Gebruik jij de juiste PHP versie?

phpversie7wordpress

Een tijd terug had ik problemen met mijn site. Geregeld ontving ik een mail van mijn hostingprovider dat er problemen met mijn server waren. Er was onder andere te weinig RAM geheugen beschikbaar waardoor mijn site niet beschikbaar was en ik continu naar een HTTP 500 foutmelding moest kijken. Na jaren met WordPress gewerkt te hebben zijn compatibiliteitsproblemen met plugins mij niet vreemd. In eerste instantie ging ik deze dan ook controleren, inclusief mijn eigen bestanden van zowel mijn thema als de widgets die ik zelf gemaakt had. Nergens was een fout te bekennen waardoor ik dus het vermoeden had dat het aan mijn server lag.

Ik had nog een vrij oud pakket – namelijk het allereerste pakket was ik in 2009 had aangeschaft. Sindsdien zijn er wat veranderingen doorgevoerd bij mijn hostingprovider aan de diverse pakketen dus had ik mijn huidige geüpgraded. Hoe hoger het pakket, hoe meer geheugen er beschikbaar is en dat was nu net het probleem op mijn server. Helaas mocht dit ook niet baten en achteraf heb ik er spijt van dat ik nu geld heb besteed aan deze upgrade.

Na een mailtje met de helpdesk waarin ik mijn problemen had uitgelegd, kwamen zij met een aantal mogelijkheden waaraan het zou kunnen liggen. Ik ben in de instellingen gedoken en kwam erachter dat mijn server een verouderde versie van PHP gebruikte, namelijk versie 5.3! Ik was niet bekend met het feit dat ik deze zelf handmatig moest aanpassen, maar zo gezegd zo gedaan en alle problemen waren daarmee verholpen. Versie 5.3 dateert uit 2013, dus niet heel gek dat er problemen waren.

Een verouderde versie van PHP gebruiken gebruikt onnodig veel resources en is daarmee funest voor jouw server. Resourcegebruik is een overkoepelde term voor o.a. de opslagruimte, dataverkeer (bandwidth), CPU (processor) en geheugen.

Toen ik vervolgens een aantal mailtjes van klanten binnen kreeg met dezelfde problemen bij dezelfde hostingprovider, waarbij de oplossing was om de PHP versie te veranderen, besloot ik om er een blogje over te schrijven.

Wat is PHP?

Je hebt nu al een heleboel termen gehoord waarvan je waarschijnlijk de kriebels krijgt, maar toch vind ik het altijd belangrijker om deze uit te lichten zodat je ongeveer weet waarover het gaat, zonder dat je alles klakkeloos overneemt (lief dat je mij vertrouwd, maar wat achtergrond informatie is altijd handig).

WordPress, of een ander CMS, heeft PHP nodig om te kunnen draaien op een webserver. PHP is een scripttaal dat ervoor zorgt dat een website dynamisch kan zijn. Even in Jip en Janneke taal – om dit berichtje te kunnen plaatsen heb ik PHP nodig zodat het vervolgens te lezen is op mijn site. Dit doe ik natuurlijk niet zelf en zeker niet handmatig! Daar gebruik ik weer het CMS programma WordPress voor. WordPress heeft onder andere PHP nodig om taken te verwerken, waaronder dus het plaatsen van dit berichtje.

Het leuke van een scripttaal zoals PHP is dat deze continu vernieuwd. De mogelijkheden worden uitgebreid maar ook de manier waarop je sommige functies kan laten uitvoeren, worden versimpeld. Waar we vroeger lappen tekst nodig hadden om een taak te laten uitvoeren, krijg je het nu in een paar regels voor elkaar. Hetzelfde verhaal met CSS, dit is één van de redenen dat ik nu de voorkeur geef aan SCSS/SASS. Soms worden er ook functies verwijderd (ook wel de term deprecated in het Engels) waardoor er conflicten kunnen ontstaan, de functie kan namelijk niet meer volledig begrepen worden.

Technologie veranderd snel en daarmee ook de (script)talen die daarvoor nodig zijn om technologie draaiende te houden.

WordPress heeft laatst een update gehad, maar wist je ook dat er nu een nieuwe versie van PHP bestaat? Werkte we voorheen (in het algemeen) nog met versie 5.5, is er nu PHP 7. Dat betekend dus dat we moeten gaan updaten en jij met je WordPress site, waarschijnlijk ook!

WordPress gebruikt minimaal versie 5.6, echter zie ik dat de meesten nog versie 5.3 gebruiken (waaronder ik). Logisch dus dat er problemen kunnen ontstaan met je server omdat alles verouderd is.

Heb jij ook last van overmatig RAM gebruik of andere server problemen? Grote kans dus dat de PHP geupdate moet worden. Hoe? Dat doe je zo.


Doe de WordPress Health Check

 1. Installeer de plugin My WordPress Health Check
 2. Activeer de plugin en voer deze uit (onder Extra – Health Check) Deze plugin controleert de gezondheid van jouw WordPress installatie op de volgende punten: server, WordPress en plugin’s. My WordPress Health Check geeft aan met welke PHP versie jouw server werkt, dit is dus de versie die gebruikt wordt voor je CMS waaronder WordPress. Ook geeft deze plugin aan welke MySQL versie wordt gebruikt, echter is dit vaak niet handmatig te wijzigen. Daarnaast wordt ook gecontroleerd of alle plugins up-to-date zijn.
 3. Gebruik jij nog PHP versie van 5.5 of lager? Dan is het zeker raadzaam om dit aan te passen. PHP 5.5 krijgt sinds juli dit jaar geen veiligheidsupdates meer. Het is dus zeer belangrijk om naast WordPress, plugins én thema’s, óók je PHP versie up-to-date te houden. WordPress werkt volledig op de laatste en daarmee nieuwste PHP versie 7, echter is er een kleine kans dat wanneer je jouw PHP versie wijzigt, dit problemen kan opleveren.
wp-health-check
Je ziet de melding dat MySQL geupdate moet worden echter is dit volgens Antagonist de laatste versie. Dit kan je overigens niet zelf wijzigen en ben je afhankelijk van de webhostingprovider.

Hoe moet ik mijn PHP versie veranderen?

Het vergt wat werk maar het is beter om de overstap goed voor te bereiden zodat, wanneer er iets mis gaat, je altijd je site nog terug kan halen. Bij veel webhostingproviders kan je zelf kiezen welke PHP versie er gebruikt word. Je zal even moeten nagaan of dit verhaal van toepassing is op jouw website. Neem je hosting af bij Antagonist, dan heeft dit verhaal helemaal betrekking op jou want grote kans dat jij nog versie 5.3 gebruikt!

 1. Allereerst is het belangrijk dat alle plugin’s, geïnstalleerde thema’s en WordPress zelf up-to-date zijn. Werkelijk alles moet de laatste versie zijn zodat je geen conflict kan krijgen met een andere PHP versie. Controleer na alle updates of jouw site nog goed werkt. Altijd slim natuurlijk 😉 Weet je bij voorbaat al dat een plugin een conflict oplevert met je site dan is het sowieso raadzaam om deze niet te gebruiken en te zoeken naar een vervanger. Een conflict, zoals een foutmelding, hoort gewoon niet en is een teken dat er iets op jouw site niet klopt.
 2. Is alles up-to-date? Maak vervolgens een back-up van je volledige site, waaronder ook je database. Dit doe je makkelijk met de plugin Updraft Plus. Regelmatig een back-up maken is altijd slim.
 3. Jij hebt je domein + hosting ergens aangekocht, daarbij heb je een login ontvangen van je webhostingsserver, DirectAdmin of iets dergelijks. Het heeft bij veel providers een andere benaming. Het is de server van je domein waar je alle instellingen kan wijzigen. Login op deze webhostingsserver.
 4. Scroll naar Advanced Features – Select PHP version.
 5. Daar staat welke versie je momenteel gebruikt en in het dropdown veld, kan je een andere versie selecteren. Is de overstap groot om van 5.3 naar 7 te gaan? Kies dan voor de veilige optie en selecteer versie 5.6. Werk je al met versie 5.6 dan kan je gelijk overstappen naar 7. Klik op Set as Current om de wijziging op te slaan.
 6. Naar de aanvinkopties hoef je niet te kijken, het veranderen van de PHP versie volstaat.
 7. Wacht ongeveer 10 minuten totdat de server de wijziging heeft verwerkt. Controleer de website.
 8. Werkt alles naar behoren? Dan kan je het aanpassen om versie 7 te gebruiken.

phpversie_antagonist

PHP versie 7 geeft een foutmelding

Wanneer je de PHP versie naar 7 aanpast en de website werkt niet, dan is er een grote kans dat er een conflict is met een plugin. Regelmatig komt het voor dat een plugin verouderd en niet geupdate wordt door de maker. De scripttaal is aangepast dus een bepaalde functie/taak dat in de plugin staan, kan zijn werk niet goed meer doen. Je kan dan het volgende doen:

 1. Deactiveer alle plugins. Ga naar Plugins, vink het vakje aan bij Alle plugins en klik vervolgens in het dropdown veld op deactiveren.
 2. Test de website. Werkt hij weer naar behoren? Dan weet je dus 100% zeker dat het aan een plugin ligt.
 3. Ga terug naar de plugins, activeer één plugin en test dan de website. Dit doe je voor iedere plugin. Het vergt wat werk maar hierdoor kom je erachter welke plugin het conflict veroorzaakt.
 4. Heb je de plugin gevonden die problemen oplevert? Deactiveer en verwijder hem dan en ga op zoek naar een vervanger.
 5. Heb je nog steeds problemen? Laat alle plugins dan op deactiveren staan en probeer het thema aan te passen naar een standaard WordPress thema (zoals de officiële Twenty thema’s). Ook deze kunnen namelijk verouderd zijn.
 6. Mocht dit ook niet baten, neem dan contact op met je hostingprovider. WordPress werkt namelijk het beste op PHP versie 7 (minimaal 5.6). Een kijkje door iemand met meer technische ervaring is dan vereist.
 7. Overigens is het gebruiken van versie 5.6 niet erg, maar indien mogelijk, is het altijd raadzaam om de laatste versie te gebruiken.

Wanneer je de aanpassing naar versie 7 (of 5.6) succesvol hebt gedaan, wacht dan een paar dagen om te kijken of er verandering te zien is. Als je hosting afneemt bij Antagonist kan je inloggen onder Mijn Antagonist – Mijn Product en aan de rechterkant zie je een knopje Resourcegebruik. Daar kan je beoordelen of er nog problemen zijn op de server.

verbruiksgrafiek_deliciaedesign
Dit zag er vorige maand heel anders uit! Helaas geen screenshot (DOM!)

Ik hoop dat dit artikel jou geholpen heeft om eventuele problemen op te lossen met jou server. Mocht je bij een andere hostingprovider dan Antagonist zitten en hulp nodig hebt bij het aanpassen van de PHP versie, mag je altijd contact opnemen.

 

Geef een reactie

4 reacties

 1. Zoë says:

  Thanks! Echt behulpzaam, want ik begon me al zorgen te maken 🙂 ik ga er meteen mee aan de slag!

  • Graag gedaan Zoë. Ik hoop dat het bij jou ook lukt en dat je verschil gaat zien in het resourcegebruik. Mocht er iets niet lukken dan weet je mij te vinden 😉

 2. Jennifer says:

  Vreemd de plugin ‘WordPress Health Check’ geeft aan dat ik op server 5.5 zit, maar als ik in de direct admin ga kijken staat er toch echt server 7 :S

 3. Veerlez says:

  Ik zat (zoals te verwachten met Antagonist) nog op 5.3, dus heb hem nu naar 5.6 gewijzigd, bij 7 krijg ik problemen. Binnenkort maar een keer de plugin check doen zodat ik wel naar 7 over zou kunnen 🙂 Dankjewel weer voor je super hulpzame en begrijpelijk post!