uur je in diepe én lichte slaap was. Ik merk wel dat momenten waarop ik wakker ben maar gewoon in bed lig, ook gerekend worden als lichte slaap wat dus niet helemaal klopt. Maar dat is natuurlijk moeilijk meten.

Ik heb niet het gevoel dat ik beter slaap nu ik meer inzicht heb in mijn slaappatroon. Wel merk ik dat wanneer ik op een dag 10.000 stappen haal, sneller in slaap val en ook langer in een diepere slaap beland. Toeval? Ik denk het niet!

jawbone_up8

Registreren van andere activiteiten

Naast het tellen van stappen kan je dus ook andere activiteiten laten registreren, alhoewel deze niet of nauwelijks geregistreerd worden, helaas. Dat is jammer maar door zelf jouw activiteit bij te houden (twee keer op de knop de drukken) en deze in te voeren door middel van de app, kan je jouw activiteit en intensiteit van de training instellen en worden op basis van die gegevens de hoeveelheid verbranden calorieën weergegeven.

jawbone_up6

Registreren van voeding

Je kan tevens invoeren wat je eet op een dag en op basis daarvan krijg je een voedingsscore. Ik gebruik deze functie niet omdat ik het altijd vergeet en (nog) niet alle voedingsmiddelen staan er in. Je kan producten scannen door middel van een barcode, te zoeken of zelf handmatig in te voeren. Het is een handig functie omdat je in één oogopslag ziet hoe gezond (of ongezond!) de voedingsmiddelen zijn die je gegeten hebt. Daarnaast zie je in je dagoverzicht erg nauwkeurig hoeveel vezels, suikers, eiwit, cholesterol en onverzadigde vetten je gegeten hebt. Dat kan dus ook een stimulans zijn om gezonder te gaan eten. Tevens haalt het de calorieën die je gedurende de dag hebt verbrand er gelijk af dus je weet precies wat je overhoud en dus nog mag eten om af te vallen (als je dat wilt).

Herinneringen instellen

In de app kan je herinneringen instellen om, bijvoorbeeld het tijdstip wanneer je naar bed wilt gaan. De UP24 heeft een trilfunctie en wanneer je een herinnering hebt ingesteld, dan gaat het polsbandje trillen. Deze functie heb je helaas niet met de Move. Je krijgt dus ook geen melding wanneer het weer tijd wordt om te gaan bewegen, dit moet je dus zelf in de gaten houden. Op het einde van de dag zie je wel hoelang je stil hebt gezeten en soms schrik je daar van! Een melding is voor mij dus eigenlijk wel noodzakelijk omdat ik snel de neiging heb om een hele dag achter de computer te werken.  Gelukkig heb ik een persoonlijke melding die wel aangeeft wanneer hij (Kenji dus) weer een rondje moet doen, dus dat scheelt. 😉

Koppelen aan andere apps

Je hebt de mogelijkheid om je UP app te koppelen aan andere gezondheids- en fitnessapps, denk aan MyFitnessPal of RunKeeper, Strava, Lifesum, Glow (een fertiliteits-app) of IFTTT. Ik heb mijn app gekoppeld aan IFTTT en kan door middel van recepten meldingen aanmaken, denk bijvoorbeeld aan een posten van een tweet wanneer ik mijn dagdoel behaald heb. Dit gaat automatisch en is toch leuk om terug te zien op Twitter. Tevens heb ik een recept aangemaakt die automatisch al mijn gegevens verwerkt in een Excel bestand. Leuk wanneer je een bijvoorbeeld over een jaar een vergelijking wilt maken.

Duellen

Iets wat ik nog niet zo lang geleden heb ontdekt, maar wanneer je vrienden toevoegt aan jouw account kan je ook een duelleren. Je kan dan een wedstrijd houden voor een bepaalde tijd en kijken wie er de meeste stappen maakt. Dit is leuk om te volgen wanneer anderen dat doen want het verschijnt op jouw tijdlijn, maar ook leuk om zelf te doen want het stimuleert om nog meer stappen te zetten en uiteindelijk als winnaar uit de bus te komen.

Door teammembers toe te voegen kan je een duel aangaan. Ik heb dit nog niet gedaan (als je dat wilt, roep maar!) maar je prestaties kan je ook inzien. Leuk dit!
Door team members toe te voegen kan je een duel aangaan. Ik heb dit nog niet gedaan (als je dat wilt, roep maar!) maar je prestaties kan je ook inzien. Leuk dit!

Conclusie

Ik ben echt blij dat ik de Move gekocht heb. Het apparaatje is makkelijk in gebruik, was niet duur en na twee maanden gebruik merk ik nu hoe fijn hij eigenlijk wel niet is. Ik ben niet echt lui aangelegd, maar door mijn freelance werk is het makkelijk om uren achter de computer te zitten (ja,  ik blijf dit als excuus gebruiken!) maar wanneer je dan je resultaten ziet, dan ga je daar toch wel een beetje voor schamen. Je wilt natuurlijk goed en gezond bezig zijn dus dan wil je ook jouw gestelde doel van 10.000 stappen behalen. Ik wel tenminste! En baal dan ook als er dagen zijn dat het niet lukt. Gelukkig haal ik die dan ook wel weer in, maar toch zou ik standaard 7 dagen in de week boven de 10.000 stappen willen lopen. Het motiveert dus wel. En als je wilt afvallen dan is de voedingsfunctie ideaal, want in combinatie met het meten van je activiteiten weet je precies waar je aan toe bent. Hoeveel calorieën je over hebt of hoeveel je extra moet bewegen om dat ijsje te mogen opeten. 😊

Wel vind ik dat het motiveert alleen als je daadwerkelijk je resultaten ook bekijkt en discipline hebt om je dagdoelen te halen. De Move trilt niet en geeft dus geen sein van “goh, zal het niet eens tijd worden om weer eens wat te bewegen?” Als je echt een stok achter de deur wilt hebben dan zou je voor de duurdere variant moeten gaan, namelijk de UP24. Daarnaast vind ik het af en toe vervelend om tijdens het douchen mijn polsbandje af te doen, het zou handiger zijn als de Move waterdicht is en je er niet naar om hoeft te kijken. Een ander nadeel is dat je afhankelijk bent van de app om alle gegevens te kunnen beoordelen want het aantal calorieën dat je verbrand geeft hij zelf niet weer. Wil je meer functies, zoals bijvoorbeeld het bekijken van je routes, dan zal je toch weer moeten inschrijven voor andere apps die je vervolgens ook moet installeren op je mobiel. Daarnaast heb ik soms nogal moeite om af te lezen hoeveel stappen ik precies heb gelopen. Dan denk je dat je bijna bij je doel bent, maar dan moet je er nog zo’n 2000!

Daar tegenover staat dat qua gebruik wel heel makkelijk is. In het begin was het even puzzelen maar nu gaat alles automatisch – als ik wakker word druk ik gelijk op de knop en hetzelfde wanneer ik naar bed ga. Heel simpel en dat vind ik dan ook wel heel fijn.  Ik hoef er niet bij na te denken gedurende de dag en tóch haal ik mijn doelen. De Move heeft zo zijn voor- en nadelen maar met de minpuntjes kan ik leven. Misschien dat ik over een tijd wel een upgrade ga uitvoeren (gewoon voor de heb! en voor de trilfunctie natuurlijk) maar dat zal nog wel een paar maanden duren. Voor nu ben ik zeer tevreden over mijn Jawbone UP Move.

Wil jij er ook eentje? Je kan deze aanschaffen via SportHorlogeCenter voor €49,95 inclusief verzenden.

 

Geef een reactie

6 reacties

 1. Deisy says:

  Wat een heerlijke lekkere uitgebreide review zeg! Ik zit ook al heel lang te twijfelen of ik er eentje ga kopen, maar door jouw fijne review weet ik bijna zeker dat ik toch nog een keertje ga kijken naar alle modellen. Dank je wel dus daarvoor meis. X

 2. Mariska says:

  Zelf zat ik enorm te twijfelen tussen de UP move en de UP24. Tot nu toe nog geen keuze hebben kunnen maken, want de UP2 is nieuwer en toch weer dezelfde functies als de UP24.
  Nu gebruik ik m’n iPhone met de app UP, waar je geen bandje voor nodig hebt. Ook handig om te proberen 🙂

 3. Laura says:

  Hai! Bedankt voor je mooie review! Aan de hand van dit artikel heb ik hem ook gekocht en heb er ook nog geen spijt van! Het stimuleert me echt om met mn luie reet van de bank te komen 😉

  Je had je vraagtekens over de verbrande calorieën in rust. Die waren op een inactieve dag hoger dan op een actieve dag. Maar eigenlijk is dat heel logisch. De tijd dat je inactief bent geweest was namelijk langer die dag. 😀

 4. Michelle says:

  Weet je of die het doet tellen zoals een smart watch als je je telefoon niet in de buurt hebt? Op het werk mag ik de telefoon niet bij houden,maar mijn smart watch deed het wel tellen/registreren. Nu hebben we de jawbone move voor maar €11,25 op mijn werk,maar als deze niet registreert als ik mijn telefoon in het kluisje heb,dan heb ik er niet veel aan.

  • Ja hoor, je kan hem dan gewoon gebruiken. Heb genoeg rondjes gelopen zonder mijn telefoon en het apparaatje zal syncen wanneer hij in de buurt is van je telefoon.