Webhosting en domeinnaam – Beginnersgids

webhosting_beginnersgids

Ik schreef eerder een blogartikel over de verschillen tussen Blogger en WordPress. Ik liet daarin misschien mijn voorkeur voor WordPress een beetje doorschemeren maar dat komt vooral omdat ik niets anders meer gewend ben. Het aanmaken en het gebruiken van Blogger is vrij makkelijk en tevens heb je weinig nodig om op dat platform te starten met bloggen. WordPress is een ander verhaal en dan heb ik het vooral over het installeren en gebruiken van je eigen WordPress installatie. Om met WordPress te gaan bloggen op je eigen domein heb je een aantal zaken nodig waarover ik het vandaag zal gaan hebben.

Infographic Webhosting
Geen zin om alle tekst te lezen? Ik heb een infographic gemaakt waarin de basis van webhosting en een domeinnaam uitgelegd is.

Hosting

Hosting is een dienst waarbij je schrijfruimte kan huren op een server. Vergelijk het met een harde schrijf waarop je bestanden kan plaatsen. De ruimte op een schrijf is beperkt en na enige tijd misschien wel aan uitbreiding toe. Dat is bij hosting ook het geval. Plaats je bijvoorbeeld veel foto’s op jouw server zonder deze te optimaliseren, dan kan jouw gehuurde schrijfruimte snel opraken met als risico dat het hostingpakket uitgebreid moet worden.

Naast schrijfruimte moet er ook rekening gehouden worden met bandbreedte. Dit betekend dat wanneer een afbeelding geladen wordt bij een bezoeker van jouw website, dit bandbreedte kost. Is de afbeelding 1MB in schrijfruimte en wordt deze door 10 bezoekers bekeken, dan ben je dus al 10MB kwijt alleen al door het laden van één afbeelding. Dat lijkt natuurlijk weinig, maar dit principe geldt voor alle elementen die te zien zijn op jouw website waaronder de teksten, banners, plugins enzovoort. Alles wat een website werkende maakt en geladen wordt, dus ook als jij online bezig bent met het aanpassen van een WordPress thema, telt mee in de bandbreedte. Hoe groter de bestanden, hoe meer bandbreedte er verbruikt wordt.

Normaliter heeft een beginnende blogger genoeg aan de basispakketten die aangeboden worden bij diverse hostingproviders, dus een paar honderd MB aan schrijfruimte en een paar Gigabytes aan bandbreedte. Kies niet altijd gelijk voor de optie unlimited. Net zoals met je telefoonabonnement zitten hier ook restricties aan en vaak betaal je voor schrijfruimte dat je nooit nodig zal hebben. Een goede maatstaf is om te kiezen het pakket met 20% meer dan de verwachte schrijfruimte.

Note: Wanneer je inschrijft bij Blogger dan heb je gelijk een host. Je kan bij blogger wél een losse domeinnaam aan jouw blog te koppelen maar je hoeft dus geen hosting aan te schaffen.

Waar moet ik opletten bij het aankopen van hosting?

De twee belangrijkste onderdelen waarop je moet letten bij het aankopen van hosting heb ik hierboven vermeld: schrijfruimte en bandbreedte. Naast deze twee onderdelen zijn er nog 7 andere onderdelen die ik belangrijk vind bij het kiezen van een host.

1. PHP en MySQL
Om een WordPress installatie te kunnen gebruiken moet jouw host PHP en MySQL ondersteunen. PHP is een programmeertaal waar WordPress onder andere uit bestaat en MySQL database is datgene achter de schermen, dat alle data kan verwerken. Naar mijn weten ondersteunen alle hostingproviders dit, maar het is wel raadzaam om dit van te voren even uit te pluizen.

De mogelijkheid voor meerdere databases is vaak raadzaam zodat je eventueel meerdere installaties van WordPress of een ander soortgelijk kan installeren (zoals bijvoorbeeld een forum). Ik vind 3 databases vaak ideaal maar dit is dus afhankelijk van wat je precies met je website wilt gaan doen.

2. E-mail
Vind jij het ook leuk om een e-mailadres te hebben met daarin jouw domeinnaam, zoals info@deliciae.org?  Wanneer je een domein + hosting aanschaft bij hetzelfde bedrijf kijk dan ook even hoeveel e-mailaccounts je mag aanmaken, of je deze kan integreren met bijvoorbeeld Gmail of Outlook of dat ze een eigen webmail hebben.

3. Installatron (of iets dergelijks)
Installatron is een one-click installatie programma waarbij je applicaties zoals WordPress, phpBB, Joomla, Drupal en dergelijke door middel van een druk op de knop kan installeren. Super simpel en ideaal! Ook voor iemand met een technische achtergrond die (soms) liever lui is dan moe (comme moi!).

 4. Customer Service
Technische problemen op de server kunnen zich altijd voortdoen, het is aan de hostingprovider om dit op te lossen. Lees reviews, neem een kijkje op het forum van de provider en lees diverse ervaringen van klanten die jouw voorgingen.

5. Meerdere domeinen of subdomein
Is jouw website toe aan uitbreiding? Misschien door het toevoegen van een webshop? Of wil je meerdere websites op jouw hosting aanmaken? Kijk eventjes of er de mogelijkheid bestaat om meerdere domeinen te koppelen aan één hostserver en of het toegestaan is om een subdomein aan te maken.

6. FTP mogelijkheid
Je website updaten zonder FTP is mogelijk, maar is omslachtig en vergt vaak meerdere stappen die je moet doorlopen. Daar heb je natuurlijk geen zin in. Met een FTP programma kan je bestanden snel en makkelijk op je website droppen.

7. Back-Up van je website
Een aantal hostingproviders bieden standaard de mogelijkheid om regelmatig een back-up van jouw website te maken. Mocht er iets voortdoen met je website dan is deze makkelijk te herstellen. Bied de provider dit niet dan kan je altijd nog handmatig een back-up maken.

Domeinnaam

Een domeinnaam aanschaffen is is één van de makkelijkste stappen die je moet doorlopen om een eigen blog te gaan beginnen. Binnen een paar minuten kan jij al eigenaar zijn van de domeinnaam die je wilt, mits iemand anders deze nog niet heeft aangekocht.

Het verzinnen van een naam is echter een ander verhaal en toch wel één van de moeilijkste beslissingen die je moet maken. De naam van je toekomstige blog vormt ook een bepaald beeld bij de bezoeker vanwaar jouw blog over zal gaan, dus je moet van te voren een idee hebben van waarover je gaat bloggen zodat je de naam daarop kan aanpassen. Wanneer je begint met een beautyblog, beauty in de naam verwerkt en na een tijdje erop uitgekeken om wéér een review te schrijven over de zoveelste mascara, dan kan je jouw naam niet zomaar wijzigen tenzij je een nieuw domeinnaam aanschaft.

Beslis van te voren welke onderwerpen jij interessant vindt om over te schrijven en zoek daar een blognaam bij (of hou het simpel – gebruik je eigen naam!).

Het vastzetten van een domein kan wel enige frustratie opleveren. Wat als je eindelijk een naam verzonnen hebt maar is hij al door iemand anders vastgelegd? Dan heb je altijd nog de optie om een andere extensie te gebruiken, denk aan .com, .org, .net, .co enzovoort. Zijn deze ook allemaal bezet dan kan je soms de domeinnaam overkopen voor een belachelijk, gigantisch bedrag en anders… tja, dan zal je toch even moeten brainstormen over een andere naam, helaas.

Bij de meeste hostingproviders krijg je een gratis domeinnaam bij het pakket dat je aanschaft. De domeinnaam blijft net zolang geldig als het pakket dat je hebt aangeschaft, dit gaat vaak per jaar. Wil je alles vrij simpel houden dan raad ik aan om je domeinnaam bij je hosting aan te schaffen. Je nieuwe website heeft dan in één klap hosting en een domeinnaam zonder dat je hoeft te prutsen met bepaalde instellingen. Tevens is je website binnen enkele uren toegankelijk voor bezoekers, dus je kan gelijk aan de slag met bloggen!

Koppel je domeinnaam aan je hosting

Koop je een domeinnaam los en niet in combinatie met hosting, dan kan je deze aan elkaar koppelen zodat alles goed doorverwezen wordt. Bij het aankopen van jouw domeinnaam worden ook de nameservers die je nodig hebt, meegestuurd. Als dat niet gebeurd dan zijn ze altijd terug te vinden in je account of anders op de website zelf vanwaar je de domeinnaam aangekocht hebt. Elke domeinnaam heeft zijn eigen nameservers die vertellen waar een website gevonden kan worden. De nameservers worden vaak aangeduid met NS, voor Deliciae Design zijn dit ns1.s77.webhostingserver.nl, ns2.webhostingserver.nl en ns3.webhostingserver.nl (optioneel). Ik heb zowel mijn hosting als domeinnaam aangekocht bij Antagonist dus ik hoef zelf niets hieraan te wijzigen.

Wanneer je de nameservers ontvangt en het zijn er meerdere, dien je zo ook allemaal te gebruiken om een juiste koppeling tussen de domeinnaam en hosting te maken.

Wat je dus moet doen is de nameservers die bij jouw domeinnaam horen, koppelen aan jouw hosting. Het verschilt per provider, maar over het algemeen zijn de stappen hetzelfde. De globale stappen die je moet doorlopen zijn als volgt:

  1. Log in op je account van waar je jouw domeinnaam hebt aangekocht en zoek naar de optie “Nameservers Wijzigen”. Mocht je het niet kunnen vinden dan kan je altijd contact opnemen met de customer service.
  2. Onder het kopje Nameservers Wijzigen zullen meerdere vakjes staan die je moet invullen met de nameservers van je hostingprovider (die je kan vinden onder jouw hostingaccount).
  3. Heb je van je hostingprovider 4 nameservers ontvangen, dan zal je ze ook alle 4 moeten toevoegen.
  4. Klik vervolgens op Opslaan.

Vervolgens ga je naar het cPanel of webhostingserver van je host en log je in. Deze gegevens ontvang je wanneer je een hostpakket hebt aangekocht. Ergens in het cPanel staat er een kopje Domein of Domeinnaam (of iets dergelijks) en als je daarop klikt dan kan je een domeinnaam toevoegen. Pas daar de gegevens aan (sorry, het is per provider anders dus ik kan niet achterhalen wat iedere host precies vraagt). Et voilà! Je hebt een koppeling tussen jouw domeinnaam en hosting gemaakt! Het kan tot 24 uur duren eer dat alles werkt, alhoewel ik vaak merk dat dit de laatste tijd binnen een uurtje al wel geregeld is. Tot die tijd kan je jouw website nog niet gebruiken.

Wanneer er uiteindelijk een juiste koppeling is gemaakt dan kan je vrijwel gelijk beginnen met het installeren van WordPress en je eerste blogartikel typen. 🙂 Volgende week uitgebreid uitleg over hoe je WordPress zelf installeert, maar kan je niet wachten daarop? Sommige hostingproviders hebben de mogelijkheid tot een one-click installatie en WordPress valt daar ook onder. Kijk even in je cPanel of jij die optie ook hebt. Het is heel simpel en de stappen wijzigen zichzelf uit. Succes!

Wil je dat ik specifiek advies geef op basis van jouw situatie, dan mag je mij altijd een mailtje sturen zodat ik jou hierbij kan helpen.

Geef een reactie