Mijn trotse momenten van 2016

2016, wat een bewogen jaar was je! Veel mensen zullen blij zijn dat we dit jaar afsluiten en een nieuwe start mogen maken. Nieuw jaar, nieuwe kansen. Nog een paar uurtjes voordat het zover is, maar in de tussentijd wil ik toch nog even terugblikken op het afgelopen jaar. Waar ben ik nu echt trots op? Ik heb 5 dingen genoteerd die mij als persoon enorm veranderd hebben in positieve zin (vind ik dan). Wil je weten wat deze momenten zijn? Lees dan snel verder!

Deliciae Design officieel laten inschrijven

Sinds januari dit jaar ben ik officieel ZZP’er en ondanks dat ik mijn weg hier nog enigszins in moet vinden – dan vooral het stukje netwerken, promotie en administratie bijhouden – vind ik dat het goed gaat. Ja, het kan beter maar sinds dit jaar ben ik pas echt bewust bezig met het actief runnen van Deliciae Design (overigens wel met een tussenperiode vanwege mijn afwezigheid). Alles wat bij ondernemen komt kijken is nieuw voor mij en ik heb niemand in mijn directe omgeving waarbij ik kan aankloppen en moet dus veel zelf uitzoeken. Dit vind ik helemaal niet erg – vind het zelfs leuk!- maar dan moet ik ook niet verwachten dat alles gelijk perfect gaat. Er zijn gewoon nog een hoop dingen waar ik zoekende naar ben en mijn draai in moet vinden.

Maar goed, on a positive note, dit jaar heb heb ik veel leuke momenten meegemaakt zoals het ontmoeten van een aantal bloggers,  leuke projecten mogen uitvoeren, diverse interessante cursussen gedaan, geoefend met handlettering en daar mijn eerste echte video van gemaakt, diverse plugins gecodeerd, verdiept in SSL certificaten, Deliciae Design een redesign gegeven, een aantal extra diensten toegevoegd en nog een boel meer!

En wanneer ik er actief mee bezig ben merk ik goed dat hier mijn passie ligt; dat ik het leuk vind om nieuwe dingen te proberen en leren, dat ik door dit alles een stuk volwassener en zelfverzekerder ben geworden, dat ik na een dagje werken aan leuke projecten afsluit met een lach op mijn gezicht maar dat ik ook dagen heb dat ik het moeilijk vind om de computer uit te zetten ómdat ik het juist zo leuk vind. Dit kan dus toch alleen maar betekenen dat ik de juiste keus heb gemaakt, nietwaar? Ik mag dan alleen maar hopen dat 2017 een nóg productiever jaar wordt.

Assertiever (ge)worden

Ik kan het mij nog als de dag van gisteren herinneren. Op school was ik verlegen en op belangrijke momenten stil. Ik durfde mijn mening niet te uiten, had moeite met deze te onderbouwen, durfde de confrontatie niet aan en ik was als de dood voor presentaties. Ik was niet assertief genoeg, werd er tegen mij gezegd. En tijdens meerdere assessments werd er duidelijk gemaakt dat ik hele creatieve ideeën had maar als ik deze niet tot woorden kan brengen, het niet veel uitmaakt. Iemand anders die wél mondig genoeg was zou er dan met mijn idee vandoor gaan.

De afgelopen jaren is dit veranderd. Drie jaar geleden ben ik begonnen bij mijn huidige werkgever. Toen was ik nog steeds dat rustige, verlegen meisje dat alleen ja en amen zei. Begin vorig jaar ging er een switch om – ik begon voor mijzelf op te komen (en voor collega’s), had een mening en kon deze onderbouwen, ging niet uit de weg voor een confrontatie en werd zelfverzekerder. Mijn vrienden merkte ook dat ik op een positieve manier was veranderd. Na jaren iedereen te pleasen begon ik eindelijk aan mijzelf te denken. Door de bezuinigingen dit jaar op het werk, mijn afwezigheid door ziekte en nog een aantal dingen privé is dit gevoel nóg sterker geworden. Ik heb heel goed gemerkt dat wanneer ik niet voor mijzelf opkom, niemand dit doet. Want als jij geen waarde hecht aan jouw gesteldheid en belang, waarom zou een ander dat wel doen?

Ik kan nu niet 1,2,3 zeggen hoe dit is gekomen. Misschien wel door het ouder worden? Want hé, ik ben dit jaar ook 30 geworden! Of misschien doordat ik nu daadwerkelijk heb gemerkt wat voor gevolgen eraan zitten als ik mijn mond hou en dus indirect instem met veranderingen die niet te goede komen aan mij of mijn collega’s. Who knows, maar ik merk wel dat deze assertiviteit mij ook begint te helpen met mijn freelance werk. Want:

Durven nee te zeggen

Ik heb eerder geschreven dat ik blog om mensen te helpen. Dat ik gráág mensen help en dit de reden is dat er regelmatig een Fix-It Saturday wordt georganiseerd of dat ik mensen via diverse Facebook groepen help met hun problemen. En dit is vaak ook gewoon gratis hulp wat ik aanbied. Ik vind het hartstikke leuk om mijn kennis te delen en zal dit ook zeker blijven doen.

Wel is het zo dat dit binnen mijn gestelde grenzen is, ook al staan deze niet op papier. Als ik mij niet goed voel bij een potentiële klant of opdracht of als ik merk dat er iets niet klopt: dan doe ik het niet. Ik hoef niet iedere opdracht aan te nemen.

Tot nu toe heeft mijn gevoel mij nog niet in de steek gelaten en sta ik nog steeds volledig achter mijn keuzes die ik dit jaar gemaakt heb. En daarnaast, als ik opdrachten aan zou nemen die alleen maar meer stress en frustraties geven dan wordt niemand daar blij van. Ik niet en de klant ook niet.

Overigens geldt dit ook voor samenwerkingen met bedrijven. Ik heb dit jaar vrijwel alle aanbiedingen afgewezen omdat ik het niet vond passen bij mijn blog. Ik ben van mening dat je best advertorials of gesponsorde content mag plaatsen maar zorg wel dat het aansluit bij jouw blog en doelgroep.

Het uitbreiden van mijn diensten

Die webshop is er nog niet van gekomen dit jaar, maar wel heb ik mijn diensten uitgebreid. Doordat ik dit jaar zoveel mensen geholpen heb met hun WordPress installatie, beantwoorden van vragen over WordPress of plugins, kleine aanpassingen aan thema’s… noem het maar op, heb ik besloten om strippenkaarten en onderhoud aan te bieden. Strippenkaarten? Ja zeker! Denk nu niet gelijk aan de oude strippenkaarten voor het OV, maar meer aan iedere strip staat voor zoveel minuten technische ondersteuning. Zoek jij namelijk hulp voor aanpassingen aan een thema, SEO advies, hulp met styling, maken van afbeeldingen of totaal iets anders wat met WordPress en een website te maken heeft, dan kan je daarvoor bij mij aankloppen. Vrijwel alles is mogelijk!

Onderhoud van een website betekent het updaten van WordPress, plugins en thema’s maar ook het maken van back-ups, optimaliseren van de database, controle op dode links, malware scan en nog een aantal dingen. Ik merkte dat sommige mensen dit niet durven, geen tijd of gewoonweg geen zin voor hebben en regelmatig kreeg ik dan ook de vraag of ik dit niet voor hun zou kunnen doen. En dat wilde ik wel! Ik vind het namelijk enorm leuk om te doen dus waarom zou ik dit dan niet als dienst aanbieden?

Ik heb deze diensten nog niet actief gepromoot (bij deze dus) maar toch heb ik al meerdere klanten die hier gebruik van maken dus het gaat goed. Zij hoeven zich niet bezig te houden met het “saaie” gedeelte van WordPress want dat doe ik en voor mij is dat allesbehalve saai. Zij blij, maar ik dus ook! Bij het technische gedeelte van een website ligt toch wel mijn passie en daarom vind ik het ook super leuk dat ik mensen hier mee kan helpen.

En natuurlijk kan je nog altijd bij mij aankloppen voor grafisch design. Ben jij op zoek naar een nieuw design voor jouw blog of website? Dan zou ik het heel leuk vinden als je contact opneemt.

Groei Deliciae Design

Oh, oh! Hier komt het dan! Voor iemand die niet geeft om statistieken merk ik dat mijn site vaak gevonden wordt op Google, dat men mij Tweet of tagged op Facebook bij vragen en dat mijn laatste paar informatieve artikelen zeker in de smaak vallen. Op Bloglovin worden er vaker berichten opgeslagen en dit was voorheen een stuk minder. Deliciae Design wordt dus langzaamaan steeds bekender en dat vind ik leuk en daar ben ik heel dankbaar voor! Dankjewel voor het volgen van mijn avonturen op social media, het liken van mijn berichten en het achterlaten van comments. Dat doet mij veel goeds dus dankjewel!!

Happy new year!

Ik wil jullie een gelukkig en gezond 2017 wensen. Dat het een mooi jaar mag worden waarin jullie dromen mogen uitkomen. Bedankt voor de trouwe bezoekjes en comments op mijn blog en andere social media kanalen. Het doet mij veel goeds om te lezen dat mijn blogjes interessant en leerzaam zijn want daar doe ik het allemaal voor. Hele fijne jaarwisseling en tot volgend jaar! 😉

Geef een reactie

3 reacties

  1. Inge says:

    Wat een mooie terugblik en tof dat je sinds dit jaar ZZP’er bent. Ooit ben ik dat ook ,maar nu nog even niet. 🙂 Goed dat je vaker voor jezelf op komt, dat vind ik ook niet altijd even makkelijk. Ik hoop dat 2017 een mooi en succesvol jaar voor je mag worden!

  2. Eva says:

    Wat een mooie terugblik op een mooi jaar! Heel erg motiverend ook om te lezen dat het steeds beter gaat! Ik neem eind maart de stap officieel (dan houdt mijn baan op en ga ik als freelancer aan de slag) en vind het nog ontzettend spannend, dus zulke positieve fijne blogjes zijn altijd goed om te lezen 🙂