WordPress plugins die productiviteit en plezier in het bloggen verhogen

 

plugins-productiviteit-plezier-bloggen

Er zijn gigantisch veel WordPress plugins beschikbaar (meer dan 39.000!) dat het lastig wordt om een keuze daaruit te maken. Je kan namelijk kiezen uit de officiële WordPress plugin repository, maar ook komen er steeds vaker premium plugins beschikbaar die nét wat extra’s kunnen. Lastig dus!

Maar wist je dat plugins veel kunnen betekenen voor de productiviteit en plezier in het bloggen? Een WordPress website zónder plugins gaat (bijna) niet. Gebruik ze om artikelen of social media in te plannen, om jouw website te beveiligen tegen hackers en spam mail, om de functies binnen WordPress uit te breiden, om artikelen te delen op social media of om aanpassingen aan jouw design te maken zonder enige kennis van HTML… alles kan! En ik ben van mening dat wanneer alles op je blog goed loopt en in elkaar steekt, dat je ook meer plezier in het bloggen hebt.

Wannneer je niet tevreden bent met de werking van een plugin, dan kan je deze heel simpel en snel verwijderen. Je zit dus nergens aan vast en je kan vervolgens op zoek naar een andere. Hieronder vermeld ik in totaal 30 WordPress plugins waar ik hele goede ervaringen mee heb en een aantal ervan gebruik ik al jaren nóg steeds met veel plezier. Let op dat je niet alle plugins nodig hebt – kijk naar jouw behoeften en installeer de plugins die jouw daarbij kunnen helpen.

Vanwege de lengte van dit artikel, is deze opgedeeld in twee pagina’s!

1. Akismet

Akismet is waarschijnlijk de must-have plugin wanneer je WordPress hebt. Het scant automatisch alle reacties die binnenkomen voor spam. Het wordt gelijk geïnstalleerd wanneer je WordPress op jouw website zet, maar je zal hem dan nog moeten activeren. Je hebt dan ook een API key nodig dus je zal een aantal stappen moeten doorlopen om gebruik te kunnen maken van Akismet. De plugin is geheel gratis en wanneer er gevraagd wordt naar een donatie kan je de slider op 0 zetten. Je hoeft dus niet te betalen om deze plugin te gebruiken.

2. Advanced Custom Fields

Dé plugin die ik bijna voor alle projecten gebruik. Je hebt hier aardig wat PHP kennis voor nodig, maar zodra je het onder de knie hebt hoe je deze plugin kan toepassen, kan je echt niet meer zonder. Ik gebruik hem voor het toevoegen van custom fields (gepersonaliseerde velden) of metaboxes in WordPress, zoals bijvoorbeeld voor het aanmaken van een aparte loop in de recepten-index van Ik Ben Iris Niet. Ik gebruik hem overigens ook voor het toevoegen van Testimonials die willekeurig op een Diensten pagina verschijnen. Ik kan zoveel met deze plugin dat het moeilijk is om te beschrijven in een alinea, ook omdat ik na een jaar nog steeds niet alles ontdekt heb, maar één ding is zeker, zonder deze plugin kan ik nooit meer. Ik heb overigens de PRO versie die $100 AUD kost.

testimonial_acf

3. Black Studio TinyMCE Widget

Als je niet vertrouwd bent met het toepassen van HTML, of misschien een tikkeltje lui zoals ik soms, dan is de Black Studio TinyMCE Widget plugin ideaal. Deze plugin voegt een wysiwyg widget toe aan jouw widgets zodat je deze net zo kan stijlen als wanneer je een artikel schrijft. In plaats van handmatig HTML toe te voegen (denk aan <center>) dat hoeft dus niet meer.

black-studio-widget

4. Click to Tweet

Een plugin die ik nog niet zo lang gebruik maar vaker wil gaan toepassen in een aantal artikelen, met Click To Tweet kan je bepaalde tekst selecteren die gemakkelijk gedeeld kan worden door deze tweet-ready te maken.

5. Coming Soon Page & Maintenance Mode by SeedProd

Het is je vast wel een keer opgemerkt dat wanneer je van WordPress thema wisselt, een hoop dingetjes niet meer kloppen. Widgets die door elkaar staan, of bepaalde styling die niet meer klopt. Je wilt dit natuurlijk niet aan jouw bezoekers laten zien, maar rustig achter de schermen alles op orde maken zodat de site live kan gaan, wanneer alles weer klopt. Door middel van deze plugin kan je tijdelijk jouw site niet bereikbaar maken voor bezoekers, zij zien dan een onderhoudspagina (maintenance mode) of je kan zelf de tekst wijzigen dat je zo snel mogelijk weer online bent maar dat je aan het frutselen bent met je design (coming soon page). Ideaal!

De bezoekers weten dat je bezig bent om alles op orde te maken en jij kan op je gemakje dingen wijzigen (en foutjes maken! haha!) zonder dat zij daar maar iets van weten. Deze plugin installeer ik standaard voor klanten wanneer ik een nieuw design online zet.

6. Comment Reply Notification

Soms heb je bezoekers die een vraag stellen of is er een discussie gaande in jouw comments – het is dan handig om te weten voor een bezoeker dat er een reactie is op hun vraag of discussie. Natuurlijk kan je de bezoekers direct mailen of tweeten, maar door middel van deze plugin ontvangen ze gelijk een mailtje wanneer een reactie wordt beantwoord zodat de discussie niet ten einde is. Ook is het leuk voor een bezoeker wanneer een blogger reageert op een vraag en dat zij daarvan op de hoogte gesteld worden. Je kan dit overigens ook met Jetpack, maar persoonlijk vind ik deze plugin fijner werken.

7. CoSchedule

coschedule-2
Ik gebruik sinds drie weekjes deze plugin om al mijn blogartikelen en social media in te plannen (Twitter, Facebook en Google+) en kort gezegd, I ♥ CoSchedule*.  Ik heb vaak moeite om mijn normale baan, mijn freelance baan en mijn blog te combineren (en sociale activiteiten) en met deze redactionele kalender merk ik de laatste drie weken, dat alles een stuk makkelijker gaat. Voorheen schreef ik een artikel, maakte ik foto’s en grafische afbeeldingen en plande ik het een dag later in. Dat werkt niet, in ieder geval niet voor mij omdat ik periodes heb waar het gigantisch druk is en ik dan geen zin (of tijd) meer heb om dat allemaal nog te doen wanneer ik pas om zes uur ’s avonds thuiskom.

coschedule

Ik plan in deze kalender al mijn blogtaken in en weet dan precies wanneer ik wat moet doen en tot nu toe werkt het perfect. Ik voeg deze kalender ook toe in mijn Google Agenda waar ik een overzicht heb van mijn freelance baan en gewone baan, dus dan staat alles bij elkaar en weet ik precies waar ik iedere dag aan toe ben. Ik hou nog steeds van to-do lijstjes schrijven en een agenda bijhouden, maar dit werkt toch wel een stuk fijner. CoSchedule* kan je gratis proberen voor twee weken, daarna kost het per maand $10 voor een blogaccount. Binnenkort komt er een uitgebreid blogartikel over mijn ervaringen met CoSchedule.

8. Crayon Syntax Highlighter

Ik ben dol op deze plugin! Ik gebruik het als ik een codering tutorial plaats of een artikel waarbij veel coderingen aan te pas komen, zoals de introductie van HTML en Styling. Het zorgt ervoor dat alles netjes en overzichtelijk ogen en daarnaast kan ik zo codes plaatsen die geen directe invloed hebben op mijn eigen website. Het leuke van Crayon is dat je mooie kleurenschema’s kan maken die volledig bij jouw blog passen.

crayon

9. Compress JPEG & PNG Images

Ik heb normaliter enorm veel geduld maar op internet toch net iets minder. Wanneer ik op een website kom en dit een paar seconden duurt voordat er ook maar één element volledig geladen is, dan haak ik af. Ik zie regelmatig afbeeldingen voorbij komen met een breedte van zo’n 2000 pixels of afbeeldingen die meer dan een paar honderd KB zijn qua grootte. En een afbeelding van zoveel MB hoeft al helemaal niet! Is onnodig en duurt veel te lang om te laden, vooral op je mobiel en daar moet je tegenwoordig ook aan denken.

Compress JPEG & PNG Images is een tool dat alle afbeeldingen die jij upload, standaard optimaliseert voor gebruik op het Web, zodat ze lager in grootte (KB’s) zijn en sneller geladen worden. Je kan ook alle oudere afbeeldingen hiermee optimaliseren en ik heb gemerkt dat ze gemiddeld met 40% gecomprimeerd worden wat uiteindelijk een hoop kan schelen als je veel afbeeldingen plaatst. De plugin verkleint de afbeeldingen niet, maar verlaagt alleen de KB’s (of MB’s) van een afbeelding. Je hoeft er niets voor te doen buiten het installeren van de plugin, de rest gaat automatisch.

10. Enable Media Replace

Heb jij ook weleens dat je een afbeelding upload, deze weergeeft online en het toch niet zo perfect oogt zoals jij het zou willen? Na wat aanpassingen verwijder je de afbeelding om vervolgens de nieuwe versie weer te uploaden? Irritant, nietwaar? Of misschien wil je afbeeldingen aanpassen bij een een oud artikel, dat gaat nu een stuk makkelijker. Met deze plugin kan je in jouw mediabibliotheek, je afbeelding selecteren, aanvinken dat je deze wilt vervangen met een andere versie, en de plugin regelt de rest. Hij verwijderd de oude afbeelding én zorgt ervoor dat waar jij deze gebruikt, aangepast wordt door de nieuwe versie zodat je geen gebroken afbeeldingen hebt.

11. FV Antispam

Akismet is een hele goede plugin maar af en toe kan het normale reacties ook in de spam folder plaatsen. Niemand heeft zin om door duizenden spam reacties te gaan zoeken naar reacties die daar onnodig geplaatst zijn. FV Antispam werkt samen met Akismet. Alle daadwerkelijke spam reacties gaan direct naar de prullenbak en alleen de twijfelgevalletjes blijven achter, die waarschijnlijk niet eens spam reacties zijn.

12. Gravity Forms

gravity-forms
Er zijn veel plugins waarbij je een contactformulier kan aanmaken, maar mijn favoriete plugin is Gravity Forms* die ik ook gebruik voor mijn contactformulier. Ik wilde graag een mogelijkheid in één contactformulier waarbij bezoekers een keuze konden maken – óf gewoon een simpel mailtje sturen óf een design aanvraag doen en gelijk wat basisvragen beantwoorden. De gratis plugins hadden deze optie niet en Gravity Forms* wél, dus ik heb hiervoor gekozen. Mede doordat het meerdere mogelijkheden heeft naast een contactformulier en veel add-ons heeft die voor een developer zeer bruikbaar zijn. De startprijs van deze plugin is $39 maar er zijn regelmatig acties waarbij je korting kan krijgen.

13. Google Analyticator

Met deze plugin kan je makkelijk je Google Analytics code eenvoudig toevoegen aan jouw site. Maar de belangrijkste reden dat ik gebruik is het omdat het snel de Google Analytics statistieken weergeeft in jouw admin dashboard. Ik heb dan snel en makkelijk een overzichtje in WordPress zelf.

14. Jetpack

jetpack
Eerlijk is eerlijk, ik ben niet zo’n groot fan van Jetpack omdat het een zware plugin betreft met een boel onnodige functies. Je kan hiervan een deel uitschakelen, maar het is jammer dat het helemaal volgebouwd is. Waarom ik deze dan toch aanraad? Voor een blogger heeft het een aantal functies die heel handig zijn wanneer je deze niet handmatig in je thema wilt coderen, denk aan gerelateerde artikelen, delen van artikelen op diverse social media kanalen door middel van eens simpele knop, beveiliging van je WordPress site, aanmaken van galerijen, maar ook het laten weergeven van je statistieken. Helaas is dat laatste niet zo betrouwbaar als Google Analytics, maar toch goed genoeg om snel een overzicht te krijgen van jouw bezoekersaantallen. Ook heeft het de mogelijkheid om jouw thema snel mobiel-vriendelijk te maken zonder dat je daar geld in hoeft te investeren (al is het altijd raadzamer om dit door middel van media queries te doen en niet met een plugin aangezien Google daar niet zo van houdt).

Jetpack is een alles-in-één plugin met zoveel opties die goed samenwerken, waardoor je de hoeveelheid plugins die je nodig hebt voor je website, drastisch kan verminderen.

15. jQuery Pin It Button for Images

Pinterest is momenteel één van de belangrijkste en grootste social media platformen naast Twitter. Het groeit enorm waardoor het positief kan uitpakken wanneer je jouw blogposts of afbeeldingen gaat delen op Pinterest. Door middel van de jQuery Pin It Button for Images verschijnt er een knop wanneer je over een afbeelding gaat met mogelijkheid tot het pinnen van de afbeelding. Deze afbeelding zal geplaatst worden op jouw Pinterest account inclusief een verwijzing naar het blogartikel.

Lees ook:
Rich Pins inschakelen voor je WordPress blog

Om dit artikel verder te lezen kan je op pagina nummer 2 klikken.

Geef een reactie

26 reacties

 1. Sas says:

  Handige lijst aan plugins, ik kende ze nog niet allemaal dus bedankt voor de tips.
  Vooral CoSchedule klinkt erg handig.

  • CoSchedule is echt heel handig. Is voor het eerst dat ik een maandelijks bedrag betaal voor een plugin, maar ik heb er nog geen spijt van gehad. Binnenkort kan je een volledig artikel over CoSchedule verwachten.

 2. Lieke says:

  Superhandig lijstje! Ik ken ze nog niet allemaal, ga ze straks op deze lazy-sunday even bekijken!

 3. Mickey says:

  Super dit soort lijstjes! Als beginnend blogger is het veel uitzoekwerk welke plug-ins nu écht handig zijn! Ik ga er in iedergeval mee aan de slag!

  • Klopt Mickey, in het begin weet je niet waar je het zoeken moet – zoveel informatie en zoveel mogelijkheden. Ik hoop dat je er wat aan hebt als beginnende blogger. Mocht je vragen hebben mag je deze altijd stellen. 🙂

 4. eva says:

  Wauw, dit artikel is echt super handig! Bedankt!

 5. Lesley says:

  Bedankt voor deze tips! Ik ben juist bezig met een nieuw thema en logo voor mijn blog. Daar was ik nu bijna mee klaar en begon nu met mijn plugin’s door te lopen. Grappig dat ik net op deze post stuitten via FB! Bedankt voor alle handig tips. Ik heb zeker 4 plugins gedownload naar aanleiding van jouw post!

 6. Wat een super handig artikel zeg, dank je wel voor het delen!

 7. Roosmarijn says:

  Erg handige tips, bedankt voor het delen! Ik heb er gelijk een aantal geïnstalleerd voor mijn blog 🙂

 8. Deisy says:

  Je hebt er echt een top artikel van gemaakt meis. Ik kende wel al aardig wat plugins, maar dat komt ook omdat ik erg lui ben en altijd op zoek ben naar een plugin die een bepaalde actie voor mij kan doen haha! Ik ben zelf ook echt gek op CoSchedule en kan niet zonder! Ik heb nog niet iets gevonden wat beter dat die plugin werkt <3

  • Dankjewel! Ik kende CoSchedule al een tijdje maar durfde er niet voor te betalen. Maar ik snap nu waarom iedereen er zo lovend over is. 😉

 9. Kiran says:

  Fijne opsomming van WP plugins! Er zijn tegenwoordig inderdaad zoveel plugins beschikbaar, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Een aantal plugins die je hier hebt genoemd gebruik ik al, maar er zitten een heleboel tussen die ik nog niet kende.

 10. Simone says:

  wat superhandig allemaal. Ik heb er een stuk of 5 opgeslagen, zodat ik deze later kan installeren. Een aantal ken ik wel al en gebruik ik ook al.

 11. Mariska says:

  Thanks voor dit artikel Naomi! Er zijn zoveel keuzes inderdaad en dit is een mooi overzicht. Veel kende ik er nog niet 🙂

 12. sammie says:

  Oh wat handig allemaal! Ik heb 6 gelijk gedownload maar heb het idee dat hij niet werkt 🙁

 13. Stéphanie says:

  Dank je! Dank je! Dank je x 10! Wat is dit enorm handig. Ik was al even opzoek naar een plugin die mijn afbeeldingen fijn kleiner maakte waardoor mijn website sneller ging & nu heb ik die! Ik denk dat ik drie van jouw plugins gebruik nu! Whoehoe voor jou!

 14. Kiki says:

  Hi!

  Wat een superfijn artikel! Ik ben bezig om mij blog te finetunen en ik kom gaandeweg achter steeds meer fijne en handige tips, dank je!

 15. Veerlez says:

  Handige lijst met plugins, ik gebruik er al een aantal van. Ben meteen weer aan het kijken of ik er meerdere van wil gaan gebruiken. Hoeveel plugins gebruik je meestal bij een site? En is het niet zo dat hoe meer plugins je hebt, hoe trager je site wordt?

  • Hey Veerle,
   Het aantal plugins kan variëren tussen de 20 en 30. Vaak is het zo dat je een plugin niet altijd aan hoeft te hebben, maar dat wanneer je het wilt gebruiken even kan activeren (bijvoorbeeld de Coming Soon Page, WP Optimize etc). De plugin “P3 plugin performance” analyseert je website en geeft aan welke plugins vertragingen kunnen geven. Wil je dus weten of een plugin veel invloed heeft op je website dan kan je P3 installeren. Deze kan je vervolgens uitschakelen nadat je de scan hebt uitgevoerd, hij hoeft dus niet altijd geactiveerd te zijn.