Verschil tussen <b> en <strong> in HTML

verschilinhtml

Heb jij jezelf ook weleens afgevraagd wat nu het verschil is tussen <b> en <strong>? Of tussen <i> en <em>? Ik wel namelijk!

Misschien dat je bekend bent met Microsoft Word en daar enige shortcuts voor weet, zoals bijvoorbeeld het selecteren van tekst en dan CTRL+B of CTRL+I om tekst dik of schuingedrukt te maken. Dan is dit heel voor de hand liggend. <b> en <i> refereren, net zoals in Word, namelijk naar een opmaak (in het Engels styles).

Alleen wanneer je dan <strong> gebruikt – de naam zegt het misschien al – dan is het om ergens de nadruk op te leggen. Het is een belangrijk stuk tekst wat de aandacht verdient.

Beide zien er op internet hetzelfde uit maar toch hebben ze een andere betekenis.

Het verschil zit hem in de tekst naar spraak programma’s, die vaak gebruikt worden door slechtzienden. Wanneer zij een website bekijken dan zal de tekst worden gesproken. Wanneer je dan <b> gebruikt zal er geen verschil zijn in hoe het spraak programma die tekst leest – de <b> staat immers alleen voor de opmaak. Echter wanneer je <strong> gebruikt zal dat woord of gedeelte tekst anders gesproken worden – misschien met een bepaalde nadruk of andere toon. Dit is om er voor te zorgen dat een slechtziend persoon de tekst begrijpt op de manier dat jij hem geschreven hebt. Hetzelfde geld voor <em>.

Als je <strong> of <em> gebruikt pas je Semantic Markup toe. Dit heeft tegenwoordig ook de voorkeur dus dat is mooi meegenomen.

Ik zal even een voorbeeld geven:

Ik hou heel erg van sushi maar alleen als het vers gemaakt is.

Misschien een apart voorbeeldje, haha, maar dat krijg je als je tussendoor aan het smullen bent van super lekkere sushi.

De nadruk ligt op alleen want dan vind ik het lekker, anders niet. Dus daar ligt de nadruk op en pas ik <em> toe. Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is. Zo niet, vraag het gerust in de comments.

 

Geef een reactie