Versterk je merkidentiteit door gebruik van het juiste lettertype

versterk_merkidentiteit_lettertype

Lettertypes kunnen een grote impact hebben op de identiteit van jouw merk. Als je verder kijkt dan de standaard lettertypes die te vinden zijn op de computer vind je een hele reeks die net wat meer persoonlijkheid en stijl hebben en dus wat extra’s kunnen toevoegen aan jouw merk.

Het kiezen van een type met bepaalde intentie, selecteren van een lettertype dat jouw merk waarden en persoonlijkheid reflecteert en jouw kleuren palette en andere merk elementen ondersteund, is een hele opgave. Het begrijpen van een lettertype en zo de kleine en subtiele details te achterhalen die een bepaalde persoonlijkheid uitstraalt, is dan ook de eerste stap om tot een goede merk identiteit te komen.

Geschiedenis van lettertypes

Ik heb een interessant filmpje gevonden wat in vijf minuten de geschiedenis van lettertypes beschrijft. Ik raad je aan dit filmpje te bekijken wanneer je meer wilt weten over lettertypes en het ontstaan, maar ook over de verschillende stijlen die er zijn.

Serif

Serif lettertypes zijn klassiek en traditioneel. De ‘serifs’ zijn kleine schreven of dwarsstreepjes aan het eind van iedere letter. Dit dateert nog uit de Romeinse tijd toen serif gebruikt werd door de steenhouwers om zo de letters te beitelen in steen.

Serif lettertypes kunnen jouw merk een traditionele uitstraling geven, maar wanneer ze gecombineerd worden met eigentijdse kleuren en styling ogen ze heel modern. De redactionele stijl die je tegenwoordig ziet in tijdschriften (Vogue) maakt hier veel gebruik van en dan vooral in combinatie met letterspacing (ruimte tussen letters) om zo een chique uitstraling te creëren.

serif-lettertypes

Semi Serif

Semi Serif lettertypes hebben minder sprekende schreven waardoor ze wat informeler en juist moderner ogen. Daardoor is deze stijl perfect voor een vooruitstrevende professionele dienstverlener.

Semi serif lettertypes:

Ball terminal of Ball end serif

Ball terminal of ball end serifs hebben in plaats van schreven, een ronder uiteinde in de vorm van een balletje (vandaar de naam). Hierdoor voegen ze een vleugje vriendelijkheid en toegankelijkheid toe aan deze voornamelijk formeel en afstandelijk lettertype.

ballendserif

Slab Serif

Slab serifs geven karakter en een zekere mannelijkheid aan de traditionele serif lettertypes. Ze vormen een mooi contrast met de vrouwelijke ball end serif. Het ontstaan van Slab Serif komt doordat men vroeger een stijl zocht dat zich onderscheidde van anderen en dat de aandacht van de lezer kon pakken. En zo is Slab Serif ontstaan – grote en vaak dikke letters voor gebruik als kopteksten en zeer zelden als body tekst.

slab-serif-lettertypes

Sans Serif

Sans Serif lettertypes zijn schreefloos, dus zonder de schreven/dwarsstrepen aan het einde van iedere letter. Deze lettertypes zijn vanwege hun aard, modern en eigentijds. Ze voegen een gestroomlijnde, ‘clean’ en vooruitstrevend tintje aan je identiteit. In drukwerk is Sans Serif vooral geschikt voor korte tekst zoals kopteksten, titels en citaten. Voor body tekst gaat de voorkeur uit naar schreefletters. Voor het gebruik op internet geeft men de voorkeur uit naar een schreefloos lettertype voor de body tekst omdat deze beter weergegeven wordt op verschillende resoluties.

sans-serif-lettertypes

Script

Script lettertypes brengen persoonlijkheid en karakter aan uw merkidentiteit. Over het algemeen zijn ze formeel, decoratief en vrouwelijk. Gebruik spaarzaam voor het beste effect (denk aan kopteksten).

script-lettertypes

Display

Lettertypes beïnvloed door vintage schrijfmachines en DYMO labels hebben in de afgelopen jaren, populariteit gewonnen en zijn nu helemaal hot. Schrijfmachine lettertypes kunnen een mooie, ouderwetse charme toevoegen, terwijl label lettertypes eigenzinnig, handgemaakt en eigentijds zijn. Display lettertypes zijn leuk om te gebruiken en laten zien dat je de trends volgt. Wees hier voorzichtig mee in het gebruik van deze lettertypes in een logo omdat ze ook snel populariteit verliezen en daarmee je merkidentiteit kunnen laten dateren.

display-lettertypes

Handwriting

Handgeschreven lettertypes voegen energie en een boel persoonlijkheid toe aan een merkidentiteit. Kijk naar een handgeschreven lettertype en je ziet het verschil: sommige zijn traag en loom geschreven, anderen bruisen van het leven en creativiteit. Sommige zijn stekelig en scherp, terwijl anderen openhartig en toegankelijk zijn. Kies voor een stijl die jou aanspreekt en dat een andere dimensie aan de computer gegenereerde lettertypes toevoegt.

handwritten-lettertypes

Handlettering

Niets persoonlijkere dan het gebruik van je eigen handschrift. Als je een prachtig handschrift hebt dan ben je zeker gegarandeerd van iets unieks. Er zijn apps en online websites die je eigen handschrift laten omzetten in een lettertype of scan en importeer je eigen geschreven zinnen in Illustrator en maak gebruik van de Live Trace Tool om een bruikbaar vector-bestand te maken. Vector voor lettertypes geeft altijd de voorkeur omdat deze geschaald kunnen worden in ieder gewenst formaat zonder het verlies van scherpte.

Lettertypes die je moet vermijden

Er is een handvol aan lettertypes die een slechte reputatie hebben bij professionele ontwerpers: Comic Sans, Arial, Verdana, Times New Roman, Trebuchet and Papyrus staan in de lijst bovenaan. Sommige hebben gebrek aan elegantie, zijn ouderwets, andere zijn jammer genoeg te vaak of verkeerd gebruikt en vele zijn vermeden omdat ze te gewoontjes zijn. Er zijn zoveel lettertypes beschikbaar dat karakter, persoonlijkheid en stijl aan je merk toevoegen. Veel van lettertypen zijn voor zeer lage prijzen te koop en sommige zijn zelfs gratis.

Welk lettertype moet ik kiezen?

Een geschikt lettertype voor jouw brand vind je door een goed idee te hebben van wat jouw website of product precies omvat. Wat zijn jouw krachten, talenten, vaardigheden, passies en waarden? Dat zijn enkele vragen die je zou kunnen beantwoorden om een beter idee te krijgen van wat je wilt uitstralen. Aan de hand daarvan kan je een lettertype uitzoeken die aansluit bij deze kernwoorden. Het lijkt zo simpel maar veel mensen vinden dit toch wel lastig om te doen. Binnenkort verschijnt er een uitgebreid artikel op Deliciae Design die jou hierbij zal helpen.

Waar kan je lettertypes gratis of tegen betaling downloaden?

  1. Creative Market (favoriet! tegen betaling)
  2. Font Squirrel (gratis en betaald)
  3. My Fonts (gratis en betaald)
  4. Da Font
  5. 1001 Free Fonts
  6. Google Fonts

Waar moet je op letten tijdens het downloaden van lettertypes?

Kijk altijd naar de licentie die bij het lettertype zit! Sommige lettertypes, en dit geldt voor zowel gratis als betaalde lettertypes, zijn alleen voor persoonlijk gebruik en niet voor commerciële doeleinden. Dit betekend dat je deze niet voor logos, visitekaartjes, posters, grafische design etc. mag gebruiken. Eigenlijk alles waarbij je doel is geld te verdienen. Heb je een lettertype waarbij in de licentie staat dat deze niet voor commerciële doeleinden geschikt is en je gebruikt deze voor op je blog (bijvoorbeeld in een logo) waar je regelmatig een centje bijverdiend, dan is dat verboden. Ook als je voor een lettertype betaald hebt en er zit geen commerciële licentie bij, dan mag dit nog steeds niet!

Een lettertype met een persoonlijke licentie mag je gebruiken voor websites waarmee geen geld verdient wordt, scrapbooking, posters of andere promotiematerialen voor goede doelen en non-profit bedrijven. Voordat je een lettertype download van een website, lees van te voren even de licentievoorwaarden door om problemen te voorkomen.

Geef een reactie