Wat is een plugin en een widget?

widget-plugins

Je bent de termen plugin en widget vast wel een keer tegengekomen toen je zocht naar een blogplatform zoals WordPress. Misschien dat je al een WordPress gebruiker bent maar toch niet helemaal bekend ben met het gebruiken van een plugin of widget? Of misschien heb je weleens een plugin geïnstalleerd maar weet je niet precies wat deze nu doet.

Het zit eigenlijk zo. WordPress bestaat uit een heleboel functies om het systeem te laten werken. Door het gebruiken van widgets en plugins kan je deze functies uitbreiden en WordPress volledig inrichten naar jouw wensen. Klinkt goed toch? Vandaag wat uitleg over wat een widget en een plugin nu precies is, maar ook hoe je deze kan installeren.

Wat is een widget?

Een widget is een onderdeel met een specifieke functie. Het is vaak een klein gedeelte dat geplaatst kan worden in een zijbalk. Als je kijkt naar mijn design, dan staat de zijbalk rechts waarin een aantal artikelen uitgelicht zijn met een afbeelding en waar er een zoekfunctie met categoriebalk en een archief dropdown-menu aanwezig is. Dit zijn allemaal widgets die je daar zelf kan plaatsen. Deze voorbeelden zijn toevallig zelfgemaakt door mij en behoren dus niet tot de standaard widgets die WordPress heeft, maar dat komt omdat ik nogal kieskeurig ben en flink aan het oefenen was met coderen. Jij hoeft dit natuurlijk helemaal niet zo te doen want WordPress komt met zo’n 12 standaard widgets die je gelijk kan gebruiken in jouw thema.

widget-wordpress

Wanneer je ingelogd bent op je WordPress account kan je naar Weergave – Widgets gaan om ze allemaal te bekijken. Het installeren gaat heel makkelijk! Klik op de widget die je wilt gebruiken en er verschijnt een knop waar je de widget wilt plaatsen. Klik erop en de rest gaat automatisch. widget-wordpress-installeren

Je kan binnen dit scherm de widgets ook verslepen naar de plaats waarop je ze wilt laten weergeven (dus naar je zijbalk verslepen).

sleep-widgets

Wat is een plugin?

Een plugin is software dat je installeert en de functionaliteit van WordPress uitbreid. Ze bestaan volledig uit de programmeertaal PHP, waardoor het mogelijk is om zelf je eigen plugins te maken. WordPress is nota bene Open-Source vandaar dat er ook duizenden plugins bestaan. Er is dus altijd wel een plugin te vinden dat aansluit bij wat jij zoekt.

Je kan plugins vinden in de WordPress plugin repository of via betaalde websites zoals onder andere CodeCanyon. Er zijn dus ook betaalde plugins en de prijs daarvan kan flink wisselen – van een laag totaalbedrag tot een maandelijks abonnement.

Je kan een plugin zoeken door in WordPress naar Plugins te gaan. Klik op Nieuwe Plugin en zoek naar de plugin (of omschrijving ervan) dat je graag wilt hebben. De plugins die je via de repository kan zoeken zijn vrijwel altijd gratis. Wanneer je de plugin wilt uitbreiden met bepaalde functies dan zal je de plugin moeten aankopen.

plugin-wordpress

Een plugin kan zowel front-end als in de back-end gebruikt worden. Front-end is alles wat een bezoeker ook kan zien en dus iets wat jij op je website geplaatst hebt. Denk bijvoorbeeld aan een plugin waarmee je jouw laatste tweets, instagram foto’s, pinterest afbeeldingen enzovoort kan laten weergeven. Een statistieken programma zoals Google Analystics is een plugin dat alleen in de back-end gebruikt wordt, de statistieken worden namelijk alleen weergegeven in de WordPress dashboard.

Zo is het dus mogelijk om door middel van plugins, jouw website volledig anders in te richten. Hou wel rekening ermee dat hoe meer plugins je gebruikt, des te langer het duurt voordat de website geladen kan worden. En dit vindt Google niet zo leuk! Kies dus echt voor plugins die je daadwerkelijk gebruikt en verwijder of deactiveer degene die je niet nodig hebt.

Wil je meer inzicht in het verbruik van bepaalde plugins en of ze inderdaad jouw laadtijd beïnvloeden, dan kan je de plugin P3 (Plugin Performance Profiler) installeren. Deze plugin scant jouw website en analyseert de plugins die je gebruikt.

p3-analyseer-plugins

Ik heb onlangs een artikel geschreven over 30 plugins die de functionaliteit en het plezier in blogger verhogen. Je hoeft ze niet allemaal te gebruiken maar misschien staan er enkele tussen die jou helpen bij het bloggen.

Zijn de termen widgets en plugins een beetje duidelijk? Zo ja, gebruik jij ze veel? En wat is jouw favoriete plugin?

Geef een reactie

Één reactie

  1. Sas says:

    Goede uitleg! Ik vind het altijd fijn zulke tips (ook al wist ik dit wel al allemaal) duidelijk te lezen.