CoSchedule – redactionele kalender en social media tool

coschedule-main

Op school was ik enorm fan van to-do lijstjes maken. Ik was er dol op en mijn agenda stond dan ook dagelijks vol met dingetjes die ik nog moest doen. Aan het einde van de dag kon ik dan lekker gaan strepen en dat gaf mij toch veel voldoening. Ik merkte dat dit ook voor veel rust en orde zorgde zodat ik mij goed kon focussen op mijn studie. Plannen ging mij dan ook altijd goed af maar sinds ik klaar ben met mijn studie is dit iets waar ik nu gigantisch veel moeite mee heb.

Voor Deliciae Design maak ik regelmatig to-do lijstjes maar ik merk dat ik er wat lakser in geworden ben om ze daadwerkelijk te gebruiken. Het begin gaat goed maar naarmate de dag vordert, kijk ik er bijna niet naar om waardoor ik aan het einde van de dag een hoop gedaan heb, maar niet de dingen die ik moest doen. Dat werkt natuurlijk niet en ik merk dat ik daardoor onrustig word, dingetjes vergeet of uitstel, of dat ik gewoon niet lekker werk doordat ik mijzelf dan een bepaalde druk opleg. Iets wat ik juist niet moet doen wanneer ik aan het ontwerpen of coderen ben want het belemmerd het creatief denken.

Een paar maanden geleden heb ik dus de switch gemaakt naar het gebruiken van een redactionele kalender genaamd CoSchedule waar ik artikelen kan inplannen, takenlijstjes in kan maken én mijn social media berichtjes van Facebook en Twitter kan inplannen. Vanaf dat ik het ging gebruiken gingen mijn bezoekersaantallen zo’n 50% omhoog! Nu ben ik niet iemand die blogt puur om de cijfertjes maar ik zal niet ontkennen dat het niet leuk is wanneer ik deze getallen zie stijgen. Daarbij werkte CoSchedule voor mij zo fijn en gaf het die rust terug die ik tijdens mijn studie had ervaren en had ik eindelijk het gevoel dat ik mij goed kon focussen op de artikelen en informatie die ik wilde delen.

Nu weet ik dat de laatste weken het vrij stil is geweest op mijn blog en dit komt doordat mijn contract onverwachts werd omgezet en dat ik nu nóg meer uur moet werken vanwege uitval van twee collega’s. Er is momenteel een reorganisatie aan de gang waardoor dit naar mij gecommuniceerd werd op een vrijdag en de volgende maandag ging het dus al in. Heel erg snel dus! Hierdoor heb ik weinig tijd gehad om dingetjes uit te werken en in te plannen wat dus de stilte een beetje verklaard. Nu hoop ik dat ik mijn draai gevonden heb op het werk en ik mij dus weer wat meer kan focussen op mijn blog. Dit wil ik doen door CoSchedule weer optimaal te gaan gebruiken zodat ik leuke en interessante artikelen kan blijven delen met jullie.

Wat een lange introductie eigenlijk, maar ik vond het wel belangrijk om te laten weten waarom ik heb gekozen voor een betaalde service zoals CoSchedule en dat ik deze informatie alleen deel wanneer ik ergens volledig achter sta.

En dan nu gaan we nu over tot de orde van de dag – een review over het gebruiken van de redactionele kalender en social media tool CoSchedule.

Wat is CoSchedule?

Ik heb het al kort aangegeven, CoSchedule is een redactionele kalender waarmee je artikelen en social media berichten kan inplannen en takenlijstjes kan maken. Het is een WordPress plugin wat je installeert en daarmee verschijnt de kalender in je dashboard. Je krijgt dan een mooi overzicht van de maand waarin je jouw artikelen gelijk kan inplannen.

Coschedule Kalender
Dit is een overzicht van alle social media berichtjes en mijn artikelen. Normaal laat ik op dit scherm alleen mijn artikelen zien zodat het overzichtelijker oogt, maar voor het voorbeeld heb ik alles in één screenshot gezet.

Ben je niet zo van het lezen? Bekijk dan de introductie video om te zien wat CoSchedule inhoud en wat het allemaal kan doen.

Inplannen van artikelen

Het inplannen van artikelen gaat heel makkelijk. Wanneer je op een dag gaat staan dan verschijnt er een pennetje en als je deze aanklikt, krijg je een popup venster te zien.

coschedule-kalender-nieuw

Wanner je op Blog Post klikt voer je eerst een (concept)titel van het nieuwe artikel toe om vervolgens het artikel toe te wijzigen aan iemand (ideaal dus voor als je met een team werkt!), pas je de categorie, datum en tijdstip van publiceren aan. Je kan tevens ook taken toewijzen aan het artikel. Zo heb ik bijvoorbeeld standaard een aantal taken die ik per artikel doorloop, zoals het schrijven van de tekst (duh!), het maken van foto’s en deze editen in Photoshop, social media inplannen, de teksten qua SEO doorlopen en op spelling en grammatica controleren. En zo heb ik er nog een aantal om mijn artikelen zo compleet mogelijk te maken. Het leuke hiervan is dat je deze taken op bepaalde dagen kan inplannen, zodat je dus niet alles in één keer hoeft te doen.

coschedule-nieuw-artikel

Maak een takenlijst per artikel aan

Stel, ik heb een artikel gepland op vrijdag 30 oktober en wil een week van te voren mijn teksten af hebben, dan voeg ik een taak toe dat ik op vrijdag 23 oktober hieraan werk. Een dag later maak ik alle afbeeldingen, op zondag controleer ik het artikel op spelling/grammatica/seo en doorloop zo mijn hele takenlijst af tot aan de dag van publiceren. Deze taken worden gesynchroniseerd met mijn Google Agenda zodat ik dus iedere keer daarvan een melding krijg wat ik nog af moet maken.  Zo hoef ik niet alles in één keer te doen en kan ik de tijd nemen om een artikel zo compleet mogelijk te maken. Natuurlijk doe ik dit niet voor alle artikelen want spontaan bloggen vind ik ook nog steeds super leuk, maar voor de uitgebreide artikelen waarin ik veel informatie deel, komt dit heel goed uit. Anders besteed ik in één keer zo’n 5-7 uur aan een artikel – hoe installeer ik WordPress deed ik 5,5 uur over – nadat ik thuiskom van het werk waardoor ik weinig tijd over houd voor andere dingetjes…

Drag & Drop

Één van de dingen die ik heel fijn vind aan CoSchedule is de drag & drop functie. In het algemene overzicht kan ik duidelijk zien wanneer ik nog een artikel moet plaatsen en ik kan dan makkelijk een (concept)artikelen verslepen naar die dag. Wil ik deze toch liever op een andere dag? Dan versleep ik hem weer en alle taken en social media die ik al had ingepland, verhuizen gelijk mee. Komt er iets tussendoor dan kan je dus zo ook heel makkelijk je gehele planning verslepen.

Integratie van Evernote en Google Docs

Schrijf jij je artikelen via Evernote of Google Docs dan is het super makkelijk om deze gelijk te publiceren via CoSchedule. Koppel je accounts en vervolgens wordt alles gesynchroniseerd en hoef je alleen maar drag & drop te gebruiken om het artikel in te plannen. Dit is overigens wel alleen voor het Marketing plan, dus niet voor de versie die ik heb. Helaas want Evernote vind ik helemaal geweldig en zou van deze functie dan ook graag gebruik maken.

Het delen van Social Media gaat makkelijk

Voordat ik begon met CoSchedule deed ik eigenlijk vrij weinig met social media. Ik deelde mijn artikel automatisch op twitter en dat was het eigenlijk. Pinterest deed ik niets mee, hetzelfde geldt voor Facebook. Ik heb een hele tijd mijn Facebook pagina dan ook vermeden want wat moest ik er nu eigenlijk mee? Met CoSchedule kan ik precies zien hoe vaak en op welk kanaal ik een artikel gedeeld heb.

Het inplannen van social media kan via de algemene kalender en gelijk als je een artikel schrijft. Super makkelijk en het geeft ook gelijk opties aan wanneer je jouw artikel wilt deze, dit varieert van dezelfde dag als dat je artikel online komt, een dag/week/maand later of iets naar wat jij zelf aanpast. Genoeg opties dus! En per optie kan je ook nog eens bepalen op welk kanaal je het wilt delen. De kanalen waarmee CoSchedule werkt zijn Facebook, Twitter, LinkedIn, Tumblr en Google+.

social-media-coschedule

Overigens kan je alles ook synchroniseren met Buffer en als je daar gebruik van maakt hoef je ook geen tijdstip in te stellen. Buffer selecteert namelijk voor jou het beste tijdstip om iets te delen op het kanaal naar keuze. Wil je hier meer informatie over? Lees dan het artikel over De beste tijden om te promoten op social media. Met Buffer zorg ik ervoor dat mijn artikelen geplaatst worden op Pinterest.

Benieuwd naar hoe vaak iets gedeeld is? CoSchedule maakt een overzicht van je “Top Posts” waardoor je gelijk kan zien welke artikelen nog wat meer aandacht verdienen. Wanneer je op Share Post klikt, kan je daarna gelijk weer wat social media berichtjes inplannen of gelijk delen zodat je het artikel weer onder de aandacht gebracht wordt.

top-post-coschedule

Eigenlijk zie je dat ik nóg meer kan doen qua promoten, want de getallen zijn nog vrij laag (vooral als ik deze vergelijk met bijvoorbeeld Amerikaanse bloggers). Bij veel Amerikaanse bloggers is het zo dat Pinterest veel wordt ingezet en ik merk dat dit hier heel populair is voor de DIY’s en om inspiratie op te doen, maar ik merk dat Pinterest door veel bloggers niet ingezet wordt om hun blog te promoten. Ik wil dit wel graag implementeren maar heb helaas nog geen bord gevonden dat past bij mijn blog (blogtips/blogdesign etc) en kan dus Pinterest nog niet zo goed inzetten. Natuurlijk heb ik mijn eigen borden maar deze moet ook weer gevonden worden om enige resultaten te behalen. Dit is dus wel iets waaraan ik de komende tijd wil werken zodat ik niet de enige ben die de artikelen deelt op Pinterest maar dat ze ook gerepint worden. Ik gebruik dus Buffer om mijn artikelen te delen op Pinterest maar de statistieken daarvan verschijnen ook op je CoSchedule account. Alles is netjes gesynchroniseerd en dat werkt erg fijn.

pinterest

Waarom delen via social media?

Ik heb het al eerder aangegeven maar het is heel lastig om een bereik te creëren wanneer je social media niet inzet om jouw blog of website te promoten. Ook heb ik aangegeven dat het bij mij niet om de cijfertjes gaat, maar waarom deel ik dan toch mijn artikelen? Ik vind het heel fijn om mensen te helpen en regelmatig zie ik vragen zoals “Moet ik Blogger of WordPress gebruiken? Wat is CSS? Hoe pas ik een stylesheet aan?” en omdat ik daar al artikelen over heb geschreven zou het zo maar kunnen dat (beginnende) bloggers hier wat aan hebben. Dan zou het fijn zijn als zij deze artikelen dus ook kunnen vinden middels het toepassen van goede SEO, maar ook het regelmatig promoten op Facebook, Twitter, Pinterest en zelfs Google+.

Wat kost CoSchedule en werkt het echt?

CoSchedule heeft onlangs haar prijzen verhoogd maar omdat ik daarvoor al gebruik maakte van de diensten, hanteren ze voor mij nog de oude prijzen. Ik betaal dus $10 per maand om bovenstaande diensten te kunnen gebruiken. Is het deze prijs waard? Ja! Voor de volle 100%! De huidige prijs voor het goedkoopste pakket (wat voor een blogger ruim voldoende is) is $15.

Ik ben begonnen met CoSchedule op 19 juni en heb daarom de sociaal netwerken statistieken van de maand mei en juli erbij gepakt. Zo zie je wat mijn statistieken waren vóórdat ik begon met het programma en de resultaten nádat mijn proefperiode was verlopen. Een proefperiode duurt twee weken dus begin juli was dit verlopen.

co-schedule-resultaten

Facebook deed ik dus weinig mee en in de maand mei zijn mijn linkjes dus maar 10 keer aangeklikt. In de maand juli is dit veranderd naar 450 keer! Twitter hetzelfde verhaal; in mei een totaal van 76 kliks en in juli 303! Dat zijn dus flinke stijgingen alleen doordat ik meer gebruik maak van social media en mijn berichten daarop deel. Ik heb een totale stijging van dan 730% kliks op social media! Dat zegt nogal wat, nietwaar?

Waarom CoSchedule gebruiken als ik het ook zelf kan doen?

Kort gezegd, ik vergeet het. Als ik een artikel schrijf zit ik in mijn ritme en kan dan gelijk alles inplannen en afhandelen voordat deze online gaat. Doe ik dat niet en moet ik naderhand nog wat werk verrichten om mijn artikelen onder de mensen te brengen dan word ik laks of vergeetachtig, heb er geen zin of tijd voor en dan gebeurd er dus ook niets. Dan vind ik het jammer dat ik zoveel tijd in een artikel steek maar dat ik te lui ben om er verder nog aandacht aan te besteden, want dat is het dan eigenlijk. Ik plaats iets en vervolgens doe ik er niets meer mee en dat is zonde.

CoSchedule zorgt ervoor dat ik mijn artikelen volledig zijn (vanwege de taken die ik toevoeg),  alle artikelen netjes ingepland staan, ik snel kan zien wanneer er langdurig niets gedeeld wordt en het helpt mij met het promoten van de artikelen op social media. Het scheelt tijd en energie en tóch zie ik mijn blog groeien. Ik heb alles in één en dat vind ik fijn.

Wil jij ook CoSchedule proberen?

De eerste twee weken is een proefperiode en kan je dus alles gratis testen. Mocht je het dan niet interessant of nodig vinden om dit te gebruiken dan kan je dus altijd opzeggen en zit je nergens aan vast. Je kan met deze link de proefperiode aanvragen. Dit is wel een affiliatelink waarmee ik enige korting kan krijgen op het maandbedrag en dat is natuurlijk altijd welkom! Betaling bij CoSchedule gaat alleen via een creditcard (jammer!).

Bij een proefperiode krijg je overigens wel alle opties en wanneer je dus het goedkoopste abonnement neemt, verdwijnen deze dus weer (waaronder het gebruik met Evernote/Google Docs). Dat is in het begin wel jammer, maar alsnog merk ik dat het goedkoopste pakket voldoende is voor mij en dat ik dus de vele opties niet nodig heb om goed bezig te zijn met mijn blog.

Je kan een abonnement afsluiten per maand of per jaar. Wil je dus naar de proefperiode verder gaan maar nog niet vastzitten aan een jaarlijks abonnement, dan kan dat ook (dat doe ik nog steeds). Je betaald dan wel ietsje meer dan als je gelijk voor een jaar gaat, maar je hebt dan wel de mogelijkheid om per maand op te zeggen.

Ik hoop dat je wat aan deze review hebt en dat je CoSchedule wilt gaan gebruiken. Of gebruik jij al een redactionele kalender voor je blogartikelen? Of doe je het lekker ouderwets, dus posten wanneer jij wilt?

Geef een reactie

12 reacties

 1. Bianca says:

  Ik heb Coschedule laatst ook ontdekt en ben het helemaal met je eens. Helaas kun je het alleen met een creditcard aanschaffen en die heb ik helaas niet. Jammer, want ik had het graag gebruikt.

 2. Kathleen says:

  Heel interessant. Ik heb CoSchedule afgelopen zomer ontdekt, maar ik ben er niet mee aan de slag gegaan. Ik gebruik een editorial calendar plugin voor WordPress. Dat werkt ook best wel ok, alleen mis ik toch wel het eenvoudig delen van berichten op social media. Dat is een functie die ik graag zou willen gebruiken. Alleen vraag ik me af of ik als iemand die blogt als hobby geld zou moeten spenderen aan zoiets. :/

  • Ik gebruikte eerst ook alleen de editorial calendar en je hebt dan alleen een overzicht van je artikelen + de mogelijkheid om een artikel in te plannen via één knopje. Dat kan ik eigenlijk zelf ook en omdat ik mijn ingeplande, concepten en geplaatste artikelen een kleur geef, heb ik dus ook al een overzicht. Ik miste een aantal functies om alles in te plannen en mijn social media kon ook wel een oppepper gebruiken. In plaats van meerdere plugins, heb ik er nu één en merk ik wel degelijk verschil in mijn manier van werken. Het werkt prettiger voor mij en daarom vind ik die $10 niet zo erg. Maar ik snap dat niet iedereen in een blog wilt investeren. Voor sommigen werkt een notitieboekje ook, maar dat werkt bij mij op dit moment weer niet. 🙁

 3. Linda says:

  Super handig! De probeer versie ga ik testen. Jammer dat je alleen met creditcard kan betalen. Maar volgens mij heb je ook pre paids varianten voor creditcards. Dan zou het probleem opgelost zijn 🙂

 4. Brock says:

  Thanks for the awesome review! Always glad to hear how people are using CoSchedule!

 5. Kalliopia says:

  Ik ga alvast die gratis periode even proberen! Wie weet blijf ik dan wel hangen 🙂 want het timen van je social media lijkt me wel echt handig en dat doe ik anders het minst graag.

 6. Linda says:

  Handig overzicht, ik gebruik ook coschedule maar heb niet zo-n flinke stijging in gebruik. Hoe vaak plan jij berichten in? En ik wist niet dat pintetest ook mogelijk was. Kan het ook niet vinden. Hoe heb je dat gekoppeld?

  • Ik deel mijn artikelen driemaal op Twitter (soms minder) op de dag van publiceren, éénmaal op mijn Facebook pagina en éénmaal op Google+. Daarnaast deel ik ze ook in diverse Facebook groupen waarvan ik lid ben en dit is ook één keer diezelfde dag. Sommige artikelen deel ik een week later nog een paar keer (bijv. iedere week één keer) en that’s it.

   Pinterest is mogelijk via Buffer. Ik gebruik CoSchedule in combinatie met Buffer.

   • Linda says:

    Super lief zo’n uitgebreid antwoord. Had hem al wel gekoppeld met buffer voor Google+ maar dan even zoeken voor pinterest dat is wel ideaal.

    Toch nog klein vraagje, als je een artikel een week later nog een keer deelt die je dat ook overal? Ik deel het nu overal een keer, toen wel die training gekeken maar vond dat erg veel misschien toch maar proberen dan. Facebook loopt wel maar Twitter valt tegen.

    • Op Twitter kan dat wel, op Facebook zou ik dat niet doen (groepen misschien wel, maar niet je eigen account). Facebook is niet zo’n fan van dubbele content. Als je dit wel wilt doen verspreid dit dan over een aantal weken (dus dag van plaatsing en bijvoorbeeld een maand later nog een keer) Zelfde geldt voor Google+. Twitter kan je zo vaak delen als je wilt maar hou wel rekening met je volgers. Als zij continu oude blogposts voorbij zien komen haken ze ook weer snel af.

     Het is een beetje proberen en kijken waarmee je de meeste successen behaald. Heb je mijn artikel ook gelezen over welke tijden je het beste kan promoten? 🙂

 7. Iris says:

  Ik was er helemaal klaar voor om het te proberen, maar toen kwam ik er dus achter dat je alleen met creditcard kan betalen dus nu wil ik niet meer haha. Straks ben ik helemaal fan, maar dan kan ik het niet verder gebruiken na de proefperiode omdat ik geen creditcard heb 🙁 Hopelijk kan er ook snel met Paypal worden betaald. Ik vind je review trouwens heel duidelijk en uitgebreid, handig!