Het verloop (en toekomst) van Deliciae Design

verloop-deliciae-design

Normaal doe ik iedere maand een terugblik over wat ik die weken heb gedaan. Nu blik ik (al) een beetje terug op alles wat ik dit jaar heb mogen doen, maar ook wat mijn plannen zijn voor volgend jaar.  Misschien een beetje vroeg maar ik had zin om dit van mij af te schrijven dus daarom doe ik het nu. Dat mag wel hé?

Wat leuke feitjes over Deliciae Design

 • Sinds ik weer begonnen ben met bloggen heb ik in totaal 102 artikelen geplaatst. Dit is artikel #103! Misschien niet veel voor een blogger, maar ik ben er trots op. Ik heb nog zoveel ideeën om te plaatsen en volgend jaar – als ik meer uur te besteden heb aan Deliciae Design – dan wil ik ook een maand proberen om dagelijks te gaan bloggen. Ideeën genoeg, alleen die tijd hé! Blijft een struikelblok, maar daar gaat volgend jaar verandering in komen!
 • In totaal heb ik op deze 102 artikelen, 411 reacties mogen ontvangen! Wow! Wat super! Dankjulliewel!
 • De artikelen waarop ik de meeste reacties heb ontvangen zijn natuurlijk mijn Fix-It Saturday’s, maar de artikelen Is Bloggen Dood?, 30 WordPress plugins die productiviteit en plezier in het bloggen verhogen en Blogadvies wat ik weiger te volgen, vielen ook goed in de smaak.
 • Ik heb in totaal 25 projecten mogen maken dit jaar! 25! WOW! En dat is vanaf maart want de eerste drie maanden van 2015 deed ik niks, haha. Niet alles is terug te vinden in mijn portfolio want ondanks dat dit één voor één leuke projecten waren, wil ik mijn portfolio ook weer niet te groot maken. Scrollen tussen 50+ projecten is nou niet echt fijn meer, het is dus gewoon een selectie van een aantal projecten van de afgelopen paar jaar. Overigens zitten er een aantal bij die ik gratis heb gedaan, zoals het logo van Miese Muis.
 • Van al die projecten heb ik 5 gepersonaliseerde widgets gecodeerd, vier portfolio’s ontworpen en dan tel ik de mijne er niet bij op, één receptenindex en overige index pagina’s mét filter, sneeze-pages gemaakt door middel van een custom script én loop waardoor ik met twee klikken een nieuwe kan aanmaken zonder ook maar iets te coderen, gewerkt met custom loops/queries en eigenlijk nog veel meer… Alles is tevens responsive waarvan ook de videos, ook heb door middel van een code gezorgd dat videos ook toegevoegd kunnen worden als Uitgelichte Video i.p.v. afbeelding (scheelde weer een plugin!) Mijn kennis van PHP (en jQuery) is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar en ook al vind ik zelf dat ik nog maar een beginner ben, ik krijg van andere webdesigners te horen dat ik werk verricht wat sommigen nog niet eens kunnen.  Ja, ik mag mijzelf wat meer een schouderklopje geven dus dat doe ik dan ook maar even voordat ik weer ga schuilen achter mijn computer en verdwijn van de aardbodem omdat mijn onzekerheid de overhand neemt.

Deliciae Design krijgt een redesign én webshop

 • Ik ga volgend jaar proberen om part-time (misschien wel full-time) te bloggen en te werken aan Deliciae Design. Waarom? Mijn contract in de zorg wordt teruggezet naar minder uur. Een andere baan vinden is erg lastig (vooral als iedere zorginstelling gaat bezuinigen) en eigenlijk wil ik bij mijn huidige werkgever niet weg. Dat geeft mij de gelegenheid om de overige uren te besteden aan Deliciae Design – iets wat ik hartstikke leuk vind en waar mijn passie ook ligt.
 • Mijn langverwachte webshop ga ik volgend jaar eindelijk openen! EINDELIJK! Het was voor dit jaar al een doel maar vanwege een hoop privé gebeurtenissen i.c.m. mijn andere baan en alle leuke projecten (en tikkeltje onzekerheid), heb ik het uitgesteld. De benodige plugins heb ik al aangekocht, alles is ook al geïnstalleerd, alleen het design moet nog ontworpen worden. Maar dat er een webshop gaat komen dat is een feit! Nu nog even een paar leuke thema’s maken (zowel voor WordPress als voor Blogger die ook responsive zijn!) en dan gaat alles online. Ik heb er zin in, jij ook?
 • En dan kom ik bij het volgende puntje – het plan is om rond de kerst al mijn huidige projecten afgerond te hebben zodat ik de laatste twee weken kan besteden aan mijn redesign. Het idee is er, alleen de coderingen nog. Plan is om 1 januari te lanceren. Het plan hé? Als je mij een beetje kent dan komt er altijd van alles tussen maar ik wil dit nu echt gaan verwezenlijken en stoppen met mijn uitstelgedrag wat voortvloeit uit mijn onzekerheid. Moet ik gewoon niet meer doen want ik heb er alleen mijzelf mee. Als ik niet zo aan het miepen was, dan had die webshop er al lang geweest (lees: twee jaar terug toen ik het plan al had). Maar goed, dat is nu te laat. Misschien ook wel goed dat ik de tijd heb genomen om nóg meer kennis te vergaren zodat ik 2016 keihard kan gaan knallen met leuke, originele en uitdagende projecten.
FallDownSevenTimesGetUpEight

Zo’n beetje mijn levensmotto geworden, dus moest er wel een leuke graphic van maken.

Vallen en opstaan

Nu voelt dit misschien als een artikel aan waarin ik mijzelf even ophemel… en misschien is dat ook wel zo. Ik realiseerde mij vandaag dat ik meer in mijn mars heb dan dat ik altijd had gedacht. Ik ben altijd onzeker geweest over alles wat ik doe/deed maar na het afstuderen is dit erger geworden omdat ik toen in een gigantisch gat viel waarin niets leek te lukken.

Op dat moment was ik nog niet zo veel bezig met webdesign, maar wilde ik gewoon een leuke baan in de vrijetijdsindustrie (zoals bijvoorbeeld marketing). Ik werd altijd afgewezen tijdens sollicitaties omdat op papier ik de juiste kwaliteiten had, maar wanneer ik op gesprek mocht, helemaal dichtklapte en niet meer uit mijn woorden kwam. Probeer dan maar eens de persoon over te halen dat je het wél allemaal kan! Want de kwaliteiten had ik wel, ik kan mijzelf alleen heel slecht ‘verkopen’.

Na het zoveelste mislukte gesprek ging ik aan mijzelf twijfelen. Kon ik het echt allemaal wel? Uit alle groepsprojecten en mijn stages bleek van wel (beide stages met een 8 afgerond), maar toch zat er een stemmetje in mijn achterhoofd dat mij een mislukking noemde. Dat ik gefaald had. In die gemoedstoestand een sollicitatiegesprek ingaan is ook niet zo best. Vooral als het enige wat je in je hoofd hoort, is dat je het tóch niet kan en beter maar kan opgeven. En je naasten eigenlijk dit gevoel een beetje bevestigen…

Uiteindelijk ben ik in de zorg beland en beetje bij beetje, gingen de stemmetjes weg. Ik denk dat dit door het vele sociale contact kwam, dat de lieve oude dametjes zeiden dat ik mij niet zo zorgen hoeft te maken. Dat het allemaal wel goed komt. De stemmetjes zijn er nu nog hoor, maar gelukkig kan ik ze onderdrukken en zet ik door. Als iemand vraagt om iets bijzonders te maken wat ik nooit heb gedaan, zeg ik ook geen nee. Dan geef ik eerlijk toe dat ik er nog niet bekend mee ben, maar het graag wil uitzoeken én leren zodat ik het project toch kan afronden. Want nee zeggen tegen een uitdaging dat doe ik niet graag. Vooral niet omdat ik door ja te zeggen tegen het beste moment van mijn leven – deelnemen aan het College Program van Walt Disney World – onvergetelijke herinneringen aan heb over gehouden. Herinneringen die ik nooit zal vergeten en een ervaring die mij in positieve zin verbeterd heeft. Ik heb geleerd dat een uitdaging helemaal niet eng is. Zelfs niet als je er (in het begin) alleen voor staat.

Mijn familie wist namelijk aan het begin van mijn webdesign ‘carrière’ niet zo goed wat ze met mij nou aanmoesten want ze wilde natuurlijk liever dat ik een vaste baan had, iets met meer zekerheid (al weet je dat met deze economie ook niet). Totdat ik projecten mocht doen die mijn zelfvertrouwen een beetje teruggaven en ze mij steeds vrolijker, enthousiaster en spontaner zagen worden. Ze zagen weer de oude ‘ik’ terug. En naarmate de tijd was het niet meer van ‘oh ze zit alweer aan de computer…’ maar meer van ‘oh leuk! alweer een project aan het doen? Wat voor leuks mag je nu maken?’. Ik veranderde doordat ik eindelijk mijn passie had gevonden. De realisatie dat webdesigner en developer iets is wat ik graag wilde doen duurde even, vooral vanwege de druk van buitenaf. Men geeft vaak de voorkeur aan iemand met een vast dienstverband en een freelancer heeft nog steeds een negatief imago – vooral iemand die veel op de computer bezig is – en je wordt dan al snel als lui aangezien… En dat ben ik zeer zeker niet!

De realisatie dat dit mijn droom en passie is, is begin dit jaar echt definitief geworden. Hier is dus een hoop aan vooraf gegaan maar door leuke bezoekers, jij dus, maar ook alle klanten waarmee ik de afgelopen jaren heb mogen samenwerken en natuurlijk mijn familie en vrienden, door jullie ben ik nog steeds hier. En daarvoor wil ik jullie eventjes bedanken. Dus bedankt iedereen! Zonder jullie zou Deliciae Design niet meer bestaan. We moeten nog een paar weekjes tot het nieuwe jaar, maar omdat er een paar drukke weken aankomen en ik niet weet of ik dan nog zoveel tijd heb om dit te delen én puur omdat ik dit kwijt moest, heb ik dit artikel online gezet.

Don’t give up!

Eigenlijk wil ik hiermee ook zeggen dat je niet moet opgeven, geen uitdaging uit de weg moet slaan maar proberen door te knallen. Of het nu de eerste paar keer mislukt of dat je denkt dat je het niet kan… uiteindelijk lukt alles wel. Wees niet bang om hulp in te schakelen of vragen te stellen want de meeste mensen die dezelfde droom najagen, zijn echt niet te beroerd om jou daarbij te helpen. Daarom vind ik Fix-It Saturday ook zo leuk om te doen, ik kan door mijn kennis en ervaringen anderen helpen zodat hun kleine probleempjes opgelost worden. Super is dat, toch? En daarnaast leer ik er ook weer van dus het is een win-win situatie.

De (bloggers) wereld kan vreselijk naar en competitief zijn maar doe gewoon je eigen ding waarbij jij je goed voelt en ga niet voorbij aan je normen en waarden. Probeer anderen te helpen, of ze dit nu waarderen en/of je ervoor bedanken dat doet er niet toe. Jij houdt de eer aan jezelf en daar schop je het uiteindelijk verder mee.

Geloof in jezelf (hoe moeilijk het ook is) maar jij bent de enige die iets van je leven kan maken en dat kost nu eenmaal tijd en energie. En of het nu 1 jaar duurt of 10, dat maakt niet uit. Je bent bezig met het verwezenlijken van je droom en dat is al een schouderklopje waard!

En kijk na een tijd terug op wat je bereikt hebt en wees daar trots op. Want niemand kan dat meer van je afnemen. Niemand.

 

Geef een reactie

18 reacties

 1. Klinkt goed, ben zeker benieuwd naar je designs in de webshop! Fijn dat je je eigen richting hebt gevonden. De zorg is een mooi vak, maar biedt helaas weinig zekerheid tegenwoordig…

 2. Deisy says:

  Wat ben je ook een topper meis! Jij hoeft je echt nergens onzeker over te voelen: je hebt echt al zoveel bereikt en ik weet voor de volle 100% dat dit nog veel meer gaat zijn. You can do it lieverd, daar geloof ik oprecht in <3

 3. veerlez says:

  Wat heb je toch veel behaald het afgelopen jaar, ik hoop dat volgend jaar je nog meer moois gaat brengen! Je stelt jezelf een mooie uitdaging! In mijn ogen is een uitdaging iets wat je jezelf geeft om jezelf te verbeteren. Als je het op die manier ziet, dan is het niet om het einddoel te behalen. Wellicht dat je je daarmee een mindere mislukkeling zal voelen?
  Ik vind het in ieder geval dat je heel goed bezig bent en het is wel een mooie timing dat je uren in je contract vermindert is. Volgens mij kan jij zeker wel je werk maken hiervan! <3

  • Naomi says:

   Ik realiseerde het eigenlijk ook pas toen ik van de week met het zoveelste project bezig was… toen was ik wel eventjes nieuwsgierig naar wat ik allemaal heb mogen doen dit jaar. Je staat er nooit zo bij stil omdat je continu bezig bent. Enorm leuk en daarom ook zeker het terugblikken waard 😉

   Zo kan ik er ook naar kijken natuurlijk, lastig om zo ineens over te schakelen maar zeker het proberen waard. Volgend jaar heb ik ook wat meer rust en hoef ik niet alles tegelijk te doen, ik denk dat dat ook gaat schelen met de (onnodige) druk die ik op mijzelf leg. In ieder geval bedankt voor je lieve berichtje. 🙂

 4. Kalliopia says:

  Dit was echt een leuk artikel om te lezen! Zat van begin tot einde met een lach op m’n gezicht. Ik vind het super om te lezen welke plannen je hebt voor 2016, en wees maar zeker dat op 1 januari ik mijn computer eens zal aanzetten om je nieuwe design te bekijken!
  Je helpt superveel mensen zomaar voor niets, dus ik hoop echt dat 2016 jouw jaar mag worden 🙂

  • Naomi says:

   Dankjewel! =D

   Jouw blog gaat ook heel goed nu! Knap van je!

   • Monika says:

    Hey Naomi!
    Lang geleden 😉
    Wat leuk en fijn om dit stuk te lezen dat je jezelf waardeert en dat je zoveel geleerd hebt!
    Die stemmetjes kunnen veel last en negativiteit met zich meebrengen, maar ze kunnen je ook trots maken omdat je het toch maar ff doet.
    Ga zo door! Veel liefs, Moon

 5. sammie says:

  Super dat dit jaar zo goed is geweest op blog terrein, mooie projecten ook! Ben heel benieuwd naar je webshop !

 6. robin says:

  ben zo blij voor je dat je nu een stuk zekerder bent <3 want dat verdien je ook zo!! 😀 balen dat je minder uren krijgt maar dan heb je wel meer tijd voor deliciae design <3 en ik ben zo benieuwd naar je webshop O_O can't wait! en ik zal je altijd steunen met alles ^^

  • Naomi says:

   Dankjewel Robin!! Inderdaad balen maar misschien goed dat ik een keer ‘gedwongen’ word om de stap te nemen. Gedwongen is misschien het verkeerde woord, maar ik had altijd de veiligheid van mijn andere baan. Straks niet meer (zo) en zal dan toch andere keuzes moeten maken. En voor nu is dat Deliciae Design =D

 7. Renate says:

  Ik ben blij om te lezen dat je minder onzeker aan het worden ben, want je doet het zo goed! Je mag jezelf heel wat schouderklopjes geven, want ik ben zeker jaloers op jouw skills! Ik ben ook sowieso heel erg nieuwsgierig naar de webshop en leuk dat je nu ook meer tijd krijgt in het nieuwe jaar om meer aan deliciae design te werken!
  Ik vind het sowieso een mooi artikel dat je anderen ook wilt aanmoedigen om zijn/haar dromen na te jagen en je hebt helemaal gelijk: of het nu 1 of 10 jaren duurt maakt niet uit! Het is ook weer een reminder voor mij dat ik niet moet opgeven! 🙂

 8. Inge says:

  Ik vind het echt zo gaaf dat je je meer op Deliciae Design gaat richten. Ik sta nog onder aan de ladder, waar jij al halverwege bent. Ik heb écht bewondering voor jou en ook ik mag nog veel van jou leren. Jij bent eigenlijk (nee niet om te slijmen!) mijn voorbeeld en dat vind ik super leuk!
  Je sollicitatieverhaal ken ik maar al te goed.. wat moet het vreselijk zijn geweest om telkens dicht te klappen. Ik ga proberen om al die afwijzingen van mij af te slaan en door te gaan met wat ik leuk vind. Bedankt dat je zo’n lief en inspirerend persoon bent, Naomi! ♥

 9. Marushi says:

  Wow echt super goed bezig zeg! Leuk stukje om te lezen! Het is altijd moeilijk voor “freelancers” die echt zelfstandig ondernemer willen worden. Maar ik vind het echt knap van je! En blijf gewoon zo doorgaan! -x-

 10. Debbie says:

  Lang verhaal, maar erg interessant 🙂
  Ik ben erg benieuwd naar de thema’s die je gaat aanbieden, ik ben nog steeds op zoek naar een nieuwe! Succes met je uitdaging, het wordt vast een succes!

 11. Paul says:

  Het klinkt bijna alsof de urenvermindering op je werk op het juiste moment kwam! Mooi dat je nu de stap zet om van het designen (nog) meer je werk te maken. Ik wens je heel veel succes toe.